Publicat: 13 Ianuarie, 2020 - 10:25
Share

Campania de "Preventie si educatie pentru sanatate", derulata de catre Voluntarii Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, a ajuns la 15.100 de beneficiari, in cei 3 ani de activitate. Campania are ca scop reducerea cazurilor de imbolnavire si cresterea calitatii vietii beneficiarilor prin educatie. Doar anul trecut, voluntarii i-au invatat pe 3.720 de elevi cum sa-si gestioneaze corect emotiile si ce inseamna fenomenul de bullying, sa-si ingrijeasca dantura, sa aiba o pozitie corecta a corpului, cum sa se alimenteze sanatos si sa respecte riguros normele de igiena. De asemenea, copiii au fost antrenati sa acorde primul ajutor, in caz de urgenta. Voluntarii au mers, pe parcursul anului 2019, la elevi din scoli aflate in judetele Ilfov, Prahova, Teleorman, Ialomita, in municipiul Bucuresti, precum si in Republica Moldova, raionul Cahul.

Danut Pruna, coordonatorul Voluntarilor de la Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, a declarat: "Campania de "Preventie si educatie pentru sanatate" este o componenta a campaniei “Sanatate pentru sate”, fiind initiata in momentul in care am observat ca nu vin foarte multi copii la campania “Sanatate pentru sate”, veneau 10-20 de copii si atunci am decis sa aducem aceste informatii de preventie si educatie in sanatate direct in scoli. Prin urmare, ne adresam copiilor din clasele 1-8, mai ales celor din mediul rural, unde informatia ajunge putin mai greu. De altfel, copiii sunt in formare si sunt mai usor de educat decat adultii. La fiecare activitate au participat cel putin patru cadre medicale, am venit cu specialisti in stomatologie, psihologie, balneofiziokinetoterapie, nutritie si igiena. Am abordat fenomenul de bullying, dar si situatia copiilor ai caror parinti sunt plecati in strainatate, precum si alte aspecte care ne-au fost solicitate de catre conducerea scolilor respective. In anul 2019, campanie de "Preventie si educatie pentru sanatate" a debutat in Republica Moldova, unde am fost bine primiti si rugati sa revenim. Cu aceasta ocazie ne-am adresat la peste 1.000 de copii din 6 localitati. Copiii au fost foarte incantati de vizita voluntarilor si cu siguranta vom reveni".

„Ca psihoterapeut, apreciez că acțiunile voluntarilor au un impact cu efecte de scurtă și de lungă durată. Pe lângă bucuria din timpul prezentărilor, resimțită de toți cei prezenți, pe viitor, prin intermediul beneficiarilor, vom avea o generație mult mai deschisă, mai înțelegătoare și cu un comportament pro-social, atunci când nedreptatea își face simțită prezența. Pentru a asigura un viitor mai bun, este necesară continuarea campaniei și în anii următori, dar și creșterea numărului de beneficiari și specialiști implicați”, a recomandat psihoterapeutul Raluca Simion.

Simona Carniciu, medic specialist în Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, a atras atenţia, printre altele, si asupra riscurilor care vin la pachet cu obezitatea: "Un copil obez este un viitor adult obez şi de aici începe cascada de probleme asociate obezităţii: diabetul zaharat, bolile cardio-vasculare şi nu numai. Este important să prevenim din timpul copilăriei şi să conştientizăm populaţia ce înseamnă riscul de obezitate, ce înseamnă excesul alimentar şi la ce poate să ducă acesta. Alimentele procesate, rafinate şi consumate în exces duc foarte uşor la obezitate. De aceea, ne întoarcem către alimentaţia naturală, către alimentaţia simplă pentru a ajunge adulţi sănătoşi".

"In urma campaniilor desfasurate pe parcursul anului 2019 am fost placut surprinsa sa observ ca elevii stiau tehnica de periaj corecta ceea ce inseamna ca profesorii se ocupa si le explica elevilor aceasta tehnica. Am primit intrebari interesante in campaniile la care am participat in anul 2019, cum ar fi despre cum sa-si igienizeze corect aparatele dentare fixe. In acest caz este important dusul bucal pe care eu il recomand tuturor pacientilor mei, precum si periutele interdentare. Le-am prezentat copiilor fiecare mijloc auxiliar periajului si le-am vorbit despre consecintele nerespectarii acestor tehnici si importanta prezentarii la medicul stomatolog de doua ori pe an", a declarat Dr. Claudia Buduna - medic specialist in stomatologie generala.

Gelu Costache, asistent medical specialist in balneofiziokinetoterapie si recuperare medicala, voluntar al Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, a afirmat: "De fiecare data, copiii au primit cu bucurie si interes toate informatiile si au inteles ce posturi gresite pastreaza de-a lungul zilei, cum putem preveni deformarile sistemului osteo-articular, in principal ale coloanei, cum putem face ca deformarile acestea care sunt initial provizorii si generatoare de durere sa nu devina definitive, sa nu ajunga intr-un stadiu in care corectia este mult mai grea, uneori si imposibila".

Campania de "Prevenţie si educaţie pentru sănătate" a fost initiata de catre Parintele Arhimandrit Ciprian Gradinaru care a subliniat: "A face bine sta in fiinta fiecaruia dintre noi, este unul dintre chipurile lui Dumnezeu in prezenta noastra. A fi bun este exemplul cel mai convingator fata de aproapele nostru, de a-l face sa fie si el mai bun, iar voluntariatul sau actul de milostenie nu face altceva decat parte din frumusetea crestinismului, din daruirea de a fi aproape de semenul nostru cazut in suferinta, de a-l cerceta pe un om aflat in deznadejde. Voluntariatul nu este altceva decat iubirea lui Dumnezeu manifestata intre oameni si cu oameni".

Toate programele social-filantropice derulate de catre Voluntarii Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, printre care se află şi campania de "Prevenţie si educaţie pentru sănătate", se bucura de binecuvantarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.