Share
22 Mar 2018 - 19:41

Judecătorii au respins definitiv cererea DNA de arestare a lui Vanghelie

Curtea de Apel Bucureşti a respins definitiv joi solicitarea procurorilor DNA de a înlocui măsura controlului judiciar cu arestul preventiv în cazul lui Marian Vanghelie.
CAB a respins contestaţia DNA şi a menţinut decizia dată pe 16 martie de Tribunalul Bucureşti.

DNA a solicitat magistraţilor înlocuirea măsurii controlului judiciar cu arestul preventiv în cazul lui Marian Vanghelie, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la mărturie mincinoasă, după ce acesta ar fi luat legătură cu un martor în dosarul în care fostul primar al sectorului 5 este judecat pentru fapte de corupţie.

Un procuror de la DNA explica pe 16 martie, la Tribunalul Bucureşti, că Vanghelie se află sub control judiciar şi are obligaţia de a nu contacta martorii din dosar.

La unul dintre termenele de judecată ale procesului, Vanghelie s-ar fi apropiat pe holurile instanţei de unul dintre martorii din dosar, Marius Păun, cu care a stat de vorbă, întâlnirea fiind surprinsă de camerele de luat vederi de la tribunal.

„Nu este vorba doar de rea-credinţă, ci de influenţarea procesului. Înainte de a fi audiat, martorul relatează că în mod repetat a fost interpelat. A venit chiar şi o ofertă de angajare pentru martor. Modalitatea la vedere la care a apelat inculpatul duce la necesitatea unei alte măsuri. Inculpatul este persoană publică şi cauza este intens mediatizată, iar instanţa trebuie să sancţioneze derapajele, pentru că alţi inculpaţi pot face la fel. În luna februarie, instanţa l-a audiat pe martor. Martorul şi-a schimbat declaraţia şi procurorul s-a sesizat din oficiu. Inculpatul l-a abordat chiar pe holurile instanţei cu solicitarea de a-şi schimba declaraţia oferindu-i perspectiva angajării”, spunea atunci procurorul.

De cealaltă parte, avocatul lui Vanghelie arăta că, din imaginile de pe camere, se poate vedea cum fostul primar se apropie de un automat de pe holul instanţei, de unde ia o sticlă cu apă. (Digi24)

Oficialii din Parlamentul European vin în control în România. Va fi verificată absorbția fondurilor europene

Decizie fără precedent pentru România. Oficialii europeni vin în ţara noastră să verifice modul cum administram fondurile europene acordate. Comisia de control bugetar a parlamentului European va sosi in Romania in luna septembrie.

Europarlamentarul Cătălin Ivan, vicepreședinte în această Comisie, a explicat că este un control care se face în toate țările europene, iar cei de la PPE au solicitat o verificare a României.

„La fiecare început de an această Comisia alege trei-patru țări pe care le va vizita în cursul acelui. Până acum în România nu a fost, iar cei de la PPE au solicitat ca această Comisie să vină în România să facă verificări”, a spus Cătălin Ivan, vicepreședinte al Comisiei de Control Bugetar. (Antena 3)

Liviu Dragnea a nominalizat ambasadorul României în Israel: Diplomat de carieră, şcolit la SRI. Ce va spune Iohannis

PSD-ul a nominalizat un nume pentru funcția de ambasador al României în Israel. Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a trimis la Cotroceni propunerea.
Potrivit unor surse politice, este vorba despre Monica Gheorghiţă, în prezent secretar de stat în MAE, scrie stiripesurse.ro.
Aceasta a fost alegerea lui Liviu Dragnea, spun aceleași surse.
Amintim că șeful PSD a afirmat la Congresul din 10 martie că România trebuie să trimită de urgenţă ambasador în Israel.
Monica Dorina Gheorghiță a fost numită în funcția de secretar de stat pentru Afaceri Globale la 18 ianuarie 2017. Este diplomat de carieră și lucrează în Ministerul Afacerilor Externe din anul 2005. Anterior, a lucrat ca expert în cadrul Guvernului României/Cancelaria Primului Ministru.
Pe parcursul carierei diplomatice, a activat în Centrala Ministerului Afacerilor Externe, în cadrul Departamentului pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni (2005-2006) și al Direcției Generale Afaceri Juridice (2007-2009). În perioada 2009-2010, a fost consilier al ministrului afacerilor externe. Între anii 2010-2016, și-a desfășurat activitatea la Direcția Asia-Pacific, unde a coordonat succesiv, atât dosare ale relațiilor bilaterale ale României cu state asiatice, cât și componenta de diplomație multilaterală subsumată acestui spațiu. În perioada decembrie 2016 - ianuarie 2017, a deținut funcția de director al Direcției Asia – Pacific.
Este absolventă a Facultății de Drept, Universitatea București, promoția 2003, și a Institutului de Drept al Afacerilor și al Cooperării Internaționale Nicolae Titulescu-Henri Capitant (studii postuniversitare în limba franceză), în cadrul aceleiași universități (2005). A fost primul diplomat român acceptat în cadrul Foreign Service Programme, organizat de Universitatea Oxford din Marea Britanie, ca bursier Chevening (studii postuniversitare, 2006-2007). Deține un master în domeniul relațiilor internaționale, analiza și soluționarea conflictelor (SNSPA, 2008). În 2012, obține titlul de doctor în științe militare și informații în cadrul Academiei Naționale de Informații “Mihai Viteazul”, sub îndrumarea prof. univ. Cristian Troncotă. În perioada 2014-2015, a urmat studii postdoctorale la Academia Română, Institutul de Economie Mondială.
Vorbește fluent limba engleză. Are cunoștințe avansate de franceză și spaniolă și un nivel intermediar de studiu al limbilor germană și chineză.
S-a născut în 1980. Este căsătorită și are o fiică. (b1.ro)

Ajutor financiar pentru gravide şi pentru cuplurile infertile. Proiectul va fi dezbătut şi votat în viitoare şedinţă a CGMB

Primarul Capitalei Gabriela Firea propune ca municipalitatea să ofere ajutoare financiare pentru femeile însărcinate, pentru ca acestea să îşi facă toate analizele necesare în timpul sarcinii, un proiect de hotărâre urmând să fie dezbătut şi votat săptămâna viitoare în şedinţa de Consiliu General. Edilul mai vrea şi decontarea completă a tratamentului de fertilizare in vitro pentru femeile care nu pot face copii, plata acestora urmând să fie asigurată din bugetul Primăriei Capitalei. Şi acest proiect va fi dezbătut în următoarea şedinţă CGMB, scrie news.ro.
"Săptămâna viitoare vor fi dezbateri pe două proiecte din domeniul sănătăţii pe care le propun şi sper să obţin susţinerea Consiliului General. Unul se referă la un sprijin acordat de Primăria Capitalei pentru doamnele care sunt însărcinate, pentru că s-a dovedit statistic în întreaga ţară şi în Bucureşti că multe femei nu au bani şi nici nu sunt sprijinite să îşi facă toate analizele necesare în timpul sarcinii şi de aceea ajung cu sarcina într-o lună destul de dezvoltată şi prea târziu află ce probleme au. Vom oferi un sprijin financiar în acest sens", a anunţat joi primarul Capitalei.
Cel de-al doilea proiect de hotărâre care ar urma să fie dezbătut în şedinţa Consiliului General se referă la plata integrală din bugetul municipalităţi a programului de fertilizare in vitro pentru femeile care nu pot avea copii.
"Femeile din Bucureşti care au indicaţie de la medicul specialist să urmeze un astfel de program de fertilizare in vitro vor fi sprijinte de către primărie, achitând pachetul complet de servicii medicale, inclusiv tratamentul iniţial. Sperăm ca în acest fel să aducem şi noi o contribuţie, un sprijin la faptul că într-adevăr natalitatea este în regres şi avem un spor negativ atât în Capitală, cât şi în întreaga ţară", a spus Firea.
Ea şi-a argumentat propunerea prin faptul că există foarte multe cupluri care nu pot avea copii, iar CNAS oferă un număr mic de tratamente gratuite. Primarul a vorbit despre o „bătălie" pentru obţinerea acestei subvenţii.
"Sunt foarte multe cupluri infertile care au nevoie de sprijin, pentru că prin decontările de la Casa Naţională de Sănătate se acordă un număr de tratamente dintr-un program naţional. Dar niciodată acest număr nu ajunge, nu este suficient şi putem afirma deja că este o bătălie, o competiţie pentru a obţine această subvenţie de la stat pentru un program de fertilizare", a explicat Gabriela Firea. (RTV)

Accident grav în București. Circulația tramvaiului 21, blocată

Circulaţia tramvaielor 21 este blocată pe Şoseaua Colentina, pe sensul către Doamna Ghica, în urma unui accident grav provocat de o mașină care a derapat.
Un conducător auto a lovit două persoane pe trecerea de pietoni de pe şoseaua Colentina, în dreptul parcului Plumbuita, au anunţat, joi, reprezentanţii Brigăzii Rutiere. Victimele au fost transportate la spital, iar tramvaiele au fost blocate pe sensul de mers Fundeni spre Doamna Ghica.
Din primele informaţii, şoferul responsabil pentru accident a lovit gardul dintre sensurile de deplasare, în încercarea de a evita pietonii. Trecerea pentru pietoni era marcată şi semnalizată corespunzător.
Brigada de Poliţie Rutieră a Capitalei le recomandă bucureştenilor, având în vedere condiţiile meteorologice, să evite să folosească maşinile personale. Capitala se află sub incidenţa unui cod portocaliu de ninsoare.
Cei doi pietoni au fost transportaţi la spital.
Circulaţia tramvaielor 21 a fost blocată pe Şoseaua Colentina, pe sensul către Doamna Ghica, dar s-a reluat ulterior. (Realitatea)

Rubrici: