Publicat: 11 Ianuarie, 2020 - 14:31
Share
Bilant

1020 de persoane au beneficiat, in cursul anului 2019, de consultatii gratuite si consiliere medicala in cadrul campaniei "Sanatate pentru sate", derulata de catre Voluntarii Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului. Voluntarii au organizat in anul 2019, 10 actiuni in judetele Ilfov, Prahova, Calarasi si Giurgiu. Printre beneficiarii campaniei se află persoane din mediul rural care nu sunt asigurate medical sau care din diverse motive nu isi permit sa-si evalueze periodic starea de sanatate. Medicii voluntari au oferit asistență medicală unei categorii vaste de populație, de la copii la persoane vârstnice, cu grade variate de dizabilitate. Au fost depistate numeroase afectiuni medicale de care oamenii nu stiau si s-au actualizat schemele de tratament, in cazul celor cu boli cronice. De altfel, unii dintre cei care s-au prezentat in fata medicilor campaniei nu mai fusasera la un control medical de ani de zile sau niciodata. De la începutul campaniei din 2015 și până în prezent au fost organizate 68 de acțiuni care au avut 8718 beneficiari.

 

In cadrul fiecarei editii s-au deplasat in teritoriu aproximativ 30 de voluntari ai Paraclisului Catedralei Nationale, dintre care cel puțin 20 au fost cadre medicale, iar restul personal auxiliar. Echipele au fost compuse din medici cu urmatoarele specializari: medicină internă, cardiologie, diabet și boli de nutriție, gastroenterologie, pediatrie, oftalmologie, oncologie, endocrinologie, stomatologie, psihiatrie, reumatologie, etc. 

"Pacienții au beneficiat de efectuarea unor investigatii de ecograf, EKG și de analize de laborator, care au permis diagnosticarea a numeroase cazuri de diabet zaharat, de exemplu. Pacienții adulți care au fost consultați cardiologic au prezentat mai ales hipertensiune arterială (peste 90% dintre ei), tulburări de ritm cardiac (extrasistole, fibrilație atrială), fenomene de insuficiență cardiacă, boală cardiacă ischemică. Consultațiile de pediatrie au relevat copii cu rinite și dermatite alergice, astm bronșic, parazitoze intestinale, obezitate. Mulți dintre adulții evaluați gastroenterologic sufereau de sindrom de intestin iritabil, steatoză hepatică, gastrită sau boală de reflux gastro-esofagian, litiază biliară, neoplazii, ciroză hepatică. Aproximativ 12% dintre adulții la care s-a măsurat glicemia au avut valori crescute ale acesteia, iar aproximativ 10% au fost diagnosticați cu diabet zaharat. Au fost diagnosticate cazuri de cancere genitale, hematologice și pulmonare. Campania a relevat o prevalență crescută a osteoporozei, bolilor tiroidiene, obezității. Medicii stomatologi au identificat numeroase leziuni carioase simple sau complicate, netratate, igienă orală deficitară. De asemenea, medicii psihiatri au diagnosticat cazuri de tulburări depresive recurente, tulburare mixtă anxios-depresivă, chiar psihoze. Boala artrozică vertebro-periferică a fost găsită cu prevalență crescută în rândul populației mai vârstnice", a afirmat Conf. Univ. Dr. Camelia Diaconu, Medic voluntar. 

Danut Pruna, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, a specificat: "O componentă foarte importantă a acestei actiuni a fost cea de screening pentru că toate persoanele care au venit au beneficiat de EKG si consult ecograf. Au fost constatate foarte multe probleme de sanatate depistate cu ajutorul ecografului deoarece s-au efectuat atat ecografii abdominale, cat si examinari cardiologice, in functie de problemele de sanatate cu care se confrunta fiecare. In cadrul acestei campanii, am identificat un aspect ingrijorator si vreau sa trag un semnal de alarma! Multi dintre varstnici uita sa-si ia medicamentele la timp sau isi schimba singuri schemele de tratament, iar asta le agraveaza conditia. Faptul ca medicii specialisti lipsesc de la sate, dar si din unele orase mai mici face aproape imposibila redresarea sanatatii pacientilor. Referitor la medicii voluntari, ceea ce ma bucură foarte mult este că în anul 2019 s-au alăturat mult mai mulți medici acestei campanii. Sunt foarte entuziasmați și au reusit sa salveze vieți. Acesta este al cincilea an al campaniei si asta arata cat de devotati au fost acesti medici care au facut eforturi foarte mari, fie dupa garzi, fie in zilele lor libere au venit in sprijinul semenilor trecand peste oboseala, unii dintre ei parcurgand sute de kilometri, spun asta deoarece avem medici voluntari din Pitesti, Brasov si alte orase ale tarii".

Medicii voluntari au încercat să crească gradul de conștientizare pentru combaterea obiceiurilor dăunătoare sănătății, cum ar fi fumatul, consumul de alcool, dar și importanța măsurilor de igienă și a prezenței periodice la medic. Campania “Sănătate pentru sate” a încercat și a reușit să responsabilizeze administrația publică locală și preotii din teritoriu, în sensul implicării acestora în problemele de sănătate ale comunității. 

Campania "Sănătate pentru sate" a luat nastere in anul 2015, in urma semnarii unui protocol intre Patriarhia Romana si Ministerul Sanatatii. Proiectul a fost dezvoltat de catre voluntarii Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului sub coordonarea atenta a Parintele Arhimandrit Ciprian Gradinaru si cu binecuvantarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

"Acest proiect dezvoltat de Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului aduce multă bucurie în casele locuitorilor de la sate. Deplasările caravanei "Sănătate pentru sate" în localități rurale au avut ca rezultat, până în prezent, peste 8000 de beneficiari, în majoritate vârstnici și copii, care au fost consultați medical cu multă atenție și mult profesionalism. Proiectul Sănătate pentru sate reunește entuziasmul și disponibilitatea voluntarilor și a medicilor voluntari cu buna cooperare a preoților parohi și a primarilor din sate, mobilizând astfel populația din mediul rural spre a beneficia de consultații medicale gratuite", a declarat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la Simpozionul Național de Teologie "Satul românesc: vatră a plămădirii, păstrării și promovării ființei naționale și a credinței ortodoxe".

"Campania "Sanatate pentru sate" este o campanie binevenita, o normalitate a Bisericii de a fi prezenta acolo unde exista suferinta, de a aduce bucurie si speranta, de fi aproape de oameni si in mijlocul oamenilor cu bucuriile, necazurile si cu suferintele lor. Acesti medici specialisti au facut un sacrificiu de bunavoie si din dragoste, din mila fata de oamenii nevoiasi, au salvat si au alinat durerea multor suferinzi, copii, oameni saraci, nevoiasi, dezorientati care au trecut si trec greu pe la medici. Au fost situatii cand au descoperit cazuri de la cancer la boli cronice, le-au descoperit boli pe care multi oameni nu stiau ca le poarta in organismul lor. Tin sa-i felicit pe acesti inimosi si devotati medici, asistenti si voluntari ai Paraclisului care au dat dovada de consecventa si de multa dragoste fata de aproapele aflat in suferinta", a concluzionat Parintele Arhimandrit Ciprian Gradinaru, initiatorul campaniei "Sanatate pentru sate".