Publicat: 19 Februarie, 2018 - 21:00
Share

O nouă ediție a campaniei de "Prevenție și Depistare a Cancerului de Col Uterin" derulată de către Institutul Oncologic "Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu" și Patriarhia Română a avut loc, sâmbătă, în orasul Otopeni. Mai multe femei cu vârste cuprinse între 25-64 ani au fost exameninate gratuit de către specialiști, fiind supuse testului Babeș-Papanicolau. De altfel, este esențial ca toate doamnele să efectueze periodic acest test care permite diagnosticarea precoce a eventualelor leziuni canceroase și astfel să le fie salvată viața.

Doctorul Prunoiu Virgiliu Mihail, coordonatorul Programului de Screening al Institutului Oncologic Fundeni, a punctat: "Acest examen de col uterin este foarte important, toate femeile cu varsta intre 25-64 ani trebuie sa participe la acest examen pentru depistarea leziunilor precanceroase si chiar a cancerului in faza incipienta. Daca rezultatul testului nu va fi unul bun, femeile se vor prezenta la medicul de familie, datele sunt absolut confidentiale, apoi prin intermediul medicului de familie si eventual cu sprijinul nostru, al Institutului Oncologic sa putem sa le asiguram tratamentul necesar".

 

"Testul Papanicolau este foarte important pentru ca ne ajuta sa ne diagnosticam din timp, sa aflam despre sanatatea noastra. De aceea, este necesar sa il facem cat mai regulat posibil, la termenul indicat de catre medici si astfel prevenim multe necazuri din viata noastra. Campania este foarte utila deoarece ne mobilizeaza si pe noi in acelasi timp, poate ca noi, in viata cotidiana, in viata de zi cu zi mai neglijam sanatatea noastra, dar in felul acesta ne constientizeaza pentru a face acest test si in felul acesta sa avem sanatatea in atentia noastra", a declarat o pacientă.
 

În acelaşi context, o altă beneficiară a campaniei a spus: "Este foarte binevenita campania aceasta, mai ales ca este gratuita si vine in sprijinul doamnelor, femeilor care vor sa isi faca acest test, mai ales ca vin in comune, in orase". 

 

Dintre toate tumorile maligne, cancerul de col uterin este cel care poate fi controlat si prevenit cu ajutorul efectuarii periodice a testului Babes-Papanicolau. De altfel, conform analizei Institutului National de Sanatate Publica, in Romania incidenta cancerului de col uterin este cea mai mare din Uniunea Europeana. 

 

"Este un protocol incheiat intre Patriarhia Romana si Institutul Oncologic Bucuresti, o campanie cu care noi mergem in special in mediul rural unde femeile se deplaseaza destul de greu catre institutiile medicale. Astazi, ne-am deplasat in orasul Otopeni, suntem pentru prima data cu aceasta campanie intr-un oras. Mobilizarea nu a fost la fel de buna ca la editiile precedente, este mult mai utila aceasta campanie la sate unde oamenii au acces mult mai greoi la serviciile medicale. La oras, sunt centre medicale unde se recolteaza gratuit testul Babes-Papanicolau, iar femeile se pot deplasa mult mai usor. Cel mai important e sa le determinam pe femeile cu varste intre 25-64 ani sa constientizeze ca acest test este vital in a preveni cancerul de col uterin", a specificat Danuţ Pruna, coordonatorul grupului de voluntari al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.

 

Cancerul de col uterin este o afecțiune malignă a celulelor ce căptușesc suprafața colului. Cancerul colului uterin este cea mai frecventă neoplazie a tractului genital la femei și a doua cauză de mortalitate, după cancerul mamar. În România sunt diagnosticate anual peste 4000 de femei cu cancer de col uterin. Dintre toate tumorile maligne, cancerul de col uterin este cel care poate fi controlat și prevenit cu ajutorul testării periodice. Anual, în lume, se diagnostichează aproximativ 500.000 noi cazuri de cancer cervical (col uterin).
Prin programul de screening pentru cancerul de col uterin, se caută depistarea unor leziuni precursoare (ce se pot îndeparta înainte de apariția cancerului) sau a unui cancer în stadiu precoce, care este mai ușor de tratat.

 

Programele populaționale de screening, desfășurate o dată la 3 sau la 5 ani, pot reduce incidența acestei boli cu 80%. Factorii de risc pentru apariția neoplasmului de col uterin sunt următorii: infecția HPV (virusul Papilloma uman); infecția cu virusul herpes Hominis tip 2 (HSV 2); infecția HIV/SIDA; debut precoce al vieții sexuale; igiena deficitară;
sarcini multiple; anticoncepționale orale și promiscuitate sexuală.

 

NU sunt eligibile pentru efectuarea testului Babeș-Papanicolau femeile care prezintă absență congenitală a colului uterin, histerectomie totală pentru afecțiuni benigne, femei cu diagnostic de neoplasm col uterin sau alte forme de cancer genital; 
Testul Babeș-Papanicolau presupune o recoltare de secreție vaginală care se va examina la microscop. Este o investigație absolut NEDUREROASĂ!

Pentru prezentarea pacientelor la cabinetele unde se efectuează gratuit testul Babeș-Papanicolau este suficent să prezinte doar buletinul, fără trimitere de la mediciul de familie.

Condiţii pentru recoltare:
 Recoltarea se face în zilele 10 – 20 de la ultima menstruație;
 Înainte de recoltare cu 48 de ore:
 NUse folosește medicația intravaginală!(ovule, spermicide, lubrifiant)
 Abstinență sexuală (NU contact sexual !)
 NU se fac spălături intravaginale !
 NU se folosesc tampoane interne!

Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de către voluntari sub coordonarea atentă a părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru.

Localizare: 

Geolocation is 44.56718739999999, 26.083511300000055

Tag-uri Nume: