Publicat: 21 Decembrie, 2017 - 14:52
Share

Ziua de 21 decembrie este dedicată, la nivel naţional, supravieţuitorului de cancer. Cu acest prilej, voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului împreună cu părintele Ciprian Grădinaru și-au îndreptat atenția către cei internați la Institutul Oncologic din Capitală, cărora le-au adus mângâiere, colinde, dar și 300 de pachete cu alimente bio, cărți de rugăciuni și iconițe.

 

La Institutul Oncologic din București a fost zi de bucurie atât pentru pacienți, cât și pentru medici și asistenți. Moș Crăciun a venit cu multe daruri. Dacă cei mici s-au bucurat de programul artistic susținut de masteranzi și profesori ai Facultății de Arte, din cadrul Universității "Hyperion", pe cei mai vârstnici i-a încântat recitalul de colinde susținut de o parte a Grupului Psaltic "Anastasis" al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.

 

 

Parintele arhimandrit Ciprian Gradinaru a declarat: "Ziua de 21 decembrie este o zi importanta pentru medicina romaneasca. Este ziua consacrata supravieturului de cancer, celor care au trecut acest mare examen al vietii, incercarea cu cancerul sau lupta cu cancerul sau cum spun medicii "a doua viata", pentru ca, dupa cum se stie, cancerul a luat o amploare foarte mare, explozibila si incontrolabila. Intrucat este o boala grea si necrutatoare decimeaza si marcheaza foarte mult universul uman. De aceea, cei care au supravietuit si supravietuiesc acestei grele incercari pe care o trec doar cu ajutorul Bunului Dumnezeu si cu ajutorul medicilor serbeaza, azi, aceasta zi importanta. Din experienta de la spovedit si din experienta cu credinciosii, cea mai grea veste pe care o poate da medicului unui pacient este aceea de a-i da vestea ca este diagnosticat cu aceasta boala grea si necrutatoare. De aceea, noi cei de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului cu binecuvantarea Prea Fericitului Parinte Patriarh Daniel suntem, astazi, prezenti la Institutul Oncologic din Bucuresti sa bucuram cu bucuria nasterii Mantuitorului Iisus Hristos pe cei aflati in suferinta".

 

Peste 80.000 de noi cazuri de cancer apar anual în România, iar 50.000 de oameni mor din cauza maladiilor oncologice, conform statisticilor deţinute de către Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

 

"Activitatea de astazi a fost la initiativa Parintelui Ciprian si avand in vedere ca, cu ani in urma, organizam pe 21 decembrie "Ziua Supravietuitorului de cancer" cu "Liga Romana de Cancer", ne-am gandit sa reiteram acest eveniment. Cu ajutorul dansului si al voluntarilor si al oamenilor de bine care au finantat aceasta campanie am reusit sa facem 300 de pachete cu produse bio, produse de care au nevoie pacientii oncologici. Pe langa activitatea de astazi, vom avea un parteneriat pe termen lung cu Patriarhia, fiind un sprijin in organizarea unei campanii de screening col uterin. Momentan, am inceput pentru Bucuresti si Ilfov si ulterior, probabil ca printr-un program pe fonduri sa dezvoltam si in tara", a subliniat dr. Lidia Kajanto, managerul Institutului Oncologic București.

 

Un raport al Agenţiei Internaţionale de Cercetare a Cancerului prezinta cancerul de plămâni ca fiind cel mai frecvent tip de cancer în România, urmat de cel colorectal, de sân, de prostată şi de col uterin.

 

Conform aceluiaşi raport, în România, riscul de a face cancer înaintea vârstei de 75 de ani este de 23 la sută din totalul populaţiei, respectiv de 28 la sută la bărbaţi şi de 19,1 la sută, în rândul femeilor. De altfel, numărul de îmbolnăviri de cancer, din ultimii 30 de ani, s-a dublat, iar depistarea precoce și tratamentul curativ ar putea evita decesul la o treime din pacienți.

 

"Astazi, am desfasurat o activitate social-filantropica, aici, la Institutul Oncologic Bucuresti. Am venit cumva sa aducem Craciunul in casele acestor oameni suferinzi si le-am adus bucate alese, dupa cum stim, ei au un regim alimentar special. Am adus, totodata, si colinde prin grupul Anastasis şi teatru de papusi pentru copiii. A fost o activitate foarte frumoasa si ce as putea sa spun decat ca ii asteptam acasa pentru ca este foarte greu sa fii in spital si singur de sarbatori", a punctat Danut Viorel Pruna, coordonatorul grupului de voluntari al Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.

 

La finalul spectacolului, părintele Ciprian Grădinaru împreună cu voluntari si medici ai spitalului au trecut pe la saloanele pacienților și le-au oferit pachetele cu alimente, iconițe și cărți de rugăciuni.


 

Tag-uri Nume: