Share
7 Mar 2018 - 19:35

Principalele subiecte ale zilei, reflectate în edițiile emisiunilor de știri din această seară: 

Premierul Dăncilă, probleme cu un cuvânt: A spus de șase ori „imunoglobină” în loc de „imunoglobulină”

Premierul Viorica Dăncilă a rostit, miercuri, în ședința de guvern, de șase ori cuvântul „imunoglobină” în loc de „imunoglobulină” citind din laptop ceea ce avea de spus despre cea mai nouă și mai acută criză din sistemul de sănătătate românesc. 
Nu este pentru prima dată când premierul se confruntă cu dificultăți în a pronunța corect unele cuvinte. 
Pe de altă parte, criza imunoglobulinei ține, în ultimele zile, prima pagină a actualității.  România a decis, oficial, să ceară ţărilor din UE şi NATO ajutor pentru a găsi anticorpi fără de care oamenii care suferă de boli rare de imunitate sunt în pericol.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, care a declanșat, luni, mecanismul european de protecție civilă solicitând statelor UE, dar și NATO să ajute România cu doze de imunoglobulină, a anunțat marți că are deja o primă reacție, de la Crucea Roșie din Austria, care a solicitat câteva date suplimentare.

Imunoglobulina ajută pacienții cu boli care afectează sinteza anticorpilor sau care iau tratament pentru cancer.

„O altă problemă la care doresc să mă refer este declanşarea Mecanismului european de protecţie civilă, şi mă refer la imunoglobină. Zilele trecute am dat acceptul doamnei ministru al sănătăţii, doamna Sorina Pintea, pentru apelarea Mecanismului european de protecţie civilă, din cauza lipsei de imunoglobină din spitale. Impactul asupra vieţii pacienţilor diagnosticaţi cu imunodeficienţe primare, boli autoimune, boli neurologice ar fi foarte mare. Astfel, situaţia din ultimul an în care s-a înregistrat o lipsă acută de pe piaţa a imunoglobinei va lua în sfârşit... va fi finalizată în sfârşit. Cred că este o situaţie pe care putem să o rezolvăm pe termen scurt în ceea ce priveşte acest aspect”, a afirmat Viorica Dăncilă.

„Demersurile pentru achiziţionarea imunoglobinei vor fi realizate de compania naţionala Unifarm S.A., care va acoperi şi costurile aferente. Vă reamintesc, discontinuităţile în aprovizionarea cu imunoglobină au fost generate de retragerea de pe piaţă a producătorilor care asigurau 80% din necesar, iar în ciuda efoturilor depuse de Ministerul Sănătăţii în anul 2017, inclusiv eliminarea taxei clawback (și aici a fost pronunție defectuoasă, claubec - n.r.), criza de imunoglobină a continuat”, a încheiat Dăncilă.(digi24)

MAE se face că nu vede criticile din raportul Comisiei Europene: "Confirmă avansul înregistrat anul trecut de economia României, tendința de consolidare a investițiilor publice"

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis miercuri un punct de vedere despre raportul de ţară pe 2017 al Comisiei Europene. În mod bizar, MAE nu spune nimic despre criticile aduse de forul comunitar.

"Raportul de țară 2018 confirmă avansul înregistrat anul trecut de economia României, tendința de consolidare a investițiilor publice și îmbunătățirea potențialului de creștere și a condițiilor de pe piața muncii", este titlul comunicatului MAE.
Potrivit comunicatului, România a fost încadrată de Comisia Europeană în categoria statelor membre fără dezechilibre macroeconomice, motiv pentru care Raportul de țară 2018, dat publicității miercuri, 7 martie, nu conține un bilanț aprofundat („in-depth review“). Pentru anul 2018, Comisia a elaborat bilanțuri aprofundate pentru 12 state membre și anume Bulgaria, Croația, Cipru, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Olanda, Portugalia, Slovenia, Spania și Suedia. Rolul analizei anuale realizate de către Comisia Europeană este de a evidenția provocările cu care se confruntă statele membre în vederea sprijinirii acestora pentru identificarea măsurilor de ajustare, dar Raportul pentru România remarcă mai multe aspecte pozitive, precum creșterea economică ridicată în anul 2017, îmbunătățirea potențialului de creștere și a condițiilor de pe piața muncii sau tendința de consolidare a investițiilor publice, susţine MAE.

"Referitor la atingerea obiectivelor naționale ale Strategiei 'Europa 2020', conform Raportului, România înregistrează performanțe bune în ceea ce privește rata de ocupare a forței de muncă, emisiile de gaze cu efect de seră, energia din resurse regenerabile și învățământul terțiar, acești indicatori fiind pe o traiectorie care permite atingerea țintelor stabilite. De asemenea, obiectivul național privind reducerea populației expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială a fost deja atins.
În perioada următoare, Ministerul Afacerilor Externe, în calitatea sa de coordonator național privind Strategia 'Europa 2020', va analiza împreună cu instituțiile naționale responsabile toate aspectele semnalate de Comisia Europeană în Raportul de țară, în vederea identificării măsurilor adecvate de răspuns, în deplină concordanță cu programul de guvernare, care vor fi cuprinse în Programul Național de Reformă 2018. Acesta va fi înaintat Comisiei Europene în luna aprilie, împreună cu Programul de Convergență, elaborat de Ministerul Finanțelor Publice, conform calendarului Semestrului European", se mai arată în comunicatul MAE.(b1tv)

Alexandra Stan, despre Spitalul Judeţean Constanţa: "Mizerie, dezinteres şi lipsă de respect"

Pe lângă mesajul pe care îl redăm în totalitate, Alexandra a postat şi câteva fotografii, pentru a-şi evidenţia declaraţia. 

"Îmi iubesc ţara şi mă mândresc peste tot în lume cu faptul că sunt româncă, dar nu pot să înţeleg de ce noi, între noi, nu putem să ne respectăm şi să ne oferim tot ce este mai bun!  Din septembrie m-am mutat în Los Angeles pentru o perioadă, dar pentru mine acasa înseamna România. Acum am venit în ţară din cauză că tatăl meu se află în spital. Am fost să-l vizitez, să îi fiu alături şi am rămas şocată de condiţiile de la etajul 1, Secţia Medicală 2, din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa. Doamna doctor care are grijă de tatăl meu este deosebită şi corectă, însă asistentele nu au vrut nici măcar să stea de vorbă cu mine când le-am atras atenţia că trebuie schimbată branula. Ca să nu mai spun că pentru schimbarea cearşafului trebuie să le dai bani. Mizerie, dezinteres şi lipsa de respect faţă de pacienţi. Asta am întâlnit astăzi. Eu cred, totuşi, că putem mai mult de atât", a scris cântăreaţa pe pagina ei de Facebook.(Realitatea tv)

Edilul Iaşului, Mihai Chirica, explicații despre darul de botez: Dacă fac 10.000 de copii îl ajung pe Țiriac

Primarul Iaşului, Mihai Chirica, a dat o nouă lovitura financiară. Anul trecut, la botezul celui de al patrulea fiu, acesta a strans 125 de mii de euro, potrivit declaratiei de avere. Şi nu e singura lovitură dată de edil. La nunta cu cea de-a treia soţie s-a ales cu 57.000 de euro.

Chirica le-a spus jurnalistilor de la Click.ro că la nunta a strans mai puţini bani pentru ca n-a avut mulţi invitaţi. Actuala soţie a primarului Iaşi a fost angajată în Primăria Iaşi, la direcţia Proiecte Europene.

Mihai Chirica a explicat, în exclusivitate pentru Antena 3, de ce au fost atât de darnici invitații de la botezul mezinului său. Edilul Iașului a spus că la petrecere au participat 500 de oameni, dar și cheltuielile au fost pe măsură.

Înscriere în clasa pregătitoare 2018. Care este calendarul de completare şi depunere a cererilor

Încep înscrierile în clasa pregătitoare a copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august 2018, inclusiv. La solicitarea părinţilor, copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2018, inclusiv, pot fi înscrişi dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare.
Prima fază a procesului de completare şi depunere a cererilor de înscriere a copiilor în învăţământul primar se desfăşoară între 8 şi 26 martie şi va fi urmată de o a doua etapă, programată între 12 şi 18 aprilie. Aceasta este rezervată părinţilor copiilor care nu au fost înscrişi în prima etapă sau care nu au participat la această etapă, cererile fiind completate din nou, în funcţie de locurile disponibile.

Cererile-tip de înscriere la clasa zero pot fi completate online sau la secretariatul şcolii la care părintele vrea să înscrie copilul. În momentul completării cererii de înscriere sau, după caz, al validării acesteia, părinţii depun şi o copie a actului de identitate propriu, precum şi o copie a certificatului de naştere al copilului.

Dacă este necesară evaluarea dezvoltării psihosomatice, adică viitorul şcolar nu împlineşte şase ani până la începutul anului şcolar, părinţii sunt nevoiţi să depună şi o copie a rezultatului pozitiv al acesteia, iar în cazurile în care înscrierea se cere la o altă unitate decât şcoala de circumscripţie, părinţii depun şi documentele care dovedesc îndeplinirea criteriilor de departajare, care vor fi afişate de către fiecare şcoală în parte. Atenţie, însă, înscrierea copilului se poate face doar la o singură unitate de învăţământ.

Validarea cererii-tip este obligatorie şi are loc în unitatea de învăţământ la care părintele doreşte înscrierea, în prezenţa acestuia şi a cel puţin unuia dintre membrii comisiei, zilnic, între orele 8 - 18:00 (luni-vineri).
Evaluarea dezvoltării psihosomatice a copiilor se efectuează sub coordonarea Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională/Centrului Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE/CMBRAE).
Evaluarea se face atât la sediul CJRAE/CMBRAE, cât şi în diferite zone ale judeţului/municipiului Bucureşti, cu prioritate în grădiniţe.
Evaluarea se efectuează în perioada 1 - 23 martie 2018.
Evaluarea se realizează de către personalul de specialitate al CJRAE/CMBRAE, personal de specialitate din alte instituţii/unităţi, precum şi medici şcolari sau medici de familie, acolo unde este necesar.
Completarea și depunerea cererilor va avea loc în două etape. La etapa a doua participă doar cei care nu au fost cuprinşi într-o unitate de învăţământ după prima etapă.(rtv)

Rubrici: