Sâmbătă, 6 Iunie, 2020 - 07:58
Independenţa justiţiei include securitatea financiară a magistraţilor

CCR a publicat vineri motivarea Deciziei privind neconstituționalitatea legii privind eliminarea pensiilor speciale. Judecătorii CCR au declarat legea neconstituțională în ansamblul său și spune că „Parlamentului îi revine obligaţia de a constata încetarea de drept a procesului legislativ, iar, în ipoteza iniţierii unui nou demers legislativ, de a se conforma celor statuate prin decizia Curții”.

Vineri, 5 Iunie, 2020 - 12:31
astfel încât incapacitatea temporară de muncă să fie plătită în proporție de 100%

Avocatul Poporului salută adoptarea de către Guvern a Hotărârii nr. 423 din 27 mai 2020 pentru aprobarea Listei cuprinzând urgențele medico-chirurgicale, precum și bolile infectocontagioase din grupa A, pentru care asigurații beneficiază de indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă, fără îndeplinirea condiției de stagiu de asigurare, de 100% din salariu.

Vineri, 5 Iunie, 2020 - 11:09

Clădirea Tribunalului Bucureşti este verificată de specialiştii pirotehnişti deoarece vineri dimineaţă a fost o ameninţare cu bombă.

Dimineaţă, în jurul orei 10,00, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti a fost sesizată de către jandarmii ce efectuează paza sediul Tribunalului Bucureşti că cineva a anunţat că în sediul instanţei este amplasat un dispozitiv exploziv, precizează Biroul de presă al DGPMB.

Vineri, 5 Iunie, 2020 - 08:57

 

Un fost ministru al justiției, remaniat cu ceva timp în urmă, în pofida rezistenței sale la acest „dureros” proces constituțional de ejectare, își deapănă într-un interviu dat recent publicității, amintirea „suferinței” îndurate din pricina unor „penali” care făceau „presiuni” asupra lui ca să inițieze legislație pentru modificarea codurilor cu același nume. O lovitură de picior dată astfel unor oameni din mâna cărora a mâncat, acum căzuți sub ghilotina unei (in)justiții pe care ca ministru, a refuzat să o reformeze.

Joi, 4 Iunie, 2020 - 13:00

Punctul de vedere al DNA referitor la decizia CCR
Având în vedere ultimele apariţii publice ale unor judecători, membri ai Curţii Constituţionale a României şi comentariile acestora la adresa Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a procurorului şef al acestei Direcţii, Biroul de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie aduce la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

- procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, inclusiv procurorul şef al Direcţiei, nu au comentat, contestat sau calificat în vreun fel activitatea Curţii Constituţionale a României şi deciziile acesteia.

Joi, 4 Iunie, 2020 - 12:19
Marea urgență pandemică a „guvernului său”

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a convenit cu premierul Ludovic Orban modificarea legilor Justiției printr-un nou pachet legislativ care va fi elaborat în săptămânile următoare după alte consultări cu asociațiile de magistrați, specialiști și partide (cu excepâia PSD).

„Am urmărit, poate și dumneavoastră ați văzut, în spațiul public a început o discuție ciudată. În PSD și între PSD și sateliții PSD, încep să își plătească polițe. Au fost câteva așa-numite dezvăluiri din perioada când PSD a atacat violent justiția, când PSD a atacat violent legile justiției.

Joi, 4 Iunie, 2020 - 12:11

Trecerea timpului luminează sau întunecă mult din caracterul oamenilor. Descoperim frumuseți nebănuite la semeni de care ne-am ferit îndelung și trebuie să recunoaștem că alții, care păreau coerenți și logici, au răbufniri inexplicabile, dacă nu chiar întunecate.

Joi, 4 Iunie, 2020 - 10:28

La data de 03.06.2020, procurorii D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Piteşti au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a doi inculpaţi, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc şi mare risc.

În cauză s-a stabilit că, în perioada ianuarie 2020 - iunie 2020, cei doi inculpaţi, în vârstă de 20 respectiv 21 de ani, au comercializat droguri de risc şi de mare risc, pe raza municipiului Piteşti.

Joi, 4 Iunie, 2020 - 10:20

Fostul ministru al Finanţelor Eugen Teodorovici s-a prezentat, joi, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Teodorovici a spus că a cerut să asculte mai multe convorbiri dintr-un dosar din 2013, care a fost clasat.

"Eu am făcut cerere către DNA să pot să vin să ascult toate convorbirile despre mine. (...) Am fost notificat că dosarul respectiv, din 2013, s-a clasat. (...) Am primit acasă hârtia cu notificarea că s-a clasat, fără să ştiu exact despre ce este vorba, cine a fost în dosar", a spus Teodorovici în faţa sediului DNA.

Miercuri, 3 Iunie, 2020 - 18:41

Judecătorii de la Tribunalul Olt decid ce se întâmplă cu dosarul Caracal. Familiile celor două tinere victime al,e lui Gheorghe Dincă, au cerut ca rechizitoriul să fie retrimis procurorilor.

Primul termen în dosar a fost pe 20 mai. Atunci, Gheorghe Dincă a negat faptele pentru care este acuzat, susținând că fetele i-au fost luate din casă și că nu le-a ucis. Dincă a solicitat reluarea anchetei, spunând că a fost păcălit de anchetatori.

Miercuri, 3 Iunie, 2020 - 13:00

Actele normative care se referă la prelungirea mandatelor aleşilor, dar şi cine stabileşte data alegerilor sunt neconstituţionale, a decis, miercuri, Curtea Constituţională a României (CCR), conform unor surse.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, pe 13 mai, OUG privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale cuprinse în perioada 2016 - 2020, cu amendamente.

Miercuri, 3 Iunie, 2020 - 11:43

Multă lume își va fi imaginat că Portocală este după gratii sau că face pe consilierul juridic pe la cine știe ce firmă de bandiți. Înregistrarea postată de Victor Ponta, și preluată de mai toată media, ne trezește la realitate. Este bine mersi, necondamnat, cu toate dosarele în coadă de pește. Și Lucian Onea este bine merci. Și Cristian Ardelean de la Oradea, tot așa. Și procurorul de la Brașov, Cornel Deca, este bine merci.

Miercuri, 3 Iunie, 2020 - 11:38

Domeniul privind prevenirea torturii în locurile de detenţie (MNP) monitorizează penitenciarele din România în contextul epidemiei provocate de SARS-CoV-2

În îndeplinirea mandatului său de Mecanism Naţional de Prevenire, Domeniul privind prevenirea torturii în locurile de detenţie, din cadrul instituţiei Avocatul Poporului, monitorizează, în mod regulat, penitenciarele din România păstrând o legătură directă cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor, inclusiv pe întreaga perioadă a stării de alertă.

Miercuri, 3 Iunie, 2020 - 09:44

Obiecţie şi excepţii formulate de Avocatul Poporului, admise de Curtea Constituţională, în data de 2 iunie 2020

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională:

- a admis, cu unanimitate de voturi, obiecţia de neconstituţionalitate a Legii privind măsurile de protecţie a personalului didactic, de conducere, de îndrumare şi control din învăţământul preuniversitar în îndeplinirea atribuţiilor specifice funcţiei, formulată de Avocatul Poporului, şi a constatat că este neconstituţională, în ansamblul său;

Marţi, 2 Iunie, 2020 - 19:19

Joi, 4 iunie 2020, ora 9, László Tőkés, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania se va prezenta la Înalta Curte de Casație și Justiție a României, în compania  avocat dr. Előd Kincses, în calitate de reclamant în procesul intentat împotriva lui Klaus Iohannis, președintele republicii, care i-a retras d-lui Tőkés în mod nelegal distincția Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler printr-un decret dat în 4 martie 2016. (Ordinul i-a fost acordat d-lui Tőkés prin Decretul Președintelui României nr.

Marţi, 2 Iunie, 2020 - 18:42

Curtea Constituţională a României admis, marţi, sesizările PNL, USR şi Avocatului Poporului referitoare la Legea privind măsurile de protecţie a personalului didactic, de conducere, de îndrumare şi control din învăţământul preuniversitar în îndeplinirea atribuţiilor specifice funcţiei.

Marţi, 2 Iunie, 2020 - 17:18

Fostul director financiar-contabil și fostul șef al Biroului de Achiziții Publice din cadrul Institutului Clinic Fundeni au ajuns în fața instanței după ce au recunoscut că au luat mită și au ajutat niște oameni de afaceri, în mod ilegal, să încheie contracte cu unitatea medicală, conform DNA.

Marţi, 2 Iunie, 2020 - 16:39

Fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi a câștigat un nou proces - al treilea - cu Inspecția Judiciară, care o acuza că nu ar fi respectat confidenţialitatea lucrărilor şi a inserat într-un comunicat de presă pasaje din discuţii care vizau dosarul familiei Cosma, acestea fiind probe în acea cauză.

Marţi, 2 Iunie, 2020 - 13:40

La data de 01.06.2020, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Galaţi au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 ore a inculpatului C.F., pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de minori.

Vineri, 29 Mai, 2020 - 18:00

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat că, începând de marţi, 2 iunie, aplicaţia "dosar electronic" devine operaţională şi pentru Secţia de contencios administrativ şi fiscal, cu trei luni în avans faţă de calendarul estimat iniţial.

Vineri, 29 Mai, 2020 - 15:01

Bătălia pentru înființarea DNA-ului n-a fost nici pe departe la fel de încrîncenată precum cea pentru stoparea existenței Secției Speciale pentru Infracțiuni în Justiție! De ce și cum s-a născut o asemenea luptă? Nu are România magistrați corupți? Nu există o mafie judecătorească, implicată în trîntirea unor dosare? Nu există judecători șchiopi la minte, cu puține cunoștințe de bază, care să dea sentințe aiurea din prostie, din aroganță sau, pur și simplu, din alte cauze ale incompetenței? Sigur există! Nu batalioane, dar există!

Vineri, 29 Mai, 2020 - 13:47

Preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a formulat o sesizare la Curtea Constituţională cu privire la constatarea şi soluţionarea unui conflict juridic de natură constituţională
 
 
Vicepreședintele cu atribuții de președinte al Senatului, Robert-Marius Cazanciuc, a sesizat Curtea Constituțională cu privire la constatarea și soluționarea unui conflict juridic de natură constituțională între Parlamentul României – Senat, pe de o parte și Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pe de altă parte.

Vineri, 29 Mai, 2020 - 13:35

Domeniul privind prevenirea torturii în locurile de detenţie (MNP) monitorizează spitalele de psihiatrie, spitalele COVID-19 şi centrele de carantină în contextul epidemiei provocate de SARS-CoV-2

În îndeplinirea mandatului său de Mecanism Naţional de Prevenire, Domeniul privind prevenirea torturii în locurile de detenţie, din cadrul instituţiei Avocatul Poporului, monitorizează, pe întreaga perioadă a stării de alertă, spitalele de psihiatrie, spitalele COVID-19 şi centrele de carantină.

Vineri, 29 Mai, 2020 - 13:31

La data de 28.05.2020, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului D.F.D.,în vârstă de 24 de ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de pornografie infantilă,şantaj, acces ilegal la un sistem informatic şi violarea secretului corespondenţei.

Vineri, 29 Mai, 2020 - 13:26

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului, Domeniul Apărarea, protecţia şi promovarea drepturilor copilului a organizat webinarul cu tema Avocatul Poporului - Garant al respectării şi promovării drepturilor copilului

Activitatea s-a desfăşurat online, prin intermediul platformei de comunicare Skype, în data de 28 mai 2020 (dat fiind faptul că ziua de 1 Iunie este zi liberă la nivel naţional)

Matei Vîrtosu
Consilier, purtător de cuvânt al instituţiei Avocatul Poporului
 

Joi, 28 Mai, 2020 - 17:39

Senatorii au adoptat, miercuri, un proiect iniţiat de senatorul PSD Şerban Nicolae, care prevede interdicţia cu caracter temporar a scoaterii din ţară a unor produse provenite din activităţi agricole şi de exploatare forestieră din România, cei care încalcă aceste dispoziţii riscând închisoarea de la 5 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.

Potrivit iniţiatorului, "se interzice scoaterea din ţară a produselor de masă lemnoasă constând: în buştean, lemn rotund, cherestea şi lemn de foc, în scop comercial, până la 31 decembrie 2030".

Joi, 28 Mai, 2020 - 15:18

Consiliul Superior al Magistraturii a votat în plenul de joi pentru menținerea controversatei secții de anchetare a magistraților. Astfel, CSM a avizat negativ proiectul de lege depus de USR la Camera Deputaţilor privind desfiinţarea Secției speciale. Au existat 10 voturi împotriva desființării Secției, 8 pentru, iar un vot a fost nul, au declarat surse din CSM.

Proiectul a fost depus la Camera Deputaților la începutul lunii mai și este semnat de 40 de deputaţi şi senatori de la USR, dar şi de deputatul neafiliat Ana Birchall, fost ministru al Justiţiei.

Joi, 28 Mai, 2020 - 11:46

Consiliul national anti-discriminare l-a sanctionat cu amenda contraventională de 2000 lei pe Călin Popescu-Tăriceanu pentru utilizarea termenului de „Fuhrer” la adresa lui Iohannis. Acelasi Consiliu (director) nu i-a sanctionat insa pe premierul Orban si pe euro-parlamentarul Rares Bogdan pentru folosirea expresiei „Ciuma rosie” la adresa PSD. 

Miercuri, 27 Mai, 2020 - 15:19

Comisia de la Veneția a primit de la Guvernul României cererea pentru eliberarea lui Tudorel Toader din funcția de membru al prestigiosului for consultativ al Consiliului Europei.

„Putem confirma că Comisia de la Veneția a primit într-adevăr cererea ca dl. Tudorel Toader să nu mai fie membru din partea României”, a răspuns Comisia.

Miercuri, 27 Mai, 2020 - 14:39

Încă un proces pierdut de Liviu Dragnea, de această dată la Tribunalul UE. El a dat în judecat Comisia Europeană, contestând indirect raportul OLAF care a dus la deschiderea dosarului Tel Drum

Subscribe to Justitie