Publicat: 8 Iunie, 2017 - 08:34
Share

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează în zilele de 8, 9 și10 iunie 2017 la sediul Institutului Cervantes (Bd. Regina Elisabeta, 38) Zilele Filmului Cubanez. Cele trei filme alese pentru această ocazie vor rula, în versiune originală, cu subtitrare în limba engleză, după cum urmează:

8 iunie 2017, ora 19.00:

Conducta (Corecție) (regia: Ernesto Daranas, Cuba, 2012, 108 minute);

Filmul regizorului Ernesto Daranas povestește istoria unui băiat de 11 ani, Chala, care antrenează cîini de lupte într-un cartier din Havana unde trăiește împreună cu mama lui, dependentă de droguri. Relația lui privilegiată cu o profesoară de vocație, Carmela, se întrerupe brusc cînd acesta se îmbolnăvește, iar Chala e trimis la școala de corecție de noua profesoară. Filmul a primit mai multe premii internaționale: Premiul Goya pentru cel mai bun film hispanoamerican, 2015; Premiul ACE pentru cea mai bună actriță (Alina Rodríguez).

9 iunie 2017, ora 19.00:

José Martí—El Ojo del Canario (regia:Fernando Pérez, Cuba, 2010, 120 minute);

Filmul semnat de Fernando Pérez este istoria primilor16 ani din viața unuia dintre cei mai importanți scriitori și intelectuali cubanezi: José Martí. Reluând copilăria și primii ani ai adolescenței unui personaj devenit apoi un mit, filmul — lipsit de grandilocvență și tușe prea apăsate — este, de fapt, povestea unei deveniri. Familia Martí și cunoscuții lor, părinții viitorului scriitor (mama sacrificată și figura paternă constrângătoare) sunt personajele unui film bine ancorat în istorie care a iscat destule controverse. A primit Premiul Ariel pentru cel mai bun film hispanoamerican în 2011 și Premiul 'Colón de Plata' pentru regie, la cel de-al XXXVI Festival de Cinema Hispanoamerican de la Huelva, Spania, 2010.

10 iunie 2017, ora 19.00:

El premio flaco (Premiul de consolare) (Juan Carlos Cremata, 2009, 104 minute)

Scenariul lui Juan Carlos Cremata, după piesa de teatru omonimă de Héctor Quintero, este o poveste antologică în dramaturgia cubaneză a anilor '60: Iluminada, o fată săracă dintr-un cartier umil, descoperă un bilet câștigător înăuntrul unui săpun marca Rina, prin care i se oferă o casă nouă. Ea vrea însă să-i ajute pe cei săraci și își împarte toate bunurile. Filmul a primit Premiul Uniunii Ziariștilor din Cuba, la cel de-al 31-lea Festival Internațional al Noului Cinema Latinoamerican, Havana, Cuba, 2009.

Intrarea libera, numar limitat de locuri. Va rugam rezervati loc printr-un mesaj pe adresa cultbuc@cervantes.es