Publicat: 12 August, 2013 - 09:23
Share

Caravana GAUDEAMUS 2013 a ajuns la Mamaia, pentru deja tradiţionala întâlnire anuală dintre soare, carte, nisip auriu, muzică şi valuri de mare şi bună dispoziţie. Cea de a cincea ediţie estivală a Târgului GAUDEAMUS, deschisă oficial duminică se va desfăşura între 11 şi 15 august, într-un pavilion expoziţional amenajat pe faleza din faţa Radio România Constanţa/Radio Vacanţa, în imediata vecinătate a plajei îndrăgite de generaţii întregi.
Târgul GAUDEAMUS Mamaia 2013 este organizat de Radio România – echipa GAUDEAMUS şi Radio Constanţa/Radio Vacanţa şi continuă seria evenimentelor prin care este marcată dubla aniversare din acest an: 85 de ani de la prima transmisiune a postului public de radio şi 20 de ani de la inaugurarea Programului LECTURA – Târgurile GAUDEAMUS.

Târgul este deschis zilnic între orele 16.00 şi 23.00, programul de vizitare fiind adaptat contextului şi publicului special al evenimentului, accesibil astfel tuturor celor care doresc să îi treacă pragul.
Intrarea este liberă.

Dintre numeroasele surprize adaptate sezonului estival, pregătite vizitatorilor de către organizatori şi de cei aproape 30 de participanţi, le dezvăluim doar pe cele de mai jos. Restul, toţi cei interesaţi sunt invitaţi să le descopere la faţa locului.
- Bestseller-urile verii, de savurat la plajă, în tren sau acasă, în cele câteva zile de vacanţă care au mai rămas;
- Mii de titluri deja consacrate, pentru gusturi dintre cele mai variate, la preţuri imbatabile;
- Discuţii amicale şi relaxate dar pline de miez, cu şi despre poezie, în seria “Mecanici poetice”, iniţiată şi susţinută de două poete constănţene;
- Cele mai proaspete apariţii editoriale, din diverse domenii, pentru cei care doresc să fie la curent cu ultimele noutăţi chiar şi în vacanţă.
Astfel, fiecare are cele mai mari şanse să găsească ceva pe gustul său. Indiferent de unde vine, cu ce se ocupă sau ce vârstă are, dacă preferă să citească în linişte pe un colţ pustiu de plajă sau îi place să împartă cu gaşca cele mai “tari faze”.
În atenţia celor care citesc pe plajă!
Timp de cinci zile, între 11 şi 15 august, Poliţia GAUDEAMUS va patrula pe plaja din Mamaia şi îi va “amenda” cu premii surpriză pe cei surprinşi asupra faptului, cu scopul declarat de a încuraja “recidiva”. “Amenda”, constând în special în cărţi, va fi suportată de către organizatori şi va fi plătită “contravenienţilor”, în incinta târgului.

Cei care consideră că biblioteca lor a devenit neîncăpătoare, că vor trece ani până când unele dintre cărţile din ea vor mai fi răsfoite, sau că miezul verii este un moment potrivit pentru o faptă bună, sunt invitaţi să aducă volumele care le prisosesc la GAUDEAMUS Mamaia. Multe dintre cărţile acum uitate şi neglijate pot încă să aducă multă bucurie, prin intermediul proiectului Cărţile se întorc acasă, derulat din anul 2010 de către Radio România, la nivel naţional. Principalul obiectiv al proiectului este reorientarea unui important fond de carte la care multe persoane sunt dispuse să renunţe, către biblioteci publice şi şcolare din mediul rural; până acum, peste 70.000 de volume au ajuns pe această cale la cei care şi le doresc dar nu le pot avea altfel.
Volumele donate de vizitatorii şi expozanţii la această ediţie a Târgului vor avea ca beneficiari bibliotecile din comunele Grădina şi Târguşor, judeţul Constanţa şi biblioteca Penitenciarului Poarta Albă.

Premiile ediţiei 2013 a Târgului GAUDEAMUS Mamaia vor fi decernate joi, 15 august, ora 18.00 astfel:
- Trofeele GAUDEAMUS (acordate editurilor - locurile 1, 2 şi 3) şi Cea mai râvnită carte a Târgului, decernate prin Votul Publicului exprimat prin completarea unor chestionare distribuite în rândul vizitatorilor pe întreg parcursul evenimentului;
- Trofeele Presei - decernate jurnaliştilor pe secţiunile presă scrisă, radio şi TV;
- Premiul Miss Lectura, acordat celei mai frumoase cititoare prezente la Târg.