Publicat: 5 August, 2020 - 09:28
Share

Bucharest International Dance Film Festival la a şasea ediţie: 3-6 septembrie 2020
În deschidere: EMA (regia: Pablo Larrain)
Tema festivalului: utopie/ distopie

Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF), unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, se pregăteşte de o nouă ediţie, care va avea loc în perioada 3 - 6 septembrie, la Bucureşti. Toate proiecţiile festivalului vor avea loc în aer liber.

Cea de-a şasea ediţie ediţie BIDFF va cuprinde trei secţiuni competiţionale dedicate scurtmetrajelor de dans (competiţia internaţională şi competiţia românească) şi filmelor muzicale, alături de ateliere de film de dans, conferinţe şi alte surprize pentru publicul cinefil.

Tema ediţiei - utopie/ distopie - invită la reflecţie asupra prezentului şi la explorarea unui viitor posibil.

"Cu accent în imaginaţie, în potenţialul său inovator, critic sau transformator şi folosind filmul de dans ca mediu de expresie, propunerile utopice/distopice, pe care selecţia filmelor de dans din acest an le evidenţiază, îşi au mizele în noi modalităţi de a privi, cunoaşte şi (re)prezenta prezentul şi viitorul, pe alocuri cu încredere, uneori cu scepticism, în mod necesar cu umor şi ironie.", spune Andreea Novac, curatoare a festivalului.

EMA, în regia lui Pablo Larrain, este filmul care va rula în deschiderea festivalului, pe 3 septembrie, de la ora 21:00, la Cinema Elvire Popesco. Trailer: https://youtu.be/hao9rvrOcjs

Pablo Larrain propune un film electrizant, un comentariu curajos cu privire la sex, putere şi haos în actualul Chile. Coloana sonoră, semnată de celebrul Nicolas Jaar, punctează emoţia poveştii dramatice pe care o trăieşte Ema (Mariana Di Girolamo), o tânără dansatoare dintr-o trupă de reggaeton, căsătorită cu un coregraf mai în vârstă, GastĂłn (Gael GarcĂ­a Bernal). După ce mariajul lor toxic se destramă şi fiul lor adoptiv şi piroman ajunge înapoi în mâinile statului, Ema porneşte, plină de regrete, într-o misiune sfâşietoare: aceea de a-l aduce înapoi, indiferent de obstacolele care-i stau în cale.

Filmul proiectat în competiţia Festivalul de Film de la Veneţia în 2019 chestionează noţiunea de familie modernă şi eforturile prin care poate trece cineva dispus să facă orice pentru iubire.

Pablo Larrain este unul din cei mai apreciaţi regizori şi producători din Chile, filmele sale fiind recunoscute pentru perspectivele curajoase, creative, neobişnuite şi critice de abordare a subiectelor şi realităţilor ţării sale. Cele mai cunoscute filme ale sale sunt: "El Club" (2015), câştigător al Ursului de Argint pentru Cel mai bun regizor la Berlinale, "Neruda" şi "Jackie" (2016) care s-au bucurat de un enorm succes internaţional ("Jackie" fiind nominalizat, printre altele la Premiile Oscar şi Globurile de Aur).

"Am ales să deschidem festivalul cu EMA, un film ce pune în lumină, cu onestitate, povestea unor oameni care ajung împreună din motivele greşite şi eforturile unei tinere femei de a-şi schimba viaţa, pentru felul inovator în care acesta explorează legătura dintre corp ca reflecţie asupra societăţii contemporane şi dans ca mod de viaţă. Regia lui Pablo LarraĂ­n te plimbă printr-un curcubeu al emoţiilor, iar pasiunea cu care dansează Mariane Di Girolamo este captivantă.", spune Simona Deaconescu, directoarea artistică a festivalului.

BIDFF recunoaşte excelenţa, noutatea şi discursul artistic curajos, oferind premii în valoare de 2000 de Euro pentru Cel Mai Bun Film Internaţional, Cel Mai Bun Film Românesc şi Cel Mai Bun Musical.

Vizualul celei de-a şasea ediţii a BIDDF a fost realizat de artista Ioana Truşcă şi ilustrează grafic tema utopie/ distopie.
Proiecţiile BIDFF 2020 vor avea loc în aer liber la: Cinema Elvira Popesco şi Muzeul Ţăranului Român, iar evenimentele speciale, cu locuri limitate, la LINOTIP - Centru Independent Coregrafic şi CNDB, Sala Stere Popescu.

Website: http://www.bidff.ro/
Facebook page: https://www.facebook.com/bucharestinternationaldancefilmfestival/
Instagram: https://www.instagram.com/bidff.ro/
 

Tag-uri Nume: