Publicat: 2 Decembrie, 2019 - 12:36
Share

O viaţă în slujba naţiunii sale.  De-a lungul carierei mele de scriitor, jurnalist şi director de publicație, am mai analizat viaţa şi activitatea unor conducători de stat, fie că au fost Împăraţi sau Regi, Preşedinţi, Cancelari ori Sultani, dintre care unii au devenit şi Dictatori, din simpla dorinţă de a descoperi modele de oameni care şi-au asumat conducerile unor naţiuni mici, mari sau foarte mari, care au adoptat diverse modele de societăţi şi care au performat sau nu.

            De data aceasta vă voi vorbi de o viaţă de conducător de stat, căci nu se poate spune altfel despre un om care mai bine de 30 de ani a condus cu mână de fier destinele unei naţiuni, în sisteme politice diferite, spre progres şi prosperitate.

            Cum nimic nu se înfăptuieşte uşor şi cu atât mai mult atunci când este vorba despre o ţară tânără, dacă ne raportăm la perioada scurtă de când şi-a câştigat independenţa, cum este Kazakhstanul, căreia îi cam trebuiau de toate, a fost nevoie să se creeze un aparat de stat profesionist, un stat de drept responsabil, o idustrializare şi o creştere economică solidă şi predictibilă, până la identitatea şi unitatea naţiunii.

            Dar hai să vedem cine a fost şi este omul providenţial al Kazahstanului, domnul Nursultan Nazarbayev!

            Nursultan Abishevich Nazarbayev este Primul președinte al Kazahstanului și Elbasy, ales la 1 decembrie 1991, la primele alegeri populare libere.  Persoana N.A. Nazarbayev marchează o întreagă eră în viața țării. A fost şi este un om de statură medie, foarte energic şi activ, gata oricând de sacrificii pentru poporul său.

             Misiunea de a trezi spiritul național și de a renaște statalitatea Kazahstanului a căzut pe umerii unuia dintre titanii politicii globale moderne - Nursultan Nazarbayev, a cărui figură gigantică a servit drept reper de nezdruncinat pentru urmașii recunoscători timp de secole. Pentru el, în zorii independenței, poporul kazah a încredințat proiectarea și construcția unui nou Kazahstan. Timpul a dovedit corectitudinea acestei alegeri profetice.

            Conținutul și esența activităților sale multifuncționale pentru a crea bazele adevăratei suveranități, a construi o economie eficientă, a crea o societate armonioasă și a determina prioritățile de dezvoltare ale țării în ultima etapă a istoriei naționale, este un motiv bun pentru recunoașterea Primului președinte al Kazahstanului ca tată fondator al statului modern și adevărat lider al națiunii, aşa cum l-a definit poporul kazah.

            Fenomenul istoric al Preşedintelui Nursultan Nazarbayev este acela că a fost capabil să consolideze potențialul creativ al națiunii și să mobilizeze societatea pentru o descoperire puternică în viitor, care a primit numele figurat în lume şi anume, „saltul leopardului kazahstan”.

            Abordarea pur pragmatică a Elbasy, care implică cazuri concrete, menținerea stabilității întregului sistem, planificarea strategică și dezvoltarea pe etape, a permis țării să obțină rezultate impresionante în construirea statului în mai puțin de 30 de ani.  Datorită procesului continuu de transformare și a reformelor sistemice profunde din toate domeniile societății din lume, au început să vorbească despre „miracolul Kazahstanului”, al cărui principal creator și autor este Nursultan Nazarbayev.

            Politica și strategiile bine gândite ale Elbasy au condus economia Kazahstanului la statutul uneia dintre economiile cu cea mai rapidă creștere din lume.  Datorită contribuției personale a Primului Președinte și a sprijinului popular puternic, modelul de dezvoltare al Kazahstanului a devenit răspândit în comunitatea mondială.  Acest model este dezvoltarea treptată și încrezătoare a statului, cu o evoluţie profund gândită.

            Nursultan Nazarbayev  s-a născut pe 6 iulie 1940 în satul Chemolgan, districtul Kaskelen, Almaty, SSR Kazahstan (acum satul Ushkonyr, districtul Karasai, regiunea Almaty din Republica Kazahstan).

            În anul 1967 a absolvit colegiul tehnic la Uzina metalurgică din Karaganda.

            Este Doctor în economie,  Academician al Academiei Naționale de Științe din Republica Kazahstan, Profesor de onoare și Doctor de onoare al mai multor universități naționale străine și interne, prcum şi  autor a numeroase cărți și articole științifice.

            Din 1960 până în 1969 a lucrat la Uzina metalurgică din Karaganda.  Din 1969 până în 1979 a fost membru în Komsomol şi a lucrat în orașul Temirtau, regiunea Karaganda, dar și în comitetul regional al partidului Karaganda.

            În perioda 1979-1984 - secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist din Kazahstan.  Din 1984 până în 1989 - președinte al Consiliului de Miniștri al SSR Kazahstan.  În 1989-1991 - prim-secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist din Kazahstan.  În același timp, din februarie până în aprilie 1990 a fost președinte al Consiliului Suprem al SSR Kazahstan.

                A condus Republica Kazahstan din momentul  formării sale în 1991, devenind Președintele Republicii Kazahstan în urma rezultatelor primelor alegeri populare şi, cum spuneam, libere,  organizate la 1 decembrie 1991.

            La ultimele alegeri prezidențiale extraordinare din 26 aprilie 2015, Nursultan Nazarbayev a obținut o victorie de răsunet.

            În conformitate cu Decretul nr. 887 „cu privire la exercitarea puterilor președintelui Republicii Kazahstan” din data de 19 martie 2019, puterile lui Nursultan Nazarbayev în calitate de președinte al Kazahstanului au încetat la 20 martie 2019. Este momentul pe care nimeni nu l-a anticipat sau prevăzut, fiind o decizie care i-a aparţinut acestui mare om de stat, un adevărat lider al naţiunii sale, lăsând ţara pentru scurt timp în interimat, pe mâna unui alt om de stat, un colaborator de nădejde şi anume domnul Kassym-Jomart Tokayev care de altfel a ajuns noul Preşedinte al ţării, în urma alegerilor democrate din 09 iunie 2019, la care am participat şi eu personal, moment în care l-am întâlnit şi am dat mâna cu această personalitate kazahă, Excelenţa sa domnul Nursultan Nazarbayev, chiar în secţia de votare. De fapt eu, autorul cărţii, am fost prezent la aceste alegeri ca observator internaţional şi pot confirma veridicitatea acestor alegeri cu adevărat libere.

                Nursultan Nazarbayev este autorul cărților „Profilul de oțel al Kazahstanului”, „Fără dreapta și stânga”, „Strategia pentru economisirea resurselor și tranziția către piață”,  „Strategia pentru formarea și dezvoltarea Kazahstanului ca stat suveran”, „Consolidarea ideologică a societății ca condiție pentru progresul Kazahstanului”, „În pragul secolului XXI ", "Kazahstan-2030. Prosperitatea, securitatea și îmbunătățirea bunăstării tuturor kazahstanienilor ”,  „ În fluxul istoriei”,  „Strategia pentru transformarea societății și renașterea civilizației eurasiatice”,  „Epicentrul lumii”,  „Deceniul critic”,  „În inima Eurasiei”, „ Calea Kazahstanului”,  „Strategia de formare  a societăţii post-industriale și parteneriatul civilizațiilor”, „Strategia de reînnoire radicală a comunității globale și parteneriatul civilizațiilor”, “Strategia Kazahstan-2050: un nou curs politic al statului de succes ”etc.

            I s-au acordat numeroase medalii sovietice, kazahiene și străine.

            Cu o minte ageră şi o putere de muncă excepţională, de invidiat, aş zice, de mulţi contemporani, această personalitate a epocii moderne, un reformator al zilelor noastre, a făcut cu adevărat o revoluţie într-o ţară care a trecut de la evul mediu la o societate capitalistă dezvoltată, cu un popor de sorginte nomadă, greu de stăpânit şi condus.

            A recurs şi a impus măsuri care au schimbat din temelii concepţia despre stat, concretizate în cinci mari reforme. Sunt idei şi mesaje demne de a fi luate în considerare de toate naţiunile care îşi doresc cu adevărat reforme în ţările lor, motiv pentru am considerat ca fiind utile să le trecem succint în vedere, măcar şi pentru posteritate. Sunt până la urmă nişte idei reformatoare şi de mult bun simţ,  precum învăţămintele lui Confucius, maistru-gânditor al Chinei antice.

            Sunt concepte cu adevărat novatoare care îţi dau posibilitatea reală să poţi arde etapele pe care nu le-ai parcurs la timpul lor, respectiv:

Topic: 

Format: