Publicat: 9 Iunie, 2017 - 16:45
Share

În weekend Street Delivery închide din nou strada pentru mașini și o deschide pentru oameni. Ajuns la ediția a XII-a, evenimentul-manifest de arhitectură și urbanism vorbește anul acesta despre grădinile posibile ale orașului. Între 9 și 11 iunie strada Arthur Verona din centrul capitalei devine arie protejată pentru proiectele care își propun să facă Bucureștiul mai verde: instalații urbane, workshop-uri, dezbateri, concerte, artă stradală și performance.
Una dintre veștile importante ale ediției este reactivarea în centrul orașului a Grădinii Casei Universitarilor, un spațiu verde care a fost inaccesibil publicului larg decenii la rând. O bucată de pădure aproape virgină, Grădina Casei Universitarilor se află chiar peste drum de Grădina Icoanei, de care o desparte doar o stradă: Arthur Verona. Unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale Bucureștiului, Grădina Casei Universitarilor acoperă aproximativ 4.000 mp de junglă urbană aferente unui monument istoric clasa A, ridicat în 1860 — Casa Librecht-Filipescu, cunoscută azi drept Casa Universitarilor.
În cadrul conferinței de deschidere a Street Delivery, prof. univ. dr. Mircea Dumitru, rectorul Universității din București, a declarat: 
„Au existat propuneri în ultimii ani din partea celor care se ocupă de urbanism, din partea unor personalități ale societății civile, ca această clădire și frumoasa grădină care o înconjoară să joace un rol mai activ în viața culturală. Cred că Casa Universitarilor din București trebuie să servească unor scopuri multiple. În primul rând - de socializare, dar poate să exploreze și alte dimensiuni ale vieții academice și universitare, să fie un loc în care să organizăm conferințe și să avem o prezență constantă a celorlalți universitari din București, și, de asemenea, putem să dezvoltăm și viața artistică în aceste încăperi.”
Șerban Sturdza, Președinte al Ordinului Arhitecților din România și unul dintre inițiatorii Street Delivery a pledat pentru o privire de ansamblu a zonei în care se desfășoară evenimentul:
„Cartierul în care ne aflăm este unul deosebit. Vă propun să vi-l imaginați de sus și să vă închipuiți succesiunea de trei parcuri importante (zona verde din jurul Casei Universitarilor, Parcul Icoanei și Parcul Ioanid) ca pe un arhipelag verde străbătut din mai multe puncte și în mod foarte intens de o circulație stânjenitoare. Privite împreună, aceste spații ar putea să aibă o valoare mai mare decât dacă le privim separat, ca pe niște resturi de zone verzi, fiecare administrată individual și cu politici proprii. Din păcate, acesta este poate unicul loc în București unde avem o stradă cu parcaj între două parcuri. E un lucru cu atât mai stânjenitor cu cât cele două parcuri nu au o legătură între ele. Nu poți să pătrunzi dintr-unul în altul.”
Grădina Casei Universitarilor, amenajată după un proiect Calup, va găzdui în cadrul Street Delivery o zonă umbrită de lounge, precum și ateliere de grădinărit, un brunch party și dezbaterile Street Talks despre spațiile verzi ale Bucureștiului. Pe lângă toate acestea, vizitatorii au la dispoziție pe strada Arthur Verona și în parcul Grădina Icoanei tururi ghidate, workshop-uri creative pentru copii și adulți, ateliere de sticlărie, de croitorie, linogravură sau serigrafie, două scene de muzică, proiecții de film susținute de Anim’est, Cinepub și NexT Film Festival, sesiuni live de graffiti, instalații urbane și idei pentru grădini neconvenționale.
Program complet al evenimentului este disponibil pe platforma http://street.delivery
Acest proiect reprezintă doar începutul unei colaborări mai ample între Universitatea din București, Fundația Cărturești, Ordinul Arhitecților din România și CALUP, care să fructifice mai mult potențialul Casei Universitarilor și al Grădinii Botanice.