Publicat: 25 Mai, 2020 - 12:32
Share

Pacienţii cu HIV se confruntă în această perioadă cu un acces dificil la tratament şi analizele specifice, lipsa unor servicii medicale de bază, spitalele de boli infecţioase fiind transformate în spitale de primă linie pentru tratamentul COVID-19
Pacienţii cu HIV din Romania s-au confruntat în ultimele două luni cu dificultăţi majore în contextul generat de pandemia de Covid-19. Accesul acestora la tratament şi analize specifice a fost mult îngreunat, multe dintre serviciile medicale dedicate nu au fost disponibile, iar legatura cu medicul curant s-a rupt aproape complet, în condiţiile în care spitalele de boli infecţioase unde erau trataţi în mod obişnuit, s-au transformat integral şi aproape peste noapte în spitale de primă linie în lupta împotriva COVID-19.
Pe fondul acestor provocări, UNOPA, alături de partenerii săi tradiţionali, şi-a intensificat eforturile de susţinere a pacienţilor cu HIV, monitorizând cu atenţie accesul acestora la tratament şi desfăşurând activităţi de advocacy pentru rezolvarea problemelor cu care pacienţii se confrunta, dar mai ales oferindu-le servicii suport care acoperă câteva domenii esenţiale.

Astfel, UNOPA derulează în această perioadă, cu sprijinul MSD România, un proiect de informare si consiliere prin care îşi propune să aducă în atenţia persoanelor care trăiesc cu HIV informaţii corecte, ştiinţifice, din surse autorizate, privind măsurile speciale pe care trebuie să le adopte pentru a evita infectarea cu noul coronavirus, precum şi riscurile aferente în cazul în care dezvoltă boala COVID-19. Pe website-ul www.unopa.ro a fost creată o secţiune specială cu informaţii actualizate despre noul coronavirus şi impactul asupra comunităţii persoanelor care traiesc cu HIV/SIDA. Totodată proiectul oferă pacienţilor sprijin în vederea depăşirii obstacolelor legate de accesul la tratamentul şi serviciile medicale specifice infecţiei cu HIV.

În cadrul proiectului, vor fi periodic diseminate informaţii prin intermediul reţelelor de socializare si a grupurilor de pacienti din mediul online şi, de asemenea, se vor organiza evenimente digitale prin care medicii infectionisţi vor intra în dialog direct cu pacienţii şi activiştii din domeniul HIV/SIDA. La primul eveniment este invitată să participe şi să răspundă întrebărilor pacienţilor doamna Dr. Mariana Mărdărescu, medic specialist boli infecţioase la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş". Evenimentul va avea loc miercuri, 27 mai, ora 18.00 şi poate fi urmărit live de cei interesaţi la următorul link: https://www.facebook.com/Pacientul20/posts/2529744410622589

"Încă de la începutul pandemiei, pacienţii seropozitivi din România au fost supuşi unor încercări majore, inclusiv prin transformarea spitalelor în care ei beneficiau în mod obişnuit de tratament în spitale principale pentru tratamentul COVID-19. Chiar daca au fost directionaţi către alte spitale, acolo au fost refuzaţi, cu o teamă dublă, de infecţia cu HIV si de infecţia cu noul coronavirus. Proiectul de faţă se adaugă întregii activităţi a Federaţiei UNOPA, care, pe lângă informarea pacienţilor şi sprijinirea dialogului acestora cu medicii, oferă servicii de consiliere telefonică sau online, servicii de suport pentru pacienţi, monitorizarea accesului pacienţilor la tratament şi servicii medicale", a declarat Iulian Petre, Director Executiv UNOPA.

"Suntem alături de comunitatea pacienţilor cu HIV în această perioadă în care noul coronavirus pune presiune imensă pe sistemul de sănătate, iar principiul echităţii accesului la servicii medicale şi tratament ar putea fi afectat. Platforma lansată de UNOPA contribuie la facilitarea accesului pacienţilor cu HIV la tratament, oferă susţinerea psihologică celor mai vulnerabili dintre ei, şi totodată oferă informaţii esenţiale despre HIV şi COVID-19, ajutându-i să se protejeze", a afirmat Nicolas Renard, Managing Director MSD Romania.

Deocamdată nu exisă dovezi privind o rata mai mare de infectare COVID-19 sau un curs diferit al bolii la persoanele cu HIV faţă de persoanele HIV-negative1. Conform datelor colectate de Fundaţia NEAT ID, un numar de 497 de pacienţi cu HV din Europa au fost infectaţi cu noul coronavirus, aproximativ 50% dintre aceştia au necesitat spitalizare, iar 51 de pacienţi şi-au pierdut viaţa1. În România, au fost înregistrate până în prezent 4 cazuri de Covid-19 în rândul celor peste 16,500 de pacienţi cu HIV.

Despre UNOPA
Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) este o federaţie formată din 22 de asociaţii judeţene ale persoanelor care trăiesc cu HIV, care are ca misiune promovarea şi apărarea drepturilor acestor pacienţi.

"Suport pentru pacientii cu HIV din Romania in contextul epidemiei COVID 19"

Un proiect derulat de Federatia UNOPA cu sprijinul MSD.

Tag-uri Nume: