Vineri, 3 Iulie, 2020 - 19:00

Comisia Europeană a autorizat vineri "punerea pe piaţă condiţionată" a antiviralului Remdesivir la nivelul Uniunii Europene, utilizat în tratamentul pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, relatează AFP.

"Nu vom omite niciun efort pentru a obţine tratamente sau vaccinuri eficiente împotriva coronavirusului", a declarat comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides, citată într-un comunicat, în condiţiile în care autorizaţia a fost acordată la mai puţin de o lună după depunerea solicitării.

Marţi, 30 Iunie, 2020 - 17:42

Comisia Europeană a adoptat un regulament de punere în aplicare privind punctele de acces pe suport radio sau antenele mici, care sunt esențiale pentru instalarea la timp a rețelelor 5G.

Potrivit unui comunicat al CE, regulamentul contribuie la simplificarea și accelerarea instalării de rețele 5G, care ar trebui să fie facilitată printr-un regim de instalare scutit de permise, dar care include supravegherea din partea autorităților naționale.

Joi, 18 Iunie, 2020 - 10:16
nu pentru prosperitatea industriilor poluante

Klaus Iohannis participă în data de 19 iunie la video conferința membrilor Consiliului European, unde se va discuta despre bugetul alocat pentru a răspunde la criza provocată de pandemia COVID-19. Greenpeace solicită președintelui României și celorlalți șefi de stat să sprijine alocarea acestor bugete prioritar pentru oameni și natură, pentru o recuperare verde și echitabilă, nu pentru prosperitatea industriilor fosile. 

Luni, 15 Iunie, 2020 - 15:17

Comisia Europeană a lansat luni o platformă web intitulată ''Re-open EU'', dedicată sprijinirii reluării în siguranţă a călătoriilor şi a turismului în întreaga Europă, informează un comunicat de presă al executivului comunitar.

Marţi, 9 Iunie, 2020 - 18:41

Calitatea apelor pentru scăldat din Europa este ridicată. În România, 76% din apele de scăldat sunt „excelente”, arată rezultatele publicate de Agenția Europeană de Mediu (AEM) și de Comisia Europeană.

Conform unui comunicat al Comisiei Europene, preluat de Mediafax, calitatea apelor pentru scăldat din Europa este în continuare ridicată. Aproape 85 % din zonele de scăldat din Europa monitorizate anul trecut au îndeplinit condițiile pentru a li se atribui cel mai înalt și mai exigent standard de calitate al Uniunii Europene- „excelent”.

Miercuri, 3 Iunie, 2020 - 10:48

Europarlamentarul Dan Nica, liderul Delegaţiei europarlamentare a PSD, a cerut, în dezbaterea Grupului S&D din Parlamentul European cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, asigurări că "România nu va fi discriminată în finanţarea relansării post-pandemie şi că investiţiile nu vor duce la sacrificarea unor sectoare industriale cu puternic impact economic şi social în România".

Joi, 28 Mai, 2020 - 13:15

Comisia Europeană a publicat săptămâna trecută planul UE de acțiune în ce privește conservarea și refacerea biodiversității și transformarea sistemului agroalimentar pentru următorii 10 ani. Strategia UE De la Fermă la Consumator și Strategia UE pentru Biodiversitate 2030, ambele în conformitate cu Pactul verde european, pot schimba radical sectoarele vizate. 

Miercuri, 27 Mai, 2020 - 14:39

Încă un proces pierdut de Liviu Dragnea, de această dată la Tribunalul UE. El a dat în judecat Comisia Europeană, contestând indirect raportul OLAF care a dus la deschiderea dosarului Tel Drum

Miercuri, 27 Mai, 2020 - 10:48

În fața furtunii economice de proporții care se proliferează la orizont, România se află precum un avion cu rezervorul gol, pregătit pentru o
aterizare forțată. Vor supraviețui pasagerii (românii și firmele) manevrelor făcute de un echipaj a cărui principală preocupare a fost
până acum să acorde primul ajutor și prea puțin să rezolve problemele tehnice ale aeronavei (economia românească)? Deși echipajul de la
Palatul Victoria promite că va scoate România din furtuna economică, realitatea este că niciunul dintre piloți nu are experiența unei

Miercuri, 20 Mai, 2020 - 18:43
Un potop de recomandări ale Comisiei, greu de îndeplinit...

Comisia Europeană a recomandat României să ia măsuri, în 2020 şi 2021, pentru a urma politici fiscale în linie cu recomandările Consiliului din 3 aprilie, conform cărora România ar trebui să pună capăt situaţiei actuale de deficit excesiv până cel târziu în 2022, se arată în recomandările anuale către cele 27 de state membre, denumite Semestrul European, publicate miercuri de Executivul comunitar.

Miercuri, 20 Mai, 2020 - 10:10

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.), solicită Parlamentului României să acorde foarte multă atenție Legii RCA, pentru a nu se crea probleme foarte grave în viitoarele luni. Transportatorii nu-și doresc reînceperea protestelor, ci o păstrare a normalității pe piața de asigurări.

Luni, 18 Mai, 2020 - 13:46

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut luni, 18 mai a.c., o convorbire telefonică cu Preşedintele Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen.

Discuţia s-a axat, în principal, pe propunerile pe care Comisia Europeană urmează să le prezinte, până la sfârşitul acestei luni, cu privire la Planul de relansare economică a Uniunii Europene şi varianta revizuită a propunerii privind bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027.

Vineri, 15 Mai, 2020 - 13:55
eliberate anterior datei aderării la Uniunea Europeană

Comisia Europeană a publicat în data de 11 mai 2020 raportul prin care diplomele de asistent medical generalist emise de instituțiile de învățământ din România, eliberate anterior datei aderării la Uniunea Europeană, vor beneficia de recunoaștere automată în statele membre ale Uniunii Europene odată cu modificarea Directivei 2005/36/CE.

Vineri, 15 Mai, 2020 - 00:00

„Ori de câte ori mă văd purtând o mască în timp ce trec prin străzile pustii din Bruxelles sau pe coridoarele goale ale Comisiei Europene, nu pot să nu fiu cuprins de un sentiment de șoc. Mai ales că, oriunde te-ai duce și oriunde ai fi, acest sentiment de șoc este palpabil. Este palpabil în Piața San Marco din Veneția – acum părăsită de oameni în timp ce peștii se întorc în apele lagunei care sunt din nou limpezi. Este palpabil în Ierusalim, unde Biserica Sfântului Mormânt a fost închisă în Vinerea Mare pentru prima dată de la ciuma din 1349. Este palpabil în Statele Unite, unde șomajul a crescut cu 20 de milioane în patru săptămâni. În cele din urmă, este palpabil în Spania și Italia, unde nu mai puțin de 45.000 de oameni au murit până la sfârșitul lunii aprilie.

O criză de sănătate la început, COVID-19 s-a transformat curând într-o criză economică și socială fără precedent. Niciun economist nu și-ar fi putut imagina vreodată acest lucru: mai multe miliarde de oameni izolați în propriile case. Prin urmare, consecințele vor fi mult mai mult decât ceea ce am trăit în 2008.

Deși nu ajută la rezolvarea problemei, prima întrebare care se pune este dacă această pandemie era evitabilă sau dacă este similară cu celebra „lebădă neagră” la care se referă Nassim Taleb. El vede „lebăda neagră” ca având trei caracteristici: un sentiment de șoc, deoarece nimic din trecut nu făcea posibilă anticiparea evenimentului; o criză extrem de violentă pe care o provoacă; și, în sfârșit, eforturi pentru înțelegerea ei rațională. ..Citeste mai mult >

Joi, 14 Mai, 2020 - 18:00

Comisia Europeană a avertizat joi că va demara acţiuni în justiţie împotriva statelor membre care încalcă legislaţia UE, prin aceea că vor să îşi forţeze cetăţenii să accepte vouchere în locul returnării banilor pentru zborurile sau vacanţele anulate, transmite DPA.

Miercuri, 13 Mai, 2020 - 18:39

Comisia Europeană a propus, miercuri, redeschiderea frontierelor interne în spaţiul Uniunii Europene şi reluarea progresivă a activităţilor turistice, în contextul relaxării restricţiilor antiepidemice.

"Aceasta nu va fi o vară normală. Dar, dacă facem eforturi, nu vom petrece vara blocaţi în case şi vara nu va fi pierdută în totalitate pentru industria turismului", a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, conform cotidianului Le Figaro.

Vineri, 8 Mai, 2020 - 11:50

Agricultura europeană, greu încercată de criza provocată de pandemia de Coronavirus, ar putea capota în faţa valului de produse agro-alimentare de import, din ţări terţe. Vulnerabili în faţa acestei situaţii sunt atât fermierii europeni, cât şi restul cetăţenilor, care riscă să ajungă să consume mâncare 'de mâna a doua', provenită din state din afara Uniunii, care nu respectă standardele europene de siguranţă alimentară.

Marţi, 28 Aprilie, 2020 - 18:26

Comisia a adoptat marti, 28 aprilie, un pachet bancar care va facilita acordarea de împrumuturi bancare gospodăriilor și întreprinderilor din întreaga Uniune Europeană. Scopul este de a garanta că băncile pot acorda în continuare împrumuturi pentru a sprijini economia și a contribui la atenuarea impactului economic semnificativ al coronavirusului.

Joi, 23 Aprilie, 2020 - 18:03

Agricultorii care cultivă legume în spaţii protejate vor primi anul acesta o sumă dublă, aproximativ 5.000 de euro la hectar, majorarea plafonului pentru sprijinul cuplat fiind permisă de Comisia Europeană, a anunţat, joi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, într-o conferinţă de presă.

Miercuri, 22 Aprilie, 2020 - 19:45

Ministrul grec al turismului, Harry Theoharis, a cerut Comisiei Europene un protocol la nivelul UE cu privire la călătoriile în alte ţări. El doreşte ca toţi turiştii să obțină un certificat medical prin care să demonstreze că nu sunt infectaţi cu coronavirus, conform Greek Travel Pages.

Luni, 20 Aprilie, 2020 - 12:20
A avertizat comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni.

Uniunea Europeană necesită urgent injecții financiare pentru a rămâne pe linia de plutire și pentru a supraviețui epidemiei de coronavirus care afectează în prezent continentul, a avertizat comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni.

Pentru a face față acestei crize, ar putea fi nevoie de 1,5 trilioane de euro (1,63 trilioane de dolari) , a spus Gentiloni pentru Der Spiegel înainte de summitul liderilor UE cu privire la criza declanșată de izbucnirea Covid-19.

Luni, 13 Aprilie, 2020 - 11:35

Ghiduri privind siguranţa alimentelor adresate operatorilor din domeniul alimentar, publicate de Comisia Europeană şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii în colaborare cu Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie, în contextul evoluţiei COVID-19

Miercuri, 8 Aprilie, 2020 - 17:18

Comisia a decis să finanțeze  nu mai putin de 18 proiecte de cercetare în cazul COVID 19. Bugetul pus la dispoziție este de peste 48 de milioane de euro, la nivelul întregii Uniuni. Aceste proiecte permit unui număr de 140 de echipe de cercetare din întreaga Europă să colaboreze pentru a combate pandemia.

Ultimul proiect selectat, denumit HG nCOV19 și coordonat de o companie irlandeză, va dezvolta și valida un test de diagnostic molecular rapid pentru coronavirus.

Miercuri, 8 Aprilie, 2020 - 13:03

Preşedintele principalei organizaţii ştiinţifice a Uniunii Europene, Mauro Ferrari, a demisionat din postul pe care abia îl preluase în ianuarie, a anunţat miercuri Comisia Europeană. Motivul renunţării este că oficialul nu a fost mulţumit de răspunsul blocului comunitar la pandemia de coronavirus, anunţă Reuters.

Ferrari a transmis o declaraţie cotidianului Financial Times. "Am fost extrem de dezamăgit de răspunsul european" la pandemie, a spus oficialul.

Marţi, 7 Aprilie, 2020 - 18:41

România a cerut aprobarea Comisiei Europene pentru două scheme temporare de ajutor de stat: garanții de stat pentru credite acordate în vederea realizării de investiții / linii de credit pentru capital de lucru, respectiv granturi directe pentru acoperirea dobânzilor și comisioanelor generate de aceste credite.

Vineri, 3 Aprilie, 2020 - 10:10

Într-o scrisoare pe care i-am trimis-o comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, susţinută şi semnată de peste 20 de colegi eurodeputaţi, am subliniat că în România şi celelalte state membre UE funcţionarea continuă şi eficientă a lanţului de aprovizionare agroalimentar este esenţială pentru asigurarea securităţii şi siguranţei alimentare şi evitarea unei crize alimentare.

Joi, 26 Martie, 2020 - 15:07

România a primit acceptul Uniunii Europene de a achiziționa echipamente medicale, precum măști, costume de protecție pentru medici și ventilatoare, în limita a 10 milioane de euro, a declarat joi președintele Klaus Iohannis.

Iohannis a spus că România este primul stat membru UE care a primit acceptul Comisiei Europene de a începe procedurile de achiziție de materiale sanitare necesare pentru constituirea unei rezerve pe teritoriul țării noastre.

Joi, 26 Martie, 2020 - 09:14
Companiile de telefonie mobilă vor oferi date către instituțiile care monitorizează carantina

Marile companii de telefonie mobilă din România, printre care Vodafone, Telekom și alți 5 operatori au fost de acord să ofere datele către instituțiile europene. Aceste date vor fi utilizate pentru a-i monitoriza pe oamenii aflați în carantină sau la izolare, în timpul epidemiei de coronavirus.

Acordul de a furniza date către Comisia Europeană a fost semnat și de Telefonica, Telecom Italia , Telenor, Telia și A1 Telekom Austria, care s-au întâlnit luni cu Thierry Breton, comisar european pentru piață internă și servicii

Sâmbătă, 21 Martie, 2020 - 07:09

Comisia Europeana va directiona catre Romania peste un miliard de euro pentru combaterea efectelor COVID-19, se arata intr-un document publicat pe pagina de Facebook a reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

Marţi, 17 Martie, 2020 - 08:26
în contextul situaţiei generate de virusul SARS-CoV-2

Comunicat de presă privind publicarea de către Comisia Europeană a unor linii directoare referitoare la gestionarea frontierelor şi libera circulaţie a bunurilor în contextul situaţiei generate de virusul SARS-CoV-2

Subscribe to Comisia Europeană