Publicat: 8 Octombrie, 2020 - 15:34
Share

Autor: 

Publicat: 19 August, 2020 - 19:58

Dincolo de false teme de importanta capitala care se dezbat in spatiul public sau in grupuri restranse, este evident ca evolutia pandemiei cu noul coronavirus preocupa si ingrijoreaza.

Pornesc de la premiza ca informatiile si stirile alarmiste care abunda trebuie tratate cu multa circumspectie si integrate intr-un context. Dezavuez atitudinile negationiste si ostentatia cu care „conspirationistii” actioneaza, deoarece pun in pericol si sanatatea altora.

Nu sunt specialist in boli infectioase sau epidemiologie dar practica medicala de 25 de ani imi permite sa fac anumite comentarii bazate pe datele stiintifice existente in acest moment,  logica elementara (medicala si de bun simt) si respectul fata de inteligenta.

Pandemia de coronavirus este in plina evolutie si doar comportamentul nostru al oamenilor a determinat aceasta crestere a frecventei imbolnavirilor. Nu se va termina prea curand si cred ca este foarte important nu cand, ci cum se va termina. Pretul platit in vieti omenesti si constrangeri economice si medicale majore va conta esential odata cu imunizarea in masa sau aparitia vaccinului salvator. Deoarece este evident ca doar aceste doua circumstante vor duce la iesirea din pandemie.

Pana atunci comportamentul responsabil, modificarea stilului de viata si respectarea unor norme sanitare elementare (cunoscute de altfel de secole) vor face diferenta intre viata si moarte.

Nu se pot face predictii referitoare la gravitatea bolii pe care fiecare individ o va face. Depinde de constitutia biologica, de echipamentul enzimatic si imunologic al fiecaruia. Si evident de bolile asociate si de nivelul de incarcare virala la momentul infectarii.

Analizand frecventa si evolutia infausta a formelor grave de boala in Romania, putem lesne intelege cat de tarat este cetateanul roman. De la poluarea excesiva sau  alimentatia plina de conservanti, pesticide si alte odioase chimicale, pana la stresul exagerat si inutil produs de goana dupa bani si pozitii sociale si profesionale si evident datorita stilului de viata excesiv al nostru al „oamenilor moderni”. Bolile cronice reprezentau un motiv de ingrijorare si inainte de pandemie, numarul de cancere era intr-o explozie incredibila, procentul de pacienti obezi, diabetici si cardiaci era la cote ametitoare iar obiceiurile nocive (a se citi fumatul si nu numai) cresteau simtitor in ciuda constrangerilor legislative. Deci „materialul biologic” al romanului nu mai este de calitate foarte buna. In plus stresul psihic produs de presiunea stirilor rele si de repetitivitatea agresiva a informatiilor despre COVID au slabit imunitatea oamenilor. Fapt certificat de specialistii in domeniu. Si unii s-au mai si tratat serios si constant in pandemie si izolare cu „metode specifice” locului pentru combaterea stresului.

Numeric, cresterea impresionanta a cazurilor este evidenta si ingrijoratoare. Ceea ce trebuie privit altfel decat ne este livrat uneori, este faptul ca la un numar mare de cazuri este evident ca si procentul de cazuri grave va fi in concordanta. De aici presiunea pe spital si pe serviciile ATI care s-au umplut. Si care e posibil sa fie depasite daca tendinta se mentine.  Se cunosc foarte bine complicatiile ventilatiei asistate care sporesc riscul unor afectiuni acute ale mai multor organe care sa duca la deces. Infectiile asociate actului medical si mai ales in terapie intensiva (altele decat cea cu SARS COV 2) reprezentau si pana in anul pandemic 2020 in toata lumea o problema de dezbatere medicala si stiintifica, pentru care se cautau constant solutii. Acum parca uitam de aceste aspecte evidente si problematice in toata lumea si pentru care unele sisteme de sanatate au ales solutii radicale precum dezafectarea spitalelor, construirea altora sau protocoale riguroase si restrictive care se respecta. De altfel in media a aparut o stire referitoare la faptul ca din martie nu s-au mai facut raportari ale infectiilor nosocomiale in spitalele din tara. Daca este adevarat, este trist si evident riscant in conditiile in care nu avem date si proiectii de viitor pentru o patologie fireasca in mediul de spital. Care insa poate complica evolutia oricarui pacient indiferent de boala care l-a adus in spital. Si in particular de infectia cu noul coronavirus.

Cum bine au spus autoritatile pandemia nu se va transa la spital. Acolo va rog sa va ganditi la miile de cadre medicale obosite, muncite si chiar imbolnavite in aceste 7 luni de chin. Pentru ca numai statul in echipamentul de protectie cateva ore creeaza un disconfort si niste probleme inimaginabile. Dar adaugati rogu-va munca in ture, zile si luni intregi. Tuturor celor care ii critica pe acesti oameni, le-as recomanda sa poarte un astfel de echipament pentru cateva ore. Pe unii ii incurca masca si gasesc explicatii stupide pentru a „pacali” portul corect al acestui accesoriu indispensabil vremurilor. Apropos, atata inventivitate in eludarea normelor de purtarea a mastii nu cred ca exista la alt popor de pe planeta. Sub nas este deja regula, sub barbie crede romanul ca e mai acceptabil, pe antebrat cat mai ascunsa, pe semnalizatoarele de la masina sau pe oglinda retrovizoare atarnata si evident prin buzunare sau genti. Si tipul mastilor este foarte variat, de obicei din textil sau materiale care nu ofera nicio protectie reala pentru particulele de secretii prin care se vehiculeaza virusul. Dar obligatoriu de firma sau cat mai atragatoare ca accesoriu vestimentar!

Subiectul deschiderii scolilor si facultatilor este clar si fara dubii, de mare importanta. De cand luma virozele respiratorii se transmit cu o frecventa foarte mare in colectivitati. De la gradinita pana la facultate. Experimentul celebru al virusologilor clasici (povestit cu savoare la cursuri de distinsul Academician Nicolae Cajal) se rezuma la trecerea unui pacient cu gripa printr-un spatiu inchis de dimensiuni reduse pentru cateva secunde. Apoi prin acelasi spatiu trec 10 voluntari sanatosi. Doar respirand acolo, 5 dintre ei vor face boala. Simplist vorbind cam asa este cu toate virusurile cu transmitere respiratorie. Si ne spun specialistii despre gradul crescut de contagiozitate al noului coronavirus. Asadar este evident ca un procent de infectari vine de acolo din unitatile de invatamant, pentru ca elevii si studenti stau ore in sir in clase, socializeaza mai intens, dupa ore mai merg in grupuri sa mai povesteasca si apoi merg la propriile familii raspandind incarcatura virala acumulata. Scoala on line este extrem de dificila si impersonalizeaza interactiunea dascal alumn, dar avem de decis daca nu este o solutie mai buna inca cateva luni.

Un numar mare de infectari vine din transportul in comun. Greu de rezolvat aceasta problema. Odata cu anotimpul rece cei care mai mergeau pe jos sau cu bicicleta vor merge cu metroul sau autobuzele. Deci risc major de infectare mai ales ca si aici educatia si responsabilitatea lasa de dorit.

Restaurantele si cafenelele, teatrele si salile despectacole au fost inchise in multe locuri. Masura corecta dar care ar trebui dublata si de analiza si decizia rapida si pentru celelalte activitati si medii in care rata de imbolnaviri este mare.

Si nu in ultimul rand obiceiurile meridianului – cum sa nu ne intalnim cu prietenii si mai ales sa ne imbratisam si pupam, cum sa nu sarbatorim tot felul de evenimente si cum sa renuntam la agapele de weekend?  De aici vom avea infectari ca si pana acum dar cu siguranta nu semnificativ diferite procentual de limita de toleranta a statisticii si sistemului sanitar.

Halucinant, un post de televiziune stia acum cateva zile numarul de infectari si de morti din ziua urmatoare. Si se acrediteaza in mentalul colectiv ideea manipularii datelor raportate. Pe buna dreptate. Asa ca in loc sa se gandeasca de doua ori, unii acuza falsuri si nu mai respecta reguli. Sau se decompenseaza psihic de teama. De vazut ce urmeaza....

Ne asteapta luni grele si decizii controversate ale autoritatilor. Decizii care trebuie sa tina cont de sanatatea populatiei bunul cel mai de pret al unei tari. Fara oameni sanatosi nu vom avea cu cine sa reconstruim si sa ne refacem economic. Recesiune este pe toata planeta, desi in Bucuresti se cumpara imobile cu multe milioane de euro, se construieste cu frenezie pe oriunde, se fac defrisari pentru alte si alte afaceri imobiliare, semn ca sunt inca suficienti clienti si doritori. Asa este la noi, totdeauna altfel decat la altii. Normalitatea lor este de rasul nostru, iar a noastra este obiectul stupefactiei lor nedisimulate.

Indiferent de masurile impopulare ce au fost sau vor fi decise, inainte sa blamam as zice sa ne gandim de doua ori si sa avem in minte ca oricare dintre noi putem face o forma grava de boala sau putem plange dupa un apropiat.

Topic: 

Format: