Sâmbătă, 18 Ianuarie, 2020 - 00:00

„În tot ceea ce întreprind la un moment dat, mă implic cu pasiune și cu drag – sunt devotată. Nu mi-e frică să-mi recunosc greșelile, nici pe departe nu sunt perfecțiunea întruchipată. Mă încearcă timiditatea și am o oarecare te­mere la început de orice. Mă redresez însă de fiecare dată. Sunt fericită mai ales când găsesc susținere și șovăielile mele dispar atunci mai repede. Poate felul acesta de a mă manifesta să fie și din cauza faptului că sunt, zodiacal, o Balanță. Sunt sinceră, orice reacție aș primi în schimb.

Sâmbătă, 18 Ianuarie, 2020 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.
 

Vineri, 17 Ianuarie, 2020 - 12:43

Teatrul Evreiesc de Stat comemorează 79 de ani de la Pogromul de la Bucureşti din 21-23 ianuarie 1941. Desfăşurat pe fondul Rebeliunii Legionare - conflictul deschis dintre generalul Ion Antonescu şi Mişcarea Legionară - acest episod reprezintă unul dintre momentele de apogeu al practicilor antisemite. Tragicul eveniment a fost alcătuit dintr-o serie de acte violente şi crime împotriva evreilor din Capitală.

Vineri, 17 Ianuarie, 2020 - 11:19

Documentarul istoric de succes "Maria-Inima României", în varianta integrală a regizorului (1h 20 min) vine la Sibiu în cadrul unei proiecţii speciale realizate în data de 23 ianuarie, joi, ora 20.00, în sala mare a Centrului Cultural "Ion Besoiu".

Vineri, 17 Ianuarie, 2020 - 11:08

Galeria Estopia Bucureşti invită publicul joi, 23 ianuarie, de la ora 18,00, la vernisajul expoziţiei Blurred Is the New ID. Aniversăm 1 an de la deschiderea galeriei într-o eveniment care aduce în atenţie neofigurativul contemporan, în viziunea a 8 artişti: Lucian Brumă, Otilia Cadar & Liviu Coman, Marius Fodor, Ada Muntean, Alexandru Nicoară, Sergiu Laslo şi Szabo Andras.

Vineri, 17 Ianuarie, 2020 - 00:00

Un roman SF surprinzător, cu idei provocatoare, ca un fel de zonă crepusculară a științei, cum s-a  comentat. Arwen Elys Dayton este o autoare americană de science fiction și fantasy. A publicat șapte cărți, e mai cunoscută pentru „Resurrection” și trilogia „Seerker”. Cartea pe care o semnalăm astăzi a apărut în 2018 și a fost considerată unul dintre cele mai bune romane SF ale anului.

Vineri, 17 Ianuarie, 2020 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.

Joi, 16 Ianuarie, 2020 - 13:37

Adrian Majuru, director al Muzeului Municipiului București, a primit cu prilejul Zilei Culturii Naționale Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler Categoria H – „Cercetarea științifică” în semn de apreciere pentru „contribuția deosebită avută la cunoașterea, conservarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural național, pentru excelență în organizarea de manifestări muzeale de importanță națională”. 

Joi, 16 Ianuarie, 2020 - 13:09

Joi, 23 ianuarie (19.00), publicul bucureștean va avea ocazia să asculte cea mai mare orgă din sud-estul Europei (7600 de tuburi): orga Sălii Radio, construită în Cehia, în 1960.  ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO va interpreta Concertul în re minor pentru orgă şi orchestră de HÄNDEL, sub bagheta dirijorului JÓZSEF HORVÁTH și în interpretarea solistică a lui DAN RACOVEANU - orgă.     

Joi, 16 Ianuarie, 2020 - 09:25

Mircea Cărtărescu, Germina Nagâţ, Cristian Mureşan, Manfred Spitzer, dr. Alexandra Martin, dr.Yuvraj Kalra, Mihai Netea şi Horia-Roman Patapievici sunt invitaţi pe scena Ateneului la o nouă serie de conferinţe şi dialoguri culturale şi ştiinţifice pe teme de actualitate, organizată de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Filarmonica "George Enescu", Editura Humanitas şi Asociaţia ARCCA.

Joi, 16 Ianuarie, 2020 - 00:00

În urmă cu aproape un an și jumătate, îndemnam orice iubitor al literaturii să se aplece asupra unei cărămizi de înțelepciune, să citească pe îndelete, să revină, pentru că, pe lângă deliciile momentului, va reveni în mod cert la literatură. Era vorba de un tom enorm (peste 1000 de pagini) semnat de timișoreanul Mircea Mihăieș, „Ulysses, 732. Romanul romanului”, apărut la Editura Polirom. Ne aflam în fața unui roman al romanului. Ce făcea Mircea Mihăieș era ieșit din comun, chiar unic.

Joi, 16 Ianuarie, 2020 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.

Miercuri, 15 Ianuarie, 2020 - 13:23

Urma, debutul în lungmetraj al regizorului și actorului Dorian Boguță, intră în cinematografele din România din 6 martie, distribuit de Transilvania Film. Un policier cu accente de thriller, Urma e o poveste plină de suspans despre secretele pe care le ascund cei de lângă noi. 

Miercuri, 15 Ianuarie, 2020 - 12:53

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, vă transmitem mesajul președintelui interimar al ICR, Mirel Taloș:
„De zece ani, prima mare celebrare odată cu începerea anului nou este Ziua Culturii Naționale, pe care o sărbătorim astăzi. Dincolo de evenimente, festivități prin care Institutul Cultural Român marchează în străinătate această zi, precum și împlinirea a 170 de ani de la nașterea marelui poet național Mihai Eminescu, cultura ne este zi de zi cel mai important promotor, iar oamenii de cultură sunt cei mai importanți ambasadori ai României.

Miercuri, 15 Ianuarie, 2020 - 12:23

Muzeul Municipiului București vă invită la vernisajul expoziției "Benzi Desenate de Șerban Andreescu", prima expoziție personală de bandă desenată a autorului, vineri 17 ianuarie 2020, ora 19.00 la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei nr. 151). 

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. 

Miercuri, 15 Ianuarie, 2020 - 08:27

Cinematograful "Pescăruş" din Mangalia va fi reabilitat şi modernizat, în baza unui proiect finanţat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, prin Compania Naţională de Investiţii. Recent, ministrul de resort a inclus cinematograful din sudul litoralului pe lista de sinteză a obiectivelor de investiţii care urmează să fie finanţate de CNI, în cadrul programului "Săli de cinema".

Miercuri, 15 Ianuarie, 2020 - 00:00

Dr. Norman Doidge este psihiatru, psihanalist și cercetător în cadrul Departamentului de Psihiatrie al Universității din Toronto și al Universității Columbia din New York, unul dintre liderii mo ndiali ai neuroplasticității. A publicat o primă carte, „Creierul se transformă. Experiențele neuroplasticității”, apărută și ea la Editura Paralela 45, în anul 2017. Cea de față o continuă, în ea dezvăluind cum funcționează incredibilul fenomen al neuroplasticității.

Miercuri, 15 Ianuarie, 2020 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.

Marţi, 14 Ianuarie, 2020 - 19:11

Primăria Municipiului București, prin Teatrul Dramaturgilor Români, invită publicul bucureștean la un eveniment organizat cu ocazia Zilei Culturii Naționale.

Marţi, 14 Ianuarie, 2020 - 16:20

Let's start the year with good news. On January 15th, 2020, we celebrate the Day of National Culture. On this occasion, we invite you to participate actively in one of the two events organized simultaneously in Bucharest at the Imbold Gallery and in Brașov at Visssual.

Marţi, 14 Ianuarie, 2020 - 15:05

Muzeul Național de Artă al României anunță intrarea gratuită cu ocazia Zilei Culturii Naționale, sărbătorită anual în data de 15 ianuarie. Gratuitatea este valabilă la sediul central și la muzeele satelit (Muzeul Colecțiilor de Artă, Muzeul K.H. Zambaccian și Muzeul Theodor Pallady) și include atât galeriile permanente, cât și expozițiile temporare.

Marţi, 14 Ianuarie, 2020 - 14:43

Miercuri, 15 ianuarie, în capitală are loc un seminar cu participare națională dedicat angajaților din biblioteci: începând cu ora 10.00, la Salonul Cărții „Luceafărul” (Bulevardul Unirii 10.00). Evenimentul, având tema „Cum creștem rolul bibliotecilor în promovarea lecturii? Secretele organizării cu succes ale unei expoziții tematice”, este organizat de Headsome Communication, în parteneriat cu Asociația Națională de Bibliotecilor Publice din România, Compania de Librării București și Atelierul de Grafică, cu sprijinul Ministerului Culturii.

Marţi, 14 Ianuarie, 2020 - 13:29

Joi, 16 și vineri, 17 ianuarie 2020, la Filarmonica „George Enescu“ va avea loc deschiderea Anului Beethoven - 250 de ani de la naşterea compozitorului. Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu“, condusă de Jin Wang, va avea în program lucrările: Uvertura Creaturile lui Prometeu, op. 43, Concertul în re major pentru vioară şi orchestră, op. 61 – solist Alexadru Tomescu, Ruinele Atenei, op. 113 -   solişti Marius Boloș, Ana Stănescu, Mihai Raicea. Corul Filarmonicii „George Enescu“ va fi condus de maestrul Iosif Ion Prunner.

Marţi, 14 Ianuarie, 2020 - 13:11

Este al patrulea an în care Institutul Francez din România şi Agenția Universitară a Francofoniei în Europa Centrală şi Orientală organizează concursul « Teza mea de doctorat în 180 secunde ». Competiţia permite doctoranzilor şi tinerilor doctori în ştiinţe să-şi prezinte subiectele de cercetare în termeni accesibili, în limba franceză, unui public divers şi neiniţiat, în doar trei minute. 
Fiecare candidat are la dispoziție 180 de secunde și un singur diapozitiv pentru a prezenta audienței rezultatele cercetării sale doctorale într-o manieră clară, ludică și convingătoare. 

Marţi, 14 Ianuarie, 2020 - 13:01

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) va desfășura, în perioada 15-16 ianuarie, cu prilejul Zilei Culturii Naționale și a datei de naștere a poetului Mihai Eminescu, o serie de manifestări cultural-festive. 
Specificul cultural al unui popor reprezintă emblema identității sale profunde, spirituale, ceea ce presupune continuitatea unui patrimoniu de tradiții și obiceiuri, dar și deschiderea spre alte culturi naționale. Creația eminesciană este expresia străduinței continue de a da românilor o limbă și o cultură universală.

Marţi, 14 Ianuarie, 2020 - 12:15

În weekend-ul care urmează, Teatrul de Stat Constanţa reia comedia de succes "Nişte... năroji", o adaptare de Iulian Enache după ciclul de poeme "La Lilieci" de Marin Sorescu.

Marţi, 14 Ianuarie, 2020 - 09:44

Ziua Culturii Naţionale este sărbătorită printr-o serie de evenimente organizate de Institutul Cultural Român în ţară şi peste hotare. Proiectele culturale marchează şi împlinirea a 170 de ani de la naşterea marelui poet naţional Mihai Eminescu.

ICR Paris: "Pune cultura română în valoare, printr-o inteligentă postare!", un joc-concurs pe pagina de socializare

Marţi, 14 Ianuarie, 2020 - 08:57

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Culturii Naţionale, în data de 15 ianuarie 2020, Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu propune comunităţii prezentarea unei serii de cinci volume "Cartea Românească Veche în comunităţi sibiene", "Cartea Românească Veche în Răşinari", "Cartea Românească Veche în parohii greco-catolice din judeţele Sibiu şi Braşov", "Cartea Românească Veche în colecţiile Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu 1750 - 1800. Catalog" şi "Cartea Românească Veche în colecţiile Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu 1801 - 1830. Catalog".

Marţi, 14 Ianuarie, 2020 - 00:00

V.E. Schwab este autoarea seriei Culorile magiei, bestseller New York Times. A publicat si alte romane, printre care The Savage Song, fiind considerată „urmașa Dianei Wynne Jones”. Primul volum al seriei amintite s-a numit „Partea întunecată a Magiei”. Autoarea imaginează mai multe Londre situate în lumi paralele, cu grade și tipuri diferite de magie, cu magicieni capabili să traverseze aceste lumi.

Volumul al doilea al seriei, cel de față, e socotit de critici și cititori mai bun decât precedentul.

Marţi, 14 Ianuarie, 2020 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi. 

Subscribe to Cultura