Sâmbătă, 18 Ianuarie, 2020 - 00:00
  • Astăzi îşi aniversează ziua de naştere:

Adrian Garoiu, pictor, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România (n. 1965);

Alin Pânzaru, antrenor, f. fotbalist (n. 1976);

Bogdan Lobonț, fotbalist (n. 1978);

Vineri, 17 Ianuarie, 2020 - 19:31

Care erau temele care alimentau editorialiștii în urmă cu 30, 20 și 10 ani? Hai să le trecem în revistă prin intermediul colecțiilor ziarului Libertatea, Agenda Zilei, Ziarul Personal și Amos News.

30 ani - 17 ianuarie 1990

Le Nouvel Observateur: MONŞTRII SUB LUPĂ (Il)
- Fabulosul document asupra lui Ceauşescu marchează, totuşi, limitele televiziunii -

Săptămînalul francez "Le Nouvel Observateur" dedică, în primul său număr din acest an, aproape nouă pagini corespondenţelor din România. Titluri ca "Atunci cînd peste tot democraţia îşi ia revanşa". "Sfîrşitul Bărbuleştilor", "Fericirea poetului", Ultimele zile...", marchează interesul deosebit de care se bucură în continuare revoluţia română, evenimentele care se derulează în ţara noastră după doborîrea dictaturii. Am ales pentru a vi le prezenta, consideraţiile pe care Françoise Giroud le face asupra documentarului realizat la procesul intentat cuplului da tirani, autentic "best seller", retransmis de mai toate reţelele de televiziune din lume.

"Mussolini a fost masacrat de mulţime, Hitler s-a sinucis, Stalin s-a stins în patul său, Ceauşescu a mers la moarte practic sub ochii noştri. Fabulos documentul pe care "5" a avut curajul să-l difuzeze integral. Ne-a făcut aproape rău să constatăm că omul nu era chiar antipatic. Nu-şi purta sufletul pe chip. L-am fi vrut hidos, marcat de dementă. Dar fostul cizmar avea aerul unul bătrâ ţăran autoritar, nimic altceva.
Văzându-l cum îsi frământa căciula de astrahan, uitându-se la ceas, ai fi vrut să fie un oarecare. Era, însă Diavolul în pijama!

Ea, ea semăna cu o turistă care şi-a pierdut valizele, după o noapte petrecută în aeroport. Deloc frumoasă, cu fata ei lungă, dar nu respingătoare. Ordinară. Gestul prin care el a încercat de mai multe ori să o facă să tacă părea afectuos, conjugal. Aşezaţi la masa de melamină, aveai impresia că aşteptau o cafea. Nu moartea, nu, aplombul lor era intact, sperau încă în partizanii lor, ignorau faptul că soarta le fusese hotărită. La întrebările puse de vocea unui procuror invizibil, Ceauşescu dădea din cap, excedat parcă de ceea ce i se întâmpla. Fabulos document.

Incomparabilă în transmiterea emoţiilor "la cald", televiziunea este săracă, în revanşă, la capitolul analizei. Înţelegerea evenimentelor a suferit întotdeauna o întârziere în fata electronicii. Nu este vorba despre modul de funcţionare al cutiei cu imagini, nici la noi nici în altă parte. Pretutindeni, cînd vrei să vezi, deschizi televizorul, cînd vrei să înţelegi, citeşti ziarele. Dar peste tot se organizează aceleaşi eterne mese rotunde la care nimeni nu are timpul să dezvolte un raţionament. Câteodată para să plutească ceva în aer. Ca acest dialog, între doi români: "O persoană din trei este securist", spune unul. "Nu", zice al doilea, "nu sint mai mulţi de unu din opt". Dar aşa se văd românii între ei. Este infernul postum pe care ni l-a lăsat Ceauşescu. Un infern postum...

Este desigur, un mod de a privi lucrurile. De la distantă. Instalat comod într-un fotoliu, într-o încăpere bine încălzită si având în mînă o ceaşcă de cafea aburindă. Atunci, da îti pot apărea, el ca un bătrân ţăran autoritar, ea ca o turistă nedormită. Dar atunci când i-ai văzut, zi de zi, vreme de două decenii, în cuprinsul celor două sau trei ore de emisie, într-o cameră înghetată, după o zi de extenuantă alergătură după "ceva" de mîncare, imaginîndu-ti gustul unei cafele veritabile în timp ce-ti înghiţi nechezolul cu noduri, sentimentele nu mai pot fi aceleaşi. Nu-ţi mai poţi permite nici măcar indiferenta. Dar, cum spuneam, depinde de unde priveşti problema: de la Paris sau de la Bucureşti...

Vineri, 17 Ianuarie, 2020 - 09:08

Întrunit în şedinţa publică din data de 16.01.2020, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat o serie de rapoarte de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a sesizărilor primite şi a decis să aplice câte o amendă de 5.000 de lei posturilor:

Vineri, 17 Ianuarie, 2020 - 00:00
  • Astăzi îşi aniversează ziua de naştere:

Anton Carpinschi, profesor de filozofie şi eseist (n. 1947);

Aristotel Căncescu, f. politician PNL, f. președinte al Consiliului Județean Brașov (n. 1952);

Cristi Borcea, om de afaceri, (n. 1970);

Joi, 16 Ianuarie, 2020 - 19:15

Echipa de pirotehnişti a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Caraş-Severin a intervenit joi pentru ridicarea şi depozitarea în siguranţă a unei bombe de aruncător găsită în subsolul unui bloc de locuinţe din Reşiţa.

Potrivit ISU Caraş-Severin, un locatar din bloc a anunţat la 112 că a găsit în subsolul imobilului un element de muniţie, la faţa locului intervenind de urgenţă echipa de pirotehnişti.

Joi, 16 Ianuarie, 2020 - 13:28

Joi, 16 ianuarie, au loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 si Super Noroc, dupa ce la tragerile loto de duminica, 12 ianuarie, Loteria Romana a acordat 25.542 de castiguri in valoare totala de 1.260.251,19 lei.

In urma castigarii premiului de categoria I la tragerea suplimentara Loto 6/49 din data de 31.12.2019, Loteria Romana continua suplimentarea fondului de castiguri al categoriei I cu cate 100.000 de lei pentru fiecare din tragerile Loto 6/49 din 16 si 19 ianuarie.

Joi, 16 Ianuarie, 2020 - 00:00
  • Astăzi îşi aniversează ziua de naştere:

Gl. Alexandru-Petru Gălușcă, pilot, f. locțiitor al șefului Reprezentanței Militare a României la NATO și UE (n. 1958);

Alexandru Marc, jucător de fotbal (n. 1983);

Catrinel Paraschivescu, actriţă (n. 1948);

Miercuri, 15 Ianuarie, 2020 - 09:18

Televiziunea Română regretă dispariţia jurnalistei Cristina Ţopescu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o ediţie specială in memoriam.

Cristina Ţopescu va rămâne veşnic în amintirea publicului prin producţiile păstrate în Arhiva de Aur a Televiziunii Române, unde a devenit cunoscută publicului larg în calitate de crainic tv şi redactor al Departamentului Emisiuni Informative.

Miercuri, 15 Ianuarie, 2020 - 09:03

Întrunit în şedinţa publică din data de 14.01.2020, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate şi a decis să aplice câte o somaţie publică posturilor:

Miercuri, 15 Ianuarie, 2020 - 00:00
  • Astăzi îşi aniversează ziua de naştere:

Adrian Moisoiu, politician PRM (n. 1938);

Boris Ciobanu, operator şi regizor (n. 1934);

Daciana Sârbu, europarlamentar PSD (n. 1977);

Marţi, 14 Ianuarie, 2020 - 00:00
  • Astăzi îşi aniversează ziua de naştere:

Adrian Viciu, jucător de fotbal (n. 1991);

Andrei Voican, jucător de fotbal (n. 1991);

Anton Constantin Sevtov, grafician, sculptor, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România (n. 1957);

Marţi, 14 Ianuarie, 2020 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi. 

Luni, 13 Ianuarie, 2020 - 13:27

ITM Bucureşti a înregistrat Actul adiţional nr. 3 la Contractul Colectiv de Muncă din Societatea Română de Televiziune ce a fost semnat în data de 24 decembrie 2019 de conducerea SRTV, de conducerea Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind în baza mandatelor acordate de membrii afiliaţi din instituţie - Sindicatul MediaSind TVR şi Sindicatul Televiziunea Craiova, precum şi de către reprezentanţi ai angajaţilor.

Luni, 13 Ianuarie, 2020 - 08:15

Update: Colectivul Ministerului Sănătăţii regretă dispariţia prematură a jurnalistei Cristina Ţopescu, care de puţin timp se alăturase echipei de comunicare.

Luni, 13 Ianuarie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu decenii, în 1990?

AM FĂCUT O REVOLUŢIE ISTORICĂ, PLĂTITĂ CU SÎNGELE EROILOR NEAMULUI

AM RĂSTURNAT - PENTRU TOTDEAUNA - UN REGIM OPRESIV, SÎNGEROS ŞI CINIC 

Avem datoria de a nu permite cu nici un preţ instaurarea haosului şi anarhiei, punerea în pericol a revoluţiei săvîrşite prin sacrificiile întregului popor! Lecţia democraţiei se învaţă cu răbdare, prin consens şi, mai ales, civilizaţie!

Luni, 13 Ianuarie, 2020 - 00:00
  • Astăzi îşi aniversează ziua de naştere:

Alexandru Diaconu, magician (n. 1987);

Cătălin Mitulescu, regizor de film, producător și scenarist (n. 1972);

Elena Daniela Macovei, f. director general AGB Data Research Romania (n. 1968);

Duminică, 12 Ianuarie, 2020 - 12:39

Tuturor speculațiilor legate de o eventuală demisie a lui Orban din funcția de premier le-a  pus capăt însuși președintele, după o discuție de o oră la Cotroceni, la finele căreia a declarat că s-au înțeles în mod amiabil asupra faptului că sunt necesare alegeri anticipate și că acestea se pot face ori printr-o moțiune de cenzură (care riscă să cadă datorită PSD-ului) fie prin demisia premierului, urmată de două numiri ratate @ Alegerile astea anticipate apar ca fiind tot ce le mai lipsea românilor ca să fie fericiți și ca țara să prospere @ Președintele pleacă de la premisa optimistă că victoria PNL-ului va fi o simplă formalitate și că o dată instalat un guvern „al său”, cu majoritate suficientă, toate proiectele vor putea fi puse în practică fără a mai ține cont de pretențiile unor aliați de conjunctură. Adică - ca să recurgem la un termen intrat în istorie - fără „soluții imorale” @ Până acolo însă mai este și deocamdată viitorul premier demisionar și al său cabinet așișderea au de rezolvat câteva probleme delicate: dublarea alocației, creșterea pensiilor cu 40%, anularea pensiilor speciale și punerea în mișcare a bugetului @ Este primul an în care de Bobotează nu a fost gheață, semn clar că încălzirea globală vine peste noi. Totul este ca să nu le vină ideea celor de la termoficare să o treacă și pe asta la plata întreținerii @ În numele transparenței ministrul Vela a trecut la secret salariile șefilor din Ministerul de Interne. Ca să nu se mai facă atâtea speculații pe marginea lor @ 25.000 de porci care au scăpat teferi după Ignat vor fi sacrificați la o fermă din Brăila în cinstea pestei porcine @ O nouă victorie a luptei liberale împotriva traseismului: Daniel Constantin și Sorin Câmpeanu - ex-PUR,ex-PSD, ex-Pro România - vor fi primiți cu brațele deschise de către Orban și ai săi @ Gabriela Firea și-a anunțat candidatura pentru un nou mandat la Primăria Capitalei unde poate fi sigură că nu îl va avea ca adversar pe Orban, deoarece Johannis i-a promis că îl va ține pe lângă el și după anticipate @ Cei 14 militari români din Irak au fost relocați la o bază unde e mai puțin probabil să ajungă rachetele iraniene @Semne rele pentru Deveselu: niciuna dintre rachetele lansate de iranieni împotriva bazelor americane nu a fost interceptate de sistemele antirachetă!. Atunci la ce mai este bună umbrela asta? Poate pentru ploaie... @ Președintele a făcut o scurtă vizită în Bavaria, prilej cu care a putut să le zică sărutmâna părinților săi pe care îi mai vede rar de când are înalte îndatoriri de stat @ La PSD s-a tăiat vițelul cel gras la revenirea fiului rătăcitor Tudose. Se pare că escala la Ponta n-a fost prea folositoare, cu excepția mandatului de europarlamentar care acum revine PSD-ului, lăsând Pro România cu un singur eurodeputat - Corina Crețu @ Arma secretă a USR este brancardierul-deputat Ungureanu, care atacă în serie , la bisturiu, profesorii de pe la spitalele universitare, datorită frustrării că n-a avut și el parte de o diplomă. După Floreasca a trecut la Spitalul Universitar unde ar fi descoperit el niște chestii @ A început urmărirea penală împotriva fostului ministru Chițoiu, acuzat de ucidere din culpă a celor două victime din autoturismul Dacia cu care s-a ciocnit Audi-ul său @ Banca Mondială a revizuit creșterea economică a României la 3,9%. E bine ca să nu fie rău @  Statele Unite au trimis la Sofia o chinezoaică care se va ocupa și de instruirea organelor noastre de specialitate în materie de anticorupție și spălare de bani @ Vizita (prima) lui Orban la Bruxelles a fost cam degeaba - crede Victor Negrescu. N-a rezolvat nimic și, în plus, a fost însoțit de o delegație mai numeroasă decât ar fi fost necesar. S-or fi gândit oamenii că nu mai apucă și altă ocazie dacă vin anticipatele @ Guvernul se străduiește să o scoată pe Sevil Shaaideh din CA-ul Petrom. Merge însă cam greu @ Dincă s-a răzgândit și a declarat că pe Luiza n-a omorât-o și că aceasta ar fi fost luată de două persoane și dusă peste hotare. Alte detalii nu a fost în stare să dea @ La București a fost instalat ca arhiepiscop romano catolic monseniorul Aurel Perca, în locul lui Ioan Robu care s-a retras la vârsta de 76 de ani (AMBIDEXTRU)

Duminică, 12 Ianuarie, 2020 - 00:00
Conform Fake News Intl

De la 1 ianuarie 2020 au intrat în vigoare câteva reguli importante. Dacă nu le-ați aflat încă, Agenția Fake News Intl vi le amintește:

 

1/  Taxa de înmormântare se va plati in EURO, fiindcă decesul se consideră părăsirea definitivă a ţării.

2/ NU te vei mai putea urca în tren decât dacă ai mâncare şi băutură pentru maxim 2 – 3 zile.

3/  Pentru cei blocaţi în traficul de pe Valea Prahovei, poliţia recomandă ruta ocolitoare prin AUSTRIA, unde sunt preţuri la cazare mai mici.

Duminică, 12 Ianuarie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu decenii, în 1990?

Astăzi, în toată România, bat clopotele bisericilor noastre. Jertfiţi pe altarul libertăţii, pentru reînălţarea neamului. Este o zi a Durerii Naţionale, pentru că, retrăind Durerea Martirilor, să nu uităm niciodată unde ne-a dus tirania, pentru ca să fim întotdeauna, de-acum înainte, demni de supremul lor sacrificiu. Odihneşte-i, Doamne, în vecii vecilor! Amin!

Îndrumar

privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor consiliilor Frontului Salvării Nationale din unităţile economice

Duminică, 12 Ianuarie, 2020 - 00:00
  • Astăzi îşi aniversează ziua de naştere:

Aura Christi, poet, romancier și eseist, membră a Uniunii Scriitorilor (n. 1967) ;

Carmen Adela Popa, pictor (n. 1976);

Corin Braga, romancier și critic literar, membru al Uniunii Scriitorilor din România - filiala Cluj (n. 1961);

Sâmbătă, 11 Ianuarie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu decenii, în 1990?

Etica gazetarului, azi

Sâmbătă, 11 Ianuarie, 2020 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.

Sâmbătă, 11 Ianuarie, 2020 - 00:00
  • Astăzi îşi aniversează ziua de naştere:

Carmencita Brojboiu, grafician, scenograf, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România (n. 1959);

Daniel Buda, deputat PDL de Cluj (n. 1970);

Vineri, 10 Ianuarie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu decenii, în 1990?

DECRET 

privind măsuri pentru comemorarea eroilor Revoluţiei

Consiliul Frontului Salvării Naţionale decretează:    

Art. 1 - Ziua de vineri 12 ianuarie 1990 se declară, pe întregul teritoriu al României, zi de doliu naţional, în me-moria martirilor Revoluţiei, a tuturor celor care şi-au jertfit viaţa luptînd împotriva regimului dictatorial, pentru libertatea şi demnitatea poporului român pentru dreptatesocială.

În fiecare zi de vineri, se vor oficia slujbe în lăcaşurile de cult, în amintirea martirilor Revoluţiei.

Vineri, 10 Ianuarie, 2020 - 00:00
  • Astăzi îşi aniversează ziua de naştere:

Anna Lesko, cântăreață (n. 1979);

Aurel Vainer, economist si politician, preşedintele al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (n. 1932);

Constantin Sinescu, sculptor, membru al Uniunii Artistilor Plastici din România (n. 1953);

Joi, 9 Ianuarie, 2020 - 12:35

Noul an aduce cu el și un loc gol în indexul publicațiilor cotidiane: Evenimentul Zilei și-a încetat apariția pe hârtie după aproape 28 de ani în care a constituit - uneori mai mult, alte ori mai puțin - un reper al atitudinii  presei față de societate.

Joi, 9 Ianuarie, 2020 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu decenii, în 1990?

Setea de adevăr

Nu putem nega evidenţa: cozile mai există! Dar dacă pînă de curînd, chinuitoarele şi adeseori lipsitele de speranţe cozi la alimente se micşorează, a crescut în schimb lungimea şirurilor de oameni care aşteaptă nerăbdători în stradă pentru a-şi procura un alt fel de hrană - cea sufletească, oferită de citirea ziarelor.

Joi, 9 Ianuarie, 2020 - 00:00

Astăzi îşi aniversează ziua de naştere:

Cristi Minculescu, solist vocal și compozitor de muzică rock (n. 1959);

Dorotheea Petre, actriță (n. 1981);

Cristian Pârvulescu, politolog (n. 1965);

Miercuri, 8 Ianuarie, 2020 - 10:36

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind susţine şi semnează demersul mediului academic, al principalelor organizaţii profesionale din media şi a societăţii civile privind menţinerea a două materii fundamentale pentru jurnalism - Deontologia şi Dreptul comunicării/Legislaţia media în examenele de finalizare a studiilor.

Miercuri, 8 Ianuarie, 2020 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.

Subscribe to Mass Media