Publicat: 24 Martie, 2019 - 14:00
Share

31 de femei au fost, sambata, beneficiarele investigarii gratuite prin testul Babes Papanicolau, in cadrul campaniei de "Prevenţie si depistare a cancerului de col uterin", derulata de catre voluntarii Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului impreuna cu un grup de medici si asistente medicale, de la Institutul Oncologic Bucuresti, in orasul Magurele, judetul Ilfov.

Danut Pruna, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, a subliniat: "Ceea ce ne bucura foarte mult este ca unele doamne care nu au mai fost niciodata la un consult ginecologic, au ales sa vina la noi si le-a fost efectuat pentru prima data testul Babes-Papanicolau. Ne bucuram ca pacientele au inceput sa vina si spre Institutul Oncologic sa faca acest test. Dupa cum am mai spus, in anul 2017 nu s-a prezentat nicio femeie la examinare la Institutul Oncologic Bucuresti, dar, demararea colaborarii dintre Patriarhia Romana si Institutul Oncologic Bucuresti, pe langa cele aproximativ 500 de femei beneficiare ale acestei campanii, unele dintre femei au mers si la Institutul Oncologic, fapt relevant pentru ecoul acestei campanii, oamenii au inceput sa afle despre noi si ne bucura acest lucru. Este esential ca femeile au inceput sa constientizeze cat de important este acest test Babes Papanicolau".

Asistentul medical Mariana Stan, de la Institutul Oncologic Bucuresti, a spus: "Noi venim cu mare placere in ajutorul femeilor din Magurele si din alte localitati din jurul Bucurestiului. Sunt femei care spun ca nu au facut niciodata testul Papanicolau. De aceea, le incurajam si le spunem sa anunte si vecinele si prietenele sa vina si acestea sa le recoltam. Suntem incantati ca putem sa ajutam femeile".

De altfel, campania are rolul de a informa cat mai multe femei despre importanta testarii periodice cu testul Babes Papanicolau, test care evidentiind celule precanceroase da sansa femeilor la o viata normala.

"Sincera sa fiu nu am mai facut de cinci ani acest test, deoarece nu am avut niciun fel de probleme, motiv pentru care am amanat. Consider ca nu este chiar sanatos sa fac acest lucru", a afirmat o pacienta.

"Nu am mai facut niciodata testul Babes Papanicolau! Este binevenit", a apreciat o alta doamna. 

"Este extraordinar de buna aceasta initiativa, la superlativ. Toate femeile din lume ar trebui preventiv sa faca acest control periodic. Am avut si in familie
context oncologic si e mai bine sa previi decat sa tratezi", a daugat o alta doamna, beneficiara a campaniei.

 

Diaconul Ionel Porojan, de la Parohia Magurele, Judetul Ilfov, a specificat: "Doamnele mi-au parut foarte fericite dupa consult ceea ce ne bucura si pe viitor speram sa mai veniti in orasul nostru si sa mai sustinem astfel de campanii. Este foarte utila aceasta campanie pentru ca astfel putem preveni acest tip de cancer si pentru ca trebuie sa ne preocupam de sanatatea noastra, a cunoscutilor si prietenilor nostri. Iata, Biserica raspunde nevoilor oamenilor si raspunde foarte bine in acest demers pentru sanatate.

Actiunea voluntarilor a fost organizata cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, sub coordonarea Arhim. Ciprian Grădinaru, duhovnicul Paraclisului CMN.

 

Tag-uri Geo: