Marţi, 30 Iunie, 2020 - 12:38

Muzeul ASTRA, instituţie ale cărei acţiuni sunt posibile prin finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu, organizează miercuri, 1 iulie 2020, un atelier interactiv de cosit fâneaţa din sectorul Textile şi din Lunca Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Muzeografi şi angajaţi ai Muzeului, împreună cu toţi cei interesaţi, vor porni la coasă încă de la primele ore ale dimineţii (7:00). De altfel, această plecare timpurie face parte din tradiţia cositului de odinioară, aşa cum se întâmpla în satele arhaice ale României.

Marţi, 23 Iunie, 2020 - 12:53

Miercuri, 24.06.2020, de Sânziene, intrarea va fi liberă în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului pentru toţi vizitatorii care vor veni îmbrăcaţi în cămăşi autentice. De asemenea, programul pregătit special pentru ediţia a VII-a a evenimentului Ziua Universală a Iei se încheie cu o conferinţă online, denumită sugestiv IA, haină de lumină a sărbătorii

Miercuri, 3 Iunie, 2020 - 13:11

Incepând de astăzi, 3.06.2020, Muzeul Ţării Secaşelor din Miercurea Sibiului, unitate componentă a Muzeului ASTRA, se va redeschide. Reamintim faptul că instituţia a sistat orice acţiune destinată vizitatorilor în data de 12.03.2020, ca măsură pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19.

Marţi, 2 Iunie, 2020 - 13:34

În acest interval, la Muzeul ASTRA a avut loc evenimentul Târgul Naţional de Jucării, ediţia a XIII-a, dar transformat faţă de cum îl cunoaşte publicul. Mai precis, în locul atelierelor cu meşteri populari au fost pregătite trei trasee distractive, puse gratuit la dispoziţia tuturor copiilor sub forma unor quizuri antrenante. Acestea sunt organizate în sectorul de olărit, morărit şi pastoral din Muzeul ASTRA şi au primit denumiri sugestive ca: Meşterul olar şi oala fermecată, Moara norocoasă, respectiv Oiţa năzdrăvană.

Marţi, 19 Mai, 2020 - 08:17

Muzeul ASTRA, instituţie ale cărei acţiuni sunt posibile prin finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu, a înregistrat în perioada 15-17 mai 2020 un număr de 2677 vizitatori. Vorbim despre primele trei zile, din ultimele două luni, în care muzeul a avut ,,porţile deschise". Au fost trei zile în care vizitatorii s-au plimbat printre monumentele expuse în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, fără incidente şi respectând normele sanitare impuse de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Miercuri, 6 Noiembrie, 2019 - 10:21

"Hrană gătită, hrană povestită", "Comunităţi minoritare", "Tradiţii şi Sărbători (re)inventate" sunt doar trei dintre cele 12 teme pe care 80 de etnologi, sociologi, antropologi, muzeografi din ţară şi din străinătate le dezbat în această perioadă la Muzeul ASTRA!

Miercuri, 16 Octombrie, 2019 - 10:40

Muzeul ASTRA, instituţie ale cărei acţiuni sunt posibile prin finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu, a fost prezent şi premiat în cadrul Galei Restaurării Româneşti "Salonul Naţional de Restaurare", ediţia a XV-a. Evenimentul a fost organizat la Craiova de către Muzeul Olteniei Craiova, prin Laboratorul de Restaurare-Conservare, iar în paralel a avut loc aici şi Conferinţa Internaţională MATCONS 2019 ,,Materie şi materiale în/pentru conservarea patrimoniului cultural", ediţia a VII-a.

Joi, 12 Septembrie, 2019 - 08:36

Muzeul ASTRA, instituţie ale cărei acţiuni sunt posibile prin finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu, organizează duminică, 15 septembrie, între orele 10 şi 16, evenimentul Cultură şi gastronomie locală de pe Valea Hârtibaciului.

Iniţiativa face parte din Programul Târgul comunităţilor rurale, ediţia a XX-a, iar de această în prim plan vor fi comunităţile din Vurpăr şi Chirpăr. În zona Târgului de ţară din muzeu vor fi amenajate 4 ateliere tradiţionale meşteşugăreşti, dar şi unul culinar cu bucate tradiţionale din zonă.

Miercuri, 4 Septembrie, 2019 - 09:55

Muzeul ASTRA, instituţie ale cărei acţiuni sunt posibile prin finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu, organizează duminică, 8 septembrie 2019, între orele 11.00 - 17.00, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, zona păstorit, despre atelierul gastronomic Cocoloş, caş şi smântână / Toate bune ca la stână. Mai mulţi oieri din Mărginimea Sibiului (Răşinari) va pregăti aici preparate din lapte de oaie - unt, jintiţă, caş şi cocoloş - după procedeele tradiţionale folosite la stână. 

Marţi, 13 August, 2019 - 14:14

Muzeul ASTRA, instituţie ale cărei acţiuni sunt posibile prin finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu, organizează duminică, 18 august 2019, cel de-al IV-lea eveniment din acest an desfăşurat în cadrul programului Târgul de ţară, sub egida programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019. Este vorba despre Tradiţii şi cultură gastronomică de pe Valea Târnavelor cu participarea comunităţii din Şeica Mică şi Şeica Mare, judeţul Sibiu, care va avea loc între orele 10 şi 16, la Târgul de ţară din Muzeul în aer liber.

Marţi, 13 August, 2019 - 13:55

Marţi 13 august, sâmbătă şi duminică, 17-18 august, între orele 10:00-13:30, la Şcoala din Ticera (zona etno-tehno-parc), artizanul Mihai Negulei de la Asociaţia Casa Alma organizează un atelier de confecţionat hârtie

Miercuri, 14 august, între orele 10:00-12:00, la Şcoala din Ticera (zona Etno-Tehno-Parc) - atelier de caligrafie

Joi - duminică, 15 - 18 august, între orele 10:00 - 14:00, zona Etno-Tehno-Parc, pavilionul nou - atelier de împletit coşuri din nuiele pus în scenă de meşteri din familia Toma din localitatea Mălâncrav.
 

Vineri, 9 August, 2019 - 13:18

In acest sfârşit de săptămână la Muzeul ASTRA vor avea loc următoarele evenimente:

- vineri, 9 august 2019 - Pavilionul Muzeal Multicultural, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, ora 18 - întâlnire cu presa la care vor participa reprezentanţii Asociaţiei Sibiu 1191 şi se va discuta despre evenimentul Bun gust şi diplomaţie, un eveniment în care Muzeul ASTRA are rolul de partener şi de gazdă

Marţi, 23 Iulie, 2019 - 13:28

Muzeul ASTRA, instituţie ale cărei acţiuni sunt posibile prin finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu, are calitatea de partener în cadrul programului Săptămâna Haferland.

În cadrul acestei iniţiative, Muzeul ASTRA participă cu expoziţia Povestea lăzilor săseşti din Transilvania. Aceasta cuprinde lăzi, lădiţe, cufere şi cutiuţe alese din colecţiile Bisericii evanghelice din Criţ, judeţul Braşov, şi de la Fundaţia Michael Schmidt.

Marţi, 9 Iulie, 2019 - 12:03

Muzeul ASTRA, instituţie ale cărei acţiuni sunt posibile prin finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu, organizează mâine (miercuri), 10 iulie 2019, un atelier interactiv de cosit tradiţional.

Vizitatorii interesaţi pot afla, într-un cadru sigur şi organizat, cum se foloseşte coasa strămoşească, dar şi tradiţiile pe care le impune acest fenomen, cel al cositului. Iniţiativa face parte din Programul Grădină şi Peisaj în Muzeul ASTRA.

Miercuri, 26 Iunie, 2019 - 12:46

Cultura gastronomică de pe Drumul Mătăsii pe drumul Transhumanţei aduce astăzi la Muzeul ASTRA un atelier culinar cu un meniu bogat în elemente din îndepărtata China, în paralel cu bucate tradiţionale din Mărginimea Sibiului.

Duminică, 9 Iunie, 2019 - 12:12

Muzeul ASTRA, instituţie ale cărei acţiuni sunt posibile prin finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu, organizează în perioada 21-23 iunie evenimentul ,,Ziua Universală a Iei", ediţia a VI-a. În programul pregătit pentru această ediţie regăsim târgul de ii şi obiecte tradiţionale, plimbarea în IE cu Biciclete Cochete, expoziţia ,,MAIESTRIA, WOW - expoziţie de cămăşi cusute cu pasiune", de doamnele din grupul Semne cusute, Bucureşti şi Măiestria de la Chişinău ateliere pentru părinţi şi copii, ora de joacă sau concursul ,,Cea mai frumoasă ie în familie".

Miercuri, 5 Iunie, 2019 - 13:55

Itinerată în mai multe muzee din ţară, în perioada anilor 2013 - 2019, la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Muzeul Regiunii Porţilor de Fier din Drobeta Turnu Severin, Muzeul de Istorie şi Arheologie Prahova şi prezentată anul acesta în cadrul evenimentului MuseumFest la Muzeul Judeţean Buzău, Rânduiala săsească poposeşte acum la Muzeul Municipal Mediaş.

Joi, 23 Mai, 2019 - 09:46

Muzeul ASTRA, instituţie ale cărei acţiuni sunt posibile prin finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu, este prezent în aceste zile la expoziţia internaţională "Măştile Lumii" (Mascaras del Mundo). Este vorba despre un eveniment cultural de amploare, organizat de Ambasada României la Havana, capitala Cubei. În cadrul expoziţiei sunt expuse 32 de măşti tradiţionale româneşti, alături de exponate din 7 state de pe trei continente.

Miercuri, 22 Mai, 2019 - 12:47

Muzeul ASTRA, instituţie ale cărei acţiuni sunt posibile prin finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu, organizează vineri, 24 mai 2019, între orele 11.00 - 15.00, un atelier interactiv de tuns oi şi de prelucrare a lânii - spălat, scărmănat, tors, depănat şi tricotat. Acesta va avea loc în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, la gospodăria din Poiana Sibiului. Atelierul se va desfăşura, conform tradiţiei din Mărginimea Sibiului, în compania sunetului de fluier, iar de asta se vor ocupa oierii din zonă.

Miercuri, 8 Mai, 2019 - 11:40

Muzeul ASTRA, instituţie ale cărei acţiuni sunt posibile prin finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu, organizează joi, 9 mai 2019, evenimentul Europa rurală. Este vorba despre o iniţiativă de amploare, la care vor participa peste 100 de meşteri tradiţionali din toată ţara, implicaţi în cadrul a 40 de ateliere interactive diferite. Acestea vor fi amenajate în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului pentru a marca Ziua Europei, moment în care aici vor fi prezenţi conducători de state ale Uniunii Europene.

Marţi, 26 Martie, 2019 - 11:54

Muzeul ASTRA, instituţie ale cărei acţiuni sunt posibile prin finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu, dă startul astăzi Olimpiadei Meşteşuguri Artistice Tradiţionale, ediţia a XXIV-a, faza locală (judeţul Sibiu). Evenimentul este organizat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu, iar ediţia din acest an va avea loc în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, în perioada 26-28 martie.

Marţi, 5 Februarie, 2019 - 13:59
Regulament&condiţii de participare

Organizatori: Muzeul ASTRA, sub auspiciile Consiliul Judeţean Sibiu în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu, sub auspiciile Ministerului Educaţiei Naţionale

Data/ ora: 26 - 28 martie 2019, între orele 9:30 - 15:00

Joi, 13 Decembrie, 2018 - 12:25

La finalul anului memorial 2018-Centenar, Muzeul ASTRA, instituţie ale cărei acţiuni sunt posibile prin finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu, a ales ca expoziţia dedicată programelor Centenar ASTRA să fie organizată într-un spaţiu deosebit, simbolic pentru comunităţile şi comuniunile etnice ale Transilvaniei: Casa din Şeica Mică. Este un monument funcţional, de secol XVII, un spaţiu de interacţiune culturală, ce tezaurizează o istorie impresionantă, a trăirii comune a românilor şi saşilor din Sudul Transilvaniei.

Miercuri, 7 Noiembrie, 2018 - 11:06

În perioada 7 - 9 noiembrie 2018 Muzeul ASTRA desfăşoară ultima etapă a proiectului Asta ştiu eu despre satul meu!, perioadă în care copiii vor realiza o expoziţie de fotografie, vor alege dintre lucrările şi fotografiile lor pe cele mai reprezentative şi vor spune o poveste în imagini despre lucrurile valoroase pe care le-au descoperit la ei în sat şi despre activităţile la care au participat în cadrul proiectului. Vernisarea expoziţiei va avea loc concomitent în cele trei localităţi implicate în proiect: Nou Român, Valea Viilor şi Copşa Mare, în data de 9 noiembrie 2018, ora 13:00.

Joi, 25 Octombrie, 2018 - 14:16

În data de 26 octombrie 2018, ora 13.00, la Casa Artelor, Piaţa Mică, nr. 21, Muzeul ASTRA, instituţie ale cărei acţiuni sunt posibile prin finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu, vernisează expoziţia itinerantă STRUCTURI. Autorul expoziţiei este Geanina Ionescu, artist plastic, membru UAPR, Director Centrul ASTRA pentru Patrimoniu - Muzeul ASTRA Sibiu. Lucrările au fost expuse anul acesta, pentru prima dată, în 26 aprilie 2018, în Sala "Theodor Pallady" a Bibliotecii Academiei Române din Bucureşti, cu ocazia Simpozionului "Zilele Francisc I. Rainer", Antropologie şi Genetică.

Luni, 24 Septembrie, 2018 - 09:02

La Gala Restaurării Româneşti, Muzeul ASTRA, prin Centrul ASTRA pentru Patrimoniu, a câştigat două premii importante. Este vorba despre: Premiul de excelenţă - Restaurare lemn policrom (Emanuela Timişescu) pentru lucrarea 'Armăroaie', datată 1843, deţinător Muzeul ASTRA, Sibiu şi Premiul de excelenţă - Restaurare icoană pe sticlă (Florin Păun) pentru lucrarea 'Sfântul Ilie', datată 1842, provenienţă Transilvania (Valea Sebeşului), deţinător Muzeul ASTRA, Sibiu.

Vineri, 22 Iunie, 2018 - 11:26

In perioada 22-24 iunie 2018 Muzeul ASTRA din Sibiu este gazda unei serii de evenimente organizate cu ocazia Zilei Universale a Iei. Astfel, vizitatorii Muzeului ASTRA din Sibiu pot învăța cum să aibă grijă si cum să coasă o ie, pot participa la cea mai mare șezătoare on-line, pot admira expoziția de ii organizată împreună cu comunitatea Semne Cusute și multe alte surprize.  

Miercuri, 6 Iunie, 2018 - 13:31

În perioada 11-15 iunie 2018, Muzeul ASTRA, instituţie ale cărei acţiuni sunt posibile prin finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu, prin Centrul ASTRA pentru Patrimoniu, Departamentul de Conservare-Restaurare organizează Conferinţele ASTREI. Workshop de restaurare, Ediţia a V-a . Evenimentul cuprinde următoarele secţiuni: icoană pe sticlă şi icoană pe lemn, lemn şi lemn policrom, textile, piele-blană, ceramică-metal, grafică şi bunuri culturale pe suport papetar, restaurare monument din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Luni, 4 Iunie, 2018 - 19:19

În perioada 1-3 iunie 2018, Muzeul ASTRA a înregistrat 12.298 vizitatori.

În acest interval a avut loc Târgul Naţional de Jucării, ediţia a XI-a. Evenimentul a reunit în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului 27 de meşteri populari, iar vizitatorii au avut acces la 10 ateliere interactive, spectacole de teatru şi de folclor, dar şi la două standuri cu dulciuri tradiţionale.

 

Miercuri, 23 Mai, 2018 - 09:37

Societatea Ornitologică Română moderează duelul muzical dintre păsări şi oameni, la a şasea ediţie a evenimentului "Noaptea Privighetorilor". În perioada 20-25 mai au avut loc nu mai puţin de patru "meciuri" între muzicienii din natură şi cei de la Conservator. Concertele de muzică naturală şi clasică au avut loc până acum la Bucureşti şi Iaşi pe 20 mai, Cluj pe 22 mai, următorul pe listă fiind Sibiul vineri, 25 mai.

Subscribe to Muzeul ASTRA