Publicat: 23 Octombrie, 2016 - 18:34

Postări de Stelian ȚURLEA

Luni, 30 Noiembrie, 2020 - 00:00

Un nou volum cu Andrei Mladin. Și un text, firește mult mai scurt, despre cum a apărut Andrei Mladin și cum a devenit George Arion autor de romane polițiste și de spionaj. Nu știu pe care dintre texte să-l recomand mai întâi, o voi face cu amândouă, pe rând.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 29 Noiembrie, 2020 - 00:00

Ioana Silistraru predă sociologia la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială de la Universitatea din București (după activitatea anterioară la Universitatea din Sibiu), scrie la diferite reviste, iar în 2019 și-a luat doctoratul cu o teză care a fost transformată mai apoi în cartea de față. Cel mai bine explică ea însăși despre ce este vorba:

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 28 Noiembrie, 2020 - 00:00

„Până acum câțiva ani, nu m-am gândit niciodată să-mi scriu memoriile. Pentru ce? Pentru cine? Astăzi, când toți așteaptă nerăbdători tabloidele cu așa-zisele vedete de două parale care n-au împlinit nici 40 de ani, dar își povestesc amorurile fără jenă pe bani grei și își scriu memoriile, care se vând ca pâinea caldă (și nu mă refer numai la societatea românească), noi, cei ce suntem o minoritate, cei ce nu procedăm astfel, îndrăznesc să spun că trăim aproape terorizați de lumea publicității și a imaginii.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 26 Noiembrie, 2020 - 00:00

Volumul cuprinde șase nuvele („specie din păcate neglijată azi la noi, ca și în Franța sau Germania!, de scriitori și editori”, spune autorul): „Un act gratuit”, „Subiect banal”, „În apărarea dictaturii”, „Beachboy”, „Romanță neagră într-o țară roșie” și „Simetrii”. Teme diferite, dar pe care Breban le-a mai avut în vedere în alte scrieri ale sale – ratarea sau falsa ratare, erotismul, seducția, relația maestru-ucenic. Cele mai multe sunt un fel de confesiuni.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 24 Noiembrie, 2020 - 00:00

Povestea ingenioasă și ilustrațiile minunate ale lui Torben Kuhlmann vor cuceri imaginaţia cititorilor – mai tineri sau mai vârstnici – cu isprăvile acestui neînfricat şoricel.

Sunt vremuri grele... pentru un şoricel. O nouă invenţie – capcana mecanică pentru şoareci – i-a făcut pe toţi semenii lui să fugă în America, tărâmul celor liberi. Dar cum vapoarele cu aburi sunt păzite de pisici, Atlanticul nu mai poate fi traversat în siguranţă. În cel mai întunecat ascunziș... singurul şoricel rămas are o idee senzaţională. Trebuie să înveţe să zboare!

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 23 Noiembrie, 2020 - 00:00

Dacă vreți să citiți o biografie romanțată „clasică”, scrisă aproape cu tot dichisul și regulile cunoscute, cumpărați acest al optulea titlu apărut în colecția „Biografii romanțate” a Editurii Polirom.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 22 Noiembrie, 2020 - 00:00

Cartea pe care o semnalăm astăzi, cu oarece întârziere, merită din plin atenția oricărui cititor. Spune o poveste adevărată, personajele sunt autentice, doar numele au fost schimbate, din motive lesne de înțeles, evenimentele – reale. Cartea a ajuns bestseller internaţional, nominalizată la Premiul Pulitzer și ecranizată în 1991, cu Sally Field şi Alfred Molina în rolurile principale.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 21 Noiembrie, 2020 - 00:00

Consecventă în programul său de înaltă calitate culturală, chiar și în aceste vremuri puțin favorabile, Editura Meronia propune publicului un nou volum care deschide o perspectivă necunoscută asupra relațiilor româno-italiene. Sub titlul „Angelo De Gubernatis și România”,

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 20 Noiembrie, 2020 - 00:00

Sigur cei mai mulți cititori ai acestei rubrici, deși constanți iubitori de literatură, nu vor fi auzit de Yōko Ogawa, care apare pentru a doua oară în limba română (în 2015 i-a fost tradus romanul „Profesorul și menajera”). Scriitoarea japoneză Yōko Ogawa s-a născut în 1962 în Okayama. A absolvit cursurile de literatură anglo-americană și de scriere creativă ale Universității Wased, a publicat peste 20 de opere de ficțiune și nonficțiune, penytru multe obținând premii importante.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 19 Noiembrie, 2020 - 00:00

Cu frazele acestea în minte ar trebui citită enorma autobiografie a norvegianului Karl Ove Knausgård: „Aceasta e poate cea mai mare dificultate pe care o prezintă o  autobiografie - să găseşti aspectele relevante din întreg noianul.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 18 Noiembrie, 2020 - 00:00

Născut în 1955, Ilie Rad este doctor în filologie, profesor (din 2003) la Catedra de Jurnalism a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității „Babeș- Bolyai” din Cluj-Napoca.

A pus bazele Școlii Doctorale de Științe Politice și ale Comunicării din cadrul FSPAC. A publicat multe cărți de specialitate, dar și note de călătorie apreciate, pe precedentul (despre călătăria în Chile) l-am prezentat la această rubrică în urmă cu ceva timp.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 17 Noiembrie, 2020 - 00:00

Nu confundați cu „Praf de Zâne/Fairy Dust”, album scris și ilustrat de Mădălina Andronic și apărut în ediție limitată în 2014.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 16 Noiembrie, 2020 - 00:00

Întâi de toate, trebuie să precizăm esențialul: Constantin Abăluță este un poet convertit la proză (nu singurul, de altfel, cu un anume succes). Numai în ultimii trei a publicat trei cărtici de acest fel, cea pe care o semnalăm fiind din 2019. Precizăm că e vorba de un poet, pentru că din prima la ultima pagină se vede acest lucru în felul în care curge scrierea, în vorbele alese, în imaginile create, uneori suprarealiste, alteori poetice de-a dreptul prin detalii.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 15 Noiembrie, 2020 - 00:00

Ne-am obișnuit în ultima vreme să credem că Islanda are cei mai mulți scriitori la mia de locuitori din lume, iar majoritatea acestora, poate chiar o proporție covârșitoare sunt autori de thrillere. Uităm de minunatele saga ale țării și de scriitorii faimoși care n-au avut nimic de-a face cu romanele polițiste, cum ar fi Halldór Kiljan Laxness, care a cîștigat Premiul Nobel pentru literatură în 1955. Dintre acești scriitori islandezi care scriu și altceva decât thrillere face parte Sjón. 

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 14 Noiembrie, 2020 - 00:00

După succesul extraordinar al volumului de povestiri „Ce dacă”, tradus deja în limbile engleză, germană, franceză și chineză, cunoscutul regizor Alexander Hausvater debutează în roman cu volumele „Penumbra” și „Aici, Radio Eros”. Pe primul l-am prezentat ieri, astăzi e rândul celui de-al doilea.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 13 Noiembrie, 2020 - 00:00

După succesul extraordinar al volumului de povestiri Ce dacă, tradus deja în limbile engleză, germană, franceză și chineză, cunoscutul regizor Alexander Hausvater debutează în roman cu Penumbra.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 12 Noiembrie, 2020 - 00:00

Ken Follett este unul dintre cei mai iubiți autori din lume, specializat în romane de spionaj și romane istorice, cu 31 de cărți publicate și peste 170 de milioane de copii vândute. S-a născut în 1949 la Cardiff, a obținut o licență în filosofie la University College din Londra, a lucrat ca ziarist și a început să publice în 1978.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 11 Noiembrie, 2020 - 00:00

Un ghid (aproape) incorect politic

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 10 Noiembrie, 2020 - 00:00

Misterul rubinului oriental

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 9 Noiembrie, 2020 - 00:00

Venerabilul Octavian Simu (n.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 8 Noiembrie, 2020 - 00:00

„La împlinirea a cincizeci de ani de la aterizarea omului pe  Lună, Miralles a făcut din satelit protagonistul romanului său, o poveste despre singurătate, izolare, dar și despre speranță.“ — Álvaro Soto

Câteva rânduri care pot incita la citirea romanului apărut anul trecut, deci chira la împlinirea unei jumătăți de secol de la aselenizare.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 7 Noiembrie, 2020 - 00:00

Emma Constance Healey, născută în 1985, este o scriitoare britanică. A debutat în 2014 cu romanul „Elizabeth a dispărut” care a câștigat mai multe premii și s-a bucurat de un succes internațional. Cartea de față este a doua publicată.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 6 Noiembrie, 2020 - 00:00

O antologie gândită de Irina Petraș

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 5 Noiembrie, 2020 - 00:00

Semnalăm astăzi cel mai cunoscut roman al marelui scriitor albanez Ismail Kadare, tradus în peste 40 de țări, tipărit și la noi de multe ori (precedanta ediție, la o altă editură, dar în aceeași traducere, a apărut în urmă cu vreo nouă ani).

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 4 Noiembrie, 2020 - 00:00

Există cel puțin două cărți cu titlul „Zâmbește” acum pe piață. Una este o autobiografie pentru copii, apărută la vreo trei edituri – Grafic Art, Artur și Univers enciclopedic – un roman grafic scris de Raina Telgemer și ilustrat de ea însăși împreună cu Stephanie Yue. Celălalt este romanul de care ne vom ocupa astăzi. O carte minunată, dar în mod cert nu pe gustul oricui.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 3 Noiembrie, 2020 - 00:00

Julian Gough este autor a patru romane foarte apreciate, trei cărți pentru copii, două piese de radio BBC, o piesă de teatru de succes. Cărțile sale

pentru copii sunt publicate în 26 de limbi. Prima sa carte, Năravuri iepurești, a fost nominalizată pentru Irish Book of the Year Award în anul 2016. Cartea are o latură educațională, vorbind despre gravitație, habitate și despre digestia iepurilor, dar conține și aventuri umoristice frumos ilustrate de marele Jim Field.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 2 Noiembrie, 2020 - 00:00

Fără îndoială, semnalăm/prezentăm astăzi o carte impresionantă pentru femei. De altfel, rătăcind pe internet, am găsit însemnarea unei cititoare, posibil să le prezinte pe toate: „Ioana a scris o carte pe care nu am mai putut-o lăsa din mână de când m-am apucat de ea. A dat cu mine de toți pereții cartea asta. E cu plâns, e cu zâmbit amar din colțul gurii, e și cu râs, dar mai ales e cu pus pe gânduri. O carte pe care aș vrea să o citească toate mamele și toate soțiile și toate fiicele, o carte pe care aș vrea să o citească toți tații și toți soții și toți fiii.” De ce?

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 1 Noiembrie, 2020 - 00:00

Imogen Kealey este un pseudonim adopta de scenaristul american Darby Lealey și romanciera britanică Imogen Robertson. Amândoi au vrut să scrie această carte inspirată din fapte reale.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 31 Octombrie, 2020 - 00:00

La Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Istorie şi Filosofie, Radu Mârza predă cursuri despre identităţi istorice în Europa Centrală, istoria medievală, premodernă şi modernă românească, istoria slavilor, istoria culturală a călătoritului şi turismului, istoria Bizanţului. Profesorul este, de asemenea, colecţionar şi preocupat de istoria cărţilor poştale.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 30 Octombrie, 2020 - 00:00

Dacă cumva eventualii cititori ai acestei rubrici au o imagine despre China înghețată în tradițiile istorice sau câteva repere comuniste, cum a avut și autorul acestor rânduri, cartea pe care o semnalăm astăzi le va schimba radical imaginea.

Tip publicație: Intrare blog