Publicat: 14 Decembrie, 2011 - 05:05
Editorialist

Postări de Octavian ȘTIREANU

Luni, 21 Septembrie, 2020 - 09:45

Muzeul Național al Literaturii Române de pe Calea Griviței din Capitală găzduiește o nouă expoziție a artistului plastic Ioan Nemțoi. Pentru iubitorii de artă e o șansă, pentru muzeu este un privilegiu, pentru artist este o bucurie.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 1 Septembrie, 2020 - 12:54

Liderul PSD declara luni, imediat după ședința din parlament, că modul în care s-a fâsâit moțiunea de cenzură „nu este un eșec”.

Ciolacu are dreptate: penibila situație de la moțiune nu este un eșec, ci o victorie a sa și a acoperiților din partid asupra întregului PSD.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 19 Iulie, 2020 - 20:18

Ambasadoarea Franței la București, Michele Ramis, a acordat zilele trecute un interviu unui post de televiziune în care s-a referit la câteva inițiative controversate de politică externă ale președintelui Macron. Una dintre întrebări a vizat dialogul on line pe care acesta l-a avut de curând cu Vladimir Putin, într-o perioadă în care președintele Rusiei „nu este în topul preferinţelor europene”, cum se exprima reporterița.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 31 Mai, 2020 - 21:23

Un nou virus începe să cutreiere prin spațiul public: Europa ne dă 33 de miliarde euro! Cifra a fost înghițită precum pelicanii de propaganda iohannistă, care brusc a căpătat aer în trompetă.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 26 Mai, 2020 - 23:48

 Zilele trecute s-a produs o flamă între malurile Prutului. Prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, i-a dat o smetie peste obraz europarlamentarului român Siegfrid Vasile Mureșan ca urmare a unor aprecieri făcute de acesta despre situația din țara vecină. Episodul s-a politizat instantaneu, propaganda a luat foc, premierul de la Chișinău a fost pus la zid de diferiți adversari politici care prind momentul „să se afirme”, ambasadorul moldovean la București a fost chemat să dea explicații (!) la MAE  etc, etc.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 18 Mai, 2020 - 20:07

Părintele Constantin Necula, profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, a spus deunăzi o vorbă mare: „Cel mai bun tratament pentru coronavirus va fi distanța de ură, de incompetență, de răutate”.

Declarațiile lui Iohannis despre cum îl încurcă prevederile Constituției, deciziile pe picior luate de Guvern, haosul creat în cele 3 zile de vid legislativ, debandada umilinței din vama Nădlac ș.a. confirmă cu prisosință învățătura  preotului cărturar.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 16 Mai, 2020 - 14:53

Ca să arate încă o dată că suntem la cheremul lor, guvernanții au anunțat starea de alertă și restricțiile aferente abia spre miezul nopții de joi, cu numai un sfert de oră înainte ca ele să intre în vigoare. Instantaneu, ca la un semn, în multe orașe lumea a ieșit în  stradă, la „Revelionul eliberării”, cu artificii, muzică, șampanie și alte ingrediente improvizate. Piața Constituției din Capitală s-a umplut din nou cu tineri, ca pe vremea marilor show-uri.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 13 Mai, 2020 - 12:45

La Parlament au fost audiaţi miniştrii Muncii şi de Externe în legătură cu situaţia muncitorilor români din străinătate. 

Problema există, dar nu e corect pusă. Nimeni din România nu poate fi făcut responsabil pentru contractele pe care le semnează fiecare român care pleacă la muncă în altă ţară. Statul român nu se poate amesteca în voinţa părţilor, într-o înţelegere privată, şi nici nu se poate interfera asupra legislaţiei altui stat, chemând la ordine pe cei care ar comite abuzuri în Germania împotriva românilor care lucrează acolo. 

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 8 Mai, 2020 - 17:21

Atacul huliganic al președintelui Iohannis asupra PSD a înregistrat o nouă acută, ieri după amiază. Atingerea pragului patologic nu mai e o noutate în discursurile acestui personaj. Ura viscerală de care este capabil nu are limite.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 24 Aprilie, 2020 - 16:36

Stimate domnule Secretar de Stat,

Am aflat cu stupoare că profesorul Streinu-Cercel a fost demis pe semnătura Dvs. Motiv pentru care vă scriu, în calitate de contribuabil care mai are, încă, libertate de expresie; și de cetățean care se simte vulnerabilizat prin faptul că profesorul Streinu - Cercel a fost rejectat de la conducerea comisiei care fundamentează științific campania anti-coronavirus. V-ați întrebat ce s-ar întâmpla dacă, sub orchestrarea noii comisii, situația medicală din țară ar intra în derapaj?

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 23 Aprilie, 2020 - 18:39

După coroborarea mai multor informații, revin asupra subiectului privind carantinarea forțată a celor peste 65 de ani. Acum lucrurile sunt clare: a fost o diversiune oribilă, organizată de sistemul securist, cu ajutorul acoperiților infiltrați în presă.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 21 Aprilie, 2020 - 21:38

Declarația de marți a dlui Iohannis a lămurit subiectul carantinării forțate a celor de peste 65 de ani. Nu savurez întotdeauna teoriile conspirației, dar de data asta sunt înclinat să cred că această idee, lansată joia trecută de ministrul Sănătății – ca primă și singură sursă oficială -   a fost ticluită special pentru a-i da posibilitate lui Iohannis s-o nege. Marți, el a luat poza marelui salvator, căruia septuagenarii ar trebui, nu-i așa, să-i fie veșnic recunoscători; mai ales la votul din toamnă.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 16 Aprilie, 2020 - 07:22

Totul a pornit de la anunțarea de către primarul general al Capitalei a intenției de a organiza pe criterii eșantionare o testare extinsă pentru coronavirus. Coordonatori de proiect sunt Institutul de Sănătate Publică și Institutul „Matei Balș”. Primăria ar urma să asigure doar logistica derulării acestei cercetări științifice, ale cărei rezultate pot orienta deciziile concrete în perioada epidemiei.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 12 Aprilie, 2020 - 18:13

Ludovic Orban a dat trei chifle antologice în câteva zile. Prima – cu plecarea a zeci de mii de români la muncă în străinătate; a doua – cu exportul de cereale; a treia – cu defrișarea ilegală a pădurilor și  exportul de masă lemnoasă. Brambureala din declarațiile pe care le face îndreptățesc tot mai mult porecla de Lucovid al 19-lea cu care este gratulat pe net.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 6 Aprilie, 2020 - 19:17

Pentru marți, 7 aprilie, se anunță o premieră aeronautico-medicalo-comercială: un „gigant al aerului", un avion Antonov AN-124, va ateriza la București, aducând echipamente medicale achiziţionate din China. Anunțul glorios l-a făcut, ieri, Iohannis, deși n-are absolut nici un merit în această poveste.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 1 Aprilie, 2020 - 15:56

Luni, când Orban și Cîțu purtau în ședința de guvern un dialog hilar despre amânarea ratelor la credite, iar ministrul Economiei anunța că „începe lupta” fabricării de măști, un avion-cargo rusesc transportând 10 milioane de măşti medicale ateriza pe aeroportul Paris-Vatry, în nord-estul capitalei franceze, în cadrul „podului aerian" dintre China şi Franţa.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 31 Martie, 2020 - 13:01

Luni după-amiază, la Cotroceni s-a dat startul unei ediții șchioape a doctrinei economice „Prin noi înșine!”. E vorba despre producerea în țară a unor materiale de protecție de stringentă necesitate în spitale. „Am început bătălia. Din data de 15 aprilie se va ajunge la 500.000 de măști pe zi, respectiv 15.000.000 de măști lunar”, au anunțat, ieri, la unison, Iohannis, Orban și ministrul Economiei.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 31 Martie, 2020 - 10:54

În paralel cu lupta pe frontul medical, se insinuează cu putere alte fronturi și provocări care se vor deschide dureros în fața întregii omeniri.

La vremuri de restriște, oamenii se duc la cei înțelepți să capete lumină. Instinctul acesta ancestral ar trebui redescoperit. Parcă nu mai e suficient să știm doar ce știm sau ce credem că știm. Țara, societatea românească au nevoie acum de mințile cele mai luminate – nu doar din medicină, ci din toate domeniile care au atingere cu viața oamenilor de azi și de mâine încolo.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 29 Martie, 2020 - 21:17

În paralel cu lupta pe frontul medical, se insinuează cu putere alte fronturi și provocări care se vor deschide dureros în fața întregii omeniri.

La vremuri de restriște, oamenii se duc la cei înțelepți să capete lumină. Instinctul acesta ancestral ar  trebui redescoperit. Parcă nu mai e suficient să știm doar ce știm sau ce credem că știm. Țara, societatea românească au nevoie acum de mințile cele mai luminate - nu doar din medicină, ci din toate domeniile care au atingere cu viața oamenilor de azi și de mâine încolo.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 28 Martie, 2020 - 17:37

Ludovic Orban o fi scăpat de coronavirus, dar de virusul urii este intratabil. Ura lui, a lui Iohannis și a talibanilor liberali împotriva PSD a reizbucnit cu furie când au aflat că  ministrul Costache s-a referit laudativ, miercuri seara, la programul conceput de Institutul Matei Balș și Primăria Capitalei pentru testarea de coronavirus, pe bază de eșantion,  a populației din București.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 25 Martie, 2020 - 14:56

Ieri, dl. Iohannis a avut un dialog la distanță cu managerii spitalelor. După ce, cu o zi înainte, feciorelnicul Werner și-a bătut joc de pensionari (pe motivul subliminal că-i tot votează pe pesediștii ăștia…), acum a venit rândul să-i ia la mișto pe doctori, spunându-le el ce și cum să-și pună masca și să nu se panicheze....  

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 24 Martie, 2020 - 12:28

Capitala e pe cale să devină focarul cel mai puternic de coronavirus. Aici ajung nu doar cei aterizați din străinătate, dar și oameni suferinzi din țară, care sunt refuzați prin alte locuri. Carantina la graniță a fost un eșec, iar trimiterea celor din diaspora către județele lor de baștină s-a izbit de protestele autorităților de acolo.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 22 Martie, 2020 - 16:28

Oamenii vizionari își pun deja întrebări despre ce va urma după stingerea pandemiei. „Cei mai mulţi dintre noi vom fi în viaţă, dar vom locui într-o lume diferită", afirmă istoricul și filosoful israelian Yuval Noah Harari într-un editorial, „Lumea după coronavirus”, publicat sâmbătă de Financial Times și reluat parțial pe unele site-uri românești.

Ce fel de lume va fi și cât de diferită față de acum?

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 20 Martie, 2020 - 17:29

În declarația de luni prin care anunța decretarea stării de urgență, dl. Iohannis  face un gest în premieră absolută: are cuvinte de laudă pentru medici! „Vreau să transmit un mesaj special medicilor și personalului medical care, încă de la primul caz înregistrat în România, au demonstrat profesionalism și o extraordinară dedicare. Vă mulțumesc tuturor pentru eforturile făcute și cu toții suntem recunoscători pentru munca pe care o depuneți în mod neobosit!”.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 17 Martie, 2020 - 12:50

Subiectul epidemiei de corona virus a înăbușit una dintre cele mai penibile situații din istoria politicii românești - descălecarea și reînscăunarea lui Orban în fruntea Guvernului. Pentru memoria colecției, voi scrie în curând și despre această poveste hilară, provocată de niște analfabeți funcționali în materie de Constituție, dar bolnavi de putere și setoși de răzbunare.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 6 Martie, 2020 - 13:48

Adrian Năstase a publicat, luni, pe blog un text tulburător. Se intitulează „Dialog peripatetic despre mine si PSD”. Este o scurtă povestire alegorică, dar cu un puternic conținut moral.

Talentul literar îi îngăduie fostului premier să exprime în puține rânduri un întreg univers. Textul este un RMN care arată văgăunile de caracter din comportamentul unui partid pe care l-a refondat în 2001 și căruia Adrian Năstase i-a conferit prestigiu, putere și istorie.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 4 Februarie, 2020 - 15:16

Agitație mare pe tema moțiunii de cenzură care va fi votată miercuri.

Printre atâtea scenarii, încerc să avansez și eu unul, care se bazează pe 2 ipoteze: prima că PNL și Iohannis vor cu tot dinadinsul alegeri anticipate și a doua – că PSD doarme în papuci, neavând habar ce i se pregătește…Și, atunci, în ordine:

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 3 Februarie, 2020 - 14:47

Un vânt de libertate bate prin Europa.

            Birocrația suprastatală de la Bruxelles a primit o lecție istorică. Pentru prima oară în 70 de ani, o ţară părăseşte Uniunea Europeană. Chiar dacă mulți vor să pună batista pe țambal, această plecare este un șoc, este un semnal de alarmă fără precedent care trebuie auzit de întreaga lume şi care redeschide discuția despre suveranitate și integrare în raporturile internaționale.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 31 Ianuarie, 2020 - 12:58

Telenovela pensiilor numite generic speciale a ajuns într-o haltă. Nu se știe încotro o va lua. Până atunci, se poate vedea starea de juisare în care liberalii se bat cu cărămida în piept despre cum îndeplinesc ei „voința românilor”. Propagandă penibilă, manipulare grosolană. Va să zică voința arzătoare a românilor era să dispară pensiile foștilor președinți ai țării (3 la număr), membrilor Curții de Conturi (vreo 600)  ori ale foștilor ambasadori (vreo 800),  dar să rămână cele ale securiștilor (vreo 10.500)!

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 4 Ianuarie, 2020 - 13:49

 Sfârșitul de an a fost bogat în tot felul de declarații și decizii ale lui Iohannis, care merită fixate în cronica timpului pentru că ele arată și mai clar caracterul și mediocritatea acestui om.

 Pe 11 decembrie, Iohannis i-a retras lui Adrian Năstase o decorație conferită acestuia cu 17 ani în urmă.

Peste 10 zile, la 21 decembrie, același Iohannis îl decora, în schimb,  pe un cetățean numit Teodor Mărieș.

Tip publicație: Intrare blog