Publicat: 18 Martie, 2018 - 05:00
Share

O nouă ediție a campaniei de "Prevenție și Depistare a Cancerului de Col Uterin" derulată de către Institutul Oncologic "Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu" și Patriarhia Română a avut loc, sâmbătă, în localitatea Gruiu, județul Ilfov. Zeci de femei cu vârste cuprinse între 25-64 ani au fost examinate gratuit de către specialiști, fiind supuse testului Babeș-Papanicolau. De altfel, este esențial ca toate doamnele să efectueze periodic acest test care permite diagnosticarea precoce a eventualelor leziuni canceroase și astfel să le fie salvată viața.

"Este foarte important testul Papanicolau pentru ca ne ajuta sa depistam femeile care au probleme in faze incipiente ale cancerului sau leziuni care sunt precursoare de cancer, ceea ce inseamna ca reusim sa facem un tratament cat mai eficient pentru aceste femei. De asemenea, cele care au iesit cu probleme le putem ajuta in cadrul Institutului Oncologic si pentru tratamentul adecvat. Sunt bucuros ca astazi in comuna Gruiu, mobilizarea a fost extraordinara, deja avem un numar mare de femei recoltate acum dimineata si speram ca dupa o luna, o luna si jumatate sa le dam si rezultate bune, adica sa nu aiba probleme ginecologice sau cele la care am descoperit aceste probleme sa le putem ajuta si sa le tratam", a punctat doctorul Prunoiu Virgiliu Mihail, coordonatorul Programului de Screening al Institutului Oncologic Bucuresti.

"Iata, prima campanie pe care o desfasuram noi, voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, aici in localitatea Gruiu, campania de prevenire si diagnosticare a cancerului de col uterin. Femeile de aici au fost foarte receptive. Pot spune ca de la debutul campaniei, aici am avut cel mai mare numar de femei care s-au prezentat. Acestea au inteles foarte bine cat de util este testul Papanicolau. De altfel, am intalnit aici o femeie care s-a confruntat cu aceasta problema si a venit acum pentru a repeta acest test. De asemenea, am intalnit femei care nu au facut acest test niciodata. Au constientizat ca este util, ne-au spus ca sunt rusinoase si le este foarte greu sa vina aici la medic, insa intr-un final au acceptat", a declarat Danut Pruna, coordonatorul grupului de voluntari al Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului.

"Nu am facut pana acum, nu am stiut despre el, acum am aflat si noi si acum am venit aici la dumneavoastra. E foarte bine ca ati venit aici", a spus o pacientă.

 

"Nu multe persoane au posibilitatea de a merge si nu doar posibilitatea, nu au curajul sa vina. Eu am trecut prin foarte multe probleme si a trebuit sa merg sa ma investighez si doresc sa le spun tuturor doamnelor sa mearga la doctor sau cum sunt aceste campanii sa vina sa se investigheze", a adăugat altă pacinetă.

Dintre toate tumorile maligne, cancerul de col uterin este cel care poate fi controlat si prevenit cu ajutorul efectuarii periodice a testului Babes-Papanicolau. De altfel, conform analizei Institutului National de Sanatate Publica, in Romania incidenta cancerului de col uterin este cea mai mare din Uniunea Europeana.

Cancerul de col uterin este o afecțiune malignă a celulelor ce căptușesc suprafața colului. Cancerul colului uterin este cea mai frecventă neoplazie a tractului genital la femei și a doua cauză de mortalitate, după cancerul mamar. În România sunt diagnosticate anual peste 4000 de femei cu cancer de col uterin. Dintre toate tumorile maligne, cancerul de col uterin este cel care poate fi controlat și prevenit cu ajutorul testării periodice. Anual, în lume, se diagnostichează aproximativ 500.000 noi cazuri de cancer cervical (col uterin).

 

Prin programul de screening pentru cancerul de col uterin, se caută depistarea unor leziuni precursoare (ce se pot îndeparta înainte de apariția cancerului) sau a unui cancer în stadiu precoce, care este mai ușor de tratat.

Programele populaționale de screening, desfășurate o dată la 3 sau la 5 ani, pot reduce incidența acestei boli cu 80%. Factorii de risc pentru apariția neoplasmului de col uterin sunt următorii: infecția HPV (virusul Papilloma uman); infecția cu virusul herpes Hominis tip 2 (HSV 2); infecția HIV/SIDA; debut precoce al vieții sexuale; igiena deficitară;
sarcini multiple; anticoncepționale orale și promiscuitate sexuală.

NU sunt eligibile pentru efectuarea testului Babeș-Papanicolau femeile care prezintă absență congenitală a colului uterin, histerectomie totală pentru afecțiuni benigne, femei cu diagnostic de neoplasm col uterin sau alte forme de cancer genital; 
Testul Babeș-Papanicolau presupune o recoltare de secreție vaginală care se va examina la microscop. Este o investigație absolut NEDUREROASĂ!

Pentru prezentarea pacientelor la cabinetele unde se efectuează gratuit testul Babeș-Papanicolau este suficent să prezinte doar buletinul, fără trimitere de la mediciul de familie.

 

Condiţii pentru recoltare:
 Recoltarea se face în zilele 10 – 20 de la ultima menstruație;
 Înainte de recoltare cu 48 de ore:
 NUse folosește medicația intravaginală!(ovule, spermicide, lubrifiant)
 Abstinență sexuală (NU contact sexual !)
 NU se fac spălături intravaginale !
 NU se folosesc tampoane interne!

Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de către voluntari sub coordonarea atentă a părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru.


 

Localizare: 

Geolocation is 44.723724, 26.227463400000033