Publicat: 16 Februarie, 2019 - 18:30
Share

După cum s-a anunțat, procurorii SIIJ au început urmărirea penală față de Laura Codruța Kovesi, pentru trei fapte de corupție de o deosebită gravitate:luare de mită, abuz în serviciu și mărturie mincinoasă.

Procurorii o acuză pe Kovesi că, în 2011, când aceasta era procuror general al României, a primit 268.689,36 lei de la Sebastian Ghiță pentru aducerea în țară a lui Nicolae Popa, aflat la vremea respectivă în Jakarta, Indonezia.

Totodată, procurorii mai susțin că, în perioada 2010-aprilie 2011, Kovesi a implicat Parchetul General în procedura de extrădare a lui Nicolae Popa și a dispus ca insituția pe care o conducea să suporte cheltuielile de transport pentru persoanele însărcinate cu aducerea în țară a lui Popa.

„Printre demersurile efectuate în vederea urgentării finalizării procedurii de extrădare ar fi fost organizarea unei vizite a unei delegații de procurori indonezieni în România, la sfârșitul anului 2010, deplasarea efectuată în Indonezia, la Jakarta, cu prilejul organizării unei conferințe, plata biletelor de avion ale persoanelor care au făcut parte din delegația desemnată să procedeze la aducerea în țară a condamnatului din bugetul PÎCCJ”, transmite SIICJ.

Totodată, procurorii Secției pentru anchetarea magistraților o acuză pe Kovesi că „ar fi determinat, prin autoritatea de care dispunea, ca Ministerul de Interne să pună la dispoziția IGPR suma de bani necesară plății transportului Jakarta — București”.

Procurorii SIICJ mai spun, în comunicatul transmis vineri seară, că Laura Codruța Kovesi a mințit pe 10 aprilie 2014, când a fost audiată și întrebată de relația pe care o are cu Sebastian Ghiță. Potrivit anchetatorilor, fosta șefă DNA „ar fi declarat în mod nereal că relația pe care a avut-o cu persoana vătămată a fost o relație pur instituțională, negând existenta unei relații private, deși această relație ar fi constituit o împrejurare esențială pentru cauza penală”.

Secția pentru anchetarea magistraților mai precizează că cercetările au fost extinse și a fost începută urmărirea penală in rem în legătură cu comunicatul de presă transmis de Parchetul general la data de 9 ianuarie 2017, privind extrădarea lui Nicolae Popa, care îl implică pe procurorul general Augustin Lazăr.

Tag-uri Institutii: 

Tag-uri Geo: