Publicat: 29 Iunie, 2015 - 14:18
Share

Asociația pentru Implementarea Democrației (AID) consideră că rezultatul alegerilor locale generale din Republica Moldova, prin rămânerea Chișinăului pe drumul pro-european, este unul extrem de important într-un context geopolitic și de securitate din ce în ce mai sensibil în regiune în ultimele zile.

Votul din 28 iunie a fost unul geopolitic, reprezentând o luptă între est și vest. Partidele pro-europene au câștigat primul tur de scrutin din cadrul alegerilor locale generale din Republica Moldova, reușind să obțină semnificativ mai multe mandate de primar și consilieri raionali decât partidele cu simpatii pro-ruse. În schimb, socialiștii, cu simpatii pro-ruse și fără doctrină, au obținut un scor important, cucerind majoritatea mandatelor de consilieri municipali și mai multe funcții de primar în centre urbane importante, precum Bălți și Orhei.

În al doilea tur de scrutin, cea mai importantă bătălie electorală s-a dus la Chișinău, unde diferența dintre candidatul Partidului Liberal Dorin Chirtoacă, primarul în funcție, și Zinaida Greceanîi, reprezentanta socialiștilor din Republica Moldova, era de mai puțin de 2 procente după primul tur.

Deși rezultatul strâns al votului după primul scrutin a fost considerat o sancțiune a alegătorilor nemulțumiți și dezamăgiți de eșecul proiectului european și al corupției din sistemului de stat al Republicii Moldova, rezultatul celui de-al doilea tur arată totuși dorința electoratului pro-european de a privi și a se îndrepta spre vest.

Astfel, AID consideră că alegerea pentru a treia oară a lui Dorin Chirtoacă în funcția de primar al Chișinăului, într-un mediu atât de ostil, arată că electoratul din capitală nu și-a pierdut încă speranța în drumul pro-european.

Totodată, apreciem că alegerea lui Dorin Chirtoacă reprezintă o opțiune determinantă pentru orientarea pe viitor a Republicii Moldova.
Comunicat de presă - Asociația pentru Implementarea Democrației