Share
21 Mar 2018 - 19:54

Principalele subiecte ale zilei, reflectate în edițiile emisiunilor de știri din această seară: 

Dosarul Dragnea. Declaraţia uneia din femeile care ar fi muncit pentru partid şi ar fi fost plătită de stat

Liviu Dragnea a dat prima declaraţie de inculpat într-un dosar a cărui miză e chiar libertatea sa. DNA îl acuză că prin puterea pe care o avea ca preşedinte de Consiliu Judeţean în Teleorman a luat bani din bugetul instituţiei care gestionează soarta copiilor instituţionalizaţi, pentru a plăti, în realitate, oameni care lucrau pentru partid. Dacă judecătorii îl vor găsi vinovat, al treilea om în stat nu mai scapă de închisoare. Are deja o condamnare de doi ani cu suspendare în dosarul "Referendumul". Ultimul termen pe fond, a fost programat, peste o lună, în 25 aprilie.
În sala de judecată, magistraţii au decis să-l pună faţă în faţă cu Floarea Alesu, fosta şefă a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman - o astfel de confruntare e un eveniment rarisim într-o sală de judecată din România. Procurorii DNA susţin că două femei şi-ar fi încasat leafa ani buni din bugetul direcţiei, fără însă să presteze vreo oră în beneficiul copiilor. Ar fi muncit sârguincios, însă, la filiala din Teleorman a PSD, spun procurorii, care au studiat ştatele de plată şi au audiat zeci de persoane. Investigaţiile lor duc direct la Liviu Dragnea. El e cel care ar fi cerut ca femeile să fie angajate doar în acte la Protecţia Copilului din Teleorman, spun procurorii. Varianta lor a fost confirmată şi de fosta directoare a instituţiei.

Judecător: A intervenit Dragnea Liviu la Alesu Floarea în legătură cu Botorogeanu Adriana şi Anisa Stoica?

Alesu Floarea: Nu a intervenit direct să le angajeze la DGASPC, erau deja angajate când am preluat funcţia, dar când i-am spus că ele nu vin la serviciu, mi-a spus să le mai ţin până se rezolvă problema. În 2008 a avut loc discuţia. Nu era nimeni de faţă. (...) Am mai avut şi alte discuţii, în 2009 - 2010, majoritatea pe holul de lângă sala de şedinţă. În ultimul răspuns pe care mi l-a dat, mi-a spus ca să-i pun pe alţii la muncă pentru că sunt destui şi stau degeaba. Nu pot indica o persoană care să confirme aceste întâlniri.
Dragnea Liviu: Nu am avut discuţii de genul celor indicate de Floarea Alesu. În legătură cu holul de la ieşirea din sala de şedinţă a Consiliului Judeţean Teleorman, imediat după şedinţe acolo era o aglomeraţie infernală. Nu exista un loc după şedinţă unde două persoane puteau vorbi fără să le audă nimeni.
Floarea Alesu nu este singura care întăreşte acuzaţiile procurorilor DNA. Şi Anisa Stoica, una dintre cele două femei care ar fi muncit pentru partid şi ar fi fost plătită de stat, a recunoscut.(Digi 24)

Agricultura, afectată de zăpezi. Ministrul Petre Daea: Sunt fenomene care ne îngrijorează

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a vorbit în emisiunea „Punctul de întâlnire”, de la Antena 3, despre cât de afectate vor fi culturile agricole din cauza zăpezii din această perioadă. 
„Agricultura tot timpul e la voia întâmplării. Natura nu rămâne datoare. Acum o lună și ceva ne gândeam când vine iarna, acum vedem că afară este decembrie. În agricultură, lucrurile sunt în regulă. Culturile de toamnă au acest strat de zăpadă, în altă parte este umiditate. Culturile de toamnă sunt în regulă. La nivelul țării, vor fi culturi afectate. Ele pot fi totale sau parțiale”, a declarat Petre Daea. 
Pe de altă parte, ministrul spune că pomii fructiferi vor avea de suferit din cauza temperaturilor scăzute pentru această perioadă. 
„Temperaturile scăzute afectează plantațiile. Cel mai grav fenomen e poleiul, care poate produce efectele cele mai profunde, dar le putem vedea după ce dispare fenomenul. Sunt fenomene care ne îngrijorează, în Dobrogea, la caiși și piersici”, a mai precizat ministrul.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare cod portocaliu de ninsoare, valabilă pentru 14 judeţe şi Capitala, ce va intra în vigoare de joi seara şi va fi valabilă până vineri, la ora 15.00. În paralel va fi în vigoare şi un cod galben de ninsori pentru jumătate de ţară. (Antena 3)
 

Dragnea, după 7 ore de audieri: Am fost trimis în judecată pentru o bârfă la un șpriț. Când a fost stabilit următorul termen în proces

Liviu Dragnea a lansat acuzaţii dure la adresa DNA imediat după ce a ieşit de la Instanţa Supremă. Dragnea e convins că este o ţintă a procurorilor anticorupție, afirmând că a fost trimis în judecată “pentru o bârfă la un șpriț”.
“Unul spunea de bârfe, altul spunea de zvonuri la spriț. Dacă așa s-a făcut dosarul...”, a spus șeful PSD.
Întrebat dacă este adevărat că era considerat “un Dumnezeu în județul Teleorman”, Dragnea a spus că “este un om normal”.
"Eu sunt un om normal, nu Dumnezeu. Nu a spus niciunul. Eu am fost în aceeaşi sală cu ei, nu am auzit. Există un motiv de îngrijorare că nu pot să trec de voi. Sunt o ţintă a DNA. Eu înainte de a merge la proces nu vorbesc", a tunat Dragnea, care a vorbit şi despre Jandarmeria prezentă la Înalta Curte.
Magistraţii au stabilit un nou termen în acest proces pentru 25 aprilie. (b1.ro)

Laura Codruţa Kovesi şi adjunctul său, procurorul Marius Iacob, au fost audiaţi la Consiliul Superior al Magistraturii timp de aproximativ 30 de minute, fiind chemaţi din nou 9 mai.

Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef DNA, şi adjunctul său, Marius Iacob, au fost audiaţi miercuri în secţia pentru procuri a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), după ce Inspecţia Judiciară a început, în ianuarie, acţiuni disciplinare în cazul lor. Cei doi se vor prezenta din nou pe 9 mai.
Şedinţa Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a CSM a început la ora 10.00, nu a fost publică şi a durat aproximativ 30 de minute.
Şefa DNA şi adjunctul său, Marius Iacob, nu au făcut nicio declaraţie la ieşirea de la CSM.
Ei au fost chemaţi pentru noi audieri în data de 9 mai.
Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a afirmat miercuri că va prezenta Secţiei pentru procurori a CSM cereri pentru administrare de probe şi solicitări de apărare.
"Este o procedură care nu este publică. Ne-am prezentat. Vom prezenta cereri pentru administrare de probe, cereri de apărare şi o să vedem rezultatul. O să ne prezentăm probele în apărare, o să ne facem apărările, o să vedem decizia", a declarat Laura Codruţa Kovesi la intrarea în sediul CSM.
Şefa DNA şi adjunctul său vor fi audiaţi în Secţia pentru procurori în materie disciplinară a CSM de la ora 10.00.
Inspecţia Judiciară a început în 12 ianuarie o acţiune disciplinară în cazul procurorului şef al DNA, Laura Coduţa Kovesi, care este acuzată de trei abateri disciplinare. O acţiune similară a fost declanşată şi în cazul lui Marius Iacob, procuror-şef adjunct al DNA.
Procurorului şef al DNA i se impută, între altele, manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu.
O acţiune similară a fost declanşată şi în cazul lui Marius Iacob, procuror-şef adjunct al DNA, pentru "nerespectarea îndatoririi de a se abţine atunci când judecătorul sau procurorul ştie că există una din cauzele prevăzute de lege pentru abţinerea sa.." constând în aceea că a efectuat acte de urmărire penală fără a formula declaraţie de abţinere, deşi se afla, în mod vădit, în situaţia de incompatibilitate prevăzută de art. 64 alin.1 lit. f, cu referire la art. 65 alin.1 şi art. 66 Cod procedură penală". (RTV)

Rubrici: