Publicat: 18 Septembrie, 2020 - 10:10
Share
Dar cu Huawei cum rămâne?

Discursul Ambasadorului SUA, Adrian Zuckerman, la inaugurarea conductei Black Sea Oil & Gas, localitatea Vadu, Corbu, judeţul Constanţa

17 septembrie, 2020

D-le Prim-Ministru Orban,
D-le Ministru Popescu,

Mark Beacom,

Doamnelor şi domnilor,

Suntem aici să sărbătorim unul din cei mai importanţi paşi făcuţi de România pentru dezvoltarea resurselor sale de gaze naturale din Marea Neagră. Ele reprezintă o comoară naţională ce are potenţialul de a transforma România într-o ţară mai prosperă şi sigură din punct de vedere energetic. De asemenea, reprezintă un pas important pentru realizarea securităţii energetice a Europei. În ultimii şapte ani, Mark Beacom şi echipa Black Sea Oil & Gas (BSOG) au lucrat din greu la acest proiect. Sunt foarte încântat să văd progresul acestui proiect strategic şi de pionierat. Începerea acestei operaţiuni de amplasare a conductelor în larg este cea mai importantă etapă pentru orice companie energetică americană în România.

Doi investitori de renume mondial susţin proiectul: grupul Carlyle, prin intermediul Carlyle International Energy Partners Fund (CIEP) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Aceasta este o altă etapă importantă în economia României. Felicit BSOG şi contractorii săi pentru perseverenţă şi pentru realizarea acestor proiecte semnificative, în ciuda provocărilor create de pandemie. Acest proiect este un pilon cheie al parteneriatului strategic SUA-România. Când Preşedintele Trump l-a găzduit pe Preşedintele Klaus Iohannis în a doua sa vizită la Casa Albă în august 2019, unul dintre subiectele importante discutate a fost consolidarea cooperării noastre energetice. Într-o declaraţie comună, cei doi lideri au reafirmat parteneriatul nostru strategic şi au declarat prioritare două sectoare legate de energie.

În primul rând, securitatea energetică. Ţările noastre au subliniat opoziţia comună a Statelor Unite şi a României faţă de Nord Stream 2 şi eforturile noastre de a asigura o securitate energetică mai mare pentru Europa şi de a reduce dependenţa de gazul rusesc. Rusia îşi pune în practică planul de a domina şi controla pieţele de energie din Europa Centrală printr-o reţea de infrastructură. Moscova foloseşte gazul natural pentru a şantaja politic şi a constrânge guvernele vulnerabile din această regiune. Seduce politicienii lacomi şi produce oligarhi miliardari pentru a-şi răspândi influenţa în toată Europa - de la cele mai mari economii ale continentului până la cele mai mici şi mai slabe ţări. A tăiat tranzitul de gaze prin Ucraina pentru a ameninţa pieţele care depind de acesta şi sprijină conducte precum Nord Stream 2 pentru a lipsi Ucraina de venituri publice vitale. Forţează guvernul Moldovei şi pune bunăstarea oamenilor săi în pericol în timpul iernii, când lipsa de gaz ar însemna o moarte sigură pentru mulţi. În Grecia, partenerii Rusiei s-au îmbogăţit extrem de mult şi încearcă să îşi extindă reţeaua şi influenţa în întreaga regiune.

Din punct de vedere al resurselor de gaze, România este o insulă de libertate înconjurată de o mare numită Gazprom. Astăzi sunt mândru să stau alături de BSOG şi de mulţi alţii care au lucrat pentru a păstra acest bastion împotriva acestor forţe. Tentaculele Moscovei se întind în Ucraina, Moldova, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Grecia şi Turcia - unde economiile naţionale şi relaţiile comerciale se bazează în mod periculos pe gazul rusesc.

Al doilea domeniu este nevoia de a îmbunătăţi climatul de afaceri şi investiţional al României pentru a atrage mai multe investiţii. Aceste îmbunătăţiri sunt extraordinar de importante pentru a încuraja climatul de investiţii interne şi străine necesare pentru ca astfel de proiecte să avanseze. Aplaud coordonarea realizată de Prim-Ministrul în dezvoltarea gazelor onshore şi offshore. Salut eforturile tuturor celor care înţeleg importanţa securităţii energetice, a predictibilităţii şi stabilităţii legislative pentru a face economia României vibrantă. Securitatea acestei regiuni şi realizarea diversităţii energetice reprezintă interese majore ale SUA îşi domenii importante ale cooperării SUA-România. România este un aliat vital al NATO în Europa Centrală şi, împreună cu Polonia, constituie elementul esenţial al Flancului Estic. România sprijină securitatea noastră comună şi o regiune a Mării Negre fără agresiuni.

Cu o producţie anuală estimată la un miliard de metri cubi, Midia Gas Development a BSOG va contribui la securitatea energetică, asigurând diversificarea surselor de gaz şi reducând dependenţa de importurile de gaze din Rusia. Acest lucru oferă o mare eliberare şi speranţă celor care au crescut sub asuprirea Moscovei şi au visat, la fel ca şi mine, o Românie care ar putea scăpa de cătuşele comunismului pentru a obţine libertatea şi prosperitatea poporului său. Americanii şi românii care lucrează împreună pentru a contracara folosirea de către Rusia a gazelor naturale pentru şantajul politic al guvernelor vulnerabile din regiune ni se alătură pentru a sărbători azi.

Statele Unite îşi menţin angajamentul de a sprijini securitatea naţională a României, care se bazează pe securitatea sa energetică. BSOG va juca un rol semnificativ în producerea de gaze naturale şi în contribuţia la securitatea energetică regională. Acest proiect are nevoie de încredere şi de angajament reciproc - atât din partea ţării, cât şi a investitorului. România şi-a arătat angajamentul faţă de o infrastructură strategică menită să diversifice sursele de gaze naturale, inclusiv conducta Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA) precum şi conducta care va alimenta gazul din instalaţia de tratare a gazelor de pe teritoriul BSOG în sistem. America şi poporul american vă sprijină şi apreciază fiecare reuşită pe care o atingeţi în călătoria renaşterii româneşti. Azi, BSOG nu doar inaugurează o conductă. Această conductă este o infrastructură esenţială pentru garantarea prosperităţii viitoare a României, a securităţii acestei naţiuni şi a vecinilor săi.

Mulţumesc şi Dumnezeu să vă binecuvânteze.

 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: