Publicat: 17 Septembrie, 2020 - 00:00
Share

Autor: 

Publicat: 23 Octombrie, 2016 - 18:34

Să începem cu datele așa-zis „tehnice” ale acestei cărți masive, publicată simultan în douăzeci de limbi și în cincizeci de țări (inclusiv la noi) și care a stârnit enormă vâlvă. Le oferă chiar autorul: cartea este rezultatul unei investigații făcute pe teren vreme de patru ani, în Italia și alte treizeci de țări; au fost realizate 1500 de interviuri; printre cei intervievați se numără 41 de cardinali, 52 de episcopi și monseniori, 43 de nunții apostolici, secretari de nunțiaturi sau ambasadori străini, 11 gărzi elvețiene și mai bine de două sute de preoți catolici și seminariști. Prin urmare, aproape toate informațiile din acestă carte sunt de primă mână. Și se referă la perioada ultimilor patru papi – concluziile sunt cu mult mai largi. „<<Sodoma>> se bazează pe fapte, citate și surse riguroase și exacte. Majoritatea interviurilor realizate au fost înregistrate cu acordul interlocutorilor sau au fost făcute în prezența unui investigator ori traducător care a fost martor; în total, dispun de aproape patru sute de ore de înregistrare.” Într-o anchetă de acest tip, autorul nu și-ar fi putut duce la bun sfârșit munca, fără o echipă de peste 60 de colaboratori, traducători, consilieri și investigatori. „Cartea nu se bazează pe niciun zvon, pe nicio insinuare, per nicio bârfă. Sunt numai fapte, adesea brute. Am avut acces la nenumărate surse adunate din peste 300 de pagini de documente, publicate gratuit online. Aceste surse includ și mai bine de 2000 de documente de arhivă, adunate în treizeci de țări, mii de documente declasificate ale Departamentului de Stat american, telegrame diplomatice confidențiale, rapoarte ale poliției sau minute ale proceselor juridice.”

Concluzia: „Din punctul meu de vedere, nimeni nu poate înțelege Vaticanul și Biserica Catolică fără cheia lecturii homosexuale.” „A fi homosexual la Vatican este simplu, banal și chiar încurajat; dar cuvântul, vizibilitatea sunt interzise. A fi homosexual discret, înseamnă <<să faci parte din parohie.>>”

Scriu editorii români; „Celibatul preoților catolici, interzicerea de către Biserică a folosirii metodelor de contracepție, mușamalizarea abuzurilor sexuale, demisia papei Benedict al XVI-lea, misoginia clerului, eliminarea vocațiilor sacerdotale, rezistența față de reformele papei Francisc – toate acestea au un punct comun. Un secret bine păstrat de multă vreme poartă un nume biblic: Sodoma, orașul distrus de Dumnezeu ca pedeapsă pentru homosexualitatea locuitorilor lui. Or, astăzi, Vaticanul
ocrotește cea mai mare comunitate homosexuală din lume. Această lucrare dezvăluie fața neștiută a Bisericii: un sistem clădit, de la liceele teologice și până la cetatea Vaticanului, pe o viață dublă: homofobia radicală afișată, pe de o parte, și homosexualitatea practicată de persoane din rândul clerului, pe de altă parte. E dificil de stabilit care este amploarea acestei schizofrenii a Bisericii: cu cât un prelat este mai agresiv în public față de homosexuali, cu atât este mai probabil ca el, în viața sa personală, să fie homosexual. <<Rigiditatea ascunde întotdeauna ceva: de cele mai multe ori, o viață dublă.>> Cuvintele papei Francisc se referă la un secret pe care această anchetă tulburătoare îl dezvăluie
pentru prima dată.”

Frédéric Martel insistă de mai multe ori că tema cărții sale este, de multă vreme, „secretul lui Polichinelle”. Dar e pentru prima oară când sunt aduse dovezile.

Cartea a suscitat până acum deja peste o mie de articole în peste șaizeci de țări, critice, elogioase ori neutre, dar nimeni n-a pus în cauză tema cărții. Pentru Steve Bannon, fostul consilier al președintelui Trump, el însuși unul dintre cei intervievați de autor, este „cartea anului” și ar dori să fie adaptată pentru cinematograf.

Frédéric Martel este scriitor, sociolog și jurnalist. Deținător a patru diplome de studii în științe sociale, filosofie, drept public și științe politice, este doctor în sociologie. A lucrat la Ambasada Franței la București (1990-1992) și ca atașat cultural al Ambasadei Franței în Statele Unite (2001-2005). A fost director de cercetare la Institutul de Relații Internaționale și Strategice (IRIS, Paris) între anii 2012-2014, însărcinat cu o misiune pe lângă Ministerul Culturii în 2013 și cercetător asociat la CERI (Centrul Internațional de Cercetare, Științe Politice Paris), între anii 2016-2018. În prezent, este profesor la Universitatea de Arte din Zürich și director al Centrului pentru Economii Creative din Zürich. Frédéric Martel este el însuși gay.

Răsfoiți, măcar, această carte. E o bogație de informații. Bine puse în pagină, iar întreg textul excelent tradus.

 

 

 

Frédéric Martel – Sodoma. Anchetă în inima Vaticanului. Editura RAO. Traducere din limba franceză de Aurelia Ulici. 688 pag.

 

Topic: 

Format: