Luni, 18 Mai, 2020 - 16:17

Premierul Ludovic Orban este invitat luni în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea "Ora prim-ministrului", pentru a prezenta măsurile de relansare economică.

Decizia chemării premierului în plenul Camerei Deputaţilor a fost luată de Biroul permanent al forului, la solicitarea grupului parlamentar Pro Europa.

Tema dezbaterii de la "Ora prim-ministrului" este: "Măsuri de relansare a economiei României şi de atenuare a efectelor negative provocate de epidemia de coronavirus".

Joi, 14 Mai, 2020 - 09:07

Legea cu măsurile care se pot lua în timpul Stării de Alertă după 15 mai a trecut miercuri seară de votul final din Parlament, cu 267 de voturi pentru, 26 de voturi contra și 5 abțineri în Camera Deputaților, for decizional. Legea o să intre în vigoare la 3 zile după ce apare în Monitorul Oficial.Legea oferă cadrul legal, măsurile efective urmând să fie luate de Guvern.

Cele 20 de prevederi ale legii:

Miercuri, 13 Mai, 2020 - 18:39
Și centrele comerciale sub 500 mp

Pe durata stării de alertă se pot deschide „centre comerciale mici de sub 15.000 mp, cu magazine individuale din incintă de sub 500 mp fiecare”, au decis deputații juriști în noul raport privind legea privind măsurile din Starea de Alertă, raport care urmează să intre la vot final. De asemenea, se pot deschide și terasele.

Pe de altă parte, deputații juriști au permis să se ia și unele restricții:

Miercuri, 13 Mai, 2020 - 18:19

Parlamentul a decis, miercuri, că ne putem alege primarul în cel mult 6 luni de la expirarea stării de alertă.

Mandatele aleşilor locali pot fi prelungite până după Anul Nou, după ce Parlamentul a decis că ne putem alege primarul în cel mult 6 luni de la expirarea stării de alertă.

Liberalii sunt nemulţumiţi de modificările aduse actului normativ în Comisia juridică.

Miercuri, 13 Mai, 2020 - 16:04

Camera Deputaților a adoptat moțiunea simplă depusă de 70 de aleși ai PSD, împotriva ministrului Finanțelor, numită „ a infectat economia națională”. Textul moțiunii a fost dezbătut luni de deputați. Au fost 166 voturi „pentru”, 94 „împotrivă” și 28 de abțineri.

Miercuri, 13 Mai, 2020 - 15:23

Părinţii îşi pot lua zile libere şi în perioada imediat următoare încetării stării de urgenţă, au decis miercuri deputaţii. Ei au adoptat proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 41/2020 de modificare şi completare a Legii nr.19/2020 privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ.

Miercuri, 13 Mai, 2020 - 06:27

Guvernul a înţeles abia în ultimul moment că, după expirarea stării de urgenţă, nu va putea limita exerciţiul unor drepturi şi libertăţi fără o lege votată în Parlament. Executivul a adoptat în şedinţe de luni un proiect care privește prevenirea și combaterea efectelor epidemiei de COVID-19 după 15 mai. Proiectul a fost transmis tîrziu către Parlament pentru dezbatere și aprobare în regim de urgență, situație în care există posibilitatea ca după ridicare starii de urgență, timp de trei zile (cel puțin) să nu poată fi aplicate prevederile stării de alertă.

Luni, 11 Mai, 2020 - 20:47
Motiunea anti-Cîțu este sustinuta de 70 de parlamentari si votul pe ea va fi dat in sedinta de miercuri

Camera Deputatilor a dezbatut, luni, motiunea simpla depusa de PSD impotriva ministrului de Finante, Florin Citu, intitulata "Virusul Citu a infectat economia nationala", prilej pentru un schimb de replici si acuzatii extrem de dure intre PSD si PNL.

Ministrul de Finante s-a aparat cu cifre si date statistice, laudand masurile adoptate de guvernul Orban si amplificand efectele lor. In schimb, PSD a lansat mai multe atacuri la adresa lui si a guvernarii PNL, negand rezultatele pozitive care s-ar fi inregistrat la nivelul economiei romanesti.

Miercuri, 6 Mai, 2020 - 17:00

Deputații au adoptat, miercuri controversatul proiect de lege "anti-cămătărie" care vizează plafonarea dobânziilor. Inițiativa legislativă prevede printre altele că "dobânda anuală efectivă la creditele imobiliare nu poate depăşi cu mai mult de două puncte procentuale dobânda de referință practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă. De asemenea, proiectul de lege include și creditele aflate în derulare și a fost inițiat de senatorul PSD Cătălin Zamfir.

Miercuri, 6 Mai, 2020 - 16:38

Deputații au votat, miercuri, cu unanimitate de voturi proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 30/2020. Potrivit acestuia, părinții vor beneficia de zile libere pentru a-și supraveghea copiii până la încheierea anului școlar.

După ce va intra în vigoare, legea va permite părinţilor să ceară zile libere plătite de la angajator până la încheierea anului şcolar.

Joi, 30 Aprilie, 2020 - 18:39

Premierul Ludovic Orban a declarat că luni va trimite Parlamentului raportul privind măsurile luate de Guvern în perioada stării de urgenţă şi a solicitat fiecărui ministru să transmită până vineri măsurile sectoriale.

Joi, 30 Aprilie, 2020 - 13:32
În județele și localitățile unde etnicii maghiari sunt într-un procent mai mare de 20%

Senatul a aprobat tacit, în 8 aprilie, modificarea Codului Administrativ, astfel încât limba maghiară ar urma să devină a doua limbă oficială în județele și localitățile unde etnicii maghiari sunt într-un procent mai mare de 20%, adică în întreaga Transilvanie, a anunțat, joi, pe Facebook, Mihai Tîrnoveanu, președintele Asociației Calea Neamului.

 

Potrivit sursei citate, Senatul a adoptat tacit, la începutul lunii aprilie, modificarea Codului Administrativ, propunerea legislativă urmând să ajungă la Camera Deputaților.

 

Miercuri, 29 Aprilie, 2020 - 19:50
Care este for decizional

Senatul a respins miercuri, in regim de urgenta, proiectul privind autonomia Tinutului Secuiesc depus in decembrie de trei membri ai UDMR si care a trecut tacit saptamana trecuta de Camera Deputatilor.

In favoarea proiectului s-au inregistrat 9 voturi, ale UDMR, in timp ce 126 de senatori au votat impotriva .

Senatul este in acest caz camera decizionala, proiectul fiind astfel respins definitiv de catre Parlament.

Marţi, 28 Aprilie, 2020 - 19:24

Liviu Dragnea, Florin Iordache şi alţi 11 deputaţi PSD au iniţiat un proiect de lege, intitulat pompos “pentru gestionarea durabilă a pădurilor”. Cu modificări nesemnificative proiectul a fost votat pe 23 aprilie, în unanimitate, de Camera Deputaţilor, devenind lege.

Miercuri, 15 Aprilie, 2020 - 17:41

Comisiile juridică, de apărare şi pentru sănătate ale celor două Camere ale Parlamentului au dat, miercuri, rapoarte favorabile în cazul decretului preşedintelui Klaus Iohannis de prelungire cu 30 de zile a stării de urgenţă. De asemenea, Comisiile de politică economică, afaceri europene, muncă, transporturi şi învăţământ au avizat favorabil decretul.

Marţi, 14 Aprilie, 2020 - 18:06

Parlamentul va avea joi, începând cu ora 12,00, şedinţă de plen comun pentru a dezbate şi supune aprobării decretul de prelungire cu 30 de zile a stării de urgenţă pe teritoriul României.

Decizia a fost luată marţi de Birourile permanente reunite.

Şedinţa de plen va fi online.

Vineri, 10 Aprilie, 2020 - 19:24

Parlamentarii s-ar putea întoarce la serviciu după Paște în ciuda prelungirii stării de urgență. Președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu a declarat vineri, că la nivelul conducerii Parlamentului se discută despre reluarea activității și participarea fizică la ședințe a senatorilor și deputaților.

Ciolacu a anunțat că va solicita revenirea parlamentarilor la serviciu, după Paște, cu respectarea condițiilor de prevenire a răspândirii coronavirusului, chiar dacă se prelungește starea de urgență.

Joi, 9 Aprilie, 2020 - 16:06

Vicepreşedintele Senatului, Robert Cazanciuc, a preluat, joi, de la colegul său, social-democratul Titus Corlăţean, atribuţiile de preşedinte interimar al acestui for legislativ.

Potrivit lui Cazanciuc, Corlăţean a anunţat în şedinţa Biroului Permanent că renunţă la funcţia de preşedinte al Senatului din motive personale. Titus Corlățean a solicitat  ca funcţia să fie preluată de unul dintre vicepreşedinţi și l-a propus pe Robert Cazanciuc.

Noul preşedinte al Senatului a pledat pentru dialog între instituţii, autorităţi şi între grupurile parlamentare.

Miercuri, 8 Aprilie, 2020 - 20:00

Senatul a adoptat, miercuri, ordonanța care prevede amânarea plății ratelor la bănci cu amendamente importante. Astfel, ordonanța modificată prevede că plata poate fi suspendată până la 31 decembrie, că pot cere amânare și restanțierii și că nu se aplică dobândă la dobândă.

Ordonanţa de urgenţă care prevede amânarea plății ratelor a fost adoptată de Senat cu modificări substanţiale.

Marţi, 31 Martie, 2020 - 16:46

Senatorul USR Gheorghe Dircă a susţinut marţi că există un viciu de procedură cu privire la organizarea şedinţei de plen a Camerei superioare a Parlamentului, nefiind de la început cvorum pentru derularea sesiunii online.

Luni, 23 Martie, 2020 - 18:52

Conducerea Parlamentului se va reuni, marți, pentru a stabili programul în următoarea perioadă. Surse oficiale au declarat că Birourile Permanente reunite ale celor două Camere vor schimba regulamentul de funcționare astfel încât şedinţele să se desfăşoare online.

Conducerea Camerei Deputaților și conducere Senatului se vor reuni în ședințe separate pentru a-și modifica reglementele de funcționare.

Potrivit surselor citate şedinţele comisiilor de specialitate și plenul se vor desfășura în perioada următoare în regim online iar Parlamentul va legifera în acest sens.

Marţi, 17 Martie, 2020 - 18:04

Comisiile parlamentare de aparare, juridice si sanatate au dat, marti, rapoarte comune de incuviintare a decretului presedintelui Romaniei privind instituirea starii de urgenta.

Rapoartele contin mai multe propuneri si observatii, care vor fi transmise Guvernului si presedintelui.

Comisiile parlamentare pentru buget si pentru drepturile omului ale celor doua Camere ale Parlamentului au dat, de asemenea, avize comune favorabile care cuprind mai multe observatii.

Sedintele comune ale comisiilor s-au desfasurat online.

Sâmbătă, 14 Martie, 2020 - 18:14

Parlamentul Romaniei isi suspenda activitatea pentru o saptamana, cu posibilitatea de prelungire, in contextul crizei generate de coronavirus, a declarat  presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu.

Activitatile vor fi insa desfasurate in mediul online, atat timp cat este posibil, subliniaza Marcel Ciolacu.

Mai multi parlamentari sunt deja autoizolati la domiciliu, iar senatorul PNL Vergil Chitac a fost diagnosticat cu noul virus Covid-19.

Sâmbătă, 14 Martie, 2020 - 12:15

Miniştrii propuşi în Guvernul Ludovic Orban au fost audiaţi, sâmbătă, într-o procedură specială în comisiile parlamentare, 9 dintre aceştia primind aviz favorabil, iar 7 - nefavorabil.

Astfel, miniştrii de la Economie, Cultură, Sport, Afaceri Externe, Fonduri Europene, Apărare, Interne, Transporturi, Agricultură au avut aviz favorabil, în timp ce miniştrii de la Educaţie, Muncă, Sănătate, Mediu, Justiţie, Dezvoltare, Finanţe - aviz negativ.

Luni, 9 Martie, 2020 - 16:04

​​​​​​​Birourile permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului au decis luni interzicerea evenimentelor care urmau să se desfăşoare în Parlament în perioada 9-31 martie, în cazul situaţiilor unde participarea este mai mare de 1.000 de persoane.

Evenimentele la care se estimează participarea unui număr mai mic de persoane pot fi organizate doar după obţinerea aprobării Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti, solicitările revenind în sarcina organizatorilor, potrivit memorandumului intern aprobat de BPR.

Luni, 2 Martie, 2020 - 19:00

Vaccinarea copiilor ar putea deveni obligatorie, au decis, astăzi, deputaţii Comisiei pentru sănătate. Proiectul de lege trebuie să primească votul plenului Camerei Deputaţilor, care este decizională.

Miercuri, 26 Februarie, 2020 - 16:18

Senatul a adoptat proiectul pentru aprobarea ordonanței de urgență care stabilește stocurile de urgență și măsurile instituirii carantinei, în contextul coronavirusului.

Comisia pentru Sănătate a Senatului a dat, ieri, raport favorabil Ordonanţei de Urgenţă ce priveşte situaţia coronavirusului, actul normativ stabilind stocuri de urgenţă şi instituirea carantinei.

Marţi, 25 Februarie, 2020 - 16:10

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege care abrogă prevederea potrivit căreia angajaţii de la stat care îndeplinesc, prin cumul, pe lângă funcţia de bază, cu normă întreagă, o altă funcţie au dreptul la concediu de odihnă plătit numai de la unitatea în care au funcţia de bază.

Marţi, 25 Februarie, 2020 - 08:59
Lipsa de loialitate parlamentară se sancționează

Europarlamentarul Traian Băsescu susţine că a doua nominalizare a lui Ludovic Orban pentru funcţia de premier, însoţită de anunţul că nu se doreşte învestirea acestuia, a fost o "eroare declarativă, politică" care este suficientă pentru ca judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) să invoce principiul loialităţii constituţionale.

Luni, 24 Februarie, 2020 - 19:40
De data asta ca să-l voteze!

Curtea Constitutionala si Parlamentul trebuiau sa decida, luni, daca Guvernul Orban II va fi investit cu puteri depline sau, dimpotriva, presedintele este obligat sa desemneze un nou candidat la functia de premier.

Curtea Constitutionala a decis însă ca desemnarea lui Ludovic Orban ca premier dupa demiterea guvernului sau prin motiune de cenzura a fost neconstitutionala si i-a cerut presedintelui sa desemneze iar un candidat de prim-ministru, care sa aiba o majoritate parlamentara in spate.

Subscribe to Parlament