Marţi, 25 Februarie, 2020 - 08:59
Lipsa de loialitate parlamentară se sancționează

Europarlamentarul Traian Băsescu susţine că a doua nominalizare a lui Ludovic Orban pentru funcţia de premier, însoţită de anunţul că nu se doreşte învestirea acestuia, a fost o "eroare declarativă, politică" care este suficientă pentru ca judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) să invoce principiul loialităţii constituţionale.

Luni, 24 Februarie, 2020 - 19:40
De data asta ca să-l voteze!

Curtea Constitutionala si Parlamentul trebuiau sa decida, luni, daca Guvernul Orban II va fi investit cu puteri depline sau, dimpotriva, presedintele este obligat sa desemneze un nou candidat la functia de premier.

Curtea Constitutionala a decis însă ca desemnarea lui Ludovic Orban ca premier dupa demiterea guvernului sau prin motiune de cenzura a fost neconstitutionala si i-a cerut presedintelui sa desemneze iar un candidat de prim-ministru, care sa aiba o majoritate parlamentara in spate.

Miercuri, 19 Februarie, 2020 - 14:23

Ordonanța de Urgență privind anticipatele a fost respinsă de Senat. Actul normativ va fi trimis Camerei Deputaților, forul decizional.

Ordonanța de urgență a fost respinsă cu 85 de voturi, în timp ce 33 au fost pentru.

Actul normativ  care reglementează organizarea alegerilor anticipate a fost respins marți de Comisia juridică din Senat.

Marţi, 18 Februarie, 2020 - 14:39

Comisia juridică a Senatului a adoptat, marți, raport de respingere pe ordonanța de urgență privind alegerile anticipate. Senatul este primă cameră sesizată pe actul normativ care se află în Parlament în procedură de urgență.

Raportul de respingere a ordonanței de urgență care reglementează alegerile anticipate a fost adoptat cu opt voturi pentru și trei împotrivă.

Biroul permanent al Senatului a decis, luni, ca ordonanța de urgență care reglementează alegerile anticipate să fie dezbătută marți în comisiile de specialitate în procedură de urgență.

Joi, 13 Februarie, 2020 - 12:51
Jurnaliștii nu fac profit. Fac doar patronii de presă (și nu toți)

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, propunerea legislativă pentru completarea Codului fiscal, potrivit căreia jurnaliştii şi tehnicienii în radiodifuziune şi televiziune să fie scutiţi de la plata impozitului pentru veniturile din salarii, asimilate salariilor şi din drepturile de proprietate intelectuală.

S-au înregistrat 174 de voturi ”pentru”, 2 – ”împotrivă” şi 91 de abţineri, potrivit Agerpres.

Luni, 10 Februarie, 2020 - 19:21

Programul audierii miniştrilor şi programul votului noului cabinet vor fi stabilite marţi în Birourile permanente reunite ale Parlamentului, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, lider interimar al PSD.

Luni, 10 Februarie, 2020 - 17:39

Senatul a adoptat tacit, în şedinţa plenului de luni, 47 de proiecte de lege, printre care se numără instituirea Zilei Românităţii Balcanice, acordarea unei indemnizaţii bunicilor pentru creşterea nepoţilor şi aprobarea oficializării căsătoriilor, la cerere, în grădinile publice.

Miercuri, 5 Februarie, 2020 - 17:18
Au fost 261 voturi„pentru” (față de 233 câte erau necesare)

Guvernul condus de Ludovic Orban a picat în Parlament, ca urmare a moțiunii de cenzură introduse de PSD și UDMR, dar susținută de Pro România și o parte din ALDE.

Conform numărătorii votul a fost: 261 pentru  și doar 139 împotrivă.

Miercuri, 5 Februarie, 2020 - 14:42
O ședință fierbinte, cât pe ce să dea în clocot

Update: Guvernul Orban a fost demis, la 3 luni și 1 zi de la învestire. Moțiunea de cenzură a PSD a trecut cu 261 de voturi

Ludovic Orban „Ați mințit că privatizam programele naționale de sănătate. Cine a dat OUG 27 prin care s-a introdus coplata în sănătate. Din cauza voastră, era să se introducă coplata. Nu numai că prin OUG dat aseara am amânat aplicarea OUG dată de voi.

Marţi, 4 Februarie, 2020 - 08:45
Vineri se votează „căderea” Guvernului Orban

Moţiunea de cenzură intitulată "Guvernul Orban/PNL - privatizarea democraţiei româneşti", semnată de 208 parlamentari, a fost citită luni în plenul reunit al Parlamentului

Marți, birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului se reunesc în şedinţă începând cu ora 12.00, pentru a stabili calendarul pentru dezbaterea şi votul la moţiunea de cenzură iniţiată de social-democraţi.

Sâmbătă, 1 Februarie, 2020 - 13:40

"Propunerea Comitetului Executiv, dar rămâne decizia la grupul social-democrat de la Senat, este Titus Corlățean. Cred că e una îndreptățită mai ales după victoria de la Comisia de Monitorizare", a declarat Marcel Ciolacu, vineri, la finalul ședinței Comitetului Executiv Național al PSD.

Marcel Ciolacu a făcut acest anunț, vineri.  Președintele interimar al PSD a mai spus că Teodor Meleșcanu și-a exprimat dorința de a demisiona de la Senat.

Acesta a mai spus că Teodor Meleșcanu dorește să-și înainteze demisia de la șefia Senatului.

Joi, 30 Ianuarie, 2020 - 23:10

Senatorul Titus Corlățean a fost ales, miercuri, 29 ianuarie a.c., vicepreședinte al Comisiei APCE pentru alegerea judecătorilor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Miercuri, 29 Ianuarie, 2020 - 15:18

Parlamentarii au avut termen până luni să depună amendamente la proiect, care ulterior au fost transmise Guvernului.

USR a depus 10 amendamente la proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, printre care eliminarea prevederii potrivit căreia cetăţenii care au viză de flotant de mai puţin de 90 de zile nu pot vota în localitatea respectivă.

Miercuri, 29 Ianuarie, 2020 - 10:38
Adrian Solomon a votat împotriva proiectului pe care chiar el l-a inițiat: indemnizația pentru ziariștii pensionari

Camera Deputatilor a dezbatut si votat  proiectul de lege privind abrogarea pensiilor speciale, inclusiv pensiile magistratilor si parlamentarilor, in sesiune extraordinara.

Voturile "pentru" au apartinut PSD (113), PNL (72) USR (23), PMP (10), ALDE (3), Pro Europa (11), minoritati (10), neafiliati (5).

S-au abtinut de la vot deputati UDMR (13), ALDE (3) si cate unu de la grupul minoritatilor si de la Pro Europa.

Magistratii isi pierd pensiile de serviciu. In schimb, militarii si politistii isi pot pastra aceste indemnizatii.

Luni, 27 Ianuarie, 2020 - 18:00

Miercuri va avea loc o sesiune comună a parlamentului în care Guvernul Orban își va angaja răspunderea pe modificarea legislației actuale în sensul revenirii la alegerea primarilor în două tururi.

Se mizează că pentru PSD această metodă este răul cel mai mic comparativ cu o eventuală trecere a moțiunii de cezură cu care cei de la PSD și cei de la UDMR  au amenințat în ultimele zile.

Joi, 23 Ianuarie, 2020 - 23:39
Liberalii se despart de proiectul sinucigaș al social-democraților

Problema „pensiilor speciale” în care se părea că există un acord între liberali și pesediști începe să scârțâie. Proiectul copt în Parlament de comisia lui Solomon conține câteva propuneri „otrăvite” ce ar putea afecta grav percepția asupra politicii liberale, între care și acelea de a fi anulate indemnizațiile acordate prin lege, în urmă cu zece ani, membrilor uniunilor de creație - scriitori, actori, artiști plastici, muzicieni, sportivi și jurnaliști - lucru care ar genera o puternică opoziție din partea unor categorii extrem de influente.

Joi, 23 Ianuarie, 2020 - 18:46

Senatul este convocat pe 3 februarie în prima sesiune ordinară a anului 2020.

"În temeiul prevederilor articolului 66 alineatele (1) şi (3) din Constituţia României, republicată, precum şi ale articolului 83 din Regulamentul Senatului, republicat, se convoacă Senatul României în prima sesiune ordinară a anului 2020, în ziua de luni, 3 februarie 2020", se arată în documentul transmis, joi, de Senat.

Joi, 23 Ianuarie, 2020 - 15:39

Știți de ce nu sunt bani ca să se dubleze alocațiile pentru copii? PNL și PSD au pus mână de la mână (nu cap de la cap) și au aflat motivul: pentru că banii ăștia sunt tocați de nemernicii de actori, pictori, muzicieni, scriitori, ziariști și sportivi care iau cu japca din buget câte o jumătate de pensie! Cu lăcomie și cu nerușinare!

Sâmbătă, 18 Ianuarie, 2020 - 20:01

Conjunctura face ca succesul demersului PNL de asumare a răspunderii pentru schimbarea din mers a sistemului electoral, alegerea primarilor în două tururi de scrutin, să depindă nu neapărat de poziția celorlalte partide parlamentare. Ci mai mult de agenda politică a unei persoane. Această persoană este Marcel Ciolacu. El deține conducerea provizorie a PSD, care este principalul partid de opoziție. Singurul în măsură să inițieze o moțiune de cezură prin strângerea unui număr suficient de mare de semnături.

Joi, 16 Ianuarie, 2020 - 18:11

PSD va depune mâine cererea pentru convocarea sesiunii extraordinare în cadrul căreia ar urma să se voteze eliminarea pensiilor speciale, au relatat surse parlamentare.

Surse parlamentare au indicat că social-democrații au strâns semnăturile necesare pentru convocarea sesiunii.

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a anunțat marți că va convoca această sesiune extraordinară pentru eliminarea pensiilor speciale, în contextul în care PNL a afirmat că nu pot fi dublate alocațiile de stat din cauza impactului bugetar al acestor pensii.

Joi, 12 Decembrie, 2019 - 10:19

Executivul României vine, joi, în fața senatorilor și deputaților. Guvernul Orban își va angaja răspunderea pentru a promova cel puțin un proiect de lege. Inițial a fost vorba despre trei inițiative, dar senatorii au aprobat rapid, în calitate de camera decizională, o parte din măsurile vizate și de guvern.

Luni, 9 Decembrie, 2019 - 09:18

Moțiunea simplă cu titlul „Guvernare PNL-numele tău este austeritate”, depusă de PSD împotriva ministrului de Finanțe Florin Cîțu va fi dezbătută astăzi în Senat unde PSD are singur majoritate. Adoptarea moțiunii simple nu are însă consecințe juridice și nu atrage demiterea ministrului, instrumentul parlamentar fiind doar o „recomandare” pentru premier. De care acesta poate să nu țină seamă.

Marţi, 3 Decembrie, 2019 - 14:16

Proiectul deputatului PSD Valeriu Steriu care îi scutește pe ziariști și tehnicienii din presă de impozitul pe venit de 10% a primit raport favorabil, marți, în unanimitate, în Comisia de buget a Camerei Deputaților și merge la plen pentru votul final.

În iunie, comisia a adoptat un raport de respingere, însă proiectul a fost întors din plen.

Potrivit proiectului, scutirea de impozitul pe venit se aplică atât pentru contractele de muncă ale ziariștilor, cât și pentru contractele de drepturi de autor. Prevederea se va aplica și tehnicienilor din presă.

Marţi, 3 Decembrie, 2019 - 11:35
Meciul Teodorovici - Cîțu continuă

Senatorul social-democrat Eugen Teodorovici a anunţat, în plen, depunerea moţiunii simple intitulate „Guvernarea PNL, numele tău este austeritate”.

Duminică, 24 Noiembrie, 2019 - 10:24
Explicația practică a „votului preferențial”

Fostul ministru Daniel Funeriu arată că miza votului din diaspora depăşeşte competiţia electorală prezidenţială, o prezenţă mare la vot în afara graniţelor generând practic o obligaţie pentru legiuitor de a aloca mai multe mandate de parlamentar diasporei.

Miercuri, 16 Octombrie, 2019 - 08:26
Inspectorii antifraudă vor fi transferați în cadrul parchetelor pe post de specialiști

Camera Deputaților a adoptat, marți, în calitate de for decizional, proiectul de lege care prevede măsuri de reorganizare și îmbunătățire a activității Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Proiectul prevede transferul inspectorilor antifraudă în cadrul parchetelor pe post de specialiști.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare reorganizarea Direcției generale antifraudă fiscală din cadrul ANAF în sensul asigurării eficienței activității de prevenire și combatere a evaziunii fiscale, precum și a fraudei fiscale și vamale.

Luni, 14 Octombrie, 2019 - 17:55
Decizia luată de deputați

Deputații PSD nu vor da votul de învestitură pentru noul Guvern, decizia fiind luată în unanimitate luni, în cadrul ședinței de la Cameră:

Miercuri, 9 Octombrie, 2019 - 14:55

Cu doar o zi înainte de moțiunea de cenzură pică o adevărată bombă în Parlament. Deputatul independent Remus Borza anunță înființarea unui grup de 15 parlamentari, reuniți sub numele Forța Națională, care vor sprijini Guvernul și vor rupe inclusiv dintre actualii parlamentari semnatari ai moțiunii de cenzură.

“Pentru ca răul să triumfe, este suficient ca cei buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)

Marţi, 8 Octombrie, 2019 - 09:20

Practic, ceea ce urmează să se întâmple joi poate fi  sintetizat printr-o zicală strămoșească: eșalonul celor care ar putea să încline balanța, format din traseiști, frustrați și fripturiști ai ambelor tabere va avea de ales între ce mai poate să ofere cei aflați la putere și ceea ce pot să promită cei care vor să pună mâna pe ea. Miza se joacă în interiorul formațiunilor parlamentare, poporul beneficiar neavând deocamdată niciun cuvânt de spus.

Miercuri, 2 Octombrie, 2019 - 20:47
„Este prea mare deranjul să sacrifice o zi de sâmbătă pentru vot”

Viorica Dăncilă a făcut declarații de presă miercuri seară, după ce PSD a pierdut majoritatea în Parlament în timpul dezbaterilor despre programarea moțiunii de cenzură. Dăncilă a avut reacții dure la adresa Opoziției pe care a numit-o ”adunătură de interese” care a demonstrat că nu are majoritate, deși ordinea de zi propusă de PSD a fost respinsă. Opoziția a reușit să preia majoritatea în plen cu ajutorul câtorva social-democrați, printre care și Paul Stănescu, principalul rival al premierului în PSD. Principalele declarații ale Vioricăi Dăncilă:

Subscribe to Parlament