Marţi, 26 Mai, 2020 - 15:17

Plenul Parlamentului se va reuni în 17 iunie pentru a se pronunţa asupra numirilor în mai multe posturi din ASF, CNCD, ANRE, Consiliul Legislativ şi Curtea de Conturi - instituţii subordonate forului legislativ, au decis, marţi, Birourile permanente reunite.

Astfel, la CNCD urmează să fie numiţi 6 membri şi un membru pentru restul de mandat până în 2023, la ANRE - un vicepreşedinte şi doi membri, la Consiliul Legislativ - un preşedinte Secţie de drept public şi un preşedinte Secţie de drept privat.

Marţi, 26 Mai, 2020 - 15:00

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea pentru completarea art. 9 din legea apelor nr. 107/1996, care prevede ca utilizarea apelor subterane pentru irigaţii să fie scutită de la plata taxei specifice pentru perioada stării de urgenţă şi pentru încă şase luni.

Luni, 25 Mai, 2020 - 17:00

Camera Deputaţilor dezbate luni o moţiune simplă împotriva Ministrului Educaţiei, Monica Anisie.

  • Moţiunea este intitulată: "Pas cu pas, am ajuns în colaps educaţional, PNL a creat o Românie needucată"
  • 93 de deputaţi PSD şi Pro România cer de urgenţă demisia Ministrului Educaţiei

Grupul Parlamentar Pro Europa a anunţat în plenul Camerei Deputaţilor că depune o moţiune simplă împotriva Ministrului Educaţiei, Monica Anisie. Moţiunea este susţinită şi de deputaţii PSD.

Miercuri, 20 Mai, 2020 - 10:10

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.), solicită Parlamentului României să acorde foarte multă atenție Legii RCA, pentru a nu se crea probleme foarte grave în viitoarele luni. Transportatorii nu-și doresc reînceperea protestelor, ci o păstrare a normalității pe piața de asigurări.

Luni, 18 Mai, 2020 - 16:17

Premierul Ludovic Orban este invitat luni în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea "Ora prim-ministrului", pentru a prezenta măsurile de relansare economică.

Decizia chemării premierului în plenul Camerei Deputaţilor a fost luată de Biroul permanent al forului, la solicitarea grupului parlamentar Pro Europa.

Tema dezbaterii de la "Ora prim-ministrului" este: "Măsuri de relansare a economiei României şi de atenuare a efectelor negative provocate de epidemia de coronavirus".

Joi, 14 Mai, 2020 - 09:07

Legea cu măsurile care se pot lua în timpul Stării de Alertă după 15 mai a trecut miercuri seară de votul final din Parlament, cu 267 de voturi pentru, 26 de voturi contra și 5 abțineri în Camera Deputaților, for decizional. Legea o să intre în vigoare la 3 zile după ce apare în Monitorul Oficial.Legea oferă cadrul legal, măsurile efective urmând să fie luate de Guvern.

Cele 20 de prevederi ale legii:

Miercuri, 13 Mai, 2020 - 18:19

Parlamentul a decis, miercuri, că ne putem alege primarul în cel mult 6 luni de la expirarea stării de alertă.

Mandatele aleşilor locali pot fi prelungite până după Anul Nou, după ce Parlamentul a decis că ne putem alege primarul în cel mult 6 luni de la expirarea stării de alertă.

Liberalii sunt nemulţumiţi de modificările aduse actului normativ în Comisia juridică.

Miercuri, 13 Mai, 2020 - 16:04

Camera Deputaților a adoptat moțiunea simplă depusă de 70 de aleși ai PSD, împotriva ministrului Finanțelor, numită „ a infectat economia națională”. Textul moțiunii a fost dezbătut luni de deputați. Au fost 166 voturi „pentru”, 94 „împotrivă” și 28 de abțineri.

Miercuri, 13 Mai, 2020 - 15:23

Părinţii îşi pot lua zile libere şi în perioada imediat următoare încetării stării de urgenţă, au decis miercuri deputaţii. Ei au adoptat proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 41/2020 de modificare şi completare a Legii nr.19/2020 privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ.

Miercuri, 13 Mai, 2020 - 06:27

Guvernul a înţeles abia în ultimul moment că, după expirarea stării de urgenţă, nu va putea limita exerciţiul unor drepturi şi libertăţi fără o lege votată în Parlament. Executivul a adoptat în şedinţe de luni un proiect care privește prevenirea și combaterea efectelor epidemiei de COVID-19 după 15 mai. Proiectul a fost transmis tîrziu către Parlament pentru dezbatere și aprobare în regim de urgență, situație în care există posibilitatea ca după ridicare starii de urgență, timp de trei zile (cel puțin) să nu poată fi aplicate prevederile stării de alertă.

Miercuri, 6 Mai, 2020 - 17:00

Deputații au adoptat, miercuri controversatul proiect de lege "anti-cămătărie" care vizează plafonarea dobânziilor. Inițiativa legislativă prevede printre altele că "dobânda anuală efectivă la creditele imobiliare nu poate depăşi cu mai mult de două puncte procentuale dobânda de referință practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă. De asemenea, proiectul de lege include și creditele aflate în derulare și a fost inițiat de senatorul PSD Cătălin Zamfir.

Miercuri, 6 Mai, 2020 - 16:38

Deputații au votat, miercuri, cu unanimitate de voturi proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 30/2020. Potrivit acestuia, părinții vor beneficia de zile libere pentru a-și supraveghea copiii până la încheierea anului școlar.

După ce va intra în vigoare, legea va permite părinţilor să ceară zile libere plătite de la angajator până la încheierea anului şcolar.

Marţi, 5 Mai, 2020 - 09:44

La finalul săptămânii trecute, senatorul Titus Corlăţean, vicepreşedinte al Senatului, vicepreşedinte al Grupului Socialiştilor, Democraţilor şi Verzilor al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) şi membru al Delegaţiei Parlamentului României la APCE, a participat la reuniunea online a Comisiei Permanente a Adunării.

Luni, 4 Mai, 2020 - 16:18

Conducerea Camerei Deputaților a decis luni să introducă, în regim de urgență, dezbaterea inițiativei legislative a UDMR pe ordinea de zi a plenului. Este vorba de proiectul de lege care prevede utilizarea limbii maghiare în administrația locală dar și arborarea steagului secuiesc pe clădirile publice. Proiectul de lege are raport de respingere și cel mai probabil va fi respins la vot, în plen.

Joi, 30 Aprilie, 2020 - 18:39

Premierul Ludovic Orban a declarat că luni va trimite Parlamentului raportul privind măsurile luate de Guvern în perioada stării de urgenţă şi a solicitat fiecărui ministru să transmită până vineri măsurile sectoriale.

Joi, 30 Aprilie, 2020 - 13:32
În județele și localitățile unde etnicii maghiari sunt într-un procent mai mare de 20%

Senatul a aprobat tacit, în 8 aprilie, modificarea Codului Administrativ, astfel încât limba maghiară ar urma să devină a doua limbă oficială în județele și localitățile unde etnicii maghiari sunt într-un procent mai mare de 20%, adică în întreaga Transilvanie, a anunțat, joi, pe Facebook, Mihai Tîrnoveanu, președintele Asociației Calea Neamului.

 

Potrivit sursei citate, Senatul a adoptat tacit, la începutul lunii aprilie, modificarea Codului Administrativ, propunerea legislativă urmând să ajungă la Camera Deputaților.

 

Miercuri, 29 Aprilie, 2020 - 19:50
Care este for decizional

Senatul a respins miercuri, in regim de urgenta, proiectul privind autonomia Tinutului Secuiesc depus in decembrie de trei membri ai UDMR si care a trecut tacit saptamana trecuta de Camera Deputatilor.

In favoarea proiectului s-au inregistrat 9 voturi, ale UDMR, in timp ce 126 de senatori au votat impotriva .

Senatul este in acest caz camera decizionala, proiectul fiind astfel respins definitiv de catre Parlament.

Miercuri, 29 Aprilie, 2020 - 12:22

Update: Declaraţia de presă susţinută de Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut miercuri, 29 aprilie a.c., la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declaraţiei de presă:

Bună ziua, dragi români,

Jo napot kivanok, PSD!

Vineri, 24 Aprilie, 2020 - 13:47

Premierul Ludovic Orban a spus vineri că se va prezenta în Parlament atunci când va fi reluată activitatea, dacă va fi invitat.

Vineri, 24 Aprilie, 2020 - 13:25

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER): 'Votul din Parlament care plafonează taxa clawback la 15% pentru fabricile din România este o corecţie necesară pentru ca industria medicamentelor să aibă viitor, fiind totodată un semnal pozitiv dat de politicieni pentru continuarea investiţiilor în extindere tehnologică şi păstrarea locurilor de muncă în ţară'

Joi, 23 Aprilie, 2020 - 19:11
Beneficiari - copiii cadrului medical decedat si sotul supravietuitor.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, joi, proiectul de lege pentru recunoasterea meritelor personalului medical participant la actiuni impotriva COVID-19, cu 312 voturi "pentru" si 4 abtineri.

Proiectul reglementeaza acordarea unor drepturi acestor angajati, precum si urmasilor celor care au decedat din cauza imbolnavirii cu coronavirus.

Joi, 23 Aprilie, 2020 - 13:11

38 de organizaţii ale mediului de afaceri şi societăţii civile solicită astăzi printr-o scrisoare deschisă adresată Parlamentului României şi partidelor politice parlamentare neîngrădirea participării reprezentanţilor mediului de afaceri şi societăţii civile în cadrul şedinţelor publice online ale comisiilor de specialitate din Parlament, pentru a-şi putea susţine punctele de vedere.

Joi, 23 Aprilie, 2020 - 11:11

Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi din cadrul Camerei Deputaţilor s-a reunit în şedinţă online în data de 22 aprilie, de la ora 14:30. Şedinţa a fost condusă de doamna preşedinte Cristina-Ionela Iurişniţi, care a declarat deschise lucrările Comisiei şi a supus la vot proiectul ordinii de zi, acesta fiind aprobat cu majoritate de voturi.

Miercuri, 22 Aprilie, 2020 - 18:06

Plenul Senatului se va reuni joi cu o prezenţă restrânsă în sală, votul la distanţă fiind funcţional, a anunţat preşedintele interimar al Camerei superioare, Robert Cazanciuc, după şedinţa Biroului permanent.

El a precizat că senatorii sunt pregătiţi să revină treptat în Parlament.

Miercuri, 22 Aprilie, 2020 - 10:30

Parlamentul României
SENAT

ÎNTREBARE

Adresată: Domnului Ion-Marcel VELA, Ministrul Afacerilor Interne
De către: Senator Călin POPESCU-TĂRICEANU
Circumscripţia electorală: nr.42 Bucureşti
Grupul parlamentar: Neafiliat
Data: 21.04.2020

Obiectul întrebării: Informaţii privind exportul de cereale

Stimate Domnule Ministru,

Sâmbătă, 18 Aprilie, 2020 - 19:10
Apel umanitar pentru repatrierea romanilor din Spania

 Sunt unul dintre semnatarii Apelului umanitar adresat Primului Ministru Ludovic Orban, Ministerului Afacerilor Externe si Parlamentului Romaniei pentru repatrierea romanilor din Spania.

Am cerut sprijinul puterilor executive si legislative, punând strigatul compatrioților mei catre cer. Întrucât acțiunea autorităților se manifesta sub forma unor decizii ineficiente si anti-romanești am decis, in numele celor care nu au voce si nici chip, doar griji si nevoi, redactarea acestui MANIFEST AL CONȘTIINȚEI. 

 

Joi, 16 Aprilie, 2020 - 13:35

Parlamentul a adoptat, joi, hotărârea privind încuviinţarea prelungirii măsurii stării de urgenţă pentru o perioadă de 30 de zile, care mai prevede ca Executivul să prezinte săptămânal un raport privind măsurile luate.

La votul online s-au înregistrat voturi 404 ''pentru'', 29 ''împotrivă'' şi 5 abţineri.

Miercuri, 15 Aprilie, 2020 - 20:00

Învăţământul preşcolar, şcolar, preuniversitar şi universitar se poate desfăşura online pe perioada stării de urgenţă sau de asediu, prevede Legea educaţiei naţionale 1/2011 modificată, miercuri, de Senat, în calitate de Cameră decizională, în şedinţa de plen desfăşurată în sistem de audioconferinţă.

Senatorii au votat telefonic, pentru acest act normativ fiind exprimate 103 voturi "pentru", 26 "împotrivă" şi o abţinere.

Miercuri, 15 Aprilie, 2020 - 17:41

Comisiile juridică, de apărare şi pentru sănătate ale celor două Camere ale Parlamentului au dat, miercuri, rapoarte favorabile în cazul decretului preşedintelui Klaus Iohannis de prelungire cu 30 de zile a stării de urgenţă. De asemenea, Comisiile de politică economică, afaceri europene, muncă, transporturi şi învăţământ au avizat favorabil decretul.

Marţi, 14 Aprilie, 2020 - 18:06

Parlamentul va avea joi, începând cu ora 12,00, şedinţă de plen comun pentru a dezbate şi supune aprobării decretul de prelungire cu 30 de zile a stării de urgenţă pe teritoriul României.

Decizia a fost luată marţi de Birourile permanente reunite.

Şedinţa de plen va fi online.

Subscribe to Palatul Parlamentului