Publicat: 2 Martie, 2020 - 13:18
Share

Voluntarii Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului au desfasurat, sambata, prima activitate din acest an din cadrul campaniei de "Preventie si depistare a cancerului de col uterin" si a 26-a de la debut, la centrul medical din comuna ilfoveană Corbeanca. In cadrul editiei prezente, 30 de femei au beneficiat gratuit de testul Babes Papanicolau si de un controlul primar la san executate de medicii voluntari.

Dr. Virgil Prunoiu, medic primar oncolog de la Institul Oncologic Bucuresti si voluntar al PCMN, a declarat: "Sunt medic chirurg oncolog in cadrul Institului Oncologic Bucuresti. Din pacate, in cadrul institutului vedem cancere in faza avansata, atat de col uterin, cat si de san. M-am gandit ca prin activitatea mea pot sa ajut aceste femei, sa depistam cancerul sau leziuni displazice, leziuni incipiente care tratate pot asigura o stare de sanatate buna a femeilor si supravietuire indelungata. Asa ca, impreuna cu voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, coordonati de Parintele Arhimandrit Ciprian Gradinaru, ne-am hotarat sa mergem in comunitatile din Ilfov, sa ajutam oamenii in investigatia de cancer de col uterin si un examen clinic de san. Doamnele din localitate au primit foarte bine aceasta vizita si ne bucuram ca din ce in ce mai multe comunitati au aflat de venirea noastra in Ilfov si sunt bucuroase ca vine cineva in intampinarea lor, in sanul comunitatii. Rezultatele se vor afla in 2-3 saptamani si daca descoperim ceva, atunci le putem ajuta prin investigatii suplimentare sau tratament". 

In acelasi context, dr. Mihaela Cartis, medic de familie din comuna Corbeanca, a precizat: "Este extraordinara initiativa pentru ca mai ales in zonele rurale femeile se deplaseaza foarte greu catre medic si pentru investigatii si pentru un consult obisnuit si cu atat mai mult pentru o analiza de aceasta anvergura si atunci a fost extraordinara idea. In zona noastra adresabilitatea este foarte scazuta pentru investigatii de tip Papanicolau sau investigatii de san si a fost un moment extraordinar. Femeile au primit informatia cu mare bucurie. Noi speram in continuare in colaborarea cu Patriarhia pentru acest eveniment pentru ca stim din situatiile anterioare, din anii trecuti, la inceput demareaza un pic mai greu pana lumea capata incredere, intelege ca cineva se ocupa de ei cu adevarat si vor sa vina sa le ofere un serviciu de calitate si in ajutorul lor, cu bani mai putini sau gratuit in cazul asta si atunci se intereseaza si speram ca in editiile urmatoare sa fie un numar si mai mare de femei. Imi doresc din tot sufletul sa continue campania si sa putem sa mai aducem in zona noastra aceasta caravana".

Danut Pruna, coordonatorul Voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, a adaugat: "Ne bucuram ca beneficiarele campaniei au laudat aceasta initiativa, cu siguranta vom reveni aici, mai ales ca doamna doctor ne-a oferit tot sprijinul. Acum, a vazut despre ce este vorba, a cunoscut medicii  si cu siguranta, data viitoare, va reusi sa mobilizeze si mai multe doamne care doresc sa beneficieze de serviciile campaniei noastre. De altfel, campania este extrem de utila pentru ca beneficiarele editiilor precedente au aflat din timp de problemele de sanatate cu care se confruntau, subliniez ca au fost cazuri de cancer aflate in stadiul incipient care au fost rezolvate la timp, au fost cancere de san care, de asemenea, au fost depistate prin aceasta campanie. Reiterez ca examinarea primara la san a fost inclusa in pachetul de servicii medicale al campaniei la un an de la demararea acestui protocol incheiat intre Patriarhia Romana si Institutul Oncologic Bucuresti. De altfel, au fost situatii cand, in urma diagnosticarii beneficiarelor noastre, s-a trecut chiar si la operatii la san si astfel s-a rezolvat problema la timp. Stim foarte bine, ca din pacate, spitalele din Romania sunt pline de multe cazuri cu complicatii pentru ca oamenii nu se prezinta la timp la medic. Prin urmare, utilitatea campaniei noastre rezulta tocmai din depistarea precoce a eventualelor leziuni oncologice.

Preotul Paroh Cosmin Manea, de Parohia Tamasi, judetul Ilfov, a concluzionat: "Pentru noi si pentru doamnele de aici din localitate este foarte importanta campania de "Preventie si depistare a cancerului de col uterin" derulata de catre voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului pentru ca depistarea problemelor de sanatate la timp faciliteaza vindecarea completa a pacientelor".

Activitatea de sambata este 26-a din cadrul campaniei de "Prevenție și depistare a cancerului de col uterin" desfășurată de voluntarii paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului. Numărul femeilor care au beneficiat de serviciile acestei acțiuni a ajuns din ianuarie 2018 și până în prezent la 700 de persoane.   

 Toate actiunile voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Nationale se desfasoara cu binecuvantarea Patriarhului Romaniei, Preafericitul Parinte Daniel, si sub coordonarea Arhim. Ciprian Gradinaru.