Publicat: 18 Februarie, 2019 - 13:06
Share

Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului si medicii de la Institutul Oncologic din Bucuresti s-au deplasat, din nou, la pacientii din comuna Glina, judetul Ilfov. Prin intermediul campaniei de "Preventie si Depistare a Cancerului de Col Uterin" au fost examinate, sambata, 25 de femei. Actiunea a fost organizata la cabinetul medical din comuna. Aici, beneficiarele campaniei au reusit sa faca gratuit testul Babes-Papanicolau.

Dr. Prunoiu Virgiliu, Coordonatorul Programului de Screening Institutul Oncologic Bucuresti, a mentionat:  "Din punctul meu de vedere campania si-a atins scopul si speram ca si anul acesta din ce in ce mai multe femei sa auda de noi, desi sunt comunitati precum Pantelimon, Glina care ne-au chemat si a a doua oara sa vedem femeile intre 25-64 ani si sa le investigam pentru cancerul de col uterin. Anul acesta situatia sta bine, nu am gasit paciente suferinde. Speram in continuare sa le ajutam si daca vom gasi paciente in suferinta, Patriarhia s-a oferit sa le ajute, in sensul sa le grupam, sa fie aduse la Institutul Oncologic unde sunt mai multi ginecologi-oncologi, astfel incat sa le putem ajuta si sa le putem trata la timp sa nu apara probleme de sanatate mai tarziu. Urmatoarele actiuni, vom veni unde vom fi solicitati si oricate femei se vor prezenta, noi le vom ajuta si venim in intampinarea lor. Primesc de la noi tot ce au nevoie in privinta actelor, urmatorul pas au nevoie si de trimitere de la medicul de familie. Nu au medic ginecolog, le putem ajuta noi la Institutul Oncologic, din punct de vedere al informatiilor sau din punct de vedere al tratamentului. Au fost si doua doamne cu probleme serioase de sanatate pe care le asteptam la Institut".

Danut Pruna, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, a argumentat: "Este foarte bine ca se desfasoara aceasta campanie si ca ni se solicita sa revenim in anumite localitati. Asta, ne arata ca este o campanie foarte utila. Au venit astazi si doua persoane, nu neaparat ca sa isi faca testul Babes-Papanicolau, ci ca sa ceara sfaturi medicilor de la Institutul Oncologic Bucuresti prezenti in campanie, sa vada exact unde pot merge mai departe pentru alte investigatii si de ce investigatii au nevoie. Una dintre doamnele care a a venit are probleme foarte importante oncologice, a fost consiliata, va merge catre un spital din Bucuresti, unde va primi tot sprijinul. Este foarte important cand mergem in mediul rural, sa sprijinim din acest punct de vedere pacientii, foarte multi dintre ei nu sunt informati, nu stiu ca beneficiaza in mod gratuit si este foarte importanta aceasta consiliere pe care o facem, atat prin aceasta campanie, cat si prin celelalte campanii pe care le desfasuram".

 

"Noi neglijam tot timpul sa mergem la doctor si aceasta campanie este ceva binevenit. Acum sase ani am fost la un asemenea control inainte de nastere si apoi nu am mai fost. Femeile greu se duc la medic, este binevenita campania, mai ales ca este gratuit si doctorii sunt foarte buni. A mers foarte repede, doar trebuia sa am eu vointa sa vin, nu stim cand ne mai intalnim cu asa ocazie. A mers foarte repede si doctorii sunt minunati", a spus o pacienta.

"Acum sase luni am facut asa un control, dar eu nu am venit pentru controlul care se face acum, am venit pentru un control la san, am o problema de 1 an si sase luni, mi-a iesit o galma si nu am stiut unde sa ajung, sunt singura si nu am stiut. M-a indrumat doamna doctor unde sa ajung, mi-a dat un numar de telefon pentru o programare si acum astept sa ajung acolo ca sa stiu si eu ce am.E ste foarte buna initiativa voluntarilor, sunt foarte multe tinere care au nevoie si nu au posibilitate", a afirmat o alta pacienta.

"M-a trimis la un spital sa mi se faca niste investigatii. De doi ani ma chinuiesc sa le fac si nu stiu unde, nimeni nu imi da niciun raspuns. Este foarte greu cand cineva nu iti da un sfat bun sau sa te trimita la un doctor specialist care se pricepe la problema ta. Este foarte greu si in doi ani de zile, abia acum am reusit sa fac Papanicolau si asteptam raspunsul", a subliniat o alta femeie.

"Salutam aceasta actiune a voluntarilor Paraclisului Catedralei Nationale care s-a derulat in parohia noastra, fiind o activitate care s-a adresat in special femeilor care ajung foarte greu la o unitate medicala din oraş, persoanelor cu venituri foarte mici si care nu se pot deplasa usor la unitatile medicale aflate la o distanta destul de mare", a declarat preotul Ionut Turcu, de la parohia Glina. 

Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de către voluntari sub coordonarea atentă a părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru.