Publicat: 14 Decembrie, 2011 - 05:05
Editorialist

Postări de Octavian ȘTIREANU

Marţi, 24 Noiembrie, 2020 - 00:15

Faimosul buget de miliarde al UE este blocat. Cauza oficială ar fi refuzul Poloniei, Ungariei și al Sloveniei de a-l vota. Dar tot cauză poate fi considerată și ambiția celeilalte părți - „oligarhia europeană”, cum se exprima premierul polonez -  de a condiționa alocările bugetare de criteriul politic al statului de drept, pe care fiecare-l înțelege cum vrea.

Până acum nu se știe care dintre părți va arăta celeilalte plăcuța suedeză.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 20 Noiembrie, 2020 - 18:30

 Limbajul politic s-a mai îmbogățit cu un cuvânt: rumegatul. I-l datorăm lui Werner Iohannis. Întâiul meditator al țării a spus deunăzi despre ministrul Sănătății că face afirmații „un pic nerumegate”.

Referirea era la faptul că acesta, când a fost întrebat cine e de vină pentru tragedia de la Piatra Neamț,  a spus că „toți suntem de vină”. Greșit! Acest răspuns al lui Tătaru este nerumegat, a spus Werner.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 17 Noiembrie, 2020 - 00:20

Singurul lucru cert în urma tragediei de la Piatra Neamț sunt perchezițiile. În rest, e ceață totală despre cauze și, mai ales, despre ce trebuie făcut începând de mâine.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 10 Noiembrie, 2020 - 19:11

Alegerile din America n-au fost între Trump și Biden. Ele au reprezentat doar ocazia potrivită pentru o confruntare la câmp deschis între două opțiuni cardinale pentru viitorul omenirii.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 9 Noiembrie, 2020 - 11:07

Până la această oră nu există un comunicat oficial al  rezultatelor alegerilor din SUA. Nicio autoritatea electorală a vreunui stat nu a anunțat scorul final al scrutinului. Suntem în situația stranie în care presa americană este cea care și-a asumat rolul de a fi comunicatorul rezultatelor. Biden s-a autodeclarat președinte după anunțul de la CNN, marele dușman mediatic al lui Trump.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 4 Noiembrie, 2020 - 10:23

O știre banală venea zilele trecute dinspre Marea Britanie: specialiştii au cerut autorităților să impună suplimentarea alimentelor de bază cu un complex de vitamina D, pentru a preveni infectarea cu virusul SARS-CoV-2. Deși medicii britanici au recomandat, încă de la începutul epidemiei, suplimentele cu vitamina D, totuşi, oamenii nu s-au conformat, cazurile de Covid-19 au crescut accelerat, astfel încât, acum, autoritățile sunt solicitate să impună adăugarea de vitamină D cel puțin în  pâine şi lapte.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 29 Octombrie, 2020 - 12:32

Liviu Pleșoianu a dat publicității acum două  zile un document politic care merită luat în seamă, mai ales în contextul acestei perioade preelectorale. După ce săracu^ Ciolacu l-a rejectat din PSD la indicațiile sistemului, Liviu Pleșoianu s-a înscris în Partidul Ecologist, alături de alți indezirabili pentru șeful PSD, și va candida la București pe lista de deputați a PER. Pleșoianu nu prezintă, însă, prin textul publicat, un program electoral propriu-zis.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 26 Octombrie, 2020 - 14:56

Partidul Social Democrat își prezintă programul de guvernare. Pe unde poate și cum poate. Unul dintre salahorii partidului, Mihai Budăi, susține că este „un plan bine elaborat, care are în spate multe sute de ore de muncă şi mulţi oameni”. Probabil că așa și este. Munca respectivă trebuie respectată, chiar dacă întregul efort nu va folosi nimănui la nimic. Precum într-o poezie a lui Mihai Ursachi: „Un om din Tecuci avea un motor/ dar nu i-a folosit la nimic”.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 19 Octombrie, 2020 - 15:54

Apariția acestui text este un eveniment referențial de atitudine și demnitate intelectuală al acestor vremuri, întrucât pune deschis și fără frică un diagnostic clar regimului politic actual din România. Analiza profesorului Marga, parte a unei cărți în curs de apariție, „Statul actual”, demonstrează științific, cu proba imbatabilă a citatelor comparative, similitudinea până la identificare a ideilor din cartea de căpătâi a lui Adolf Hitler cu afirmațiile și politicile „președintelui”.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 2 Octombrie, 2020 - 15:22

Alegerile locale au scos la iveală, cu un dramatism nemaiîntâlnit, hidoșenia unui regim politic care se pretindea pur și imaculat, dar care acum a arătat tuturor  cât este de putred pe dinăuntru. În disperarea lor de a pune mâna pe putere, aceste figuri toxice și-au dat masca jos, arătându-și adevărata față de ipocriți, hoți și mincinoși.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 28 Septembrie, 2020 - 11:34

Concluzia de ansamblu a acestor alegeri este că rezultatele par puse cu mâna. Nu în urne, odată cu buletinul de vot, ci pe colțul de masă al serviciilor secrete. Posturile au fost distribuite pe un țintar, astfel încât să împace cam pe toată lumea și să nu bată la ochi. Fiecare a primit câte o feliuță, p-ici pe colo, condiția fiind ca, per total, socoteala să dea cu virgulă împotriva PSD.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 24 Septembrie, 2020 - 09:43

Două boli s-au abătut peste țară, ca două năpaste: Covidul și Paranoidul. Prima este provocată de un coronavirus; a doua – de un hibrid format dintre gena prostiei și virusul urii. De Covid suferă oameni de toate felurile. De Paranoid suferă unii lideri  de la putere. Focarul principal,  nestins de vreo șase ani, este, cum s-a putut vedea și ieri, în Dealul Cotrocenilor,.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 21 Septembrie, 2020 - 09:45

Muzeul Național al Literaturii Române de pe Calea Griviței din Capitală găzduiește o nouă expoziție a artistului plastic Ioan Nemțoi. Pentru iubitorii de artă e o șansă, pentru muzeu este un privilegiu, pentru artist este o bucurie.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 1 Septembrie, 2020 - 12:54

Liderul PSD declara luni, imediat după ședința din parlament, că modul în care s-a fâsâit moțiunea de cenzură „nu este un eșec”.

Ciolacu are dreptate: penibila situație de la moțiune nu este un eșec, ci o victorie a sa și a acoperiților din partid asupra întregului PSD.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 19 Iulie, 2020 - 20:18

Ambasadoarea Franței la București, Michele Ramis, a acordat zilele trecute un interviu unui post de televiziune în care s-a referit la câteva inițiative controversate de politică externă ale președintelui Macron. Una dintre întrebări a vizat dialogul on line pe care acesta l-a avut de curând cu Vladimir Putin, într-o perioadă în care președintele Rusiei „nu este în topul preferinţelor europene”, cum se exprima reporterița.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 31 Mai, 2020 - 21:23

Un nou virus începe să cutreiere prin spațiul public: Europa ne dă 33 de miliarde euro! Cifra a fost înghițită precum pelicanii de propaganda iohannistă, care brusc a căpătat aer în trompetă.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 26 Mai, 2020 - 23:48

 Zilele trecute s-a produs o flamă între malurile Prutului. Prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, i-a dat o smetie peste obraz europarlamentarului român Siegfrid Vasile Mureșan ca urmare a unor aprecieri făcute de acesta despre situația din țara vecină. Episodul s-a politizat instantaneu, propaganda a luat foc, premierul de la Chișinău a fost pus la zid de diferiți adversari politici care prind momentul „să se afirme”, ambasadorul moldovean la București a fost chemat să dea explicații (!) la MAE  etc, etc.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 18 Mai, 2020 - 20:07

Părintele Constantin Necula, profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, a spus deunăzi o vorbă mare: „Cel mai bun tratament pentru coronavirus va fi distanța de ură, de incompetență, de răutate”.

Declarațiile lui Iohannis despre cum îl încurcă prevederile Constituției, deciziile pe picior luate de Guvern, haosul creat în cele 3 zile de vid legislativ, debandada umilinței din vama Nădlac ș.a. confirmă cu prisosință învățătura  preotului cărturar.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 16 Mai, 2020 - 14:53

Ca să arate încă o dată că suntem la cheremul lor, guvernanții au anunțat starea de alertă și restricțiile aferente abia spre miezul nopții de joi, cu numai un sfert de oră înainte ca ele să intre în vigoare. Instantaneu, ca la un semn, în multe orașe lumea a ieșit în  stradă, la „Revelionul eliberării”, cu artificii, muzică, șampanie și alte ingrediente improvizate. Piața Constituției din Capitală s-a umplut din nou cu tineri, ca pe vremea marilor show-uri.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 13 Mai, 2020 - 12:45

La Parlament au fost audiaţi miniştrii Muncii şi de Externe în legătură cu situaţia muncitorilor români din străinătate. 

Problema există, dar nu e corect pusă. Nimeni din România nu poate fi făcut responsabil pentru contractele pe care le semnează fiecare român care pleacă la muncă în altă ţară. Statul român nu se poate amesteca în voinţa părţilor, într-o înţelegere privată, şi nici nu se poate interfera asupra legislaţiei altui stat, chemând la ordine pe cei care ar comite abuzuri în Germania împotriva românilor care lucrează acolo. 

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 8 Mai, 2020 - 17:21

Atacul huliganic al președintelui Iohannis asupra PSD a înregistrat o nouă acută, ieri după amiază. Atingerea pragului patologic nu mai e o noutate în discursurile acestui personaj. Ura viscerală de care este capabil nu are limite.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 24 Aprilie, 2020 - 16:36

Stimate domnule Secretar de Stat,

Am aflat cu stupoare că profesorul Streinu-Cercel a fost demis pe semnătura Dvs. Motiv pentru care vă scriu, în calitate de contribuabil care mai are, încă, libertate de expresie; și de cetățean care se simte vulnerabilizat prin faptul că profesorul Streinu - Cercel a fost rejectat de la conducerea comisiei care fundamentează științific campania anti-coronavirus. V-ați întrebat ce s-ar întâmpla dacă, sub orchestrarea noii comisii, situația medicală din țară ar intra în derapaj?

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 23 Aprilie, 2020 - 18:39

După coroborarea mai multor informații, revin asupra subiectului privind carantinarea forțată a celor peste 65 de ani. Acum lucrurile sunt clare: a fost o diversiune oribilă, organizată de sistemul securist, cu ajutorul acoperiților infiltrați în presă.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 21 Aprilie, 2020 - 21:38

Declarația de marți a dlui Iohannis a lămurit subiectul carantinării forțate a celor de peste 65 de ani. Nu savurez întotdeauna teoriile conspirației, dar de data asta sunt înclinat să cred că această idee, lansată joia trecută de ministrul Sănătății – ca primă și singură sursă oficială -   a fost ticluită special pentru a-i da posibilitate lui Iohannis s-o nege. Marți, el a luat poza marelui salvator, căruia septuagenarii ar trebui, nu-i așa, să-i fie veșnic recunoscători; mai ales la votul din toamnă.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 16 Aprilie, 2020 - 07:22

Totul a pornit de la anunțarea de către primarul general al Capitalei a intenției de a organiza pe criterii eșantionare o testare extinsă pentru coronavirus. Coordonatori de proiect sunt Institutul de Sănătate Publică și Institutul „Matei Balș”. Primăria ar urma să asigure doar logistica derulării acestei cercetări științifice, ale cărei rezultate pot orienta deciziile concrete în perioada epidemiei.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 12 Aprilie, 2020 - 18:13

Ludovic Orban a dat trei chifle antologice în câteva zile. Prima – cu plecarea a zeci de mii de români la muncă în străinătate; a doua – cu exportul de cereale; a treia – cu defrișarea ilegală a pădurilor și  exportul de masă lemnoasă. Brambureala din declarațiile pe care le face îndreptățesc tot mai mult porecla de Lucovid al 19-lea cu care este gratulat pe net.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 6 Aprilie, 2020 - 19:17

Pentru marți, 7 aprilie, se anunță o premieră aeronautico-medicalo-comercială: un „gigant al aerului", un avion Antonov AN-124, va ateriza la București, aducând echipamente medicale achiziţionate din China. Anunțul glorios l-a făcut, ieri, Iohannis, deși n-are absolut nici un merit în această poveste.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 1 Aprilie, 2020 - 15:56

Luni, când Orban și Cîțu purtau în ședința de guvern un dialog hilar despre amânarea ratelor la credite, iar ministrul Economiei anunța că „începe lupta” fabricării de măști, un avion-cargo rusesc transportând 10 milioane de măşti medicale ateriza pe aeroportul Paris-Vatry, în nord-estul capitalei franceze, în cadrul „podului aerian" dintre China şi Franţa.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 31 Martie, 2020 - 13:01

Luni după-amiază, la Cotroceni s-a dat startul unei ediții șchioape a doctrinei economice „Prin noi înșine!”. E vorba despre producerea în țară a unor materiale de protecție de stringentă necesitate în spitale. „Am început bătălia. Din data de 15 aprilie se va ajunge la 500.000 de măști pe zi, respectiv 15.000.000 de măști lunar”, au anunțat, ieri, la unison, Iohannis, Orban și ministrul Economiei.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 31 Martie, 2020 - 10:54

În paralel cu lupta pe frontul medical, se insinuează cu putere alte fronturi și provocări care se vor deschide dureros în fața întregii omeniri.

La vremuri de restriște, oamenii se duc la cei înțelepți să capete lumină. Instinctul acesta ancestral ar trebui redescoperit. Parcă nu mai e suficient să știm doar ce știm sau ce credem că știm. Țara, societatea românească au nevoie acum de mințile cele mai luminate – nu doar din medicină, ci din toate domeniile care au atingere cu viața oamenilor de azi și de mâine încolo.

Tip publicație: Intrare blog