Vineri, 17 Ianuarie, 2020 - 19:41

Gheorghe Dincă şi Ştefan Risipiţeanu rămân în arest preventiv, potrivit încheierii pronunţate vineri, la Tribunalul Olt, unde cei doi au avut termen privind verificarea măsurilor preventive, măsura putând fi contestată în 48 de ore de la comunicare.

Vineri, 17 Ianuarie, 2020 - 14:22

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins cererea depusă de George Becali, prin care omul de afaceri solicita să fie reabilitat, el având mai multe interdicţii după ce şi-a executat pedeapsa cu închisoarea.

"Respinge cererea de reabilitare judecătorească formulată de petentul Becali George. Obligă petentul la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Cu drept de contestaţie în termen de 10 zile de la comunicare", se arată în decizia instanţei.

Vineri, 17 Ianuarie, 2020 - 09:38

Cei cinci candidaţi care au îndeplinit condiţiile de participare la selecţia pentru numirea procurorului-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) susţin, vineri, interviurile la Ministerul Justiţiei.

Este vorba despre Teodor Niţă, Ioana Bogdana Albani, Elena-Giorgiana Hosu, Viorel Badea şi Daniel Horodniceanu.
Săptămâna aceasta au mai susţinut interviurile candidaţii pentru posturi de conducere în Parchetul General şi la DNA.

Vineri, 17 Ianuarie, 2020 - 09:31

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins cererea depusă de George Becali, prin care cere să fie reabilitat, el având mai multe interdicţii după ce şi-a executat pedeapsa cu închisoarea.

"Respinge cererea de reabilitare judecătorească formulată de petentul Becali George. Obligă petentul la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Cu drept de contestaţie în termen de 10 zile de la comunicare", se arată în decizia instanţei.

Joi, 16 Ianuarie, 2020 - 15:05

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), solicitând acestuia să dispună sesizarea Inspecției Judiciare, pentru a efectua verificări prealabile privind posibile abateri disciplinare ale procurorilor DIICOT de la Biroul Teritorial Dâmbovița.

Joi, 16 Ianuarie, 2020 - 09:51

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat joi despre candidaţii care au susţinut interviul pentru şefia Parchetului General că aceştia au demonstrat profesionalism şi valoare. Predoiu a subliniat că Parchetele şi justiţia au nevoie în continuare de ei în prima linie, dincolo de rezultatul selecţiei. Miercuri s-au încheiat interviurile pentru funcţia de procuror general al României, organizate de Ministerul Justiţiei.

Marţi, 14 Ianuarie, 2020 - 20:02

Ministerul Justiţiei a publicat lista procurorilor selectaţi să dea interviu pentru funcțiile scoase la concurs în eșaloanele 2 din Parchetul General, DIICOT şi DNA:

Marţi, 14 Ianuarie, 2020 - 17:10

Fostul ministru Darius Vâlcov, care a fost audiat, marți, în dosarul în care e acuzat de instigare la dare și luare de mită, de la Tribunalul Gorj, a reclamat că s-au făcut presiuni politice și presiuni din partea procurorilor asupra martorilor pentru a face denunțuri împotriva sa.

Darius Vâlcov a fost însoțit la proces de trei avocați, iar la termen au venit și ceilalți inculpați din dosar.

Marţi, 14 Ianuarie, 2020 - 15:25

Marți sunt intervievați la Ministerul Justiției o parte din candidații la șefia Parchetului General: Ionel Corbu, Florin-Daniel Căşuneanu, Gabriela Scutea și Laura Oprean.

Daniel Horodniceanu, Gabriela Scutea, Horațiu Radu, Ionel Corbu, Florin-Daniel Cășuneanu, Laura Oprean, Marian Drilea și Sorin Vasilache s-au înscris în cursa pentru ocuparea funcției de procuror general.

Calendarul interviurilor:

Marţi, 14 Ianuarie, 2020 - 12:46

Patru dintre cei opt candidaţi care au îndeplinit condiţiile de participare la selecţia pentru numirea şefului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) susţin la 14 ianuarie 2020 interviurile cu ministrul Justiţiei, Catalin Predoiu, - etapă în cadrul procedurii de numire a funcţiei de procuror-şef al  PÎCCJ.

Marţi, 14 Ianuarie, 2020 - 12:11

Poliţiştii au deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi trafic de produse sau substanţe toxice, în cazul dezinsecţiei efectuate la Liceul Teoretic "Adam Muller Guttenbrunn" din Arad, unde 40 de elevi au ajuns la spital din cauza problemelor de sănătate apărute ulterior, a anunţat, marţi, IPJ Arad.

Marţi, 14 Ianuarie, 2020 - 10:20

Update: Completul de cinci judecători de la Instanţa supremă a decis marţi să amâne cu o săptămână pronunţarea deciziei privind anularea sentinţei prin care Dragnea a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare.

Fostul preşedinte al PSD Liviu Dragnea le-a cerut marţi judecătorilor de la Instanţa Supremă să anuleze sentinţa prin care a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Luni, 13 Ianuarie, 2020 - 15:41

Procurorii DIICOT au trimis, luni, dosarul „Caracal” la Parchetul General, șeful PG, Bogdan Licu urmând să examineze, alături de un colectiv format din procurori din cadrul Serviciului de îndrumare și control (SIC), probatoriul strâns în acest caz.

Luni, 13 Ianuarie, 2020 - 12:00

Tribunalul Bucureşti a decis, luni, achitarea fostului preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente (AEP) Ana-Maria Pătru, într-un dosar în care aceasta a fost trimisă în judecată de DNA pentru trafic de influenţă şi spălarea banilor.
Instanţa a mai dispus ridicarea sechestrului pus pe averea Anei-Maria Pătru. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel de DNA.

Luni, 13 Ianuarie, 2020 - 08:26

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie îşi manifestă indignarea faţă de lipsa de reacţie a Consiliului Superior al Magistraturii, ca organism colectiv, în privinţa situaţiei magistraţilor din Polonia

Subscrisele asociaţii salută Marşul celor 1.000 de robe (marşul magistraţilor şi avocaţilor din întreaga Europă), desfăşurat astăzi, 10 ianuarie 2020, la Varşovia, exprimându-şi, şi pe această cale, solidaritatea faţă de colegii din Polonia.

Sâmbătă, 11 Ianuarie, 2020 - 06:25
Clujeanul închis de peste 5 ani în China poate fi transferat în România

​​​​​​CLUJ-NAPOCA, 10 IANUARIE 2020: Clujeanul Marius Balo, închis de mai bine de 5 ani în condiții inumane în închisorile chineze, va ajunge acasă: autoritățile din China au aprobat transferarea acestuia în România după ani întregi de demersuri și amânări.

 

Vineri, 10 Ianuarie, 2020 - 12:30

Poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul I.P.J. Constanţa au efectuat, în cursul zilei de ieri, 7 percheziţii domiciliare, într-un dosar penal care vizează săvârşirea infracţiunilor de furt calificat şi tentativă la furt calificat. În urma descinderilor au fost reţinuţi 5 bărbaţi.

Vineri, 10 Ianuarie, 2020 - 11:20

Au 15 respectiv 16 ani, fac hochei de performanță și visează la o medalie la Jocurile Olimpice de Iarnă pentru Tineret de la Lausanne. Emilia Munteanu și Sonia David sunt hotărâte să demonstreze că și fetele pot face acest sport la nivel înalt.
Emilia Munteanu (15 ani) și Sonia David (16 ani) au început să joace hochei la vârste extrem de fragede, iar acum reprezintă România la Jocurile Olimpice de Iarnă pentru Tineret, competiție ce se dispută la Lausanne (Elveția), în perioada 9-22 ianuarie.

Vineri, 10 Ianuarie, 2020 - 10:35

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România solicită Guvernului şi Parlamentului să propună şi, respectiv, să dispună urgent măsuri legislative prin care concursul de promovare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să devină unul meritocratic

Joi, 9 Ianuarie, 2020 - 18:06
O va face de la Sofia

Consilierul juridic rezident pentru România și Bulgaria, care va  colabora cu guvernele celor două țări pe tema combaterii corupției, crimei organizate și spălării banilor, va avea biroul la Sofia iar prima vizită la București este programată pentru sfârșitul lunii ianuarie, se arată într-un comunicat al Ambasadei Statelor Unite la București. Începând din 2016, mai mulți consilieri juridici din cadrul Departamentului Justiției al SUA au colaborat cu Guvernul României pentru a oferi asistență în domeniul justiției în vederea consolidării capacității de combatere a corupției.

Joi, 9 Ianuarie, 2020 - 10:35
Update: Daniel Chițoiu, pus sub acuzare pentru ucidere din culpă

Update: Daniel Chițoiu, pus sub acuzare pentru ucidere din culpă
Daniel Chițoiu, pus sub acuzare pentru ucidere din culpă în dosarul accidentului în care au murit 2 persoane, conform http://stiri.tvr.ro

Fostul ministru Daniel Chiţoiu s-a prezentat joi dimineaţa la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, pentru a fi audiat în dosarul accidentului rutier în care a fost implicat, soldat cu decesul a două persoane.

Miercuri, 8 Ianuarie, 2020 - 18:38
El execută 11 ani închisoare, pedeapsă rezultată ca urmare a contopirii condamnărilor

Judecătoria Sectorului 5 a respins miercuri cererea prin care Sorin Ovidiu Vîntu solicita să fie eliberat din Penitenciarul Rahova. Decizia instanţei nu este însă definitivă.

 Vîntu are dreptul să facă o nouă cerere de eliberare în luna septembrie.

Miercuri, 8 Ianuarie, 2020 - 16:24

Curtea Constituţională a României urmează să discute pe 12 februarie sesizarea Guvernului asupra propunerii legislative pentru completarea articolului 38 din Legea-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, au precizat, miercuri, pentru AGERPRES, oficiali ai CCR.

Miercuri, 8 Ianuarie, 2020 - 09:00

Curtea de Apel Bucureşti a suspendat decizia prin care premierul Ludovic Orban l-a eliberat pe Andrei Tinu din funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie (ANC).

Decizia CAB este una provizorie, până când se va judeca pe fond cererea lui Andrei Tinu de anulare a deciziei prim-ministrului, însă este executorie.

Marţi, 7 Ianuarie, 2020 - 20:05

CEDO a decis că statul român trebuie să-i plătească 3.000 de euro lui Dragoș Ciupercescu pentru condiții improprii de detenție. Acesta este primul român care a fost condamnat pentru terorism, după ce a rănit 5 elevi de la Liceul "Jean Monnet" folosind o grenadă.

Dragoș Ciupercescu a fost condamnat la 18 ani de închisoare în 2005 și eliberat condiționat în 2016.

Marţi, 7 Ianuarie, 2020 - 15:37

Curtea Constituţională a României urmează să discute pe 5 februarie sesizarea Guvernului asupra proiectului de modificare a Legii-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, au precizat, marţi oficiali ai CCR.

Pe 31 decembrie 2019, Guvernul a formulat o sesizare de neconstituţionalitate asupra propunerii legislative pentru completarea articolului 38 alineatul (3) din Legea-cadru 153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Luni, 6 Ianuarie, 2020 - 12:33

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a desemnat luni, prin tragere la sorţi, în şedinţă publică, membrii completurilor de cinci judecători pentru anul 2020. Tragerea la sorţi a fost realizată de preşedintele Instanţei supreme, Corina Alina Corbu.
În urma tragerii la sorţi, Completul 1 penal este compus din: Cristian Marcu, Maricela Cobzariu, Ana Hermina Iancu, Constantin Epure, Iulian Dragomir.

Luni, 6 Ianuarie, 2020 - 10:03

Acţiunea ministrului justiţiei Cătălin Predoiu de a manipula CJUE, magistraţii şi opinia publică în scopul susţinerii desfiinţării Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) este o operaţiune de dezinformare pe plan intern şi extern fără precedent în istoria post-comunistă a României, similară acţiunilor Serviciului "D" - Dezinformare din cadrul fostei Securităţi comuniste.

Duminică, 5 Ianuarie, 2020 - 11:44
Documentul are un caracter partizan și riscă să afecteze independența judecătorilor și a procurorilor.

Asociația Magistraților din România (AMR), Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO), Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR), Asociația Procurorilor din România (APR) au transmis un comunicat de presă prin care arată că „au luat act cu consternare de conținutul incomplet și inexact al Memorandumului adoptat de Guvernul României în dată de 27 decembrie 2019. Prin acest document, Ministrul Justiției Cătălin Predoiu a propus desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

 

Subscribe to Justitie