Marţi, 23 Iunie, 2020 - 09:00

Binecuvântare şi încurajare pentru examene

Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat tinerilor în perioada susţinerii examenelor şcolare, iunie 2020.

Iubiţi tineri,

Biserica susţine permanent Şcoala şi vă este alături în pregătirea voastră intelectuală şi etică pentru viaţă, într-o vreme în care dezvoltarea, perfecţionarea şi evidenţierea personalităţii în plan comunitar contează tot mai mult.

Joi, 11 Iunie, 2020 - 08:26

Patriarhia Română anunță organizarea unei slujbe de pomenire a poetului Mihai Eminescula, la împlinirea a 131 de ani de la moartea sa, aceasta urmând să aibă loc luni, la Cimitirul Bellu din Capitală, conform unui comunicat de presa al Bisericii Ortodoxe Române.

„Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în ziua de luni, 15 iunie 2020, la împlinirea a 131 de ani de la trecerea la cele veșnice a poetului naţional Mihai Eminescu, va fi săvârşită o slujbă de pomenire în Cimitirul Șerban Vodă (Bellu) din Capitală”, arată sursa citată.

 

Miercuri, 3 Iunie, 2020 - 11:15

La toate bisericile din Patriarhia Română, în timpul Sfintei Liturghii şi la slujba Parastasului pentru eroi din data de joi, 4 iunie 2020, vor fi pomeniţi eroii, soldaţii, luptătorii, diplomaţii români şi toţi cei care au contribuit la realizarea României Mari la nivel naţional, între anii 1916-1918, şi recunoaşterea acesteia pe plan internaţional, în special prin Tratatul de la Trianon din 4 iunie 1920. 
Veşnica lor pomenire din neam în neam!

Marţi, 2 Iunie, 2020 - 08:07

Biserica Ortodoxă Română a continuat ampla sa acțiune caritabilă desfășurată în contextul pandemiei până în momentul ridicării „stării de urgență” și începutul „stării de alertă” (15 mai 2020), oferind ajutor concret și diversificat, la nivel de parohii și eparhii, persoanelor vârstnice și sărace, bolnave sau cu dizabilități, celor aflați temporar în izolare sau în carantină, precum și unor spitale confruntate cu lipsa unor echipamente medicale.

Marţi, 19 Mai, 2020 - 13:47

Venind concret în sprijinul proiectului Alături la greu. Ajutăm Suceava, derulat de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, încă de la începutul crizei sanitare provocată de pandemie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a avut iniţiativa donării sumei de 96.752 lei (20 000 euro) din Fondul "Filantropia" al Patriarhiei Române.

Luni, 18 Mai, 2020 - 14:50

În a doua zi a stării de alertă, voluntari ai Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului ajutați de jandarmi au oferit pachete cu produse de strictă necesitate pentru familiile nevoiașe din localitățile Luminița,  Meșteru, Cârjelari, Mircea Vodă și General Praporgescu, din județul Tulcea. Au fost împărțite alimente de bază, produse de igienă si alte accesorii atât de necesare în vremuri de pandemie. Ajutorul s-a îndreptat spre persoanele vulnerabile precum cele cu dizabilități, bătrânilor singuri, familiilor sărace cu multi copii și familiilor unde adulții și-au pierdut locul de muncă.

Vineri, 15 Mai, 2020 - 09:33

Având în vedere că, din 15 mai 2020, încetează starea de urgenţă şi aplicabilitatea Ordonanţelor militare care au limitat importante aspecte ale vieţii religioase publice a credincioşilor, în urma consultării cu Guvernul României, Patriarhia Română transmite următoarele îndrumări către unităţile de cult ale Bisericii Ortodoxe Române din ţară, privind accesul credincioşilor ortodocşi în lăcaşurile de cult, în cimitire, şi participarea acestora la sfintele slujbe:

Miercuri, 29 Aprilie, 2020 - 11:11

Patriarhia Română continuă ampla acţiune caritabilă dedicată celor afectaţi de pandemie, oferind ajutor concret şi diversificat la nivel de parohii şi eparhii, în mod special persoanelor vârstnice şi sărace, bolnave sau cu dizabilităţi, celor aflaţi temporar în izolare sau în carantină.

Prin implicarea directă a centrelor eparhiale, protopopiatelor, parohiilor şi mănăstirilor din Biserica Ortodoxă Română, în perioada 20 aprilie - 27 aprilie 2020, a fost oferit un ajutor financiar şi material în cuantum de încă 2.278.396 lei.

Marţi, 21 Aprilie, 2020 - 09:20
Hristos a înviat!

În aceste zile luminate de bucuria Învierii lui Hristos, dar şi de bucuria regăsirii creştinilor ortodocşi în comuniune şi solidaritate prin sprijinirea concretă a oamenilor afectaţi sever de pandemia actuală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le mulţumeşte ierarhilor, preoţilor, diaconilor şi credincioşilor Bisericii Ortodoxe Române care au răspuns îndemnului de a ajuta pe cei aflaţi în dificultate.

Joi, 16 Aprilie, 2020 - 00:13
Vela a încheiat un nou acord cu Patriarhia, fix pe dos decât cel vechi

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anuntat, miercuri seara, ca acordul cu Biserica Ortodoxa Romana a fost modificat.
NU VOM AVEA VOIE sa mergem la biserica: atat painea binecuvantata, cat si Lumina, vor fi aduse la domiciliul romanilor.

Totodata, spre deosebire de protoculul initial, in care era precizat ca bisericile vor fi ajutate la distribuirea Sfintei Lumini de angajati MAI, noul acord prevede ca distribuirea se va face de catre "personal clerical si voluntari ai bisericii".

Marţi, 7 Aprilie, 2020 - 12:03

În contextul pandemiei cu noul coronavirus (COVID - 19) şi a instituirii stării de urgenţă naţională, ca urmare a îndemnului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, ierarhii, preoţii şi voluntarii din rândul credincioşilor Bisericii Ortodoxe Române au intensificat acţiunile social-filantropice destinate persoanelor vulnerabile şi afectate de pandemie.

Luni, 30 Martie, 2020 - 18:34

Modificări importante aduse de Patriarhia Română

Patriarhia Română aduce modificări substanțiale sfintelor slujbe anul acesta. Pe 19 aprilie vom sărbători Învierea Domnului de acasă. Nu vom mai lua lumină de la biserică. 

Patriarhia Română respectă Ordonanțele Militare

Vineri, 27 Martie, 2020 - 12:58

Patriarhia Română şi Federaţia Filantropia se alătură eforturilor de la nivel naţional pentru a sprijini persoanele afectate de pandemia CoVid-19 punând la dispoziţie platforma online ajutacubucurie.ro şi numărul de telefon Tel Verde 0800800368.

Vineri, 14 Februarie, 2020 - 08:16

În ziua de 13 februarie 2020, în Sala Sinodală din Reşedinţa Patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfăşurat şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Miercuri, 5 Februarie, 2020 - 17:58

În ziua de 5 februarie 2020, la Reşedinţa patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a primit în vizită de prezentare pe Excelenţa Sa Arthur MATTLI, noul ambasador al Elveției în România.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și-a exprimat bucuria de a-l întâlni oficial pe Domnul Arthur MATTLI și i-a mulțumit acestuia pentru vizitarea Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureștilor, vizită pe care Domnia Sa a întreprins-o în ziua de 15 ianuarie 2020.

Joi, 23 Ianuarie, 2020 - 12:53

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, va oficia joi, începând cu ora 10,30, o slujbă de Te Deum dedicată împlinirii a 161 de ani de la Unirea Principatelor.

La Sfânta Liturghie, oficiată de la ora 9,00 în Catedrala Patriarhală, vor fi pomeniţi domnitorul Alexandru Ioan Cuza, mitropoliţii Nifon al Ţării Româneşti şi Sofronie Miclescu al Moldovei, precum şi ceilalţi făuritori ai Unirii Principatelor Române.

Joi, 19 Decembrie, 2019 - 21:40
Noul ambasador nu este preocupat de justiție, ca cel vechi, ci de identificarea de soluții de diminuare a fenomenului emigrației, a corupției și a abandonului școlar.

În ziua de 19 decembrie 2019, la Reşedinţa patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a primit în vizită de prezentare pe Excelenţa Sa, Domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România.

 Domnul ambasador a subliniat faptul că se bucură foarte mult de onoarea de a-și desfăşura misiunea diplomatică în România, țara în care s-a născut și a exprimat dorința cultivării unor relații strânse cu Patriarhia Română, apreciind rolul social-filantropic și cultural al Bisericii Ortodoxe în societatea românească.

Joi, 19 Decembrie, 2019 - 08:47

În toate bisericile si mănăstirile ortodoxe din ţară si străinătate ale Patriarhiei Române va fi oficiată duminică, 22 decembrie 2019, după Sfânta Liturghie, o slujbă de pomenire a eroilor care s-au jertfit în decembrie 1989 pentru libertatea, credinţa si demnitatea poporului român.

În zilele de 20, 21 si 22 decembrie 2019, la cimitirele, monumentele si troiţele închinate eroilor din decembrie 1989 din întreaga ţară, se vor oficia slujbe de pomenire a celor care si-au jertfit viaţa în urmă cu 30 de ani pentru libertatea poporului roman.

Marţi, 17 Decembrie, 2019 - 08:27

În ziua de 16 decembrie 2019, în Sala Sinodală din Reşedinţa Patriarhală, sub presedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul căreia a fost aprobat documentul care include toate modificările Statutului pentru organizarea si funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române adoptate de Sfântul Sinod în perioada 2008-2019.

Vineri, 15 Noiembrie, 2019 - 18:00

Timp de 40 de zile, până pe 24 decembrie, pe lângă restricţiile alimentare, credincioşii se pregătesc şi spiritual pentru marea sărbătoare a naşterii Mântuitorului.

Cele 40 de zile amintesc de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când a așteptat de la Dumnezeu cele 10 porunci. Prin post, creștinii se pregătesc să primească și ei Cuvântul lui Dumnezeu.

În Postul Crăciunului, miercurea și vinerea, credincioșii postesc până la ora 3-4 după amiaza, când mănâncă hrană uscată sau legume fierte și nu se ating de untdelemn sau vin.

Luni, 21 Octombrie, 2019 - 09:30

Pelerinajul la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor (prăznuit la 27 octombrie), organizat ca în fiecare an de Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor, se va desfășura în perioada 25-29 octombrie 2019 după următorul program:
Vineri, 25 octombrie 2019, începând cu ora 12.30, va avea loc procesiunea Calea Sfinţilor, cu Icoana şi Sfintele Moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, de la Catedrala Patriarhală, pe bulevardul Regina Maria din Bucureşti până la Crucea brâncovenească  de la baza Dealului Patriarhiei.

Vineri, 16 August, 2019 - 09:57

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la solicitarea Părintelui Sergiu Vlad, Parohul comunității ortodoxe române din Istanbul, Turcia, Patriarhia Română a oferit acestei comunităţi o raclă cu un fragment din moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.
Racla, confecționată la Atelierele Patriarhiei Române, a fost depusă miercuri, 14 august 2019, în biserica „Sfânta Muceniță Paraschevi” din Istanbul, ctitorită de Sfântul Domnitor român Constantin Brâncoveanu în anul 1692. 

Joi, 18 Iulie, 2019 - 14:55

​​Patriarhul Daniel a decorat-o, joi, pe Simona Halep cu cea mai înaltă distincție, Ordinul „Crucea Patriarhală” pentru mireni, cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei Române, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Salonul Sfinților Români al Reședinței Patriarhale.

"Simona este pentru mulţi tineri astăzi un simbol al hărniciei, perseverenţei şi speranţei. Ne bucurăm să scoatem în evidenţă că toate realizările domniei sale sunt expresia talentului cultivat prin efort susţinut, prin efort constant.

Luni, 15 Iulie, 2019 - 16:43
Pentru mireni!

Românca Simona Halep a devenit de mai multă vreme un simbol al performanţei sportive pe plan internaţional, fapt care a culminat cu obținerea trofeului Wimbledon 2019, cel mai vechi şi mai prestigios turneu de tenis dintre cele 4 turnee de Mare Şlem.

Joi, 27 Iunie, 2019 - 13:10

Vă invităm la târg! Între 28 şi 30 iunie 2019 va avea loc tradiţionalul Târg de Sfinţii Apostoli "Petru şi Pavel". Evenimentul face parte din seria acţiunilor dedicate "Anului omagial al satului românesc, al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari", aşa cum este declarat de Patriarhia Română.

Joi, 20 Iunie, 2019 - 09:19

În ziua de 19 iunie 2019, în Sala Sinodală din Reşedinţa Patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul căreia:

- Au fost aprobate Regulamentul Organismelor Centrale ale Bisericii Ortodoxe Române şi Regulamentul Administrării Bunurilor Bisericeşti, înaintate Sfântului Sinod de către Comisia pentru Statut şi regulamente.

Vineri, 14 Iunie, 2019 - 13:00

Mulţumire, încurajare şi binecuvântare donatorilor de sânge!

Ziua de 14 iunie este celebrată în toată lumea ca Zi Mondială a Donatorului de Sânge, fiind una dintre cele opt campanii oficiale de sănătate publică marcate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Cu acest prilej, Patriarhia Română mulţumeşte tuturor donatorilor de sânge, care răspund astfel chemării Evangheliei Domnului nostru Iisus Hristos de a deveni mâinile iubirii Lui milostive, unind rugăciunea cu fapta concretă în sprijinirea celor aflaţi în suferinţe.

Vineri, 7 Iunie, 2019 - 12:30

Cuvântul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, rostit în deschiderea Conferinţei Internaţionale privind relaţiile dintre Stat şi denominaţiunile religioase în Uniunea Europeană, Palatul Patriarhiei, vineri, 7 iunie 2019.

Luni, 3 Iunie, 2019 - 08:35

Urmare inundaţiilor puternice din ziua de vineri, 31 mai 2019, din judeţul Prahova, la iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Arhiepiscopia Bucureştilor, împreună cu Protopopiatul Ploieşti Nord şi Protopopiatul Urlaţi, a organizat un program de ajutorare a familiilor sinistrate, alocând suma de 24.000 lei, pentru a procura în primă instanţă alimente şi apă potabilă şi pentru a ajuta la înmormântarea copiilor unei familii de rromi din satul Sângeru, căreia inundaţiile i-au distrus casa în totalitate, cauzând moartea a 3 copii şi dispariţia altuia.

Joi, 16 Mai, 2019 - 10:06

Preafericirii Sale,
Preafericitului Părinte Ioan X,
Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient

Preafericirea Voastră,

Hristos a înviat!

Cu profundă întristare, am aflat despre atacul terorist produs zilele trecute asupra satului creştin ortodox Suqailbya, de lângă oraşul Hama, unde au murit 4 copii nevinovaţi, împreună cu un adult, în clădirea şcolii bisericii din localitate şi care au fost înmormântaţi în ziua de duminică, 12 mai 2019.

Subscribe to Patriarhia Română