Marţi, 27 Octombrie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

Ziarul Libertatea din 26 octombrie 1990 pag. 1-a ► Click pe imagine pentru mărire! 

Ziarul Libertatea din 26 octombrie 1990 pag. a 2-a ► Click pe imagine pentru mărire! 

Luni, 26 Octombrie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

Premii ale Academiei Române 

Azi, vineri, 28 octombrie 1990, la orele 10,30 Sala Prezidiului Academiei Române a găzduit festivitatea decernării unor premii acordate de Secţia de ştiinţă, filozofie, psihologie şi pedagogie pentru lucrări din acest domeniu apărute in anii 1988 şi 1987. Au participat membri ai celui mai înalt for al ştiinţei şi culturii din ţara noastră Academia Română cadre didactice universitare; cercetători, scriitori; alţi oameni de ştiinţă şi cultură.

Duminică, 25 Octombrie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

K.O. 

Fotbaliştii români, cînd jucau pe lei, erau mai motivaţi. Acum, parcă nu-i interesează nici dolarii!

EVRIKA 

Dl. Nica Leon, partizan al tuturor ideilor de stradă, a descoperit ieri Basarabia. Aceeaşi revelaţie a avut-o şi omul născut în mînă cu "ciocofonul", Săftulescu nu mai ştim cum.

Sâmbătă, 24 Octombrie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

K.O.

Întrucît a venit frigul, e firesc că termoficarea a început să funcţioneze în mare parte din oraş. Este însă cazul să reamintim Gospodăriei comunale că Floreasca, unde caloriferele au rămas reci, nu beneficiază de un microclimat subtropical, ca să nu mai vorbim că o bună parte din cartier nu primeşte, de luni de zile. nici apă caldă menajeră.

Vineri, 23 Octombrie, 2020 - 18:36
Cetăţenii din alte ţări ale UE pot fi aleşi doar în funcţia de consilieri, nu şi în cea de primar sau prefect.

Tribunalul Timiş are pe rol un document exploziv depus la dosarul de contestaţie de un avocat, un jurnalist si un conferenţiar universitar, care solicită anularea validărea alegerii cetăţeanului german Dominic Fritz în funcţia de primar al Timişoarei.

Joi, 22 Octombrie, 2020 - 14:33

Peste 1.300 de infectii nosocomiale la pacienti au fost raportate de spitale in ultimele 7 luni, iar, dintre acestea, 211 au fost cu virusul Sars-CoV-2, care provoaca COVID-19, potrivit unui document al Autoritatii Nationale de Management al Calitatii in Sanatate.

Au fost raportate 1.356 de infectii nosocomiale in intervalul 1 martie - 30 septembrie, dintre care 274 in spitalele COVID, 525 in spitalele non COVID si 557 in spitalele suport COVID.

Joi, 22 Octombrie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

EVRIKA

Prin venirea domnului Cerveni la domnul Câmpeanu, P.N.L. are acum două aripi pe aceeaşi parte - cea dreaptă.

O.K.

Părinţii, fraţii, iubitele şi prietenii soldaţilor americani şi francezi trimişi în Golf să-l cuminţească pe Saddam Hussein s-au dedat la demonstraţii, cerînd întoarcerea trupelor acasă. Or fi avînd şi ei CADA lor?

Marţi, 20 Octombrie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

Ziarul Libertatea din 20 octombrie 1990 pag. 1-a ►

Luni, 19 Octombrie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

EVRIKA

"Cît cheltuiţi pentru aprovizionare?" - întreabă cu aplomb reporterul TV. "2000 lei" răspunde cetăţeanul "Şi cît cîştigaţi?" - revine reporterul cu schepsis. "1980 lei" - răspunde la fel de calm cetăţeanul cînd astfel intrarea fermă în bătătura economiei de... piaţă!

Duminică, 18 Octombrie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

AZI 

Încă un "ultimatum" reuşit - cel adresat Guvernului de către brutari. Bucureştenii, care ieri îşi umpluseră     înspăimîntaţi sacoşele cu pîine, în aşteptarea grevei celor din industria panificaţiei, au aflat azi dimineaţă că pot face pesmet din franzelele cumpărate in neştire: greva a fost amînată. Uite aşa mai facem rezerve pentru viitoarea economie de piaţă!

Sâmbătă, 17 Octombrie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

MÎINE 

În parlament, vom avea parte, probabil, de un prim "seism" politic: se aşteaptă ca discursul primului ministru să conţină accente fulminante, iar surprizele se pare că nu vor lipsi...

EVRIKA

PROFEŢIE. "Vom putea înţelege mecanismul economiei de piaţă abia după primele 500 de falimente" - spunea un subtil observator si fenomenului. Să aibă, oare dreptate?

Joi, 15 Octombrie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

DE SÂMBĂTĂ PÎNĂ LUNI

Miercuri, 14 Octombrie, 2020 - 16:17

Ultimul sondaj de opinie realizat de CURS, la nivel național, în perioada 8-11 octombrie, indică faptul că în viitorul Parlament pot intra până la șase partide. Comparativ cu datele anterioare alegerilor locale, PSD se află pe trend crescător, iar PNL se află pe un trend descendent.

Partidul Național Liberal (PNL) - 32%

Marţi, 13 Octombrie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

SĂMÎNŢA ECONOMIEI DE TÎRG

Luni, 12 Octombrie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu utrei decenii, în 1990

IERI

Continuăm campania de... botezuri de la "Actualităţi". După domnul ministru Stoica, a venit şi rîndul domnului Voloşeniuc - pe care Florin Mitu crede că-l cheamă Voloşenciuc. Încă un miel!    

O.K. 

Salutăm cu legitim interes reuşita cotidianul "Dreptatea" în probleme de difuzare. Tragem această concluzie din faptul că pe frontispiciul ziarului nu mai apare şi îndemnul de răspândire rezumîndu-se la citire.

ADEVĂRUL ZILEI.     

"Oricine ar fi fost la putere astăzi, ar fi avut aceleaşi greutăţi" - RADU CÂMPEANU.

Duminică, 11 Octombrie, 2020 - 00:00

Biroul Electoral Central (BEC) a publicat, pe site-ul https://locale2020.bec.ro/, procesele verbale din 9 octombrie 2020, cu rezultatele finale ale alegerilor locale din 27 septembrie 2020.

Duminică, 11 Octombrie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

ÎNTÎLNIRE LA PALATUL COTROCENI

Ieri după-amiază, preşedintele Ion Iliescu s-a întîlnit, la Palatul Cotroceni, cu conducătorii principatelor partide politice şi liderii grupurilor parlamentare. Cu această ocazie, preşedintele a prezentat activitatea delegaţiei care a reprezentat România la Conferinţa mondială asupra situaţiei copilului şi la cea de-a 45-a sesiune a Adunării Generale a ONU, ce au avut loc la New York.

Sâmbătă, 10 Octombrie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

OBLIO 

Demisie în grup la cea mai cucuiată gazetă de partid: "Oblio". În semn de protest faţă de măsurile dictatoriale şi autocratice ale conducerii Partidului Naţional Democrat, patru redactori şi-au dat demisia în grup, urmînd să fondeze o nouă revistă în cadrul grupului "Phoenix". Ce ţi-e şi cu patronatul ăsta, fie el partinic sau nu!

OK

Deputaţii şi senatorii UDMR-işti profită de orice prilej pentru a trage chiulul de la lucrările parlamentului, motivînd acest lucru printr-o profitabilă formă de protest faţă de unele formulări sau puncte da vedere.

Vineri, 9 Octombrie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

EVRIKA! 

losif Sava: Simfonia are patru părţi: partea întiia, partea a doua, partea a treia şi... partea a patra. Dar atenţie, cuvintele trebuie pronunţate astfel încît să nu se înţeleagă nimic. Ei da, ar fi păcat altfel!

K.O. 

REGULA DE TREI SIMPLA. Pe timpul lui Ceauşescu era apă, cînd de "ape" se ocupa lliescu; pe timpul lui lliescu nu este apă. De "ape" oare cine se mai ocupă...? 

Joi, 8 Octombrie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

EVRIKA! 

SCIZIUNE... COMERCIALĂ? Moda politică începe să facă emuli în comerţ: am receptat deja formula: Complexul comercial Unirea - Aripa Tînără!

K.O. 

Oare foştii membri ai CPEx vor face parte din Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici?

Miercuri, 7 Octombrie, 2020 - 00:00
Prezentată de președintele Venezuelei Maduro pe 2 octombrie

1. CADRU ȘI CONTEXT Acțiunile guvernului venezuelean pentru a infrunta măsurile coercitive unilaterale ale Statelor Unite împotriva Venezuelei iau forme din ce în ce mai decisive; în timp ce campania națională și internațională de denunțare continuă demonstrează loviturile blocadei economico-financiare-comerciale asupra populației venezuelene.

Marţi, 6 Octombrie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

HAMLET SUFERĂ

Teatrul e în derivă. Corăbiile sale rătăcesc, în pustia libertăţii de exprimare, în care monopolul eufemismului cu substrat politic s-a dizolvat. Ştefan lordache îl părăseşte pe Shakespeare şi îl joacă pe Dan V. Dumitriu, Hamlet suferă în tăcere. Spectatorul nostru, stăpînul nostru vrea să rîdă. Hamlet prosternat în faţa lungilor picioare dezgolite ale unei superbe dansatoare neprofesioniste umple sălile Majesticulului. Teatrul moare, dar nu se predă. 

Luni, 5 Octombrie, 2020 - 00:00

INTRODUCERE.  Vin astăzi în fața acestei Adunări Constituante Naționale suverane și plenipotențiare, expresie a puterii constitutive inițiale, ANTECEDENTELE BLOCADEI: SCHIMBAREA REGIMULUI De când poporul venezuelean la ales pe comandantul Hugo Chávez președinte al Republicii la 6 decembrie 1998, Imperiul SUA a definit o doctrină strategică, un plan care a dominat relațiile dintre Statele Unite și Venezuela de atunci: doctrina schimbării regimului. Această ideologie stabilește că Statele Unite nu vor permite consolidarea în Venezuela a unui proiect politic și a unei democrații guvernate de principiile independenței, autodeterminării, suveranității și egalității între state. Imperiul SUA nu tolerează că în Venezuela există un Stat Social de Drept și justiție, o democrație populară, participativă și protagonistă, al cărei centru este căutarea egalității, bunăstării colective și fericirii sociale. Doctrina schimbării regimului stabilește că Statele Unite vor face tot ce le stă în putință pentru a împiedica Venezuela să își construiască în mod pașnic și democratic propria cale spre dezvoltare, justiție socială și bunăstare: calea spre Socialism. În mai mult de două decenii, această doctrină hegemonistă a fost aplicată și continuată de trei președinți americani: George W. Bush, Barack Obama și Donald Trump. și pe care l-am convocat în urmă cu trei ani pentru a apăra și garanta în mod miraculos pacea poporului nostru, pentru a prezenta țării și poporului nostru o propunere pentru momentul istoric pe care îl trăiește Venezuela, grav amenințat Schimbarea regimului sugerează că, pentru a înlocui proiectul bolivian, Statele Unite vor aplica toate opțiunile disponibile în relațiile sale cu Venezuela, „toate opțiunile pe masă”, așa cum îi place lui Donald Trump să spună. Răsturnarea guvernului legitim din Venezuela, distrugerea modelul nostru democratic, anihilarea forțelor politice și sociale care conduc procesul revoluționar și preluarea controlului asupra țării. Acesta este, pe scurt, planul care ghidează conduita imperiului către Venezuela. Este vorba despre o ideologie anacronică și reacționară, care retrăiește cele mai întunecate zile ale Doctrinei Monroe și are două mari obiective: În primul rând, disciplinarea politică a popoarelor continentului, dezrădăcinarea exemplului periculos al Revoluției Boliviene și asigurarea controlului asupra „curții”, așa cum numește Casa Albă în mod derizoriu America Latină și Caraibe. Elita americană consideră că, prin lichidarea proiectului bolivarian, vor transmite un mesaj tuturor popoarelor continentului: că nimeni nu îndrăznește să propună un model democratic și popular, pentru că va fi pus în vizorul imperiului și nu va avea - precum liniile condamnate o sută de ani de singurătate ale lui García Márquez - a doua șansă pe pământ. Realizarea acestei ambiții depășite, reînviată în secolul XXI de supremacismul și extremismul pe care Donald Trump le întruchipează de puterile imperiale și victima unei blocade criminale. Vin astăzi să solicit Puterii Constituante să dezbată un proiect de Lege Constituțională care să ofere statului venezuelean o vedem în reînnoita blocadă împotriva Cubei; în agresiunea lașă împotriva sandinistului Nicaragua, în loviturile de stat împotriva lui Evo Morales, Dilma Rouseff, Fernando Lugo, Mel Zelaya și în trădarea în Ecuador a proiectului Revoluției Cetățenești. Este aceeași doctrină care folosește guvernele națiunilor surori drept marionete, le instrumentalizează și - cu o totală nesocotire față de popoarele lor - își folosesc teritoriile ca platformă de agresiune împotriva Venezuelei. Cele două exemple clare ale acestei perversiuni politice, extremiste și criminale o reprezintă astăzi spre rușinea Americii Latine, Columbia lui Iván Duque și Brazilia lui Jair Bolsonaro. Al doilea obiectiv major al cruciadei împotriva Venezuelei are legătură, desigur, cu economia. Atacarea puterii politice în Venezuela și schimbarea modelului politic are ca scop final jefuirea țării noastre. Obiectivul final este de a prelua controlul absolut asupra resurselor și a bogăției țării noastre, resurse care sunt proprietatea exclusivă și inalienabilă a poporului venezuelean. Pentru a face acest lucru, imperiul trebuie să distrugă statul și să-l „reproiecteze” sub formula atroce a neoliberalismului și a neo-colonialismului. Șoimul imperial caută acest lucru și nimic altceva în Venezuela: să își însușească capacități instituționale, juridice și de management pentru a face față și a depăși cea mai perversă, extinsă și brutală agresiune pe care a suferit-o țara noastră în 200 de ani de viață republicană. hidrocarburi, mineralele noastre, întinderile noastre imense de pământ, rezervoarele gigantice de apă și biodiversitatea cu care natura ne-a binecuvântat țara. Planul Washingtonului și al operatorilor săi interni este de a pune mâna pe moștenirea materială și spirituală a poporului venezuelean și de a o preda serviciului intereselor corporative și geostrategice ale imperiului decadent al SUA. Acest plan, care urmărește să ne reducă la condiția de vasali, de câini de lapte, de o nouă colonie, este cel cu care ne-am confruntat din 1999. Acest proiect de distrugere a statului nostru, care intenționează să instaleze un guvern satelit pentru a franciza țara și să-l predea puterilor globale, acest proiect anti-patrie, este ceea ce Revoluția Bolivariană – susținută de mine și Chávez - a stat în picioare timp de 20 de ani. RĂZBOIUL SCHIMBĂRII REGIMULUI Strategia imperiului se realizează prin război. Un război nedeclarat, invizibil, pe care nu-l vedem, dar ale cărui efecte le simțim zi de zi în viața noastră, la locul de muncă, familia și în conștiință. Războiul pentru schimbarea regimului este un război multiform și, ca orice război, este crud, inuman, criminal. 3 În spatele unei retorici ipocritice, discursul cinic care înalță democrația și preocupările umanitare, ascunde cea mai abjectă ambiție. Statele Unite nu vor democrație sau alegeri în Venezuela. Pentru a ne subjuga, aceștia efectuează un atac care vizează distrugerea economiei noastre, distrugerea bazelor materiale care susțin viața poporului nostru.

Luni, 5 Octombrie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

PREŞEDINTELE ION ILIESCU LA BUCUREŞTI

Preşedintele României, domnul Ion lliescu a sosit azi la Bucureşti, venind de la New York, unde a luat parte la lucrările celei de-a 45 a sesiuni a Adunării Generale a O.N.U. şi Ia reuniunea mondială la nivel înalt pentru copii - UNICEF.
După cum se ştie, în timpul şederii la New York, preşedintele României a avut numeroase întîlniri şi convorbiri cu lideri politici din diverse ţări, cu înalte oficialităţi ale Organizaţiei mondiale, oameni de afaceri. 

Duminică, 4 Octombrie, 2020 - 09:51
Apel susținut de 300 de cercetători

Pe 10 septembrie, 35 de specialisti semnau un prim apel: „Nu vrem să fim conduși de frică”. Doctorul Fouché era unul dintre ei.

17 zile mai târziu, sunt aproape 300 de personalități: „Este urgent să se schimbe strategia de sănătate în fața Covid-19”.

Louis Fouché, anestezist-medic la secția de reanimare de la Hôpital de la Conception din Marsilia (AP-HM) este din nou în fruntea semnatarilor acestei scrisori publicate de Médiapart.

Duminică, 4 Octombrie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

IERI

În dialogul cu dl. Emanuel Valeriu, pînă şi unii oameni ai legii par a jindui după vremurile de odinioară: "De ce presa n-ar putea fi îngrădită?". Chiar aşa?!?

K. O.

O veste "îmbucurătoare": Sfecla de zahăr a fost strînsă de pe 8 la sută din suprafaţa cultivată. Scăpăm de diabet!

 

Sâmbătă, 3 Octombrie, 2020 - 09:23

Ancheta publicată de jurnalistul Bruno Perez referitoare la încrederea populației în mijloacele de informare relevă faptul că în majoritatea țărior investigate aceasta se află într-un proces de degradare.
Comparația făcută între anii 2018 și 2020 arată că cea mai pronunțată degradare a avut loc în Marea Britanie și Statele Unite, în timp ce în Germania și Canada fenomenul a fost mai temperat. În 2018 Canada era țara care manifesta cea mai mare încredere în media, urmată de Germania.

Sâmbătă, 3 Octombrie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

IERI

La TV, "Lazăr da la Rusca" îl demască pe "Incognito". Atît de încrîncenat, de tăios, de parcă se afla în fruntea detaşamentelor "Minerilor din Maramureş", în marş victorios spre cele mai înalte piscuri. N-am înţeles dacă poetul, ce a declarat răspicat că e partizanul intentării unor procesa politice, doreşte să participe la ele ca om de litere. Doamne, ce cronică ritmată ar putea ieşi: ceva în genul "Nicu de la Scorniceşti".

Vineri, 2 Octombrie, 2020 - 12:29
„Să ne unim ferm în jurul FSM pentru a lupta împotriva clasei capitaliste și a pandemiei Covid-19”

Mesajul GFTUK la cea de-a 75-a aniversare a FSM (WFTU)

      

„Dragi tovarăși,

Dragi frați și surori,

În numele tuturor clasei muncitoare coreene și a membrilor sindicatelor, Comitetul Central al Federației Generale a Sindicatelor din Coreea (GFTUK) ar dori să vă prezinte cele mai calde felicitări și salutări prietenoase cu ocazia împlinirii a 75 de ani Federația Sindicatelor (FSM).

Vineri, 2 Octombrie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990

IERI

Zvonurile privind scumpirea benzinei şi raţionalizarea ei au fost întemeiate. Numai că preţurile s-au ridicat pentru consumatorii de stat iar cartelarea s-a introdus în... Bulgaria. Deci, cozile de la PECO care au prevestit aceste măsuri dovedesc perspicacitatea ieşită din comun a automobiliştilor români.

Subscribe to Document