Publicat: 15 Noiembrie, 2012 - 12:56
Share


Curtea Constituţională a respins Marţi excepţia de neconstituţionalitate a Legii nr.260/2008 republicate privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, invocată de Gheorghe Momanu, se arată într-un comunicat al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID).

"Curtea Constituţională a respins Marţi, prin Decizia 932/13.11.2012, excepţia de neconstituţionalitate a Legii 260/2008, invocată de Gheorghe Momanu. Conform acestuia, Legea 260/2008 trebuia considerată neconstituţională pe motiv ca ar legifera înşelăciunea. Domnul Momanu susţinea că prima de asigurare aferentă poliţei PAD, emisă de PAID, este o taxă, pe care trebuie să o achite chiar şi cei care nu au nevoie de protecţia acestui produs. De asemenea, el solicita instanţei constatarea faptului că locuinţa sa nu este supusa niciunuia dintre cele trei riscuri prevăzute de Legea 260/2008 (cutremure de pământ, alunecări de teren şi inundaţii)", se arată într-un comunicat al PAID.
 
Directorul general al PAID, Aurelia Cristea, a declarat că Gheorghe Momanu nu a indicat care articol sau aspect din Legea 260/2008 este neconstituţional şi nici dreptul constituţional încălcat.
 
"Astfel, invocarea faptului că legea trebuie declarată neconstituţională deoarece ar avea la baza înşelăciunea a fost declarata neîntemeiată. Mai mult decât atât, Gheorghe Momanu nu argumentează sub nicio formă fapta de înşelăciune care ar putea fi imputabilă Legii 260/2008 sau societăţii PAID", a spus Cristea.
 
Prin intermediul PAID, Legea 260/2008 este o componentă esenţială a programului de asigurare la catastrofe, gestionat de Ministerul Administraţiei şi Internelor, se spune în comunicat.
 
PAID este membră a World Forum of Catastrophe Programmes, autoritatea tutelară la nivel mondial privind sistemele naţionale obligatorii de asigurare a locuinţelor împotriva dezastrelor naturale.
 
"În niciuna dintre ţările în care asigurarea locuinţei este obligatorie aceasta nu a fost contestată, cu atât mai mult pentru o presupusă înşelăciune, cum greşit afirmă Gheorghe Momanu, când scopul Legii 260/2008 este tocmai protejarea populaţiei şi degrevarea bugetului statului prin crearea unui sistem care să asigure o sursă financiară pentru refacerea locuinţelor afectate de dezastre naturale", a spus şeful PAID.