Miercuri, 1 Aprilie, 2020 - 16:14

De la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2 și până în prezent, au fost plasate în carantină instituționalizată 1.247 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, 50 de persoane aflate în carantină au părăsit locația în care au fost plasate, pentru acestea  fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile.

 

Marţi, 31 Martie, 2020 - 18:53

Începând cu data de 30 martie a.c.,  persoanele care părăsesc locul în care au fost carantinate, fără aprobarea autorităților competente, vor fi obligate să reia ciclul de 14 zile de carantinare, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea acestora, și vor răspunde penal conform legii. Totodată, persoanele care nu respectă condițiile izolării și sunt identificate în afara spațiului de izolare vor fi obligate să intre în carantină 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea acestora, și vor fi sancționate contravențional, dacă fapta nu constituie infracțiune.

Marţi, 31 Martie, 2020 - 00:19
Autoritățile și instituțiile publice au obligația primirii înscrisurilor semnate cu semnătură electronică

Guvernul a aprobat astăzi, printr-o ordonanță de urgență, măsuri care vor permite utilizarea înscrisurilor în formă electronică atât pentru comunicarea în format digital între autoritățile și instituțiile statului, cât și între acestea și persoanele fizice și juridice, precum și asigurarea desfășurării unor procese vitale ale statului prin implementarea mijloacelor informatice și de comunicații securizate.

Luni, 30 Martie, 2020 - 23:26

Proiectele de acte normative adoptate de Guvern în ședința din 30 martie 2020

 

 

I.            MĂSURI NECESARE APLICĂRII DISPOZIŢIILOR DECRETULUI NR.195/2020 PRIVIND INSTITUIREA STĂRII DE URGENŢĂ PE TERITORIUL ROMÂNIEI

 

Luni, 30 Martie, 2020 - 17:07

Agenda ședinței de Guvern poate fi completată cu proiecte de acte normative incluse pe lista suplimentară

I.            MĂSURI NECESARE APLICĂRII DISPOZIŢIILOR DECRETULUI NR.195/2020 PRIVIND INSTITUIREA STĂRII DE URGENŢĂ PE TERITORIUL ROMÂNIEI

 

Luni, 30 Martie, 2020 - 16:53

Se înmulţesc restricţiile şi cresc amenzile pentru cei care nu respectă condiţiile de izolare şi carantină. Preţurile pentru utilităţi şi carburanţi se plafonează. Iar vârstincii vor putea ieşi din case şi în afara intervalului orar 11-13, dacă merg la medic sau tratamente.

Ordonanţa Militară nr. 4 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I.

Ordonanţa Militară nr. 4 prevede ca persoanele de peste 65 de ani să îşi poată rezolva problemele de natură medicală pe întreaga perioadă a zilei.

Luni, 30 Martie, 2020 - 14:51

30 Martie 2020, ora 13.00

         Începând de ieri, 29 martie, odată cu intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 4, circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în exteriorul locuinței/gospodăriei, este permisă și în afara intervalului orar 11.00-13.00, dacă aceasta se face pentru rezolvarea problemelor de natură medicală, precum tratamentele oncologice planificate, dializă etc.

 

Pentru verificarea motivului deplasării, persoanele cu vârsta peste 65 de ani prezintă o declarație pe propria răspundere completată în prealabil.

Duminică, 29 Martie, 2020 - 21:29
Persoanele peste 65 ani vor avea un regim mai relaxat de deplasare, fără declarații

 

Ministrul de Interne Marcel Vela si secretarii de stat Bogdan Despescu si Raed Arafat anunta, duminica seara, noi masuri ce vor fi luate in Romania in incercarea de a limita efectele epidemiei de COVID19.

La o saptamana de la primul deces si tot atat de la intrarea in vigoare a masurilor din Ordonanta Militara nr 3, bilantul negru a ajuns deja la 42 de morti. A crescut accelerat si numarul imbolnavirilor, duminica fiind ziua cu cel mai mare bilant, de 308, ceea ce urca totalul la 1.760 de cazuri.

Sâmbătă, 28 Martie, 2020 - 10:52

NOTA: 1) Veti avea haine care se folosesc exclusiv pentru iesirea din casa. Aceste haine vor fi lasate la intrare dupa ce va intoarceti. Ideal, aceste haine vor fi bagate in masina de spalat imediat dupa intoarcere. 2) Purtati parul strins si o sapca/esarfa/caciula/basca (etc) pentru a avea parul cit mai putin expus. 3) Purtati ochelari (de vedere sau de soare) la iesirea din casa. 4) Purtati masca de protectie la iesirea din casa. 5) Nu purtati genti mari/ rucsaci etc. Este bine sa aveti doar un act de identitate si cardul de credit in buzunar.

Vineri, 27 Martie, 2020 - 16:00

De la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2 și până în prezent, au fost plasate în carantină instituționalizată 645 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, 21 persoane aflate în carantină au părăsit locația în care au fost plasate, pentru acestea  fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile.

 

Vineri, 27 Martie, 2020 - 13:09
24 persoane cu boli cronice preexistente au decedat

Grupul de Comunicare Strategica a anuntat, vineri la amiaza, ca sunt 263 de noi cazuri de imbolnavire cu COVID-19, numarul total de persoane infectate ajungand la 1.292 in tara noastra.

Pacientii nou confirmati au varsta cuprinsa intre 0 si 94 de ani.

La ATI, in acest moment, sunt internati 32 de pacienti, din care 24 in stare grava. Starea de sanatate a celorlalti pacienti este buna, stationara.

Vineri, 27 Martie, 2020 - 05:39
Orban muncește din greu numind de zor liberali în funcții guvernamentale

Nicolae Dragoş Garofil a fost numit în funcţia de secretar de stat la Ministerul Sănătăţii, printr-o decizie a prim-ministrului Ludovic Orban publicată joi în Monitorul Oficial.

Anterior, Garofil a deţinut funcţia de consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului.

De asemenea, Dan Dragoş Drăgan a fost numit în funcţia de secretar de stat la Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Joi, 26 Martie, 2020 - 10:24
Este primul care părăsește „barca” corona-Guvernului

Ministrul Sănătății, Victor Costache, și-a depus mandatul, în plină criză provocată de coronavirus, au precizat surse politice.

Acesta va fi subiectul abordat de premierul Ludovic Orban în cadrul declarației de presă de la ora 10.30.

Luni, 23 Martie, 2020 - 22:17
Şi cu o declarație pe propria răspundere

La ora 22:00 a intrat în vigoare prevederea ordonanței militare nr. 2, anunțată sâmbătă seară de ministrul de Interne Marcel Vela, prin care sunt impuse restricții de circulație în timpul nopții.

Astfel, persoanele care ies din casă în intervalul 22:00 - 6:00 trebuie să prezinte o declarație pe propria răspundere sau o adeverință de la angajator.

Declaraţia pe propria răspundere poate fi completată integral olograf („de mână”), cu preluarea tuturor elementelor din modelul declaraţiei aprobate de autorităţi.

Luni, 23 Martie, 2020 - 22:14

Guvernul României, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, în colaborare cu Departamentul pentru Situații de Urgență și organizația neguvernamentală Code for Romania a lansat o nouă platformă online din ecosistemul de luptă contra efectelor COVID-19 CeMaFac (cemafac.ro), componentă a proiectului stirioficiale.ro.

Luni, 23 Martie, 2020 - 10:19
Care vin în sprijinul Statului Român și al cetățenilor lui, în contextul crizei

Consiliul de Mediere solicită Guvernului României adoptarea a două măsuri care, odată implementate, vin în sprijinul Statului Român și a cetățenilor lui, în contextul crizei reprezentate de epidemia cu COVID-19

Consiliul de Mediere solicită Guvernului României adoptarea în regim de urgență a două măsuri esențiale, menite a diminua consecințele de ordin economic și social cu care se va confrunta Statul Român, precum și întreaga societate românească în perioada următoare, în contextul epidemiei cu virusul COVID-19.

Sâmbătă, 21 Martie, 2020 - 21:31

Un nou anunț solemn al „tripletei” care semnifică „brațul armat” al Stării de Urgență - care, treptat, devine Stare de Asediu - compusă din Vela, Despescu și Arafat. După o matură chibzuință autoritățile au ajuns la concluzi ca lupta cu coronavirusul și maladia pe care o reprezintă poate conduce la victorie cu câteva condiții esențiale: pietonii să nu mai umble fără treabă, dentiștii să nu se mai uite în gura pacienților care nu au urgențe, iar mall-urile să-și înceteze activitatea.

Decizii de ultima oră luate de Ministerul de Interne:

Miercuri, 18 Martie, 2020 - 17:08

Executivul are pe ordinea de zi a ședinței de miercuri, care va începe la ora 17.00, un proiect de hotărâre care suplimentează bugetul Ministerului Sănătății. Proiectul include și măsuri pentru cei aflați în carantină, care vor primi 230 de lei pentru cazare și 70 de lei pentru mâncare.

De asemenea, proiectul stabilete şi cheltuielile aferente pentru fiecare persoană carantinată:

Luni, 16 Martie, 2020 - 20:53
„E cheltuială fără limite!”

 Traian Băsescu, critică prevederile comunicatului privind starea de urgență, pe care îl consideră ca fiind unul care va produce mult haos și debandadă.

Totodată, europarlamentarul PMP cere Parlamentului să intervină, când va vota decretul, și să adauge clarificări.

Sâmbătă, 14 Martie, 2020 - 18:44

Ludovic Orban a trimis Parlamentului discursul pe care trebuia să îl susțină pentru învestirea Guvernului său. Premierul desemnat nu s-a prezentat la ședința de plen, fiind autoizolat la Vila Lac 1, după ce a intrat în contact cu un liberal diagnosticat cu coronavirus.

În discursul său, premierul desemnat susține că România are nevoie de un guvern stabil și face apel la responsabilitatea parlamentarilor.

 

„Domnilor președinți ai Senatului și Camerei Deputaților,
Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Sâmbătă, 14 Martie, 2020 - 18:04
„Membrii Guvernului și oficiali de rang înalt” își pot permite să nu țină cont de restricțiile legale - decretează Grupul de comunicare strategică.

Deși sunt aflați în autoizolare, datorită faptului că au intrat în contact cu persoane afectate de virus, Ludovic Orban și ceilalți miniștri ai cabinetului său vor fi prezenți la Cotroceni pentru depunerea jurământului de învestire, de la ora 18.00. Grupul de comunicare strategică a adoptat o derogare în acest sens.

Sâmbătă, 14 Martie, 2020 - 17:48
S-a cântat prohodul anticipatelor

Deputații și senatorii au votat, sâmbătă, pe parcursul a șase ore, cu măști de protecție, mânuși, bile dezinfectate și fără prezența vreunui jurnalist, învestirea Guvernului Ludovic Orban II, format exclusiv din miniștri PNL și tehnocrați. Au fost 286 de voturi pentru, 23 contra si o abtinere. Zeci de parlamentari PNL au lipsit pentru că se află în autoizolare. Liderul Pro România, Victor Ponta si senatorul PSD Eugen Teodorovici se numara printre parlamentarii care au votat contra.

 

Vineri, 13 Martie, 2020 - 18:41
Presa nu are acces!

​Audierile miniștrilor și votul pentru noul Guvern se vor desfășura în Parlament în condiții excepționale. Potrivit unor surse oficiale, audierile se vor desfășura într-o singură sală sâmbătă dimineață, iar miniștrii aflați în izolare sau carantină vor fi audiați prin sistem video.

Votul de învestitura se va desfășura într-o singură sală, dezinfectată, unde parlamentarii vor intra unul câte unul.

Vineri, 13 Martie, 2020 - 16:04
Parlamentul va vota un premier indisponibil, care și-a depus odată mandatul

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, vineri, ca il desemneaza tot pe Ludovic Orban in functia de premier, desi acesta se afla autoizolat la Vila Lac 1, fiind testat pentru coronavirus și pasibil de a fi indisponibil dacă testele vor fi pozitive.

Potrivit presedintelui, Orban a fost singura propunere de premier facuta in cadrul consultarilor de azi, realizate prin teleconferinta.

Joi, 12 Martie, 2020 - 19:59
A răsuflat ușurat că a scăpat de Cîțu, pe care îl propusese doar ca să fie respins

””Domnul Florin Cîțu și-a depus astăzi mandatul de prim-ministru desemnat, un gest politic pe care îl respect. Este o hotărâre care dovedește maturitate politică, în contextul complicat provocat de coronavirus.Un gest politic pe care îl respect, dovedește maturitate politică. Nu schimbă cu nimic faptul că România are un guvern care funcționează. Guvernul Orban ia toate deciziile necesare pentru a stopa răspândirea coronavirusului.

Marţi, 10 Martie, 2020 - 08:05

Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) a luat mai multe decizii cu privire la epidemia de coronavirus 2019-nCoV. Pe lângă sisteraea cursurilor școlare pentru o perioadă de o săptămână (inițial), CNSSU a luat multe ale măsuri care afectează viața de zi cu zi a persoanelor fizice și a operatorilor economici:

Luni, 9 Martie, 2020 - 19:10

Trei oameni care lucrează la Guvernul României sunt suspecți de infectare cu coronavirus. Premierul interimar Ludovic Orban că a anunțat, luni, că la Guvern are loc o anchetă epidemiologică.

Luni, 9 Martie, 2020 - 15:05

Şedinţa Parlamentului privind învestirea Guvernului Cîţu va avea loc joi, de la ora 16,00, au decis, luni, Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

În 28 februarie, premierul desemnat, Florin Cîţu, a depus, la Parlament, lista Cabinetului şi programul de guvernare. Singura modificare în componenţa Guvernului Cîţu faţă de cel anterior, al lui Ludovic Orban, este propunerea lui Lucian Heiuş pentru portofoliul Finanţelor.

Vineri, 28 Februarie, 2020 - 20:56

Voi consacra această scurtă analiză unui caz aparent derizoriu. În epicentrul căruia se află un personaj tot derizoriu. Ca să nu-i spun altfel. Florin Cîțu, ministrul Finanțelor. Cu două zile în urmă, acesta a anunțat că a făcut o nevăzută. Că a împrumutat bani cu dobândă negativă. Un caz unic în istoria universală. Atâta doar că a încurcat cifrele. Le-a încurcat grav. Iar acest om este încă ministru interimar al Finanțelor. Și mai mult decât atât. De bun ce e, Klaus Iohannis l-a desemnat candidat de premier. Într-un Guvern al unui stat european.

Sâmbătă, 22 Februarie, 2020 - 16:45
În 2020 pare să nu mai fie cazul...

Miniștrii care au primit aviz negativ la audierile din comisiile parlamentare de specialitate trebuie SCHIMBAȚI de premierul desemnat, se arată într-o decizie CCR din 2007. Până acum s-a discutat că avizul comisiilor este consultativ și nu este obligatorie schimbarea ministrului.

Confuzia a fost generată de Regulamentul ședințelor comune ale Parlamentului:

Subscribe to Guvern