Publicat: 22 Septembrie, 2017 - 10:17
Share
În librăriile din Italia

Recent a fost distribuit în librăriile din Italia centrală și de nord, un splendid volum de versuri al cărui autor este distinsul nostru editorialist, scriitorul, criticul de artă și istoricul culturii Grigore Arbore. 

Publicat de Editura Supernova din Venezia, volumul este format din două secțiuni cuprinzând selecțiuni din ciclurile Inter-city ed altri poemi / Inter-city și alte poeme și Senza Gloria / Fàrà glorie, ambele scrise între 1987 și 2012. Poemele au fost elaborate de autor mai întâi în limba italiană și traspuse tot de el în limba italiană. Volumul este însoțit de un substanțial studiu critic - semnat de Mircea Popa, docent al Universității Babeș-Bolyai – și de un aparat critic sintetic (bibliografie, cv). 

Ultimul volum scris de Grigore Arbore în timpul prezenței efective în țară a fost “Din toate părțile” (1984). Scriitorul a revenit la “uneltele” sale de lucru inițiale, acelea ale poeziei, după o lungă tăcere lirică, în 2011, cu volumul  “Comentariul unui vis”, apărut sub egida editurii Vinea. În curând va apare la Editura Școala Ardeleană de la Cluj un volum antologic intitulat “Apa de zăpadă” în care va îngloba întreaga operă poetică a autorului, însoțită de consistențe aparate critice, câteva studii semnate de critici de seamă, care au urmărit cu atenție parcursul literar și intelectual al autorului.

Grigore Arbore aparține generației literare care a intrat pe poarta principală a literaturii în a doua jumătate a anilor ’60 și s-a afirmat energic în ’70. Această generație literară a dat literaturii noastre nume importante, într-un context social oprimant, care, în unele cazuri, au îndemnat mai puțin la etalarea sentimentelor și mai mult la retrageri în sine. De altfel, volumul antologic semnat de Grigore Arbore, apărut în 1979 în prestigioasa colecție Hyperion a Editurii Cartea Românească, se intitulează chiar “Retrageri” .

În contextul anterior anului 1989 vocea lirică a lui Grigore Arbore a fost una singulară. Eleganța discursului, proiectarea constantă în lumi trecute și imposibile, dar probabile, rătăcirea prin orizonturi necunoscute, însă familiare, în scopul recuperării resturilor fizice sau imaginilor sedimentate în obiecte și suflete ale unei umanități în derivă, sunt constante ale liricii lui Grigore Arbore. Conform studiului critic, semnat de Mircea Popa, aceste constante se reîntâlnesc și în textele din Senza gloria.

Grigore Arbore trăiește și lucrează de aproape trei decenii în Italia unde a predat Istoria artei la Universitățile din Pisa și Ferrara și Istoria arhitecturii la Institutul Universitar de Arhitectură din Venezia, una dintre cele mai faimoase structuri de profil din Europa. A fost peste un deceniu consilier științific al grupului Elemod (Electa-Einaudi-Mondadori) și a coordonat numeroase inițiative editoriale, reproiectând și îngrijind colecții devenite faimoase, precum “Storia dell’arte italiana” în 5 vol. (Edizioni Electa / Bruno Mondadori), proiectând, îngrijind și fiind co-autor al celei mai importante colecții monumentale de istoria picturii publicate în ultimele decenii: “La pittura in Europa” (post 1994). În țară și în străinătate a publicat cărți importante de istoria artei și culturii (“Cetatea ideală”, București, 1978; “Arta în epoca monarhiilor absolute”, Torino, 1997; “Isus între tâlhari”, București, 2012 – Premiul Academiei Române).

George Maxim

Localizare: 

Geolocation is 41.87194, 12.567379999999957