Publicat: 14 Decembrie, 2018 - 08:46
Share

Cantitatea totală de ser imunizant repartizată judeţului nostru a fost de 26.620 de doze, din care mai sunt disponibile peste 6.000 de doze.

Având în vedere faptul că până la acest moment nu a fost confirmat nici un caz de gripă în judeţul Sibiu, iar numărul total de suspiciuni de gripă înregistrate în acest sezon a fost de 13 cazuri, dorim să reamintim importanţa şi eficacitatea vaccinării antigripale, mai ales pentru persoanele aflate în grupele de risc.

Îndemnăm populaţia eligibilă la vaccinare, care nu s-a vaccinat antigripal până în prezent, să se adreseze cu celeritate medicilor de familie în vederea consultului şi stabilirea administrării vaccinului antigripal, ţinând cont că ne aflăm în plin sezon gripal.

Grupele cu risc includ femeile însărcinate, persoanele în vârstă şi cele cu afecţiuni medicale cronice, cum ar fi:

* astmul bronşic şi alte boli respiratorii;
* diabetul zaharat şi alte boli endocrine;
* boli de inimă;
* boli de rinichi;
* boli de ficat;
* boli metabolice;
* boli neurologice;
* obezitate;
* sistemul imunitar slăbit (din cauza bolii sau de tratamentului).

Care sunt simptomele?
Gripa sezonieră este cauzată de virusurile gripale umane care infectează căile respiratorii (nas, gât, bronhii şi uneori plămâni). Cu toate că unele infecţii pot fi foarte uşoare, persoanele bolnave de gripă au unele sau toate dintre următoarele simptome: febră, durere de gât, secreţii nazale, tuse seacă, oboseală, durere de cap, dureri musculare.

Complicaţiile gripei pot include pneumonii, infecţii ale urechii, infecţii ale sinusurilor, deshidratare şi agravarea afecţiunilor medicale cronice existente, cum ar fi insuficienţa cardiacă congestivă, astm sau diabet. La persoanele în vârstă, gripa poate provoca, uneori, şi/sau agrava anumite afecţiuni cardiace, care ar putea duce apoi la atacuri de cord şi accidente vasculare cerebrale.

Cum pot să mă îmbolnăvesc?
Gripa se răspândeşte de la o persoană la alta:

1. Prin contactul direct prin picăturile de la o persoană infectată, împrăştiate prin tuse sau strănut.
2. Prin contactul indirect, atunci când picături sau secreţiile din nas sau gât se depun pe suprafeţe, cum ar fi mâinile. De acolo, virusul poate fi transferat către alte persoane care apoi îşi ating faţa.

Ce puteţi face pentru a vă proteja împotriva gripei?
În primul rând, vaccinaţi-vă împotriva gripei! Vaccinarea în fiecare an, este măsura de prevenire unică cea mai eficientă împotriva gripei sezoniere, reducând foarte mult riscul de îmbolnăvire. Eficacitatea vaccinului poate varia de la an la an, în funcţie de tipurile de virusuri circulante în fiecare sezon. Vaccinul antigripal nu conţine virusuri gripale vii. Acest lucru înseamnă că vaccinul nu poate provoca gripă sau alte infecţii.

Este bine de ştiut că vaccinarea antigripală nu protejează faţă de alte tipuri de virusuri respiratorii; ca urmare, persoanele vaccinate antigripal sunt protejate doar faţă de gripă, boală mult mai gravă şi care frecvent evoluează cu complicaţii şi chiar deces.