Vineri, 31 Iulie, 2020 - 18:42

Un detașament format din 140 de militari şi 21 de mijloace tehnice participă, în perioada 2 – 27 august, la exercițiul multinațional "Saber Junction 20", care se desfășoară în centrul de instruire Hohenfels din Germania.

MApN anunță că detașamentul aparține Batalionului 2 Infanterie "Călugăreni" din Brigada 1 Mecanizată "Argedava".

Exerciţiul, la care participă un număr total de 4.500 militari din nouă țări, se va desfăşura cu respectarea strictă a măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Joi, 30 Iulie, 2020 - 22:29

Iohannis a participat, zilele trecute, la ceremonia de infiintare a Comandamentului Corpului Multinational Sud-Est, la Cincu.

Mi-am amintit, cu acest prilej,  de cele sase saptamani ale aplicatiei militare la care am participat, in Muntii Fagaras, in poligonul de la Cincu, in iarna anului 1974. Conditiile nu erau ‘extraordinare”. Spre exemplu, dormeam intr-un cort neincalzit, cu 60 de paturi. Doar camera cu bocanci era incalzita. Exercitiile erau dificile. Imi aduc aminte, de exemplu, de urcarile in TAB-uri, cu tot harnasamentul de iarna si cu armamentul din dotare…

Miercuri, 29 Iulie, 2020 - 19:00

Proiectul de reorganizare a Ministerului Afacerilor Interne, care prevede înfiinţarea Poliţiei Animalelor, schimbarea numelui Poliţiei Române în Poliţia Naţională, va fi făcut public în următoarele săptămâni, a anunţat, miercuri, ministrul Marcel Vela.

Ministrul de Interne a precizat, cu prilejul unui eveniment de prezentare a noilor achiziţii pentru Poliţie, că proiectul de reorganizare a ministerului a fost în consultare publică în ianuarie. Au fost primite peste 400 de propuneri de la sindicate, corpul ofiţerilor din MAI, ONG-uri, ataşaţi pe Afaceri interne.

Miercuri, 29 Iulie, 2020 - 15:00

Poliţia Română se dotează cu armament nou - pistoale Beretta de ultimă generaţie, a anunţat miercuri ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela.

Miercuri, 29 Iulie, 2020 - 10:37

Ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, şi şeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, s-au întâlnit marţi, 28 iulie, la sediul MApN, cu generalul-locotenent Eric P. Wendt, comandantul Comandamentului NATO pentru Operaţii Speciale.

Agenda discuţiilor a inclus subiecte de actualitate ale Alianţei Nord-Atlantice, cu accent pe eforturile aliate în contextul crizei sanitare COVID 19, cei trei oficiali trecând în revistă principalele misiuni desfăşurate.

Vineri, 24 Iulie, 2020 - 18:43

Două avioane MiG 21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române au fost trimise în spațiul aerian al Bulgariei, pentru interceptarea a patru avioane rusești.

Cele două avioane de luptă MiG 21 LanceR ale României au efectuat o misiune de poliție aeriană "de rutină", în spațiul aerian al Bulgariei, care face parte din spațiul aerian al NATO, a precizat, joi după amiază, col. Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale.

Potrivit acestuia, avioanele rusești intraseră "în spațiul de responsabilitate al Bulgariei".

Miercuri, 22 Iulie, 2020 - 13:09

Ceremonia de înfiinţare a Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est (MNC-SE) va avea loc joi, 23 iulie, în Centrul Naţional de Instruire Întrunită (CNIÎ) "Getica" din localitatea Cincu, judeţul Braşov, în prezenţa Preşedintelui României, Klaus Iohannis, a ministrului apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, şi a şefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu.

În cadrul aceleiaşi ceremonii, se va da citire ordinului de împuternicire a comandantului MNC-SE, căruia îi va fi înmânat Drapelul de Identificare al Corpului Multinaţional Sud-Est.

Miercuri, 22 Iulie, 2020 - 12:34

Sistemul medical modular de izolare şi tratament (SMMIT) Timişoara, care funcţionează ca secţie externă de Boli Infecţioase a Spitalului Clinic Militar de Urgenţă "Dr. Victor Popescu" din localitate, şi-a început, marţi, 21 iulie, activitatea medicală de tratare a cazurilor cu formă uşoară sau medie de infecţie cu SARS-COV-2.

Miercuri, 22 Iulie, 2020 - 12:26

Ca urmare a evoluţiei pandemiei provocate de noul coronavirus, ediţia 2020 a Cursului pentru jurnaliştii care transmit din zone de conflict, care urma să fie organizată în luna septembrie de Direcţia informare şi relaţii publice, a fost anulată.

Marţi, 14 Iulie, 2020 - 13:40

Ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, au participat marţi, 14 iulie, la Festivitatea de absolvire a Promoţiei "General Ioan Emanoil Florescu" a Universităţii Naţionale de Apărare (UNAp) "Carol I".

Luni, 13 Iulie, 2020 - 16:11

Poliţiştii de la Brigada de Poliţie Transport Public au aplicat, în perioada 6-12 iulie, 169 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 30.360 lei, pentru nerespectarea măsurilor de protecţie împotriva infectării cu virusul SARS-CoV-2, în staţiile şi garniturile de metrou.

Marţi, 7 Iulie, 2020 - 15:05

Poliţiştii şi jandarmi au aplicat, în ultimele 24 de ore, 453 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 46.000 de lei, ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, informează, marţi, Grupul de Comunicare Strategică.

Potrivit sursei citate, prin structurile abilitate ale Poliţiei, a fost constatată, luni, o infracţiune pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Vineri, 3 Iulie, 2020 - 17:19

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Bogdan Despescu, a anunţat, vineri dimineaţă, organizarea de acţini de control cu efective mărite în întreaga ţară, în special în zonele aglomerate ca centre comerticiale, pieţe sau târguri, pentru a verifica respectarea măsurilor de limitare a răspândirii pandemiei. O atenţie specială va fi acordată staţiunilor de pe litoral şi celor de la munte. ”Nu dorim să aplicăm sancţiuni, dar vom lua toate măsurile necesare”, a afirmat Despescu.

Joi, 2 Iulie, 2020 - 16:18

Poliţia Română a anunţat joi că începe implementarea unui proiect care are ca obiectiv general creşterea gradului de siguranţă rutieră prin modelarea comportamentului cetăţenilor şi responsabilizarea lor.

Miercuri, 1 Iulie, 2020 - 18:42

Pompieri şi poliţişti din toată ţara au fost detaşaţi la malul mării pentru acest sezon estival. Ministrul de Interne, Marcel Vela, a stat de vorbă cu o parte din forțele de ordine care trebuie să aibă grijă ca turiștii să respecte măsurile impuse de epidemie, dar și să asigure ordinea și paza.

Reprezentanții tuturor armelor - ai poliției, jandarmerie, ai poliției de frontieră, ai pompierilor scafandrii  - au fost prezenți pe faleza de la Cazinoul Constanța. Ei au purtat măști și au respectat măsurile de distanțare.

Vineri, 26 Iunie, 2020 - 17:18

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a luat notă de raportul Departamentului de Stat al SUA cu privire la prevenirea şi combaterea traficului de persoane în 2019 şi lucrează permanent pentru reducerea traficului de persoane, astfel ca evaluarea pe acest an să fie pozitivă, a declarat, vineri, ministrul Marcel Vela.

Vineri, 26 Iunie, 2020 - 17:00

Primul lot de 36 de transportoare blindate Piranha V va fi livrat către Ministerul Apărării Naţionale (MApN), ultima etapă a testării acestor vehicule militare fiind programată marţi.

Potrivit unui comunicat al MApN, Direcţia generală pentru armamente, împreună cu Statul Major al Forţelor Terestre, va desfăşura începând de marţi, la sediul Uzinei Mecanice Bucureşti SA, ultima etapă din cadrul activităţilor de testare - evaluare de acceptanţă a produselor Piranha V aferente programului "Transportor blindat pentru trupe 8x8".

Vineri, 26 Iunie, 2020 - 15:00

Poliţiştii şi jandarmii au aplicat, în ultimele 24 de ore, 468 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 179.850 de lei, ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, informează, vineri, Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

Potrivit sursei citate, prin structurile abilitate ale Poliţiei, a fost constatată, joi, o infracţiune pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 Cod penal.

Miercuri, 24 Iunie, 2020 - 08:20

Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, şi secretarul de stat şi şef al Departamentului pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului, Marius Bălu, însoţiţi de membri ai Comisiilor pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senat şi Camera Deputaţilor, au efectuat marţi, 23 iunie, o vizită de lucru la sediul Comandamentului multinaţional de divizie Sud-Est (MND-SE).

Luni, 22 Iunie, 2020 - 16:18

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul privind trecerea în rezervă a general-maiorului - cu două stele Ovidiu-Liviu Uifăleanu din Ministerul Apărării Naţionale, la data de 30 iunie, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Uifăleanu a predat anul trecut comanda Statului Major al Forţelor Terestre. Ulterior, generalul-maiorul Ovidiu-Liviu Uifăleanu a preluat funcţia de consilier coordonator domeniu în Compartimentul Consilieri militari din Grupul consilierilor ministrului Apărării Naţionale.

Joi, 18 Iunie, 2020 - 18:01

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a dispus, joi, suplimentarea personalului şi a tehnicii de intervenţie în judeţele Caraş-Severin şi Timiş pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul comunităţilor şi al autorităţilor locale, în contextul avertizărilor hidrologice cod roşu de inundaţii pe râurile din bazinele hidrografice Bega, Timiş şi Caraş.

Miercuri, 17 Iunie, 2020 - 08:33

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale Simona Cojocaru a participat marţi, 16 iunie, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) în format al miniştrilor apărării din statele membre ale UE, desfăşurată în format videoconferinţă.

Marţi, 16 Iunie, 2020 - 18:47

Baza 95 Aeriană "Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu" din Bacău a marcat, marţi, 100 de ani de la înfiinţare, ea fiind prima realizată în regiunea Moldovei, potrivit unui comunicat de presă remis de Ministerul Apărării Naţionale.

Cu această ocazie, Drapelul de Luptă al unităţii a fost decorat cu Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de cavaler, cu însemn de pace, pentru militari, ca apreciere a profesionalismului şi a rezultatelor importante obţinute de personalul unităţii în îndeplinirea misiunilor specifice.

Marţi, 16 Iunie, 2020 - 12:41

Forţele Navale Române au predat luni, 15 iunie 2020, comanda Grupării Navale Permanente NATO de Luptă Contra Minelor SNMCMG - 2 (Standing NATO Mine Counter Measures Group 2), în cadrul unei ceremonial desfăşurat în premieră prin videoteleconferinţă (VTC), ca măsură preventivă în contextul epidemiologic internaţional dat de pandemia cu COVID-19.

Joi, 11 Iunie, 2020 - 11:08

În Colegiile Naţionale Militare "Mihai Viteazul" din Alba Iulia, "Dimitrie Cantemir" din Breaza, "Ştefan cel Mare" din Câmpulung Moldovenesc, "Tudor Vladimirescu" din Craiova şi "Alexandru Ioan Cuza" din Constanţa vor avea loc joi, 11 iunie, în format restrâns, festivităţi şcolare de absolvire a studiilor liceale militare, cu ocazia finalizării anului şcolar 2019-2020, de elevii promoţiei General Ioan Emanoil Florescu.

Miercuri, 10 Iunie, 2020 - 17:24

Au început lucrările pentru amplasarea monumentului de for public "În memoria poliţiştilor rutieri căzuţi la datorie", anunţă Primăria Municipiului Bucureşti, prin Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic.

Amplasarea se realizează în Calea Victoriei nr.19, lângă sediul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti (DGPMB), anunţă PMB prin intermediul unui comunicat.

Marţi, 9 Iunie, 2020 - 10:23

Avocatul Poporului a fost sesizat de 8 organizații neguvernamentale cu privire la situația creată în Municipiul Baia Mare, prin conduita edilului localității. Concret, sunt semnalate posibile încălcări ale drepturilor persoanelor fără adăpost, ocazie cu care ni s-a solicitat intervenția.

Față de situația semnalată, vom demara propria investigație, urmând să întreprindem demersuri în sensul clarificării aspectelor sesizate. 
 

Vineri, 5 Iunie, 2020 - 18:34

Poliţia Română va primi, până la finalul lunii septembrie, peste 6.700 de autovehicule produse de Dacia Renault, fiind vorba în mare parte de autovehicule Logan şi Duster. Ministerul Afacerilor Interne şi reprezentanţii Dacia Renault au semnat, vineri, contactul în valoare de peste 483 de milioane de lei.

Ceremonia de semnare a contractului a avut loc, vineri, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, contractul fiind semnat de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, şi reprezentanţii companiei.

Miercuri, 3 Iunie, 2020 - 09:00

Corveta "Contraamiral Horia Macellariu" a plecat marţi, 2 iunie, din Portul Militar Mangalia, pentru a executa, în această săptămână, o serie de exerciţii în comun, în apele internaţionale ale Mării Negre, cu nava de patrulare ucraineană "Starobilsk".

Marinarii militari români şi ucraineni participă la exerciţii comune de monitorizare a traficului naval, precum şi de respingere a unui atac aerian, alături de două aeronave ale Forţelor Aeriene Ucrainene.

Vineri, 29 Mai, 2020 - 13:27

În fiecare an, la 29 mai, se aniversează Ziua Internaţională a Forţelor ONU de menţinere a Păcii (International Day of UN Peacekeepers), cunoscută şi ca Ziua Internaţională a Căştilor Albastre.

România a sprijinit şi continuă să sprijine eforturile ONU de menţinere a păcii afirmându-se, de-a lungul timpului, drept un contributor important la misiunile şi operaţiile desfăşurate sub egida acestei organizaţii internaţionale.

Subscribe to Aparare