Marţi, 7 Iulie, 2020 - 00:00

Am mai vorbit la această rubrică despre cărțile scriitoarei americane Sarah J. Maas, inclusiv despre seria sa „Tronul de cleștar”, alcătuită din cinci volume: „Tronul de cleștar. O inimă de gheață, o voință de fier” – vol. 1; „Diamantul de la miezul nopții” – vol 2; „Moștenitoarea focului” -vol. 3; „Regina umbrelor” – vol 4; „Imperiul furtunilor” – vol. 4 – aceasta din urmă prezentată în mai anul trecut.

Între timp, a apărut și volumul al șaselea al seriei, cel de față.

Luni, 6 Iulie, 2020 - 00:00

Teodora Matei aparține noii generații aplecată spre scris, tineri care scriu ușor și fluent, care semnează cărți cu deosebire în genuri periferice, foarte apreciate însă de un anume public, promovate de un număr de editori (Tritonic, Librex, Herg Benet ș.a.), autori care au cu deosebire știința de a se promova reciproc excesiv prin toate mijloacele (facebook, turnee de lansări). Iar această promovare le aduce o anume audiență. Un fenomen ce nu trebuie ignorat și din care pot ieși la un moment dat scriitori mari.

Luni, 6 Iulie, 2020 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.

Duminică, 5 Iulie, 2020 - 00:00

Laura Marshall este o scriitoare născută în Anglia, a studiat la University of Sussex, iar după douăzeci de ani de muncă s-a gândit să scrie un roman, cel de față, publicat în 2017, bine primit și tradus de îndată în multe alte țări.

Cartea este în mare parte un thriller psihologic.

Duminică, 5 Iulie, 2020 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.

Sâmbătă, 4 Iulie, 2020 - 12:12
Un EVENIMENT ONLINE, pentru o manifestare de referință a UZPR

Premiile ˝Eminescu, ziaristul˝ se află la cea de-a opta ediție. Au fost răsplătiți, de-a lungul anilor, academicieni, profesori universitari, oameni de cultură (peste 20 de personalități) care și-au dedicat ani de zile, poate o viață întreagă, pentru cercetarea operei eminesciene, în complexitatea sa. Au fost răsplătiți și eminescofili, persoane care au colectat obiecte, afișe, insigne, pliante, vederi, medalii, tablouri, cărți, făcând din apartamentele lor sanctuare cu chipul lui Eminescu.

Sâmbătă, 4 Iulie, 2020 - 00:00

Ultima carte publicată de Romain Gary, în 1980, Zmeie de hârtie, este unul dintre cele mai frumoase și mai emoționante romane de dragoste având ca fundal cel de-al Doilea Război Mondial.

Sâmbătă, 4 Iulie, 2020 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.
Calendar ortodox: Sf.Andrei, Arhiepiscopul Cretei; Cuv.Marta
Calendar catolic: Sf. Elisabeta a Portugaliei *

Sfantul Andrei Criteanul s-a nascut in Damasc, in jurul anului 660. Din viata sa, aflam ca micutul Andrei nu a vorbit pana la varsta de 7 ani, cand intr-o duminica, dupa ce a primit Sfanta Impartasanie, a inceput sa vorbeasca cu o abilitate nemaintalnita. La varsta de 15 ani merge la Ierusalim unde devine calugar la Biserica Sfantului Mormant. Dupa numai cativa ani devine secretar al patriarhului de Ierusalim.

In 685, Teodor, Patriarhul Ierusalimului, il trimite la Constantinopol pentru a confirma acceptarea din partea Patriarhiei, a decretelor celui de-al Saselea Sinod Ecumenic, impotriva monotelismului. In timpul in care a stat in capitala Imperiului, Sfantul Andrei a fost hirotonit diacon, si a slujit pe langa un orfelinat si un azil de batrani. In jurul anului 700 a fost numit Arhiepiscop de Gortyna, dioceza a Mitropoliei Cretei. Moare in insula Lebos, in jurul anului 740. Biserica il cinsteste in data de 4 iulie. Nu trebuie insa confundat cu Sfantul Andrei cel din Creta sau “Calivitul”, praznuit pe 17 octombrie, care a dobandit moarte martirica in 766.

Sfantul Andrei Criteanul

Sfantul Andrei Criteanul - scrieri intalnite in cartile liturgice

Andrei Criteanul este cunoscut ca unul dintre cei mai de seama si mai prolifici creatori de canoane si imne, deosebite prin frumusetea formei si profunzimea gandirii.

El a compus Canonul cel Mare (Canonul de pocainta) din Triod, canon format din 250 de tropare. Canonul Sfantului Andrei Criteanul se citeste de doua ori in Postul Mare, astfel: unele parti, la Pavecernita Mare din primele patru zile ale Postului, si, in intregime, in a cincea saptamana, in cadrul slujbei Utreniei.

Andrei Criteanul a mai scris stihiri (tropare) si pentru unele sarbatori in afara Postului:

Triode la Pavecernita in Duminica Floriilor, apoi triode la utrenie: luni, marti, miercuri si joi, in Saptamana Patimilor.

Canoane la Invierea lui Lazar, in Duminica Mironositelor, la Nasterea Maicii Domnului si a Sfantului Ioan Botezatorul si la Zamislirea Sfintei Ana.

Stihiri la Intampinarea Domnului, la Inaltarea Sfintei Cruci, la Nasterea lui Hristos, la Sfintii Apostoli Petru si Pavel si la Sfantul Apostol Andrei.

Tot Sfantului Andrei ii sunt atribuite Canonul de pocainta catre Domnului Iisus Hristos si Canonul randuielii la iesirea sufletului.

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfintei Cuvioase Marta, mama Sfantului Simeon;
- Sfantului Andrei Rubliov;
- Sfantului Sfintitului Mucenic Teodor, episcopul Chirinei;
- Sfantului Mucenic Teodot;
- Sfantului Mucenic Donat, episcopul Leviei;
- Sfintei Mucenite Chiprila;
- Sfintelor Aroa si Luchia;
- Sfintei Asclipia;
- Sfantului Sfintitului Mucenic Teofil;
- Sfantului Cuvios Menighi.

Maine facem pomenirea Sfantul Cuvios Atanasie de la Aton.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Vineri, 3 Iulie, 2020 - 12:06

Prezenţa celor trei românce - cineastele Monica Lăzurean-Gorgan, Bianca Oana şi Mihaela Orzea - ca membri cu drept de vot ai Academiei de film americane (AMPAS), instituţia care decernează premiile Oscar, demonstrează, încă o dată, faptul ca sectorul cultural românesc beneficiază de o resursă umană foarte pregătită, spune vineri Ministerul Culturii.

Vineri, 3 Iulie, 2020 - 11:11

Primăria Municipiului Bucureşti, prin Casa Artelor „Dinu Lipatti”, vă invită duminică 5 iulie 2020, la orele 17:00, la Programul socio-cultural dedicat persoanelor cu nevoi speciale, „Lipatti Special” - Ediție Online.

Conform tradiției deja create în fiecare Duminică, Centrul de Excelență Casa Artelor „Dinu Lipatti” vă dă o nouă întâlnire culturală pe paginile noastre de socializare – Facebook, Instagram, Youtube -, de această dată pentru Programul socio-cultural de mare succes „Lipatti Special”, un Program unic în România, susținut și finanțat de Primăria Municipiului București.

Vineri, 3 Iulie, 2020 - 00:00

Acțiunea romanului polițist pe care-l semnalăm astăzi se petrece în satul elvețian de munte Gryon. Într-un interviu, Marc Voltenauer explică de ce a ales acest sat: „Gryon, un mic sat de munte, fără istorii, cu puțin peste o mie de locuitori. O atmosferă ca de sufragerie, în care inspectorul are pe toată lumea la îndemână. Sau aproape… Satul este izolat, dar nu ermetic. Asta lasă jocul deschis și oferă posibilități de a aduce elemente externe: familiile care au locuit acolo timp de multe generații. Un loc în care lumea rurală se confruntă cu modernitatea. (…).

Joi, 2 Iulie, 2020 - 00:00

Lorenzo Marone s-a născut în 1974 la Napoli, unde locuiește și în prezent alături de familia sa. După absolvirea Facultății de Drept, a practicat ani buni avocatura. După publicarea la două edituri mici a unui scurt roman, Daria (2012), și a unui volum de povestiri, Novanta (2013), devine cunoscut atât în Italia, cât și pe plan internațional cu bestsellerul Tentația de a fi fericit (2015), încununat, printre mai multe premii literare, cu Premio Stresa 2015.

Joi, 2 Iulie, 2020 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.

Miercuri, 1 Iulie, 2020 - 00:00

Semnalăm o carte foarte necesară între mulțimea de titluri care au analizat din fel și fel de unghiuri evenimentele din decembrie 1989. Autorii analizează rolul jucat de instituțiile de forță ale țării înainte și după căderea regimului comunist, reconstituind momentele-cheie pe baza unor mărturii ale celor care s-au aflat în mijlocul Revoluției și a unor documente de arhivă recent descoperite.

Miercuri, 1 Iulie, 2020 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.

Marţi, 30 Iunie, 2020 - 00:00

De la început ar trebui să semnalăm observația celebrului „Times”: „Simpatică, amuzantă și minunat ilustrată.”

Marţi, 30 Iunie, 2020 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.
 

Luni, 29 Iunie, 2020 - 00:00

Maria Manolescu, născută în 1980, a publicat două romane, după anul 2000, apoi s-a ocupat de teatru, scriind mai multe piese, după care s-a întors, în urmă cu doi ani, la roman, publicându-l pe cel semnalat acum.

Luni, 29 Iunie, 2020 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.

Duminică, 28 Iunie, 2020 - 00:00

Scriu editorii: „Cartea lui Michael Lewis ne prezintă anatomia unui atac la care este supus guvernul SUA, atac condus de chiar membrii săi. Neînțelegând importanța crucială a unor activități novatoare, oamenii lui Trump riscă să scoată America din priză, sub pretextul unei iluzorii economii de energie. Incompetența loveste peste tot: în agricultură, sănătate, înalta tehnologie, sute și mii de programe care mentin SUA in fruntea lumii civilizate urmând a fi suspendate pe motive strict politice.

Duminică, 28 Iunie, 2020 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.

Sâmbătă, 27 Iunie, 2020 - 00:00

Semnalăm/prezentăm astăzi un roman care ilustrează excelent un gen în care autorul său e un maestru: thrillerul politic (sau tehno-thriller) și de spionaj. În urmă cu aproape doi ani semnalam la această rubrică precedenta traducere din Tom Clancy, „Țintă marcată”, un roman copleşitor, extrem de stufos, aproape obositor, însă convingător, cu zeci de personaje bine conturate, din toate taberele, toate colţurile lumii, toate naţiile. Și acela era scris împreună cu Mark Greancey.

Sâmbătă, 27 Iunie, 2020 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.

Vineri, 26 Iunie, 2020 - 10:21

Maestrul Corneliu Baba, semnatarul unor opere perfect contemporane prin umanismul lor, a influențat generații de artiști români, tot mai râvniți la nivel internațional. Astăzi, maestrul se întâlnește cu o parte dintre ucenicii-artiștii săi contemporani în Licitația de Artă Contemporană și Postbelică din 2 iulie.

Vineri, 26 Iunie, 2020 - 00:00

Un surprinzător portret al lui Gaudí la tinerețe, încă student, într-o Barcelonă de sfârșit de secol 19.

Un portret al celebrului arhitect, într-un thriller istoric.

Vineri, 26 Iunie, 2020 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.

Joi, 25 Iunie, 2020 - 17:38

Maratonul liric „Noapte de muzică și poezie", desfășurat, timp de șase ore, în grădina Institutului Cultural Român din București, miercuri, 24 iunie, a reunit peste 50 de scriitori români, dovedind că poezia reprezintă, chiar şi în era distanţării sociale, polul în jurul căruia se grupează scriitorii, editorii și cititorii, pentru a promova atitudini şi valori durabile.

Joi, 25 Iunie, 2020 - 09:25

Cu prilejul Zilei Universale a Iei, Primarul General, Gabriela Firea, a acordat astazi, in cadrul unei ceremonii restranse, Titlul de 'Cetatean de Onoare al Municipiului Bucuresti' si Diplome de Excelenta, unor renumiti artisti populari.

Primarul General, Gabriela Firea:

Joi, 25 Iunie, 2020 - 00:00

James Salter (1925-2015) este pseudonimul lui James Arnold Horowitz și a făcut parte din familia marilor romancieri americani. A fost pilot de luptă în marina americană, a luptat în răboiul din Coreea, dar a părăsit armata după succesul primului său roman, The Hunters (1957), semnat James Salter, care a fost ecranizat în 1958. A scris mult, a obșinut numeroase premii, iar romanul de față este ultimul pe care l-a publicat. O carte despre care Richard Ford spunea simplu: „un mare roman”.

Subscribe to Cultura