Share
18 Noi 2019 - 14:00

Ag. AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în săptămâna ce a trecut.

1. Turul 1: Favorurile pentru Diaspora și votul dedicat
2. Iohannis respinge confruntarea „unu la una” în favoarea uneia cu sine
3. Coaliția ALDE - PRO n-a avut zile multe
4. Cioloș face presiuni pentru fuziunea cu USR-ul rănit
5. De Black Friday, suedezii ne-au făcut cadou eliminarea de la EURO 2020


 

1. Turul 1: Favorurile pentru Diaspora și votul dedicat

 

Marea surpriză a primului tur a constituit-o însă scorul lui Iohannis: de la o calificare din primul tur - anunțată de Orban - sau un procent mult peste 40 - dat ca sigur de Rareș Bogdan, președintele în exercițiu nu a obținut decât 37,8%, iar numărătoarea voturilor din diaspora în loc să-i crească activul i l-a scăzut, lăsând între el și Dăncilă doar o diferență de 15 procente. Una recuperabilă, dacă avem în vedere precedentele scrutinuri.
Obs. După primul tur al alegerilor, articolele negative din presa germană la adresa lui Iohannis s-au înmulțit, conaționalii săi privindu-l ca pe „eroul care a eșuat”.

2. Iohannis respinge confruntarea „unu la una” în favoarea uneia cu sine

 

Principala activitate electorală din săptămână, a candidatului-președinte, a fost refuzul unei confruntări cu Viorica Dăncilă pe motiv că vorbesc limbi (politice) diferite și că de fapt confruntarea a avut deja loc. Acest refuz i-a oferit muniție contracandidatei care  l-a acuzat de lașitate și lipsă de bărbăție. În fața unei atitudini publice contrare deciziei sale, a convenit până la urmă să se confrunte cu sine însuși, într-o reuniune la care invitat câțiva jurnaliști de curte și un politolog cunoscut pentru vederile sale de dreapta.

3. Coaliția ALDE - PRO n-a avut zile multe

 

Ponta și Călin Tăriceanu, a căror alianță s-a descleiat imediat după alegerile la care candidatul lor comun a luat vreo opt procente de unul singur, fără sprijinul celor două partide aflate pe marginea disoluției - odată prin disputa contondentă dintre Ponta și Tudose, care s-au invitat reciproc să părăsească partidul și a doua oară prin faptul că ALDE al lui Tăriceanu se subțiază văzând cu ochii prin desprinderea unei noi formațiuni - Forța Națională - care l-a ales pe Meleșcanu în fruntea sa. Acesta a redevenit președinte de partid după aproape un sfert de veac, după ce a mai fost odată, la APR.

4. Cioloș face presiuni pentru fuziunea cu USR-ul rănit

 
 În fața nemulțumirii crescânde din partid, Barna a organizat  o rundă de alegeri interne în care membrii partidului să se pronunțe online dacă îl mai vor sau nu în fruntea USR. S-a alăturat curentului și Cioloș care dorește o fuziune cât mai rapidă din care să se aleagă cu o viitoare candidatură pentru Parlamentul României, în favoarea căreia ar renunța oricând la calitatea de europarlamentar. Tot mai dulce e pâinea de acasă...

5. De Black Friday, suedezii ne-au făcut cadou eliminarea de la EURO 2020

 

După primul tur al alegerilor, articolele negative din presa germană la adresa lui Iohannis s-au înmulțit, conaționalii săi privindu-l ca pe „eroul care a eșuat”. Black Friday ne-a adus cadou eliminarea din cursa pentru EURO 2020, după înfrângerea cu 2 - 0 acasă, în fața suedezilor. Contra își consolidează statutul de cel mai slab și mai neinspirat antrenor al echipei naționale de fotbal.

 

Re-/ Vezi și:

   

 

Format: