Joi, 14 Mai, 2020 - 21:44

Cele mai importante reguli schimbate de parlamentari pentru perioada stării de alertă:

Marţi, 5 Mai, 2020 - 19:47
FACIAS solicită autorităților respectarea tuturor drepturilor fundamentale ale omului pe perioada ”stării de alertă”, așa cum sunt reglementate de lege

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) solicită autorităților să respecte toate drepturile cetățenilor în perioada stării de alertă, așa cum sunt ele garantate chiar de către textul de lege care o reglementează (Legea nr. 15/2005 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă).
 

Duminică, 26 Aprilie, 2020 - 13:58

Cluj-Napoca, 26 aprilie 2020: În data de 23 aprilie 2020, Camera Deputaților a adoptat Proiectul de Lege pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva Covid-191 (în continuare „Proiectul”), adoptat deja de Senat în 8 aprilie 2020. Analiza care urmează este aplicată pe varianta proiectului trimis Președintelui României spre promulgare în 23 aprilie 2020.

 

Duminică, 26 Aprilie, 2020 - 10:00

 În știința dreptului, atingerea unor praguri temporale  este un fapt constitutiv de drepturi (vezi Codul Civil, Capacitatea de exercițiu, Codul Penal - Liberarea condiționată), în timp ce, în materia Dreptului Muncii, a Dreptului Administrativ se vorbește de ”vechime” (în muncă, în profesie, în funcție, în grad), ca unitate de măsură ce dimensionează întinderea unor drepturi sau aptitudinea de a beneficia de ele.

     În prezent, decizia discreționară a Guvernului civil, prin Ministerul de Interne, tot civil, a pus în aplicare o invenție juridică, materializată în textul unor ordonanțe militare, prin care introduce o materie nouă, interdicția prin efectul legii (similară interdicției judecătorești), interdicția militărească  (!!!),  folosind  o nouă teorie, cea a protecției vârstei de peste 65 de ani. De ce apare această legislație discriminatorie, care are drept criteriu nimic altceva decât vârsta ?

     În materie de drept există, într-adevăr, câteva materii în care textul legii vorbește expres de vârstă, ca element de referință.

      Mai întâi, ce înțelegem prin vârstă ?  Se spune adesea că vârsta  este doar un număr, și nimic mai mult. Lexical, avem două definiții pentru acest termen: o definiție se referă la persoane în viață, alta la cele ce nu mai sunt printre noi.

  1. În prima  definiție, vârsta reprezintă ”Timpul scurs de la nașterea unei persoane și până la un moment din viața sa”. Este sinonim cu termenul ”etate”. Pentru  a preciza la modul general vârsta sau etatea unei persoane  se folosește unitatea de măsură ”an”, dar sunt  situații juridice, cum ar fi stabilirea ”vechimii în muncă”,  în pragul pensionării, în care  este necesar să exprimăm vârsta  în ani, luni și zile. Aceleași repere temporale  sunt avute în vedere în cazul promovării într-o funcție. În schimb, reperele temporale  ore, minute și secunde au relevanță în câteva situații non juridice particulare: în competiții sportive, întârzierea unor avioane sau trenuri, procese tehnologice etc.
  2.  Într-o a doua accepțiune,  ”vârsta ” este  ”Timpul scurs de la nașterea unei persoane și până la moartea sa”. În cazul acesta se folosește anul, ca unitate de măsură.

          Spunem: X a trăit 82 de ani sau Y a murit la vârsta de 90 de ani. Iată că vârsta este unitate de măsură și în viață și la moarte.

Vineri, 24 Aprilie, 2020 - 12:12
Modificările aduse de Legea nr. 22/2020

Cluj-Napoca, 24 aprilie 2020: "În contextul actual al instituirii stării de urgență pe teritoriul României, ale cărei efecte negative se resimt cu preponderență în economie, dar și în piața imobiliară, previzionăm că, prin această nouă optică legislativă, se va ajunge în situația în care cuantumul despăgubirilor stabilite prin deciziile de compensare prin puncte ce

Joi, 23 Aprilie, 2020 - 19:11
Beneficiari - copiii cadrului medical decedat si sotul supravietuitor.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, joi, proiectul de lege pentru recunoasterea meritelor personalului medical participant la actiuni impotriva COVID-19, cu 312 voturi "pentru" si 4 abtineri.

Proiectul reglementeaza acordarea unor drepturi acestor angajati, precum si urmasilor celor care au decedat din cauza imbolnavirii cu coronavirus.

Miercuri, 22 Aprilie, 2020 - 19:37

Cluj-Napoca, 22 aprilie 2020: În încercarea de a combate răspândirea virusului Sars-CoV-2, la data de 15 aprilie 2020 prin Decretul nr. 240/2020 a fost prelungită starea de urgență pe teritoriul României pentru o perioadă de încă 30 de zile. În rândurile ce urmează vom analiza dispozițiile art. 87 din Decretul nr. 240/2020, cu precădere în ceea ce privește posibilitatea instituțiilor și autorităților publice de a dispune chemarea persoanelor fizice pentru prestări de servicii în interes public.

 

Luni, 13 Aprilie, 2020 - 17:18

Şeful Direcţiei Regim Permise, Florin Cătană, a anunţat că începând cu data de 20 mai se va introduce noţiunea de suspendare a înmatriculării autovehiculului, operaţiune care constă în interzicerea temporară a folosirii acestuia pe drumul public.

Luni, 13 Aprilie, 2020 - 17:18

Poliţiştii au verificat, în ultimele 24 de ore, peste 31.000 de persoane faţă de care s-a dispus izolarea sau carantină şi au aplicat peste 8.600 de amenzi privind restricţionarea circulaţiei, în valoare de circa 19 milioane de lei.

Joi, 9 Aprilie, 2020 - 19:22

Poliţia Română face câteva precizări pentru populaţie în contextul apropiatelor sărbători pascale.

Într-o postare pe pagina de Facebook, Poliţia Română arată că cetăţenii pot merge să îşi cumpere carne de miel pentru Paşte, dar recomandă să aibă la ei cartea de identitate şi declaraţia pe proprie răspundere.

Luni, 6 Aprilie, 2020 - 18:46

Indemnizaţiile pentru creşterea copilului care expiră pe perioada stării de urgenţă se prelungesc automat până la finalul acesteia, a anunțat, luni, Violeta Alexandru, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, pe contul său de Facebook.

"Părinții care au acasă copii mici merită să fie liniștiți. M-am gândit mai ales la aceia care ar putea să fie stresați pentru că le va înceta plata indemnizației de creștere copil în perioada stării de urgență.

Vineri, 3 Aprilie, 2020 - 18:35

Inspectoratul General pentru Imigrări informează angajatorii și beneficiarii prestării de servicii că obligațiile ce le revin, în conformitate cu art. 34 din OG nr.25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor în România se mențin în perioada stării de urgență. De asemenea, cetățenii străini, cărora le-au încetat contractele de muncă au posibilitatea de a rămâne pe teritoriul țării noastre în vederea identificării unui nou angajator și pot beneficia de măsuri de protecție socială în condițiile legii.

Subscribe to Legislatie