Marţi, 7 Aprilie, 2020 - 17:39

Strasbourg, 07 aprilie 2020 - "În fiecare an, cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor, guvernelor li se reamintește necesitatea îmbunătățirii condițiilor de viață ale multor romi săraci și marginalizați din Europa și intensificarea măsurilor de combatere a discriminării cu care se confruntă", a declarat astăzi Dunja Mijatović, comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei înainte de Ziua Internațională a Romilor.

Marţi, 7 Aprilie, 2020 - 14:43

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a participat marţi, 7 aprilie a.c., cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, la Ceremonia de semnare a Acordului de Colaborare Bienală între Organizaţia Mondială a Sănătăţii - Biroul Regional pentru Europa şi Ministerul Sănătăţii din România. Evenimentul s-a desfăşurat prin videoconferinţă, la Palatul Cotroceni. Semnarea acestui acord, pentru perioada 2020-2021, întăreşte colaborarea dintre ţara noastră şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Ziua Mondială a Sănătăţii din acest an este dedicată marcării activităţii asistentelor medicale şi a moaşelor.

Marţi, 7 Aprilie, 2020 - 00:01

La orele 20.30 din ziua de luni 6 aprilie, a apàrut pe ecranele televiziunilor italiene premierul Giuseppe Conte, care a ilustrat, impreunà cu ministrul Economiei Roberto Gualtieri si cu Stefano Patuanelli, ministrul dezvoltàrii, rezultatele  deliberarilor de astàzi ale Consiliul de Ministri si màsurile luate  in favoarea relansàrii economiei Italiei in conditiile confruntàrii traumatice cu pandemia coronavirus COVID-19 si cu efectele sale multiple.

Duminică, 5 Aprilie, 2020 - 10:49
Testate ca posibil leac pentru Covid-19

Hidroxiclorochina, medicament anti-malarie produs de India, a fost apreciată ca un potențial remediu pentru Covid-19 . Președintele american Donald Trump i-a cerut premierului Narendra Modi să renunțe la interdicția exporturilor .

Guvernul federal a acumulat deja 29 de milioane de doze de hidroxicloroquina în stocurile sale naționale și încearcă să obțină mai multe, chiar dacă eficacitatea medicamentului împotriva Covid-19 este încă testată și rămâne discutabilă. 

Vineri, 3 Aprilie, 2020 - 21:37
îi este greu să-şi imagineze că cineva are ”timp de fantezii” cu privire la intenţiile altor ţări

 Viktor Orban transmite Partidului Popular European (PPE) - care examinează o intenție de excludere a formaţiunii sale, Fidesz, din cauza măsurilor adoptate în Ungaria în lupta împotriva epidemiei noului coronavirus - că ”nu are timp de aşa ceva” şi că .îi este greu să-şi imagineze că cineva are ”timp de fantezii” cu privire la intenţiile altor ţări,

Vineri, 3 Aprilie, 2020 - 17:59

Pandemia de coronavirus pune Europa la încercare într-un mod care ar fi fost de neconceput cu doar câteva săptămâni în urmă. Profunzimea și amploarea acestei crize necesită un răspuns de o amploare, rapiditate și solidaritate fără precedent, salvarea de vieți omenești și sprijinirea mijloacelor de subzistență fiind de o importanță capitală.

Vineri, 3 Aprilie, 2020 - 09:20

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu va participa vineri, 3 aprilie 2020, la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene, care se va desfăşura în regim de video-conferinţă.

În contextul evoluţiilor recente la nivel european şi internaţional, discuţia se va axa pe criza provocată de pandemia de COVID-19.

Vineri, 3 Aprilie, 2020 - 08:47

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut joi, 2 aprilie a.c., o convorbire telefonică cu Preşedintele Guvernului Regatului Spaniei, domnul Pedro Sanchez.

În cursul convorbirii, au fost abordate criza epidemiologică generată de noul coronavirus, precum şi modalităţile de cooperare pentru contracararea răspândirii pandemiei COVID-19, al cărei impact este vizibil la nivel global.

Cei doi lideri au transmis condoleanţe pentru pierderile de vieţi omeneşti înregistrate în Spania şi România, precum şi urări de însănătoşire grabnică celor infectaţi cu SARS-CoV-2.

Marţi, 31 Martie, 2020 - 10:58

Cheltuielile cu sănătatea în România au fost echivalente cu 5,2% din Produsul Intern Brut în anul 2017, cel mai mic procent înregistrat în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, în condiţiile în care media estimată la nivelul UE este de 9,9% din PIB, informeaza marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Pe de alta parte, Franţa şi Germania sunt "campioane" în UE, cu 11,3% din PIB alocat sănătăţii, urmate de Suedia, cu 11%.

Luni, 30 Martie, 2020 - 11:00

Guvernele şi băncile centrale trebuie să-şi accelereze urgent eforturile de sprijinire a economiilor, afectate de pandemia de coronavirus (COVID-19), avertizeaza Agustín Carstens, directorul general al Băncii Reglementelor Internaţionale (BRI), conform Reuters

Aceasta a apreciat că sunt necesare soluţii "urgente", mai presus de cele adoptate în timpul crizei financiare din 2008 si ca băncile trebuie să-şi folosească rezervele de capital, iar "dividendele şi răscumpărările de acţiuni trebuie îngheţate pe plan global".

Duminică, 29 Martie, 2020 - 18:38
După ce primul proiect a eșuat

Comisia Europeană va propune un nou proiect de buget multianual al UE pentru a a face faţă consecinţelor economice ale pandemiei de coronavirus, a anunţat sâmbătă preşedinta executivului european, Ursula von der Leyen, notează AFP.

În urmă cu peste o lună, la 21 februarie, liderii celor 27 de ţări ale UE au eşuat să ajungă la o înţelegere asupra bugetului Uniunii în următorii şapte ani (între 2021 şi 2027), atât în ce priveşte valoarea lui totală, cât şi repartiţia cheltuielilor (de la agricultură la domeniul digital, de la apărare la migraţie).. 

Vineri, 27 Martie, 2020 - 10:46

România va putea utiliza aproximativ 3,1 miliarde de euro pentru a lupta împotriva COVID-19, din cele 37 de miliarde de euro ce vor fi puse la dispoziţia statelor membre UE pentru a combate criza, a declarat preşedintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac.

Joi, 26 Martie, 2020 - 15:07

România a primit acceptul Uniunii Europene de a achiziționa echipamente medicale, precum măști, costume de protecție pentru medici și ventilatoare, în limita a 10 milioane de euro, a declarat joi președintele Klaus Iohannis.

Iohannis a spus că România este primul stat membru UE care a primit acceptul Comisiei Europene de a începe procedurile de achiziție de materiale sanitare necesare pentru constituirea unei rezerve pe teritoriul țării noastre.

Joi, 26 Martie, 2020 - 12:25

Monitorul Social, proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România, lansează un nou infografic despre prețul alimentelor în România.

Conform Eurostat, față de anul 2015 România a înregistrat a doua cea mai mare creștere a prețului mâncării (+16%) din Uniunea European, după Ungaria (+20,7%).
Creșterea s-a înregistrat într-o măsură mai mică în ceea ce privește produsele zaharate, alcoolul și cafeaua. Peste media de mai sus (16%) s-au înregistrat creșteri în ceea ce privește prețul cartofilor (+79%), legumelor (+32%) și cărnii de porc (18,5%).

Joi, 26 Martie, 2020 - 09:56

Astăzi suntem izolați în mare parte la domiciliu, se circulă pe coridoare în Europa și s-au închis granițele în multe țări. IMM-urile sunt motorul economiei însă, în astfel de situații, acestea sunt primele care suferă din lipsă de consolidare a afacerii, structură de business,  alocare de bugete de criză, plan de avarie, comunicare internă cu angajații, sau externă - furnizori, clienți, practici neetice confundând bugetul companiei cu bugetul personal.

Joi, 26 Martie, 2020 - 08:12

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut astăzi o convorbire telefonică cu noul ministru al afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba.

Miercuri, 25 Martie, 2020 - 18:18

Pandemia COVID-19 a forţat Parlamentul European să-şi amâne sesiunile plenare de patru zile cel puţin până în luna septembrie a acestui an, potrivit calendarului revizuit postat pe site-ul PE.

Co-legislativul european va organiza minisesiuni plenare cu o durată redusă pe 13-14 mai, 17-18 iunie şi 8-9 iulie. Toate aceste minisesiuni plenare se vor desfăşura la Bruxelles.

Un nou sistem va fi folosit pentru prima dată joi, 26 martie, pentru a permite participarea de la distanţă a eurodeputaţilor la sesiunea plenară, inclusiv votul prin e-mail.

Marţi, 24 Martie, 2020 - 10:00

Benjamin Franklin spunea că „cei care renunță la libertățile esențiale pentru o mică siguranță temporară nu merită nici libertatea și nici siguranța"....atenție mărită la experimentul social de tip orwelian cu care vă veți trezi dimineața. M-aș bucura daca v-ați pune, măcar, întrebări

In primul rand, nu e okay să se suspende anumite părți din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, gestul în sine e grav, plus că a fost făcut de către autoritățile de la București fara să se fi anunțat în mod transparent acest lucru. 

Marţi, 24 Martie, 2020 - 08:59

Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene, Iulia Matei, la reuniunea informală a miniştrilor şi secretarilor de stat pentru afaceri europene din statele membre UE, prin videoconferinţă

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Iulia Matei, va participa marţi, 24 martie 2020, la reuniunea informală a miniştrilor şi secretarilor de stat pentru afaceri europene din statele membre UE, care se va desfăşura prin sistem video-conferinţă.

Sâmbătă, 21 Martie, 2020 - 07:09

Comisia Europeana va directiona catre Romania peste un miliard de euro pentru combaterea efectelor COVID-19, se arata intr-un document publicat pe pagina de Facebook a reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

Sâmbătă, 21 Martie, 2020 - 07:05
Se va permite guvernelor sa pompeze oricati bani va fi nevoie in economie

Presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Layen, a anuntat ca la nivelul UE se vor relaxa regulile fiscale intr-o masura fara precedent. Asta, pentru a le permite guvernelor sa pompeze oricati bani va fi nevoie in economie, fara grija obligatiei de respeca tinta de deficit impusa la nivel comunitar, prin Pactul de Stabilitate.

Vineri seara, Ursula von der Layen a anuntat noi masuri pentru sustinerea statelor membre, in lupta cu pandemia.

Vineri, 20 Martie, 2020 - 13:00

În continuarea demersurilor întreprinse pentru facilitarea revenirii în ţară a cetăţenilor români aflaţi temporar în străinătate şi care au fost afectaţi de măsurile întreprinse de statele europene pentru gestionarea şi prevenirea epidemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe informează că în cursul zilei de ieri a fost facilitată repatrierea a 101 cetăţeni români din Portugalia, ca urmare a demersurilor comune ale Ministerului Afacerilor Externe şi ale Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor.

Vineri, 20 Martie, 2020 - 10:00

Radio România Cultural sporește semnificativ difuzarea artiștilor români a căror activitate este puternic afectată de epidemia de coronavirus. Începând de astăzi, postul nostru va promova și difuza cu prioritate creații muzicale interpretate de artiștii români, oferind astfel publicului șansa de a se întâlni cu interpreții preferați, în contextul anulării tuturor evenimentelor culturale. Întregul format muzical al postului se va axa preponderent pe muzica sau interpretarea românească.

Joi, 19 Martie, 2020 - 15:24

Negociatorul șef al UE pe tema Brexit Michel Barnier a anunțat, joi pe Twitter, că rezultatul testul pentru COVID-19 a fost pozitiv.

„Vreau să vă informez că testul meu pentru COVID-19 a ieșit pozitiv. Sunt bine și într-o dispoziție bună. Urmez instrucțiunile necesare, la fel și echipa mea”, a scris Michel Barnier, joi, pe Twitter.

„Pentru toți cei deja afectați și celor care se află acum în izolare, vom depăși acest moment împreună”, a adăugat oficialul european.

Joi, 19 Martie, 2020 - 11:48

În continuarea demersurilor întreprinse pentru facilitarea revenirii în ţară a cetăţenilor români aflaţi temporar în străinătate şi care au fost afectaţi de măsurile întreprinse de statele europene pentru gestionarea şi prevenirea epidemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe informează că în cursul zilei de ieri a
fost facilitată repatrierea a 100 de cetăţeni români (74 din Malta şi 26 din Egipt) care au revenit în siguranţă în ţară, iar în cursul acestei dimineţi alţi 89 de

Miercuri, 18 Martie, 2020 - 13:27

Cu privire la blocajul reapărut la graniţa dintre Austria şi Ungaria, în cursul acestei dimineţi, generat de faptul că nu toţi cetăţenii români aflaţi la frontiera menţionată au reuşit să intre în Ungaria spre România în cursul acestei nopţi, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o nouă convorbire cu omologul său ungar, Peter Szijjarta, în vederea identificării unei noi soluţii pentru asigurarea tranzitului şi facilitarea revenirii în ţară a cetăţenilor români.

Miercuri, 18 Martie, 2020 - 11:38

"URGENT - azi decizia Guvernului pentru suspendarea temporară a exportului de alimente (aşa cum au făcut, chiar dacă cu întârziere, la exportul de medicamente) / criza alimentară este cea mai gravă! URGENT", a scris miercuri Ponta pe Facebook.

Miercuri, 18 Martie, 2020 - 11:07

În aceste zile, Uniunea Europeană are de trecut un test major. Testul solidarității. Rațiunea de a exista a acestei mari asocieri între statele continentului. Dacă nu va fi demonstrată existența solidarității între diversele categorii de state, atunci vom avea de tras o singură concluzie. Uniunea Europeană s-a înființat și există ca instrument aflat exclusiv în slujba și în beneficiul câtorva state din nucleul dur, în frunte cu Germania.

Miercuri, 18 Martie, 2020 - 08:40

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a participat marţi, 17 martie a.c., la o videoconferinţă cu membrii Consiliului European privind măsurile legate de combaterea efectelor epidemiei COVID-19 şi a formulării unui răspuns coordonat al Uniunii Europene în faţa acestei crize.

Membrii Consiliului European au agreat orientările Comisiei Europene pentru o acţiune coordonată la frontierele externe ale Uniunii, precum şi Comunicarea Comisiei Europene cu privire la restricţionarea temporară a călătoriilor neesenţiale în Uniunea Europeană.

Marţi, 17 Martie, 2020 - 13:28

Evoluţia epidemiei cu COVID-19 la nivel global reprezintă o provocare fără precedent pentru toate statele afectate. De la începutul acestei crize, Ministerul Afacerilor Externe a acţionat atât în sensul contribuţiei la eforturile comune de limitare a răspândirii acestei epidemii, cât şi în sensul protejării cetăţenilor români din străinătate.

Subscribe to Uniunea Europeana