Joi, 2 Aprilie, 2020 - 00:00

O excepțională ediție, în condiții grafice deosebite. În plus, prima biografie ilustrată a reginei Marii Britanii.

Joi, 2 Aprilie, 2020 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.
Calendar ortodox: Sf. și Marea Luni; Sf. Cuv. Tit, făcătorul de minuni; Sf. Mc. Amfian şi Edesie
Calendar catolic: Sf. Francisc de Paola, pustnic

Miercuri, 1 Aprilie, 2020 - 19:39

Filarmonica „George Enescu“ se aliniază trendului digital din secolul XXI și din această perioadă de criză marcată de răspândirea COVID-19, anunțând înființarea canalului YouTube propriu, care poate fi accesat, începând de joi 2 aprilie 2020de la ora 19.00, la adresa:

Miercuri, 1 Aprilie, 2020 - 13:47

Muzeul Municipiului Bucureşti a rămas dedicat, pe fondul pandemiei, activităţilor pentru public, care au fost mutate din planul realităţii fizice, în planul realităţii virtuale. Între timp, toate cele 15 pagini de facebook ale MMB s-au transformat în reale reviste culturale destinate publicului larg, dar pe profilul unităţii muzeale la care se referă: arheologie, antropologie, istorie urbană, istoria artei. Echipa muzeului s-a mobilizat şi a mai fost găsită o idee pentru împărtăşirea unor informaţii utile tuturor.

Miercuri, 1 Aprilie, 2020 - 11:32

Astăzi, 1 aprilie 2020, Teatrul EXCELSIOR împlineşte 30 de ani de existenţă şi de activitate dedicată publicului tânăr. Trei decenii de când fondatorul său, Ion Lucian, punea piatra de temelie a unui vis care, la începutul anilor 1990, părea aproape himeric, acela de a construi un teatru pentru tineri, animat de o misiune nobilă: aceea de a creşte publicul de mâine şi de a modela generaţiile viitoare prin întâlnirea cu actul artistic.

Miercuri, 1 Aprilie, 2020 - 10:10

Începând cu joi, 2 aprilie a.c., pe site-ul www.fge.org.ro si pe pagina de Facebook a Filarmonicii "George Enescu" și Clasic e fantastic, continuăm să punem, la dispoziția publicului, concertele din colecția Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica , acum stagiunea 2012-2013. Sperăm ca demersul nostru educativ, început în urmă cu 10 ani, să aibă un ecou pozitiv în întreaga țară. Concertele desfășurate în Sala Mare a Ateneului Român sunt, fiecare în parte, o vie și atrăgătoare lecție de muzică.

Miercuri, 1 Aprilie, 2020 - 00:00

În 1931, Iosif Stalin declara: „Suntem cu cincizeci de ani sau o sută de ani în urma țărilor dezvoltate. Trebuie să le prindem din urmă în zece ani. Dacă nu vom reuși, ne vor nimici.” Așa a început o cursă care nu s-a încheiat nici astăzi. Istoricul Svetlana Lokhova, absolventă a Universității Cambridge, a prezentat în 2018 această lucrare de dizertație despre fondatorul serviciilor secrete ale URSS, Felix Dzerjinski, lucrare considerată una dintre cele mai strălucite contribuții la documentarea începuturilor spionajului sovietic.

Miercuri, 1 Aprilie, 2020 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.
Calendar ortodox: Sf. Cuv. Maria Egipteanca; Sf. Cuv. Macarie Mărt.; Sf. Mc. Gherontie   

Calendar catolic: Sf. Hugo, ep. 

Marţi, 31 Martie, 2020 - 14:23

Ministerul Culturii și Guvernul României lansează campania de conștientizare „Sunt doar un om" care are ca obiectiv atragerea atenției asupra responsabilităților pe care trebuie să le avem, fiecare dintre noi, în această perioadă. Campania a fost realizată la inițiativa Ministerului Culturii.

Marţi, 31 Martie, 2020 - 13:55

Cu ocazia aniversări a 86 de ani a bartitonului Vasile Martinoiu, vă invităm într-o incursiune în timp, în urmă cu 30 de ani, pentru a urmări spectacolul "Bărbierul din Sevilla" de Gioachino Rossini.

Astfel, lansăm invitaţia de a viziona împreună miercuri, 1 aprilie, ora 18:30 în cadrul Seri de Operă Online spectacolul "Bărbierul din Sevilla" de Gioachino Rossini, în regia lui George Teodorescu, din anul 1989.

Marţi, 31 Martie, 2020 - 13:23

Teatrul pentru Copii şi Tineret "Gong" Sibiu lansează "Meniul cu poveşti şoptite", o platformă audio special creată pentru cei mici.

Marţi, 31 Martie, 2020 - 12:43

Biblioteca Judeţeană "Alexandru şi Aristia Aman" din Craiova difuzează, în premieră pentru România, înregistrarea spectacolului "Otello", de Giuseppe Verdi, pus în scenă la Opera Bastille, din Paris, în regia lui Andrei Şerban. Această vizionare este oferită în cadrul activităţii "Să îl (re)descoperim şi să îl (re)vedem pe Andrei Şerban".

Marţi, 31 Martie, 2020 - 00:00

Un roman scris de câștigătorul Medaliei de Aur Smarties.
Scriu editorii: „Bunicul și Roo — un câine cu personalitate și opinii ferme — pleacă în expediție pentru a-l căuta pe unchiul Vincent, de care nu mai știu nimic de multă vreme.
Mai întâi, ei zboară în Australia cu singurul avion cu aburi din lume. Apoi, cărându-și echipamentul în noul cărucior de golf al unchiului Freddie, se îndreaptă spre stepa australiană.

Marţi, 31 Martie, 2020 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.
Calendar ortodox: Sf. Mc. Ipatie, Ep. Gangrei; Sf. Acachie Mărt., Ep. Melitinei; Sf. Mc. Veniamin diac.
Calendar catolic: Sf. Beniamin, diacon m.

Luni, 30 Martie, 2020 - 21:15

Premiile Radio România Cultural, care ar fi trebuit să fie decernate în cadrul unei gale programată inițial să aibă loc pe scena Teatrului Odeon, au fost anunțate, luni, 30 martie 2020, în cadrul unei ediții speciale a emisiunii GPS Cultural.

Luni, 30 Martie, 2020 - 18:34

Modificări importante aduse de Patriarhia Română

Patriarhia Română aduce modificări substanțiale sfintelor slujbe anul acesta. Pe 19 aprilie vom sărbători Învierea Domnului de acasă. Nu vom mai lua lumină de la biserică. 

Patriarhia Română respectă Ordonanțele Militare

Luni, 30 Martie, 2020 - 13:43

Opera Naţională Bucureşti prezintă iubitorilor genului liric spectacolul "Tosca" de Giacomo Puccini, regia Maria De Carlo, în cadrul programului Seri de Operă Online.

Evenimentul va avea loc astăzi, 30 martie, începând cu ora 18:30 pe pagina de Facebook a Operei Naţionale Bucureşti şi în link-ul www.operanb.ro/operaonline.

https://youtu.be/uhv6BI8sV9g (Trailer Tosca - Opera Naţională Bucureşti)

Luni, 30 Martie, 2020 - 11:52
Mesajul președintelui Ioan-Aurel Pop

Pentru prima oară, datorită gravelor împrejurări pe care le trăim, se va sărbători în acest an Ziua Academiei Române, de la 4 aprilie, departe de venerabila instituție, simbolizată de clădirea de pe Calea Victoriei nr. 125 (fostele case Cesianu și Bellu), fără ca membrii să se mai poată reuni în tradiționala Adunare Generală festivă și fără să se mai poată organiza „Ziua Porților Deschise“.

Luni, 30 Martie, 2020 - 08:12

Teatrul Naţional din Timişoara dă publicului o nouă "Întâlnire la voi acasă" duminică, 29 martie, de la ora 20 cu un "spectacol magic" marca Florin Piersic jr., după cum declara Dave Williams, autorul piesei după premiera de la care se împlinesc curând trei ani.

Într-adevăr, forţă şi şarm, mască şi sinceritate, duioşie şi brutalitate - sunt doar câteva dintre ingredientele care fac din spectacolul FRAŢI un spectacol de neratat.

Luni, 30 Martie, 2020 - 00:00

Emina Căpălnăşan este lector doctor la Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. Are un  blog (www.literparc.ro);  în cotidianul „Express de Banat” deține o rubrică intitulată „Năzbâtii limbistice” în care își propune să arate că nu e chiar dificil să scrii sau să vorbești corect. În revista „Dacia literară” semnează rubrica „Investigații lingvistice” care tratează câteva dintre problemele limbii române actuale.

Luni, 30 Martie, 2020 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.
Calendar ortodox:Sf. Cuv. Ioan Scărarul; Sf. Prooroc Ioad; Sf. Euvula(
Calendar catolic:Ss. Ioan Climac (Scărarul), abate; Leonard Murialdo, pr.

Duminică, 29 Martie, 2020 - 00:00

În urmă cu aproximativ un an semnalam la această rubrică o altă carte semnată de Peter Swanson, „Cei care merită să moară”, o carte despre care se spusese că „arareori găsim o răzbunare mai nemiloasă ca în excepționalul thriller al lui Peter Swanson. Cu remarcabilă pricepere, autorul sondează natura răului absolut.” (Într-o noapte petrecută pe aeroportul din Londra, înainte să-și ia zborul spre Boston, la un pahar, un bărbat îi dezvăluie unei necunoscute nefericirile căsniciei sale ratate, afirmând că soția îl înșală și e gata s-o ucidă pentru asta, iar necunoscuta se oferă să-l ajute.

Duminică, 29 Martie, 2020 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.
Calendar ortodox: Sf. Cuv. Mc. Marcu, Ep. Aretuselor; Sf. Mc. Chiril diac.; Sf. Mc. Iona si Varahisie 
 Calendar catolic: Sf. Eustasie, ep.

Sâmbătă, 28 Martie, 2020 - 00:00

Un roman de debut surprinzător, publicat în 2018 în peste 40 de țări, în curs de producție cinematografică sub licența Fox, elogiat de cei mai importanți scriitori ai momentului. O poveste plină de răsturnări de situație, de-a dreptul fascinantă.

Sâmbătă, 28 Martie, 2020 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.
Calendar ortodox:Sf. Cuv. Ilarion cel Nou; Sf. Cuv. Ştefan, făcătorul de minuni Pomenirea mortilor   

Calendar catolic: Fer. Renata, m.  

Vineri, 27 Martie, 2020 - 17:46

Vineri, Teatrele și companiile teatrale din întreaga lume, marea majoritate cu porțile ferecate din cauza pandemiei COVID – 19 marchează Ziua Mondială a Teatrului și Ziua Solidarității Artiștilor, și ei nevoiți acum să #steacasă

Vineri, 27 Martie, 2020 - 13:59

Muzeul Naţional Cotroceni rămâne alături de public, venind în întâmpinarea celor care doresc să consulte online publicaţiile de artă şi istorie pe care Muzeul Naţional Cotroceni le-a realizat în ultimii ani, prin postarea acestora pe site-ul oficial al instituţiei. Accesând linkul http://www.muzeulcotroceni.ro/proiecte/1_publicatii_online.html pot fi descărcate gratuit titluri precum Ceremonialul la Curtea lui Carol I de Hohenzollern (1866-1914), Istoria Cotrocenilor în documente (sec.

Vineri, 27 Martie, 2020 - 13:49

Ministerul Culturii a lansat astăzi, 27 martie 2020, proiectul de finanţare ACCES Online 2020, dedicat exclusiv sectorului privat, un instrument de susţinere financiară a proiectelor culturale, care pot fi diseminate exclusiv în mediul online. Proiectul a fost gândit pentru a veni în sprijinul artiştilor care în această perioadă nu îşi mai pot desfăşura activităţile culturale cu public.

Vineri, 27 Martie, 2020 - 13:18

TIFF Unlimited, platforma de streaming a Festivalul Internaţional de Film Transilvania, vine cu o selecţie de filme accesibile gratuit şi cu propunerea de a transforma serile de weekend în care #StămAcasă, în această complicată perioadă de izolare socială, în evenimente cu premiere de cinema online. Începând din 28-29 martie şi pe tot parcursul perioadei de #CaranTIFF, iubitorii de film se pot întâlni virtual, în fiecare weekend, de la orele 17.00 şi 21.00, pe unlimited.tiff.ro.

Vineri, 27 Martie, 2020 - 10:40
Povestiri din Wuhan

În aceste vremuri gri și tulburi, în care situația nu pare să se amelioreze prea curând, vă propunem o lectură plină de optimism și speranță. Editura Corint anunță că în curând va scoate pe piață volumul „Coronavirus, inamicul nevăzut. Povești din Wuhan”.

Comunicatrul editurii spune:

Subscribe to Cultura