Publicat: 24 Iunie, 2019 - 11:15
Share

Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului au revenit, sambata, in localitatea ilfoveana Gradistea, unde au desfasurat o noua editie a campanie de "Preventie si depistare a cancerului de col uterin". In cadrul actiunii, ce a avut loc la dispensarul din localitate, au fost examinate gratuit 41 de femei. Toate doamnele au beneficiat de examenul Babes-Papanicolau si de un examen clinic mamar. 

Campania de "Preventie si depistare a cancerului de col uterin" s-a dovedit a fi de mare ajutor doamnelor examinate, inca de la debutul campaniei! Spre exemplu, anul trecut, în localitatea ilfoveana Gradistea, voluntarii au depistat la timp un caz de cancer mamar care a fost rezolvat cu succes si pacienta este in afara oricarui pericol. În prezent, serviciile medicale oferite gratuit in cadrul campaniei umanitare includ si un examen clinic mamar pentru ca s-a dovedit a fi necesar.

Danut Pruna, voluntar coordonator la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, a mentionat: "Pentru ca in activitatea de anul trecut a fost depistat un caz de cancer mamar in faza incipienta si a fost solutionat eficient, am decis impreuna cu medicii de la Institutul Oncologic sa includem in pachetul serviciilor medicale oferite gratuit pacientelor noastre si un examen clinic mamar prin palpare si, de asemenea, sa oferim si consilere, daca este necesara".

La actiunea de la Gradistea au participat 7 voluntari de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, 4 cadre medicale din cadrul Institutului Oncologic Bucuresti si un medic ginecolog de la Spitalul Judetean Mavromati din Botosani. 

Dr. Ioana Alexandroaie, medic specialist obstretica-ginecologie, la Spitalul Judetean Mavromati Botosani, a punctat:
"Am venit astazi, aici, pentru a prelua exemplul voluntarilor. In zona de unde vin, in nordul Moldovei, in Botosani, procentul de screening, de depistare a cazurilor de cancer de col uterin precoce este la fel de scazut ca si in restul tarii si incercam sa luam exemple bune, cum este aceasta colaborare intre Institutul Oncologic Bucuresti si Patriarhia Romana si sa aplicam si in nordul tarii acest screening". 

 

Dr. Virgiliu Prunoiu, Coordonatorul Programului de screening de la Institutul Oncologic Bucuresti, a declarat:
"Sunt bucuros pentru ca ne intoarcem la Gradistea a doua oara, unde am inceput acum 1 an si jumatate si pot spune ca am avut succes cu 41 de femei examinate, astazi. Se cunosc actiunile noastre, ale Patriarhiei si Institutului Oncologic Bucuresti, lumea ne cunoaste, este multumita de noi si speram pacientelor examinate sa le dam rezultate bune referitoare la examinarea Babes-Papanicolau sau sa putem sa le ajutam, in caz de probleme de sanatate".

Dr. Cristina Saptefrati, medic primar oncolog, la Institutul Oncologic Bucuresti, a avertizat: "Este util ca femeile sa vina la medic, una este sa descoperi un cancer la inceput, in stadiu zero sau in stadiul unu si altceva cand femeia are metastaze, in stadiul patru, cand nu se mai poate face nimic".

Veronica Stanica, asistent medical la Gradistea, a spus: "Este nemaipomenita aceasta activitate, depistarea precoce a cancerului de col uterin la femei este o prioritate la ora actuala pentru ca incidenta cancerului de col si a celui mamar este foarte mare la ora actuala, in Romania".

"A fost foarte bine astazi, medicii s-au purtat nemaipomenit, nu avem cuvinte, nu avem posibilitate sa venim in Bucuresti sa ne facem acest test si va multumim din suflet ca puteti sa veniti sa ne ajutati, sa facem acest examen", a sustinut o pacienta.

"Este foarte important ca oamenii vin aici, ca noi nu prea avem bani sa umblam prin spitale", a adaugat alta pacienta. 

Preotul Paroh Alexandru Popescu, de la Parohia Gradistea Ilfov, a concluzionat: "Este deosebit de importanta aceasta campanie pentru ca arata faptul ca Biserica a pus dintotdeauna sanatatea trupeasca la loc de mare cinste alaturi de sanatatea sufleteasca. Daca, in trecut, preotii erau cei care mergeau si aplicau leacurile babesti, o data cu trecerea timpului si cu dezvoltarea tehnologiei, avem metode moderne, avem oameni pregatiti, avem voluntarii Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului si doctori de la Institutul Oncologic Bucuresti, care sunt alaturi de noi si lucrul acesta nu poate decat sa faca bine unei comunitati".

Campania de "Prevenire si depistare a cancerului de col uterin" a inceput in anul 2018. Pana in prezent, au fost desfasurate 19 activitati medicale, de care au beneficiat peste 500 de persoane.

Campania "Prevenţie şi Educaţie pentru Sănătate" se derulează cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și sub îndrumarea Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru, iniţiator şi coordonator al tuturor campaniilor de la Paraclisul Catedralei Naţionale.