Publicat: 16 Martie, 2020 - 08:37
Share
aplicabile tuturor profesioniştilor independenţi

Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR) solicită autorităţilor competente ca orice măsuri de sprijin va lua faţă de contribuabili pentru a reduce efectele economice negative ale pandemiei cu coronavirus să fie aplicabile şi avocaţilor şi tuturor profesioniştilor independenţi.

În contextul dezbaterilor din spaţiul public privind urgenţa unor măsuri de sprijinire a contribuabililor pentru reducerea efectelor economice ale pandemiei cu coronavirus,

În contextul declaraţiilor ministrului finanţelor, dl Florin Cîţu, de sâmbătă, 14 martie 2020, potrivit cărora săptămâna viitoare va anunţa o serie de pachete financiare pentru IMM-uri, în sectoarele cele mai afectate de epidemia cu coronavirus,

Uniunea Naţională a Barourilor din România, în calitate de membru al Uniunii Profesiilor Liberale din România, solicită autorităţilor competente să aibă în vedere aceleaşi măsuri şi pentru profesioniştii independenţi, care acţionează în domeniul profesiilor liberale.

Aceleaşi raţiuni care fac necesară sprijinirea IMM-urilor sunt valabile şi pentru profesiile juridice şi conexe, întrucât acestea sunt printre cele mai afectate categorii, având în vedere măsurile necesare, corect adoptate de Consiliul Superior al Magistraturii, prin Hotărârea nr.192 din 13 martie 2020, de a reduce la maxim activitatea instanţelor şi a parchetelor, pentru a preveni aglomerările din incinta acestora.

Avocaţii, executorii judecătoreşti, practicienii în insolvenţă, orice profesii care participă la funcţionarea justiţiei se află acum în imposibilitate obiectivă de a-şi exercita activitatea la un nivel la care să poată subzista economic. Cu siguranţă, alte categorii de profesionişti sunt în egală măsură afectate. În lipsa unor măsuri de protecţie care să includă şi profesioniştii independenţi se pot anticipa disfuncţionalităţi grave în sistemul de justiţie, dar şi în economie, având în vedere că sunt contribuabili la stat şi participă activ, prin activităţile pe care le desfăşoară, la buna funcţionare a circuitului economic, pe baze legale.

Menţionăm că şi celelalte state europene care au adoptat deja astfel de măsuri de protecţie şi sprijin au avut în vedere şi profesioniştii independenţi.

În Italia, a fost adoptat Decretul Lege din 2 martie 2020, n. 9 "Măsuri de sprijin urgent pentru familii, lucrători şi întreprinderi legate de situaţia de urgenţă epidemiologică de la COVID-19", care extinde măsurile de sprijin şi către profesioniştii independenţi. Acestora li se acordă şi o indemnizaţie de subzistenţă.

În Franţa, la data de 12 martie 2020, preşedintele Emmanuel Macron a anunţat măsuri sociale şi economice 'masive', inclusiv compensaţii pentru angajaţii şi profesioniştii independenţi obligaţi să rămână acasă. Preşedintele Franţei a precizat că aceste măsuri îi vor viza şi pe profesioniştii independenţi, care pot solicita:

- anticiparea regularizării anuale pentru a obţine o recalculare a contribuţiilor în concordanţă cu rezultatele activităţii (venit sau cifră de afaceri) şi obţine un nou program de plată pentru contribuţii provizorii;

- acordarea de termene (rate de plată)

- o scutire excepţională a suprataxelor şi a penalităţilor de întârziere pentru perioadele vizate.

- intervenţia acţiunii sociale pentru asumarea parţială sau totală a contribuţiilor ca ajutor pentru contribuabili în dificultate sau pentru alocarea ajutorului financiar excepţional

De aceea, solicităm Parlamentului României şi Guvernului României ca orice măsuri de sprijin, pe care statul român le are în vedere pentru IMM-uri sau altor entităţi economice, în scopul depăşirii crizei economice în care ne-ar aduce reducerea drastică a activităţii contribuabililor clasei de mijloc, să fie extinse şi pentru
profesioniştii independenţi: facilităţi privind amânarea termenelor de plată a impozitelor şi a taxelor fiscale, amânarea plăţii ratelor la bănci, scheme de ajutor, indemnizaţii şi orice alte măsuri vor fi luate pentru sprijinirea contribuabililor în scopul depăşirii situaţiei.