Publicat: 7 Iunie, 2012 - 10:11
Share

Cătălin Ivan, liderul delegației PSD din Parlamentul European, a adresat o scrisoare Președintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, Președintelui Parlamentului European, Martin Schulz, Președintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, precum și liderilor grupurilor politice din Parlamentul European, în care subliniază că anumite „voci cu caracter extremist” încearcă să amplifice în scop electoral o neînțelegere între partea maghiară și cea română.

„Există în momentul de față, din cauza desfășurării campaniei electorale pentru alegerea autorităților administrației publice locale din România, un anumit interes din partea unor voci cu caracter extremist de a amplifica un subiect care, în mod normal, nu ar fi căpătat proporții și probabil nici nu ar fi existat”, se arată în scrisoarea lui Cătălin Ivan.
 
Referindu-se la recentul dezacord dintre Ungaria și România cu privire la încercarea de reînhumarea rămășițelor pământești ale scriitorul maghiar Nyiro Jozsef, liderul europarlamentarilor PSD a evidențiat faptul că această situație a fost „speculată în scop electoral” asemenea situației de la UMF Târgu Mureș.
 
„Diverse voci extremiste au speculat această situație în scop electoral, încercând să profite de pe urma unor eventuale tensiuni între partea română și cea maghiară. Același lucru s-a petrecut și în urmă cu o lună, când s-a încercat transformarea unei decizii constituționale, care pur și simplu a reparat neregulile create de fosta guvernare în ceea ce privește desfășurarea activității Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, într-un diferend de natură etnică”, susține Ivan în scrisoarea adresată liderilor europeni.
 
În finalul scrisorii, Cătălin Ivan oferă asigurări cu privire la faptul că situația nu va căpăta amploare și nu va afecta raportul de bună vecinătate dintre cele două state, aceasta fiind „artificială și necaracteristică relației româno-ungare”.
 
„Partidul Social Democrat, ca membru al Coaliției de Guvernare din România, poate da oricând asigurări că nu se va permite ca astfel de situații să capete amploare. De altfel, vă putem asigura că aceste tentative de alimentare a stereotipurilor și tensiunilor interetnice nu au priză la public, și apreciem în mod deosebit modul în care, unanim, forțele politice democratice din România, inclusiv UDMR, resping aceste provocări.
 
Grupul europarlamentarilor social-democrați din România este convins că încercările grupărilor cu caracter extremist de a profita din punct de vedere electoral, prin crearea și amplificarea unor evenimente artificiale și necaracteristice relației româno-ungare, nu vor afecta raportul de bună vecinătate dintre cele două state membre ale Uniunii Europene”, se mai arată în scrisoare.