Vineri, 17 Ianuarie, 2020 - 19:19

Săptămâna 13.01.2020 – 20.01.2020
Temperatura aerului va avea valori ce se vor situa, în general, peste limitele specifice perioadei, îndeosebi în zonele montane și submontane, exceptând zonele joase din regiunile vestice, sud-vestice și parţial din cele centrale, unde acestea vor fi apropiate de normalul săptămânii sau ușor mai coborâte.
Cantitățile de precipitații estimate pentru această săptămână vor fi deficitare în toate regiunile, dar mai ales în cele vestice, nordice și centrale.

Vineri, 17 Ianuarie, 2020 - 19:00

Calitatea apei Lacului Sfânta Ana s-a înrăutăţit în ultimii ani, prezenţa masivă a carasului argintiu fiind una dintre problemele identificate, specialiştii căutând soluţii de readucere a lacului la starea sa naturală.

Directorul Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) Harghita, Demeter László, a explicat joi că lacul, fiind un ecosistem închis, cu un volum al apei relativ mic, este foarte sensibil la poluare, iar scăldatul şi toaletele tradiţionale reprezentau o sursă de azot şi fosfor, care sunt nutrienţi pentru alge.

Vineri, 17 Ianuarie, 2020 - 16:46

Microsoft Corp. a anunțat ieri un nou plan și o misiune ambițioasă de reducere și înlăturare a amprentei de carbon la nivelul companiei. Până în 2030, Microsoft își ia angajamentul de a reduce la zero emisiile de carbon, urmând ca până în 2050 să elimine din mediul înconjurător tot carbonul pe care compania l-a emis fie direct, fie prin consum electric, de când a fost înființată în anul 1975.

Vineri, 17 Ianuarie, 2020 - 15:23

Cea mai amplă campanie de împădurire a terenurilor degradate în vederea protejării solului, a refacerii echilibrului hidrologic şi a îmbunătăţirii condiţiilor de mediu va fi demarată în România în primăvara acestui an, a anunţat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, în cadrul unei întâlniri organizată în această săptămână cu membrii Asociaţiei Comunelor din România (ACoR).

Joi, 16 Ianuarie, 2020 - 17:47

Patru fraţi, cu vârste cuprinse între 4 luni şi 6 ani, au murit carbonizaţi, într-un incendiu care le-a cuprins locuinţa din Timişoara, miercuri seara.

Purtătorul de cuvânt al ISU Timiş, Elena Megherea, a declarat că într-un apel primit în jurul orei 22,35 se solicita intervenţia pompierilor pentru lichidarea unui incendiu la o casă cu două apartamente, din Timişoara.

Din primele date primite de la apelant, cei de la ISU au fost informaţi că în interiorul locuinţei ar fi un adult şi patru minori.

Marţi, 14 Ianuarie, 2020 - 17:47

Fumul dens emanat de incendiile de vegetaţie din Australia, în continuare active după mai multe luni, va face înconjurul lumii şi va reveni în ţară, a anunţat agenţia spaţială americană NASA.

NASA a demonstrat, cu ajutorul datelor satelitare, că fumul s-a ridicat în zona inferioară din stratosferă, deplasându-se peste 6.400 de kilometri, în timp ce în Chile a fost consemnat un cer ceţos. ''Este de aşteptat ca fumul să facă cel puţin un circuit complet în jurul globului şi să se întoarcă pe cer deasupra Australiei'', se arată într-un comunicat emis de NASA.

Luni, 13 Ianuarie, 2020 - 20:00

Viscolul şi ploile torenţiale au provocat moartea a zeci de persoane în Pakistan şi Afganistan, drumurile blocate şi zborurile anulate perturbând viaţa de zi cu zi a locuitorilor, relatează luni agenţia DPA.

Cel puţin 20 de persoane şi-au pierdut viaţa în incidente produse separat în ultimele două zile marcate de cantităţi însemnate de precipitaţii sub formă de zăpadă şi ploaie, care au afectat provincia Belucistan din sud-vestul Pakistanului, a anunţat luni directorul departamentului local pentru situaţii de urgenţă, Imran Zarkoon.

Luni, 13 Ianuarie, 2020 - 19:42

Institutul de Vulcanologie și Seismologie (Phivolcs) din Filipine a dispus evacuarea completă a unei zone situate în proximitatea vulcanului Taal, unde locuiesc peste 450.000 de oameni, relatează site-ul postului CNN.

Autoritățile au ordonat evacuarea unei zone de 17 kilometri în jurul vulcanului.

La operațiunea de evacuare a oamenilor participă și 20 de vehicule ale armatei și 120 de militari, iar ministrul Apărării de la Manila a transmis că mai multe elicoptere sunt pregătite pentru a interveni în caz de urgență.

Luni, 13 Ianuarie, 2020 - 18:17

Pentru lucrările anuale de reparaţii şi întreţinere instalaţii şi reţele electrice, precum şi posturi de transformare, E-Distribuţie Muntenia anunţă întreruperea furnizării energiei electrice în timpul lucrărilor după programul indicat mai jos.  

Marti, 14.01.2020

 

 

În București

 

Între orele 09:00 – 17:00 în următoarele zone:

Miercuri, 8 Ianuarie, 2020 - 19:42

Proiectul de realizare a Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) în judeţul Vrancea, în valoare de peste 100 de milioane de lei, este finalizat în proporţie de peste 98%, potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean (CJ) Vrancea.

Miercuri, 8 Ianuarie, 2020 - 17:47

Incendiu la un bloc din Florești, județul Cluj. Mai multe persoane au fost evacuate.

Flăcările au cuprins acoperișul clădirii, iar la fața locului au fost trimise mai multe echipaje de pompieri care au oprit extinderea focului.

Focul a distrus aproape 200 de metri pătrați de acoperiș, dar a afectat și câteva apartamente de la ultimul etaj.

Și mai multe au fost avariate de apa folosită pentru stingere și scursă pe pereți. Nu se știe încă ce a provocat incendiul.

Marţi, 7 Ianuarie, 2020 - 17:17

Vremea se va încălzi în următoarele zile în aproape toate regiunile, temperaturile maxime urcând până la 8 grade Celsius, în timp ce probabilitatea pentru precipitaţii va fi extrem de redusă pe tot parcursul intervalului, potrivit prognozei pentru următoarele două săptămâni publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie.

Marţi, 7 Ianuarie, 2020 - 16:00

Pentru prima dată în ultimii 16 ani, hotelierii de la Bâlea Lac nu mai pot să construiască, în această iarnă, singurul hotel de gheaţă din munţii Făgăraş, din cauza lipsei gheţii din Lacul Bâlea, aflat la peste 2.000 de metri altitudine, au precizat marţi reprezentanţi ai ineditului hotel.

"Hotelul de Gheaţă nu se va mai construi in acest sezon, din cauza lipsei de gheaţă", a declarat Alexandru Uncheşel, din partea Hotelul de Gheaţă.

Marţi, 7 Ianuarie, 2020 - 15:37

Zeci de mii de brazi naturali care au adus bucurie în perioada sărbătorilor sunt abandonați odată cu venirea noului an. În multe orașe din țară, însă, firmele de salubritate îi adună, îi toaca și îi transformă în îngrășământ natural.

În fiecare iarnă, acest utilaj mărunțește tone întregi de brazi adunați de pe străzile din Galați.

Cu ajutorul utilajului, brazii de Crăciun, în doar câteva secunde se transformă în materie primă pentru îngrășământ natural.

Autoritățile locale din Galați au cumpărat stația de compostare în urmă cu 7 ani, printr-un program european.

Luni, 6 Ianuarie, 2020 - 19:23

Rețeaua independentă de monitorizare a calității aerului din București - airly.eu - a înregistrat sâmbătă seară la ora zece o depășire record de până la 667% (167 ug/m3) pentru poluarea cu PM 2,5 și 478% (239 ug/m3) pentru PM10 la stația de pe bulevardul Barbu Văcărescu din Capitală.

Luni, 6 Ianuarie, 2020 - 18:36

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Grecia în legătură cu prognozarea unor noi fenomene meteo severe începând de luni, precum: intensificări puternice ale vântului, temperaturi scăzute sub media normală a perioadei, îngheţ, precipitaţii abundente şi căderi de lapoviţă, respectiv apariţia poleiului, atât în estul regiunilor Sterea şi Evoia, cât şi în insulele din Marea Egee.

Insulele din Marea Egee vizate sunt: Ciclade, Dodecanese, Sporade, Rodos şi Creta, informează MAE.

Luni, 6 Ianuarie, 2020 - 18:14

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunțat, luni, că aerul din București și orașele mari este din ce în ce mai poluat și că vor exista săptămânal verificări în teren, iar autoritățile publice responsabile vor fi sancționate.

Sâmbătă, 4 Ianuarie, 2020 - 15:26

ANM prognozează pentru Bucureşti, în următoarele trei zile, o vreme în general rece şi precipitaţii slabe sub formă de ninsoare, lapoviţă şi trecător ploaie, începând din dimineaţa zilei de duminică. Meteorologii au emis, totodată, o atenţionare Cod galben de ninsori şi viscol, valabilă până luni dimineaţa, în zone montane, la peste 1.700 de metri altitudine, respectiv o atenţionare Cod galben de intensificări ale vântului ce vizează judeţe din zona Moldovei, începând de duminică dimineaţa.

Luni, 30 Decembrie, 2019 - 19:19

Se circulă cu viteza melcului pe multe drumuri din țară. Unii turiști revin acasă, alții pleacă spre stațiunile montane pentru minivacanța de Anul Nou. Pe DN1, între stațiunile de pe Valea Prahovei, se formează coloane de kilometri. Probleme sunt și în județele Moldovei, unde viscolul face ravagii. Ninsorile, poleiul și zăpada depusă au îngreunat traficul. Unele drumuri au fost închise.

Duminică, 29 Decembrie, 2019 - 00:00
Alcătuit de Stelian Țurlea

Deținătorul - de cursă lungă - al rubricii „Cu cărțile pe masă”, scriitorul și jurnalistul Stelian Țurlea, ne-a transmis câteva imagini sugestive ale acestei ierni ce și-a trimis primii soli tradiționali: fulgii de zăpadă!

Vineri, 27 Decembrie, 2019 - 18:00

​O navă-cargo s-a scufundat, vineri, în Strâmtoarea Bosfor, care a fost închisă pe durata intervenţiei de salvare, afirmă surse citate de agenţia de presă Reuters.

Nava Songa Iridum, sub pavilion liberian, plecase din Portul ucrainean Odesa cu destinaţia Ambarli (Istanbul).

Nava s-a scufundat în Strâmtoarea Bosfor, după ce semnalase o problemă la motor. Autorităţile turce au spus că naufragiul nu s-a soldat cu victime.

Traficul maritim a fost blocat temporar din cauza naufragiului.

Vineri, 27 Decembrie, 2019 - 17:00

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis vineri o atenționare meteo de ninsori și viscol ce vizează în principal zona de munte și partea de sud-est a țării, fiind în vigoare până duminică seara.

Astfel, în intervalul 27 decembrie, ora 22:00 – 29 decembrie, ora 22:00, local și temporar vor fi intensificări ale vântului, cu rafale în general de 45…50 km/h și de peste 60…70 km/h la munte, iar pe parcursul zilei de duminică (29 decembrie) și în sud-est.

Vineri, 27 Decembrie, 2019 - 14:43

Meteorologii anunță vreme mai rece în următoarele zile, în țară și în Capitală, cu valori normale pentru această perioadă. Lapovița și ninsoarea sunt așteptate în majoritatea țării la finele acestei săptămâni. 

În următoarele zile vremea se răceste, o masă de aer rece va determina o scădere treptată a valorilor termice. Astfel încât aceasta se va resimţi chiar de mâine în nordul şi centrul teritoriului unde se vor înregistra 1 până la 3 grade, însa în jumătatea sudică vremea va fi mai caldă pentru această perioadă cu temperaturi de 9-10 grade.

Marţi, 24 Decembrie, 2019 - 17:17

Temperaturile estimate pentru cele două zile de Crăciun vor fi peste cele normale ale perioadei, a declarat meteorologul de serviciu al ANM,Teodora Cumpănaşu. În zona montană va ninge, însă stratul de zăpadă nu va fi foarte consistent.

"Pentru următoarele două zile tendinţa de răcire a vremii va continua, dar, cu toate acestea, temperaturile se menţin peste cele normale la această dată. Aşteptăm valori maxime ale temperaturii aerului în marea lor majoritate între 2 şi 9 grade, cu 8-9 grade pentru regiunile sudice.

Luni, 23 Decembrie, 2019 - 17:22

O mică aşezare din Australia s-a făcut scrum. E vorba de orăşelul Balmoral, de lângă Sydney, care a fost nimicit de incendiile de vegetaţie, cu care australienii se luptă de aproape două săptămâni.

Localnicii au fugit îngroziţi. Unii au povestit că flăcările veneau din toate părţile şi, practic, nu aveau pe unde să fugă. Pompierii se luptă zi si noapte cu focul.

Incendiile din Australia provoacă şi o criză politică. Premierul a fost criticat vehement că a plecat în vacanţă. În cele din urmă, şi-a intrerupt sejurul şi şi-a cerut scuze.

Luni, 23 Decembrie, 2019 - 16:45

Administraţia Naţională de Meteorologie a actualizat informarea meteo emisă duminică, extinzând alerta de ploi puternice și lapoviță până joi. De asemenea, metereologii anunţă cod galben de viscol și zăpadă pentru zona montană din 17 județe.

Începând de luni, ora 10:30 până joi la ora 20:00, vor fi precipitații în cea mai mare parte a țării.

Luni (23 decembrie) ploile vor fi mai frecvente în vest, nord-vest și centru unde local, îndeosebi la deal și la munte, se vor cumula cantități de apă ce vor depăși 20...30 l/mp.

Luni, 23 Decembrie, 2019 - 16:00

O nouă acțiune de colectare gratuită a deșeurilor voluminoase și DEE-uri (mai puțin deșeurile provenite din construcții, care se ridică contracost) are loc sâmbătă, 28 decembrie 2019, când Primar Toader Mugur Mihai vine în sprijinul locuitorilor sectorului 2 care își fac curățenie în case.

   Persoanele interesate sunt rugate să depoziteze lucrurile de care nu mai au nevoie în fața locuințelor și să anunțe adresele respective la unul din următoarele numere de telefon:

•        021.252.51.03  - Poliția Locală Sector 2

•        021.9941 – Poliția Locală Sector 2

Sâmbătă, 21 Decembrie, 2019 - 14:42

Solstiţiul de iarnă 2019, marchează debutul iernii astronomice şi al celor mai reci trei luni din an, în Emisfera Nordică, duminică fiind cea mai scurtă zi a anului, următoarele două zile fiind și perioada în care este vizibil ultimul curent meteoric al anului, Ursidele.

Duminică, 22 decembrie, este cea mai scurtă zi a anului 2019, un eveniment numit solstiţiul de iarnă, care marchează debutul acestui anotimp din punct de vedere astronomic.

Sâmbătă, 21 Decembrie, 2019 - 10:15

Vremea va fi caldă pentru această perioadă, în weekend, însă cerul va fi mai mult noros, fiind prognozate temperaturi maxime ce vor ajunge chiar și la 16 grade în Banat, iar la București vor fi maxime de 14 grade duminică, se precizează într-un comunicat ANM. Sâmbătă, regimul termic va fi mai ridicat decât normele obișnuite pentru această perioadă, astfel că vor fi temperaturi maxime ce se vor încadra în general între 8 și 15 grade și temperaturi minime între 3 și 11 grade, mai scăzute în depresiuni.

Vineri, 20 Decembrie, 2019 - 15:25

În conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţǎ a Guvernului nr. 244/2000 privind siguranţa barajelor, republicatǎ, aprobată prin Legea nr. 466/2001, cu modificările şi completările ulterioare, barajele sunt lucrări hidrotehnice care asigură acumularea permanentă sau nepermanentă de apă, de deşeuri industriale lichide sau solide depuse subacvatic din industria chimică, energetică, minieră și petrolieră, a căror rupere poate produce pierderea necontrolată a conţinutului acumulat cu efecte negative deosebit de importante asupra mediului social, economic şi natural.

Subscribe to Habitat (mediu)