Publicat: 3 Iunie, 2014 - 11:23
Share

Ministerul Justiției nu găsește un imobil pentru viitorul Tribunal Comercial București (Tribunalul Specializat Bucuresti), ce ar urma sa judece si procesele dintre banci si clientii acestora, iar licitația de pe site-ul instituției va fi refăcută, a declarat, miercuri, secretarul de stat în MJ Liviu Stancu (foto).

"În România, există trei tribunale de business. S-a hotărât ca această practică să fie mărită, în sensul că va apărea în scurt timp Tribunalul specializat București, să îi spunem Tribunalul Comercial București, competența acestuia fiind toate problemele de business, începând cu recuperarea de creanțe și terminând cu insolvența....Dacă vreți, dincolo de această istorie, avem o problemă și lansez către domniile voastre chiar o ofertă: avem probleme cu imobilul, dacă vă puteți imagina. În București sunt clădiri mari, frumoase... nu găsim un imobil în care să realizăm Tribunalul Comercial București. Deja pe site-ul Ministerului Justiției se va reface procedura de achiziție publică. Așteptăm oferte", a spus Liviu Stancu.

Tribunalul care urmează să fie înființat la nivelul municipiului București va fi specializat în domeniile societăți, registrul comerțului, concurență neloială și insolvență.

Pe 25 noiembrie 2013, Ministerul Justiției lansa în dezbatere publică proiectul de ordin referitor la operaționalizarea de la 1 martie 2014 a Tribunalului Specializat București.

Potrivit documentului care a fost postat pe site-ul MJ, la art. 1 se precizează că la data de 1 martie 2014 în Capitală începe să funcționeze Tribunalul Specializat București.

"Până la data prevăzută la art. 1, se efectuează toate demersurile legale necesare în vederea operaționalizării 'Tribunalului Specializat București'. Domeniile în care va funcționa și statul de funcții al 'Tribunalului Specializat București' se stabilesc până la data de 15 ianuarie 2014, în condițiile legii", se spunea în proiect.

Conform prevederilor legale, "tribunalele specializate sunt instanțe fără personalitate juridică, care pot funcționa la nivelul județelor și al municipiului București și au, de regulă, sediul în municipiul reședință de județ". Acestea pot funcționa în următoarele domenii: cauze cu minori și de familie, cauze de contencios administrativ și fiscal, cauze privind conflicte de muncă și asigurări sociale, societăți, registrul comerțului, insolvență, concurență neloială și în alte domenii și preiau cauzele de competența tribunalului în domeniile în care se înființează.

În prezent funcționează patru tribunale specializate, respectiv: Tribunalul pentru Minori și Familie Brașov, Tribunalul Comercial Cluj, Tribunalul Comercial Mureș și Tribunalul Comercial Argeș.

Inițiatorul proiectului preciza că, în repetate rânduri, conducerea Tribunalul București a sesizat Ministerul Justiției cu propunerea de înființare a unui tribunal specializat care ar urma să funcționeze în domenii precum: societăți, registrul comerțului, concurență neloială și insolvență la nivelul Capitalei, și care să contribuie la degrevarea judecătorilor de numărul mare de dosare și la creșterea specializării actului de justiție.

Inițiativa înființării unui tribunal specializat la nivelul municipiului București a făcut obiectul dezbaterii plenului CSM care, în ședința din 5 septembrie 2012, a hotărât sesizarea ministrului Justiției cu această propunere care să preia cauzele care sunt judecate în prezent de cele două foste secții comerciale, precum și judecătorii care judecă în cele două secții.

În motivarea solicitării, Tribunalul București a învederat, pe de o parte, volumul mare de activitate înregistrat în domeniul insolvenței și în alte materii dintre cele menționate mai sus, în comparație cu volumul de activitate al tribunalelor specializate cu o competență similară, precum și al altor tribunale cu volum de activitate apropiat de cel al Tribunalului Capitalei, iar pe de altă parte, ponderea întregii cazuistici în aceste domenii din totalul activității acestei instanțe judecătorești (21% în anul 2010 și 27% în anul 2011).

"Având în vederea creșterea constantă a numărului de cauze înregistrat la nivelul Tribunalului București și necesitatea diminuării duratei de soluționare a cauzelor în domenii sensibile, cu impact semnificativ asupra mediului de afaceri și a economiei, în general, s-a decis ca, în municipiul București, să se înființeze 'Tribunalul Specializat București ", se mai spunea în referat.

Autor: http://www.bancherul.ro/