Joi, 23 Ianuarie, 2020 - 13:50

În data de 27 ianuarie 2020 se împlinesc 75 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz, locul în care milioane de vieţi au fost distruse pe criterii arbitrare.

Cu prilejul Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel" în colaborare cu Muzeul Naţional al Ţăranului Român organizează în perioada 24-26 ianuarie 2020, la Cinema Muzeul Ţăranului, programul Zilele filmului "Memoria Holocaustului".

Joi, 23 Ianuarie, 2020 - 12:27
şi ONG-urile care pun în valoare iniţiativele civice lansate de tineri şi pentru tineri

Ambasada Franţei în România şi Institutul Francez din România propun o cofinanţare de până la 5.000 de euro pentru proiectele organizaţiilor de tineret şi ONG-urile care pun în valoare iniţiativele civice lansate de tineri şi pentru tineri. Proiectele trebuie să propună acţiuni inovatoare şi colective pentru anumite tematici, încurajând autorităţile publice să ia în considerare preocupările tinerilor în elaborarea politicilor care îi privesc. Concursul de proiecte are două părţi: iniţiative civice şi organizarea unui hackaton civic, urmând ca fiecare candidat să aleagă doar una dintre ele.

Joi, 23 Ianuarie, 2020 - 11:23

În perioada 23-24 ianuarie 2020, Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, participă la reuniunea informală a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), organizată  la  Zagreb, Croația. Este prima reuniune a Consiliului Justiție și Afaceri Interne la nivel ministerial care va avea loc în timpul președinției croate a Consiliului Uniunii Europene.

Joi, 23 Ianuarie, 2020 - 10:00

La data de 22 ianuarie 2020, secretarul de stat pentru afaceri europene, Iulia Matei, l-a primit în audienţă pe ambasadorul Republicii Macedonia de Nord în România, E.S. Gabriel Atanasov.

Miercuri, 22 Ianuarie, 2020 - 13:20

România a propus Comisiei Europene mutarea speciei de gândac Morimus Funereus de pe traseul viitoarei autostrăzi Piteşti-Sibiu cu ajutorul feromonilor, metodă folosită cu succes şi în alte ţări care au întâmpinat probleme similare, a declarat, miercuri, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

Miercuri, 22 Ianuarie, 2020 - 11:50

România a preluat, începând cu data de 1 ianuarie 2020, Preşedinţia-în-Exerciţiu (PiE) a Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN), iar Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) - PiE a Consiliului de Afaceri al OCEMN (CA OCEMN) pentru o perioadă de şase luni, se arată într-un comunicat de presă al Camerei.

Miercuri, 22 Ianuarie, 2020 - 09:33

În perioada 20-23 ianuarie, comandantul Forţelor Aeriene ale Turciei, generalul Hasan Kucukakyuz, efectuează o vizită oficială în România, la invitaţia şefului Statului Major al Forţelor Aeriene.

Programul vizitei a cuprins pentru ziua de marţi, 21 ianuarie, o întâlnire oficială a generalului Kucukakyuz cu generalul-maior Viorel Pană şi conducerea Forţelor Aeriene Române, la sediul SMFA.

Marţi, 21 Ianuarie, 2020 - 13:17

Preşedinta Comisiei pentru Afaceri Europene (CAE) a Senatului, Gabriela Creţu, a participat în perioada 19 - 20 ianuarie 2020, la Zagreb, la Reuniunea preşedinţilor Conferinţei Organelor Specializate în Afaceri Comunitare şi Europene (COSAC). Reuniunea deschide seria evenimentelor organizate de Croaţia, în cadrul dimensiunii parlamentare a preşedinţiei rotative a Consiliului UE, după mandatul deţinut de Finlanda.

Marţi, 21 Ianuarie, 2020 - 12:50

Secretarul de stat Iulia Matei a primit-o în audienţă, luni, pe ambasadoarea Regatului Suediei în România, Therese Hyden, în vizită de curtoazie si a subliniat importanţa intensificării şi diversificării cooperării cu Suedia la nivel economic, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Marţi, 21 Ianuarie, 2020 - 10:10

Ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela, şi ministrul apărării naţionale, Nicolae Ionel Ciucă, au iniţiat o Hotărâre de Guvern, aprobată în şedinţa de astăzi a Executivului, prin care diurnele acordate militarilor, jandarmilor şi poliţiştilor români care desfăşoară misiuni internaţionale, în teatre de război ori misiuni de pace să fie actualizate pentru a ajunge la acelaşi nivel cu cel al sumelor primite de personalul din statele aliate României.

Marţi, 21 Ianuarie, 2020 - 08:27

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 ianuarie 2020, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, desfăşurată la Bruxelles.

Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuţie: regiunea Sahel şi diplomaţia climatică, iar dejunul de lucru a examinat subiectul evoluţiilor din Orientul Mijlociu.

Luni, 20 Ianuarie, 2020 - 10:36

Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat luni că aşteaptă scuze publice de la europarlamentarul PNL Rareş Bogdan şi dacă nu observă ''o îmbunătăţire'' a discursului lui public îi va face plângere penală. "Am văzut că se fac declaraţii care nu au nicio legătură cu realitatea şi cred că trebuie să ne asumăm cu toţii punctele de vedere (...) şi, de asemenea, să avem proprietatea cuvintelor.

Luni, 20 Ianuarie, 2020 - 09:43

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a convocat luni, 20 ianuarie, reprezentanţii municipiilor Braşov, Iaşi şi Bucureşti care au probleme privind calitatea aerului şi se află sub monitorizarea Comisiei Europene.

Luni, 20 Ianuarie, 2020 - 09:20

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa luni, 20 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe.

Agenda reuniunii va cuprinde, ca puncte principale de discuţie, situaţia din regiunea Sahel şi diplomaţia climatică.

Discuţia privind regiunea Sahel are loc în contextul deteriorării dramatice a situaţiei de securitate şi umanitare din regiune şi va fi dezbătută necesitatea unei implicări mai consistente a UE în stabilizarea regiunii.

Luni, 20 Ianuarie, 2020 - 08:27

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat duminică, 19 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea ministerială a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA). Evenimentul a fost organizat de Preşedinţia luxemburgheză a organizaţiei.

Vineri, 17 Ianuarie, 2020 - 11:54

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, în perioada 21–23 ianuarie a.c., o vizită în Statul Israel, cu prilejul participării la cea de-a cincea ediție a Forumului liderilor internaționali dedicat Comemorării Victimelor Holocaustului și împlinirii a 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz-Birkenau – Remembering the Holocaust, Fighting Antisemitism (Ierusalim, 23 ianuarie 2020).

Joi, 16 Ianuarie, 2020 - 12:37

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că România va relua cooperarea deplină cu Republica Moldova când va constata că la nivel guvernamental vor avea loc acţiuni pentru continuarea parcursului european.

Joi, 16 Ianuarie, 2020 - 11:40

Daniela Zaharia a fost numită în funcţia de preşedinte al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO. Decizia semnată de premierul Ludovic Orban a fost publicată în Monitorul Oficial.

Comisia Naţională a României pentru UNESCO a fost înfiinţată în 1956. 

Miercuri, 15 Ianuarie, 2020 - 16:45

Peste 800 de tineri români în vârstă de 18 ani urmează să primească un permis de călătorie în cadrul celei de-a patra rundă a inițiativei DiscoverEU, care a atras în jur de 75 000 de cereri din întreaga Europă. Aleși pe baza unor criterii de selecție prestabilite și a unor cote specifice per stat membru, tinerii pot călători între 1 aprilie și 31 octombrie 2020 timp de până la 30 de zile.

Marţi, 14 Ianuarie, 2020 - 09:32

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, participă în zilele de 14 şi 15 ianuarie, la Viena, la Forumul Europei Centrale şi de Est Euromoney şi pe 16 ianuarie la conferinţa UniCredit.

Subiectele aflate pe agenda conferinţei Euromoney sunt: perspectivele macroeconomice pentru Europa Centrală şi de Est pentru 2020 şi analiza economiei fiecărei ţări din regiune.

Luni, 13 Ianuarie, 2020 - 17:38

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, a câştigat concursul pentru postul de membru al României în Consiliul de Administraţie al Agenţiei UE pentru Drepturi Fundamentale (FRA) şi a descris acest fapt drept "o onoare şi o provocare profesională".

"Pentru mine va fi o onoare şi o provocare profesională această activitate pe care urmează să o desfăşor în reprezentarea României şi abia aştept să începem", a spus preşedintele CNCD.

Luni, 13 Ianuarie, 2020 - 14:19

Comisia Europeană a făcut astăzi publice rezultatele unui sondaj Eurobarometru privind drepturile pasagerilor în Uniunea Europeană (UE). Potrivit sondajului, 43% dintre cetățenii UE care au călătorit cu avionul, cu trenul pe distanțe lungi, cu autocarul, cu vaporul sau cu feribotul în ultimele 12 luni („călătorii”) știu că UE a instituit drepturi pentru pasageri, în timp ce, în România, doar 42% dintre cetățeni se regăsesc în această situație.

Vineri, 10 Ianuarie, 2020 - 20:15
„Trei zile și o armată de oameni ” pentru sezonul reducerilor...

Vizita Prim-ministrului Ludovic Orban la Bruxelles s-a dovedit a fi o mare dezamagire, a constatat fostul ministru al afacerilor europene, Victor Negrescu.

Vineri, 10 Ianuarie, 2020 - 09:37

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate/Vicepreşedinte al Comisiei Europene, Josep Borrell, în contextul evoluţiilor recente din Orientul Mijlociu.

Joi, 9 Ianuarie, 2020 - 13:50

Prim-ministrul României Ludovic Orban a avut miercuri, 8 ianuarie 2020, în cea de-a doua zi a vizitei de lucru la Bruxelles, întrevederi cu Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru o Europă pregătită pentru era digitală, cu Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene pentru o economie în serviciul cetățenilor, precum și cu Adina Vălean, comisar european pentru transporturi.

Joi, 9 Ianuarie, 2020 - 12:43

Doar 0,2% dintre femeile din România, cu vârsta cuprinsă între 50 şi 69 de ani, au efectuat în anul 2015 analizele aferente screening-ului pentru depistarea cancerului mamar, conform datelor publicate joi de Eurostat.

Comparativ, în patru state membre UE, rata screening-ului pentru cancerul de sân pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 50 şi 69 de ani a fost de peste 75%: Danemarca (82,1% în anul 2016), Finlanda (81,9%), Olanda (78,2% în 2015) şi Marea Britanie (75,1%).

Joi, 9 Ianuarie, 2020 - 10:56

Deficitul balanţei comerciale pe care l-a înregistrat România în primele 11 luni ale anului 2019 a fost de 15,511 miliarde de euro, în creştere cu 2,105 miliarde de euro raportat la cel consemnat în perioada similară din 2018, după ce importurile au urcat cu 4,1%, iar exporturile cu doar 1,7%, conform datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Prin urmare, exporturile FOB au însumat 64,178 miliarde de euro, iar importurile CIF au ajuns la 79,689 miliarde de euro.

Joi, 9 Ianuarie, 2020 - 10:26

Banca Mondială a revizuit în creştere la 3,9% estimările privind avansul economiei româneşti în 2019, cu 0,3 puncte procentuale mai mult faţă de prognoza din iunie 2019, informează raportul "Global Economic Prospects", publicat miercuri de Banca Mondială (BM).

BM prognozează ca România să înregistreze în 2020 o creştere a Produsului Intern Brut de 3,4%, cu 0,1 puncte procentuale peste previziunea precedentă.

Joi, 9 Ianuarie, 2020 - 09:25

Apărarea anti-rachetă a SUA nu a reușit să intercepteze nici macar o singură rachetă iraniană lansată împotriva bazelor sale pe teritoriul irakian.

Miercuri, 8 Ianuarie, 2020 - 13:25

Atacul Iranului cu rachete asupra a două baze militare americane din Irak "ar putea duce la deteriorarea gravă a situaţiei de securitate din regiune", arată un mesaj de pe pagina de Twitter a Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

"Atacurile cu rachetă ale Iranului asupra bazelor militare americane din Irak nu contribuie sub nicio formă la dezamorsarea tensiunilor şi ar putea duce la deteriorarea gravă a situaţiei de securitate din regiune. România repetă apelul său ferm la reducerea tensiunii", este mesajul MAE postat pe platforma online.

Subscribe to Uniunea Europeana