Publicat: 2 August, 2020 - 14:22
Share

Potrivit liderului american, Washingtonul lucrează acum cu Moscova la acest document

"Acum lucrăm cu Rusia la un acord privind neproliferarea nucleară. Dacă am rezolva ceva de genul acesta, ar fi grozav", a spus liderul american. Șeful Statului american a vorbit despre aceasta tema, printre  altele, în apropiere de Tampa, la o întâlnire cu oficialii din Florida pentru a aborda modalitățile de răspuns ale autorităților locale la apropiatul sezon de uragane.

Trump a avut în vedere, aparent, consultările ruso-americane cu privire la perspectivele controlului armamentelor, privind măsurile pentru reducerea și limitarea, în continuare, a armelor ofensive strategice (așa-zisul START, denumit neoficial și START-3).

Acest acord va expira la începutul anului 2021, dacă Moscova și Washingtonul nu acceptă extinderea acestuia. Tratatul a fost semnat de cele două State în 2010. În conformitate cu termenii săi, fiecare parte își reduce armele ofensive strategice, astfel încât, la șapte ani de la intrarea sa în vigoare și ulterior, numărul lor total sa nu depaseasca 700 de rachete balistice intercontinentale (ICBM), rachete balistice submarine (SLBM) și bombardiere grele (TB) cu un număr de 1.550 focoase pe acestea. Contractul rămâne în vigoare timp de 10 ani (până la 5 februarie 2021), cu excepția cazului în care este înlocuit cu un acord ulterior înainte de această dată. De asemenea, poate fi prelungit pentru cel mult cinci ani (adică până în 2026) prin înțelegerea părților.

 Moscova solicită Washingtonului să nu întârzie posibilitatea de extindere a tratatului și îl caracterizează drept “standardul de aur” în domeniul dezarmării. După cum a subliniat președintele rus, Vladimir Putin, într-un interviu acordat Financial Times în iunie 2019, dacă acest acord încetează să mai existe, „atunci, de fapt, în lume, nu vor mai exista instrumentele necesare pentru a restrânge cursa înarmării”.

Ciprian POP

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Geo: