Publicat: 9 Decembrie, 2019 - 00:08
Share

Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului impreuna cu o echipa medicala de la Institutul Oncologic Bucuresti au desfasurat sambata, 7 decembrie, ultima actiune din anul 2019 din cadrul "Campaniei de Preventie si depistare a cancerului de col uterin", in localitatea ilfoveana Darasti. 22 de doamne au beneficiat de examninarea gratuita a sanului si efectuarea testului Babes Papanicolau.

Dr. Virgil Prunoiu, coordonatorul programului de screening de la Institutul Oncologic Bucuresti, a declarat: "Ma bucur ca si anul acesta, la fel ca si anul trecut s-au prezentat pentru investigatii un numar apreciabil de femei, peste  300 anul trecut, peste 300 anul acesta si suplimentar fata de anul trecut am inceput si un examen clinic al sanului, peste 150 de femei fiind examinate. Ne bucuram in continuare de sprijinul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului coordonati de Parintele Arhimandrit Ciprian Gradinaru si cu care speram si anul viitor sa realizam lucruri minunate pentru oamenii din jurul Bucurestiului".

Dr. Cristina Saptefrati, medic primar obstretica-ginecologie, a tras un semnal de alarma: "Investigatia primara la san este foarte importanta avand in vedere ca un cancer la san nu apare brusc ca o tumora mare si speram sa prindem niste modificari daca tot e sa apara o faza initiala. Invitam pacientele sa vina la Institutul Oncologic Bucuresti sau in alte unitati medicale sa isi faca investigatiile de specialitate si speram sa putem preveni multe necazuri din viata lor. Multe din pacientele pe care le-am vazut nu facusera un examen Babes Papanicolau, multe nu au facut o examinare la san, am gasit destule cazuri in neregula si, din pacate, prea putine paciente au venit sa continue investigatiile".

"Cancerul de col uterin este cea mai frecventă neoplazie a aparatului genital feminin și a doua cauză de mortalitate, după cancerul mamar. Prin campania de "Preventie pentru cancerul de col uterin" cautam depistarea unor leziuni precursoare care se pot îndepărta înainte de apariţia cancerului sau a unui cancer în stadiu precoce, mai ușor de tratat. Medicii specialisti sunt tot mai putini si am constatat ca o data cu desfiintarea unor spitale sau altor unitati medicale, pentru persoanele din mediul rural este mult mai greu sa ajunga la medicii specialisti. Prin aceasta campanie am reusit sa facilitam accesul acestora la investigatii medicale gratuite Am ajutat circa 700 de femei de la debutul acestei campanii. Este important ca s-au descoperit din timp foarte multe probleme de sanatate si astfel s-a reusit a se evita complicatii mult mai grave pentru acestea. Cancerul de col uterin reprezintă în România o problemă de sănătate publică, anual fiind diagnosticate cu acesta boală 4.000 de femei Suntem pe primul loc al incidenței cancerului de col uterin, aceasta fiind de 3 ori mai mare decât media ratei UE. Prin Campania de "Prevenire si diacnosticare precoce a cancerului de col uterin", am încercat să asiguram şi o continuitate a acestor investigaţii preliminare. Astfel, femeile depistate cu probleme de sănătate (46 cu leziuni ale colului, 165 cu infecții, tumori de sân) au fost consiliate cu privire la investigatiile viitoare: examene de laborator şi imagistice complexe (ecografie, mamografie, CT, RMN), dar şi pentru realizarea tratamentului de chirurgie şi ginecologie oncologică adecvat. În perioada 2018 – 2019, au fost investigate 628 femei, iar alte 50 au fost informate despre importanța prevenirii cancerului. Suplimentar în 2019 au fost investigate clinic la sân 168 de femei", a declarat Danut Pruna, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului.

"Nu avem medic ginecolog in localitate, in afara de medicul de familie nu avem nicio clinica, niciun alt medic. Nu a mai fost nicio astfel de campanie aici, este prima si speram cu aceasta ocazie sa nu fie ultima, sa vina si pentru alte investigatii pentru ca e in folosul oamenilor", a declarat o pacienta.

"In mediul rural lipsa banilor este o problema destul de grava si depistarea cancerului din timp este benefica pentru toate femeile. Ar fi fost mult mai bine daca s-ar fi facut mai demult, poate am fi salvat mai multe vieti, dar nu intotdeauna ceea ce ne dorim se si intampla. Acum cu sprijinul Patriarhiei acest lucru este posibil", a mai adaugat alta pacienta.   "La tara omul este mai nestiutor, cu venituri modeste, multumim pentru ajutorul acordat, a venit cadoul de la Mos Nicolae, cel mai bun pentru sanatate", a precizat alta pacienta.

Preotul Paroh Nicolae Zota, de la Parohia Darasti-Asan, judetul Ilfov, a concluzionat: "Este o actiune benefica pentru enoriasele noastre, pentru doamnele din parohia noastra pentru ca majoritatea dintre ele au venituri modeste, la oras ajung mai greu ca sa isi faca astfel de examene medicale, asa ca actiunea aceasta vine in sprijinul lor, le ajuta foarte mult, sper ca actiunea de astazi sa le educe si mai mult si sa participe si mai des la astfel de actiuni medicale".

Toate actiunile voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Nationale se desfasoara cu binecuvantarea Patriarhului Romaniei, Preafericitul Parinte Daniel, si sub coordonarea Arhim. Ciprian Gradinaru.