Publicat: 21 Decembrie, 2014 - 16:00
Share

La 25 de ani de la Revoluția din 1989, nu doar românii își amintesc de momentul în care au strigat pentru prima dată “libertate!”, ci și presa internațională comemorează Revoluția din România.

John Daniszewski, pe atunci corespondentul agenției Associated Press, își amintește cum a fost împușcat de trei ori, nefăcând nimic împotriva legii.

Un alt reportaj al aceleași agenții relatează povestea lui Adrian Kali. Acesta își amintește cum o fetiţă în vârstă de doi ani a fost împuşcată mortal chiar sub ochii lui, în aceste zile tulburi de decembrie 1989.

"Era ţinută de tatăl ei. Au împuşcat-o în faţa Centrului pentru tineret. Glonţul a străpuns-o pe fetiţă şi a ieşit prin tatăl ei", care a fost rănit, afirmă el. "A fost o crimă cu premeditare", adaugă Kali. “Acum suntem mult mai liberi decât înainte. Putem vedea lumea, copiii noştri pot merge în străinătate să studieze. De asemenea, democraţia este ceva ce am câştigat la Revoluţie", a declarat el.

Agenţia France-Presse marchează, de asemenea, momentul Revoluţiei din România cu un material intitulat "În România, smartphone-uri şi ore de istorie pentru combaterea nostalgiei comunismului".

Reporterul Allen Abel de la grupul Postmedia, în Canada, relatează povestea unei tinere românce, stabilită în Statele Unite. În decembrie 1989, Abel a fost trimis de CBC-TV în România, pentru a relata despre Revoluţie. Acum, la 25 de ani de la aceste evenimente, el s-a întâlnit cu Ioana Hance, pentru a rememora acele zile.

"La acel Crăciun aveam 16 ani, eram o visătoare naivă înlănţuită de comunism", afirmă Ioana, care era elevă la cel mai bun liceu din Bucureşti. "Ce vrea un tânăr de 16 ani? Să iasă cu prietenii. Să se distreze. Dar nu exista căldură în apartamente, nu aveai ce să pui pe masă şi nimic la televizor, în afară de două ore despre Ceauşescu în fiecare seară. Eram înnebuniţi după tot ce era occidental - filme, maşini, modul în care oamenii erau civilizaţi unul cu celălalt", îşi aminteşte ea.