Miercuri, 8 Aprilie, 2020 - 16:00

Preşedintele Klaus Iohannis îndeamnă românii să stea acasă de Paşte şi spune că el va celebra această sărbătoare creştină, duminică, alături de soţia sa, Carmen, fără să meargă la biserică.

"O să stau acasă împreună cu soţia mea, Carmen. Vom fi doar noi doi", a arătat Iohannis.

Şeful statului i-a îndemnat pe toţi românii să sărbătorească Paştele catolic sau Paştele ortodox în casă.

Miercuri, 8 Aprilie, 2020 - 13:55

În ultimele 24 de ore, au fost aplicate 6.690 de sancţiuni contravenţionale persoanelor care nu respectau prevederile privind restricţionarea circulaţiei.

Miercuri, 8 Aprilie, 2020 - 13:03

Preşedintele principalei organizaţii ştiinţifice a Uniunii Europene, Mauro Ferrari, a demisionat din postul pe care abia îl preluase în ianuarie, a anunţat miercuri Comisia Europeană. Motivul renunţării este că oficialul nu a fost mulţumit de răspunsul blocului comunitar la pandemia de coronavirus, anunţă Reuters.

Ferrari a transmis o declaraţie cotidianului Financial Times. "Am fost extrem de dezamăgit de răspunsul european" la pandemie, a spus oficialul.

Miercuri, 8 Aprilie, 2020 - 10:43

Eurodeputata Carmen Avram a adresat o interpelare Comisarului European pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius, prin care solicită măsuri urgente pentru salvarea sectorului acvaculturii. Conform eurodeputatei:

'Cu câteva zile înainte de Paşte şi într-un moment în care alergăm cu toţii după hrană, riscăm să rămânem fără una dintre cele mai importante surse de proteină - peştele - şi să mai adăugăm o victimă la şirul lung pe care, probabil, îl va produce viitoarea criză economică: piscicultura.

Miercuri, 8 Aprilie, 2020 - 10:00

Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea Zilei Internaţionale a Romilor, eveniment dedicat recunoaşterii culturii, istoriei şi drepturilor milioanelor de romi din toată lumea. Ziua de 8 aprilie este un prilej de a readuce aminte că procesul de incluziune a romilor presupune eforturi susţinute din partea tuturor actorilor relevanţi, atât la nivel statal, cât şi la nivel internaţional.

Miercuri, 8 Aprilie, 2020 - 01:00

[]

Marţi, 7 Aprilie, 2020 - 15:45

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, marţi, la ceremonia de semnare a Acordului de Colaborare Bienală între Organizaţia Mondială a Sănătăţii - Biroul Regional pentru Europa şi Ministerul Sănătăţii din România, context în care a afirmat că după ce criza creată de coronavirus va fi depăşită, cei responsabili trebuie să regândească sistemul de sănătate românesc.

Marţi, 7 Aprilie, 2020 - 14:43

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a participat marţi, 7 aprilie a.c., cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, la Ceremonia de semnare a Acordului de Colaborare Bienală între Organizaţia Mondială a Sănătăţii - Biroul Regional pentru Europa şi Ministerul Sănătăţii din România. Evenimentul s-a desfăşurat prin videoconferinţă, la Palatul Cotroceni. Semnarea acestui acord, pentru perioada 2020-2021, întăreşte colaborarea dintre ţara noastră şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Ziua Mondială a Sănătăţii din acest an este dedicată marcării activităţii asistentelor medicale şi a moaşelor.

Marţi, 7 Aprilie, 2020 - 14:14

Poliţiştii au aplicat luni peste 6.500 de amenzi pentru nerespectarea restricţiilor de circulaţie şi au întocmit 11 dosare penale privind zădărnicirea combaterii bolilor.

''În ultimele 24 de ore, 893 de autovehicule (cu 3.002 persoane) au fost preluate, din zonele de frontieră. Au fost verificate 56.971 de persoane faţă de care s-a dispus izolarea sau carantină. Acţiunile au avut ca rezultate întocmirea a 11 dosare penale la art. 352 Cod penal, privind zădărnicirea combaterii bolilor", informează marţi Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

Marţi, 7 Aprilie, 2020 - 14:00
ora 24.00

FNGCIMM a fost mandatat de catre MFP sa incheie conventii de garantare cu finantatorii, in scopul acordarii unor facilitati de garantare pentru dobanzile esalonate pentru creditele ipotecare acordate de institutii de credit si institutii financiare nebancare persoanelor fizice, ale caror venituri au fost afectate direct sau indirect de situatia grava generata de pandemia COVID-19, conform normelor de aplicare OUG nr.37/2020.

Marţi, 7 Aprilie, 2020 - 13:14

Localitățile Mărăcineni și Gherăseni, din județul Buzău, au primit în folosință în data de 3, respectiv 6 aprilie 2020, platformele comunale de depozitare a gunoiului de grajd finanțate prin proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” (CIPN), implementat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP). Odată cu platforma, fiecare UAT a primit și un set de utilaje necesar colectării de la populație și manipulării gunoiului de grajd, constând în: tractor, două remorci, încărcător frontal, mașină de împrăștiat compostul și cisternă vidanjă. 

Marţi, 7 Aprilie, 2020 - 12:27
Ce se întâmplă cu pădurile României în timpul pandemiei?

Cine și cum le păzește? Va fi gata la timp noul Sistem de Urmărire a Materialului Lemnos (SUMAL), care ar trebui să protejeze pădurile prin tehnologii ale mileniului III?

Pentru a afla răspunsul la aceste întrebări, Greenpeace România, Agent Green, Asociația Kogayon, WWF România și Recorder i-au invitat la o discuție necesară pe Bogdan Micu, coordonatorul dezvoltării SUMAL 2.0 și pe Mihai Drăgan, purtător de cuvânt al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Marţi, 7 Aprilie, 2020 - 11:34

România avea, la data de 31 ianuarie 2019, o rată de încarcerare de 107 deţinuţi la 100.000 de locuitori, foarte apropiată de media europeană de 106 deţinuţi la 100.000 de locuitori, şi cu zece procente mai puţin faţă de raportarea anterioară, arată Statistica penală anuală a Consiliului Europei (SPACE), document publicat marţi.

Marţi, 7 Aprilie, 2020 - 11:23

Blocul Național Sindical a solicitat Primului MInistru, Ludovic Orban, să efectueze demersurile necesare astfel încât România să susțină aprobarea Regulamentului de instituire a schemei SURE și totodată să pregătească cât mai urgent posibil îndeplinirea condițiilor pentru accesarea acestui instrument.

Scopul acestei inițiative este acela de a menține șomajul structural la un nivel cât mai redus posibil, prin sprijinirea lucrătorilor pentru a-și păstra locurile de muncă, precum și a companiilor pentru a supraviețui în timpul crizei.

Marţi, 7 Aprilie, 2020 - 11:12

În continuarea demersurilor întreprinse pentru facilitarea revenirii în ţară a cetăţenilor români nerezidenţi, aflaţi în străinătate cu titlu temporar şi care au fost afectaţi de măsurile adoptate de alte state în contextul gestionării pandemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe informează că, în cursul nopţii trecute, a facilitat repatrierea a 92 de cetăţeni români care au revenit în ţară din Regatul Arabiei Saudite.

Marţi, 7 Aprilie, 2020 - 11:10

Valabilitatea documentelor emise de Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţa Persoanelor se prelungeşte până la încetarea stării de urgenţă şi sunt recunoscute de autorităţi pe teritoriul României.

Cetăţenii aflaţi în această situaţie vor avea la dispoziţie 90 de zile de preschimbare a actelor respective, după încetarea stării de urgenţă.

Marţi, 7 Aprilie, 2020 - 10:40

Consumul de știri online a crescut cu 54% în luna martie, pe fondul interesului tot mai crescut al românilor pentru informații în contextul epidemiei de coronavirus, conform studiului SATI. Pentru a promova informarea corectă, echilibrată și de valoare în această perioadă, agenția de PR și branding personal TUDOR Communication a lansat un nou concept de emisiuni, de tip TeleEvent,  alături de partenerii de la NETv: 2Value TV cu Mihaela Tudor și Brands that Value cu Daniela Palade Teodorescu.

Marţi, 7 Aprilie, 2020 - 10:14

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, spune că, la minister nu există niciun proiect privind restructurarea aparatului bugetar sau tăieri de salarii în sectorul public.

Marţi, 7 Aprilie, 2020 - 09:49
FACIAS a publicat un ghid cu pașii care trebuie respectați în formularea unei contestații

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) îndeamnă la respectarea regulilor impuse de autorități.  Cetățenii trebuie să fie prudenți și responsabili și să respecte mai mult ca oricând obligațiile legale. Pe de altă parte, odată cu instaurarea stării de urgență și a contravențiilor privind încălcarea dispozițiilor acesteia, tot mai multe persoane reclamă că au fost amendate pe nedrept.

Marţi, 7 Aprilie, 2020 - 08:14

Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA), prin departamentele sale specializate, acordă o importanţă deosebită, mai ales în această perioadă dificilă, domeniului sanitar.

În acest sens, MLPDA va continua şi în acest an programul de înzestrare a parcului auto al Serviciilor Judeţene de Ambulanţă, SMURD sau al Inspectoratelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă.

Marţi, 7 Aprilie, 2020 - 01:00

[]

Luni, 6 Aprilie, 2020 - 17:34

Agenda ședinței de Guvern poate fi completată cu proiecte de acte normative incluse pe lista suplimentară

I.             MĂSURI NECESARE APLICĂRII DISPOZIŢIILOR DECRETULUI NR.195/2020 PRIVIND INSTITUIREA STĂRII DE URGENŢĂ PE TERITORIUL ROMÂNIEI

 

1.    PROIECT DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stării de urgență

Luni, 6 Aprilie, 2020 - 14:22

Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la finalul unei şedinţe pe tema măsurilor pentru gestionarea epidemiei de coronavirus, că România are mai puține cazuri de îmbolnăviri decât alte țări, datorită măsurilor luate din timp de autorități. Șeful statului a anunțat totuși că nu e momentul ca populația să se relaxeze, motiv pentru care starea de urgență va fi prelungită cu o lună de zile.

Luni, 6 Aprilie, 2020 - 14:00

1. Iohannis merge pe „mâna” lui Ceaușescu: le mai dă doctorilor 500 / 2. Carantină și la Țăndărei: minoritarii majoritari, consemnați în palate! / 3. Suceava rămâne, la epicentrul pandemiei, fără decorația „doctorului”Flutur / 4. Orban mobilizează Diaspora: sunteți bineveniți de Paște în carantină! / 5. Sondaj IMAS: PNL pierde 4 procente, PSD nu câștigă niciunul

Luni, 6 Aprilie, 2020 - 11:45
Material de opinie de Mihaela Popescu, Director Servicii Fiscale, și Anca Preda, Consultant Senior Taxe Directe, Deloitte România

Mobilizarea companiilor care au anunțat sponsorizări și donații pentru a ajuta statul român în lupta cu COVID-19 este remarcabilă. Firmele pot recupera o parte din acest ajutor sub forma unei reduceri de la plata impozitului pe profit, în proporție de 20% din impozit (dar nu mai mult de 0,75% din cifra de afaceri). Este de reținut că acest credit fiscal poate fi reportat pe o perioadă de șapte ani dacă nu poate fi folosit în întregime în anul curent sau dacă societatea înregistrează pierderi. Ce se schimbă în această perioadă? 

Luni, 6 Aprilie, 2020 - 11:30

DAS Oradea aduce la cunoştinţă celor interesaţi modificările legislative apărute ca urmare a instituirii stării de urgenţă pe teritoriul României în ceea ce priveşte acordarea şi plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului, a stimulentului de inserţie şi a indemnizaţiei pentru program de lucru redus la 4 ore.

În acest sens, conform Decretului nr.195/2020, a O.U.G. nr.30/18.03.2020 şi a O.U.G. nr.32/26.03.2020:

Luni, 6 Aprilie, 2020 - 11:18

În conformitate cu prevederile art. 33^2 alin. (1) din OUG nr. 34/2020 se stabileşte că "Valabilitatea documentelor eliberate de instituţiile şi autorităţile publice se menţine pe toată perioada stării de asediu sau a stării de urgenţă, precum şi pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestor stări".

Luni, 6 Aprilie, 2020 - 10:56

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 6 aprilie a.c., decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a Acordului de împrumut (Proiect privind consolidarea infrastructurii şi a pregătirii pentru situaţii critice de urgenţă) dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, semnat la Bucureşti la 10 iulie 2019.
 

Luni, 6 Aprilie, 2020 - 10:44

Aplicația dedicată eliberării Certificatelor de Situație de Urgență este activă și poate fi accesată pe platforma http://prevenire.gov.ro

 ”Am lansat aplicația pentru eliberarea Certificatelor de Situație de Urgență. Aș vrea să reamintesc că se eliberează exclusiv online și GRATUIT! Și, totodată, vreau să le atrag atenția operatorilor economici care solicită CSU că au nevoie de semnătură electronică digitală”, a declarat Virgil Popescu Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Luni, 6 Aprilie, 2020 - 10:19

În această perioadă dificilă cu noul Coronavirus, este bine de știut cât se cheltuie pentru problemele ce țin de sănătate.
Cele mai recente statistici privind cheltuielile curente de asistență medicală (publice și private) arată cum variază cheltuielile pentru asistența medicală în statele membre ale Uniunii Europene (UE).

11,3 % din PIB  cheltuielile pentru sănătate alocate în Franța și Germania, o pondere mai mare decât în orice alt stat membru al UE.

11,0 % cheltuieli alocate  în Suedia

Subscribe to Politica nationala